tomas0851 tomas0851 komentáře u knih

Obálka knihy Hra o život Hra o život Diana Urban

Příjemné překvapení.
I přesto, že je kniha určena pro mladé čtenáře, bavila mne a užil jsem si ji.
Trošku mi možná brnkala na nervy psycotičnost hlavní postavy, ale vzhledem k tomu, čím procházela, se to dá pochopit.
Sledujeme boj Crystal o záchranu její setry Caleyn z rukou únosce.
Sledujeme její boj o morální hodnoty a svědomí.
Pomalu po kapkách se seznamujeme s tajemstvím, které všechny spojuje, trápí a které je ....
Kniha je i takovou sondou do hráčských aktivit a soutěží dnešní mládeže.
Kniha je psaná čtivě a hlavmě uvěřitelně. Ano. Dospělý by možná reagoval jinak, ale hlavní postavy jsou pořád ještě děti.
Krásně je zde vidět, že každá lež má své následky a jak jedna hra a hloupá lež dokáže zničit spoustu lidí.
Autorka krásně pracuje s důkazy a průběžné návrhy podezřelých jsou logické a uvěřitelné. I když od jisté chvíle tušíte k jakému cíly se blížíte.
Za mne kniha jako odpočinkové vzrušivé čtení na večer či dovolenou

10.07.2026

Obálka knihy Celkově zataženo Celkově zataženo Luboš Balák

VTIPNÉ, ODPOČINKOVÉ, POHODOVÉ
Po prvním a trochu rozpačitém dílu, je tu díl druhý, který je dalekou poutavější.
Napětí v rodinném soužití, díky Marii se krásně stupňuje.
Zažíváme další a další vtipné historky ze života,které jsou kořeněny daleko lepšími hláškami.
Společné vodácké zážitky mně osobně připoměli mé vodácké zkušenosti. Spíše teda nezkušenosti.
U prvního dílu jsem se občas trápil a nutil knihu vzít znovu do ruky, ale druhý díl jsem odkládal jen v případě, že jsem smíchy nebyl schopen pokračovat.
Už se těším, jak soužití v třetím díle dopadne.

08.07.2026

Obálka knihy Střídavě oblačno Střídavě oblačno Luboš Balák

Nečekejte veledílo, ale knihu u které si odpočinete, vypnete a občas i dobře zasmějete.
Spousta z nás zažila problémy generačního nebo příbuzenského bydlení a tady nám to autor popisuje vtipnou formou.
Styl vyprávění bych asi nejvíce přirovnal k Saturninovi.
Sledujeme "boj" mezi rodinami dvou sester. Sledujeme kutilského neodbytného dědečka a babičku, která je nad věcí.
Sledujeme maličkosti, které přerůstají v téměř otevřený boj.
Sledujeme nicotné nesmyslné pseudoproblémy, které ničí spolužití.
A hlavně se na to díváme humornou formou.
Kniha je přijmným zpestřením všedního dne třeba na pláži či jinde na dovolené.

25.06.2026

Obálka knihy Hřbitov Hřbitov Kristýna Sněgoňová

Jednohubka na deštivé odpoledne.
Třetí díl Atomových šelem pokračuje v místě kde druhý díl skončil - Keksík letí oknem, kterým jej vystřelil Kovák.
Tento díl je asi, co se týče čtivosti zatím nejlepší.
Co se týče obsahu, pokračuje v linii předešlých a pousouvá nás v příběhu zase o kousek dál.
Zjišťujeme, že cirkev necírkev, všichni baží jen po moci.
Seznamujeme se s novými postavami, propojují se osudy starých a dostáváme odpovědi na celkem dost otázek.
Díl považuji za povedený, čtivý a ději přínosný.

15.06.2026

Obálka knihy Impérium (remake) Impérium (remake) Roman Bureš

Důstojné ukončení série.
Tato tři slova vystihují úplně vše.
Jako, že autor nám vyspěl a kniha, ač je nejobjemnější ze všech, se nejlépe čte.
Vystihuje i dokonalý popis lidské nátury a jeho touhy po moci a hlavně po krvi.
Prostě nám autor naservíruje jeho úžasně promíchaný svět se vší krásou, ale i jeho krutostí.
Objevíme nová území, nové národy, ale hlavně jejich dobyvačnost a krvelačnost.
Sledujeme dokončení přerodu vystrašené dívky Toni ve zbožňovanou, ale ve správných okamžicích nesmlouvavou, imperátorku Antonii.
Sledujeme, jak Toňa pomíchání času a promíchání národů využije k vybudování lepší společnosti, ale vidíme i jiné národy, které i přes všechna varování a důkazy řeší jen lačnost po zisku, teritoriích a ovládnutí ostatních.
Jediné, co mi chybělo je vysvětlení, jak mladý Kim věděl, kdo je Antonie ve skutečnosti.
Co chválím, je popis fungování římské společnosti.
Po pro mne rozpačitém prvním dílu jsem rád, že jsem trilogii dal celou.

15.06.2026

Obálka knihy Císařovna (remake) Císařovna (remake) Roman Bureš

Veliký posun.
Po prvním díle, kdy jsem nebyl rohodnut, že serii přečtu celou, jsem se nakonec odhodlal pokračovat.
No a protože od přečtení prvního dílu to byla už nějaká doba, dal jsem si opáčko jako audio. Daleko lepší zážitek.
Druhý díl je daleko, daleko lepší. Ano, pokračujeme v duchu několika dějových línií, několika světů, několik společností, ale už je to takové uhlazené. Učesané.
Člověk se při čtení už tolik neztrácí. Naopak jsou chvíle, kdy se těší na objevení nové společnosti a její vazbu na Toňu a Serenu.
V knize sledujeme budování římské společnosti pod vedením Toni a Sereny s podporou Nefiho.
Sledujeme Viktora - novou postavu, která do děje výrazně vstoupí.
Sledujeme další zajímavé postavy a události.
Autor nám připraví velmi zajímavý zvrat a trochu šok.
Císařovna je dle mého veliký posun v příběhu jak obsahem, tak kvalitou.
Těším se, že třetí díl sérii důstojně uzavře.

11.06.2026

Obálka knihy Pokřtěni válkou Pokřtěni válkou Jiří Dittrich

OBROVSKÝ POKROK!!!
Autor mezi prvním a druhým dílem udělal velký pokrok.
První díl jsem místy těžce kousal a některé prvky mi vadili, ale tady je vše pryč. A když ne pryč, tak minimalizované.
Nesmylné vsuvky invektiv ve větách jsou téměř pryč a na jejich počet stačí prsty jedné ruky.
Ano, nahradil je téměř syrový popis některých scén s Akirem, což někteří nedávali a podle jejich popisu mne snad mělo čekat surové gya porno. Ano, některé scény jsou drsnější, ale je válka a nepřítel je pěkná svi ně.
Děj pěkně odsejpá. Stále sledujeme Tristano pátrání po Stvořiteli. Nadále mu pomáhá Vanda a Adrian.
Sledujeme progres Akira pod vedením Alechandry.
Sledujeme snahu a vybudování protisíly proti narůstající moci Orientu a jak titul knihy napovídá, sledujeme vypuknuvší válku.
V polovině knihy nám autor nachystá překvápko, co se týče osudu jedné postavy a osobně jsem zvědav, zda bude směřovat, kam si od začátku myslím.
Drhý díl se čte velmi dobře. Ani mi nepřišlo, že opět v rukou držíme pěknou bichli.
Těším se na pokračování...

01.06.2026

Obálka knihy Kyberpunková swingers party Kyberpunková swingers party František Kotleta (p)

TOP díl série Koska nebo SKVĚLÝ začátek nové éry
Ano, tak toto ano.
Po původní sérii o detektivu Koskovi, kde se dobrý díl střídal se špatným a ještě horším, a kde poslední díl napravil reputaci je toto jak z jiného světa.
Posouváme se v čase o nějakých 25 let dopředu a občas musíme lovit v paměti, jak nám dopadli hlavní hrdinévé čtvrtého dílu původní série.
V tomto pokračování či spíše prvním dílu nové série nás vítá jednat z dcer Tomáše Koska - Eva. Současně s ní i paní Chlumská. A navazují na práci Tomáše Koska, co se týče vyšetřování či objasňování zločinů na magickém základě. A samozřejmně i silně erotickém.
Kniha se skládá ze čtyř povídek, což je za mne veliký přínos pro vyprávění. Příběh má přesně tolik prostoru, aby jej krásně zaplnil a nemusel si autor pomáhat umělým a mnohdy zbytečným nastavováním, což byl problém u původních knih.
Tady to pěkně "odsejpá". Příběhy mají spád. Co vítám, je uvěřitelnost témat.
Kniha je takové příjemné magické a silně erotické dobrodružno.

13.04.2026

Obálka knihy Do neznáma s cizincem Do neznáma s cizincem Michaela Vaščíková

LASKAVÉ a MILÉ ROMANTICKÉ DOBRODRUŽSTVÍ

Dnes tu mám knihu, která žánrově nepatří k mému oblíbenému a přesto nebo právě proto mne čtenářsky ukojila.
Kniha si nečiní nárok být mainstreamová. Kniha vznikla díky lásce autorky k psaní, romantice, dobrodružství. A ta láska k psaní čiší z každého řádku.
Ocitáme se na divokém západě ve zlatokopeckém táboře, kde se seznamíme s osudem polosirotka Sáry. Ta po smrti matky zůstala na krku svému neúspěšnému opileckému otci, který záhy umírá. A tak nám Sára stojí před volbou - vydělávat si na jídlo a živobytí v hampejzu nebo přijmout nabídku Roye na společný život. Zvítězí volba číslo dvě, protože se jeví, že jí má Roy rád a bude se o ni dobře starat. Nic nemůže být dále od pravdy.
Autorka nám barvitě vylíčí krátké, ale o to brutálnější, soužití Roye a Sáry. Ale jak už zmiňujeme, jedná se o knihu romantickou a tak se nám vše v dobré obrátí.
V ten správný okamžik vstoupí do děje Jay a ….
A to už si musíte přečíst sami.
Čeká Vás notná dávka něžné romantiky, pořádná dávka indiánského dobrodružství a spousta dalšího příjemného čtení.
Kniha si neklade za cíl být literárním veledílem, ale chce zaujmout a pohladit na duši. A to se více než povedlo.
Dobře, chvíli jsme si zvykal na styl autorčina psaní, ale příběhu to neskutečně sedlo.
A čeho si na knize cením nejvíc? Kniha Vás nechá se krásně vypnout, odpoutat od starostí běžného dne a užívat si plnými doušky notnou dávku romantiky kořeněnou dobrodružstvím.

08.04.2026

Obálka knihy Nádraží Perdido Nádraží Perdido China Miéville

Zklamání, obrovské zklamání a frustrace.
Knihou Nádraží Perdido jsem se vrátil téměř po 20ti letech ke čtení. Na knihu se všude pěly ódy, jak je skvělá, jak je úžasná.
Knihou jsem se prokousával skoro rok.
Ano autor nás seznámí se světem, o kterém nám vypráví, ale pužívá jména, která se nedají vyslovit a ani nenabídne slovník, takže si člověk vytvoří srozumitelné ekvivalenty.
D2j i svět je zajímavý, ale kniha je zhruba o 250 stran delší než bylo potřeba. Díky tomu ztrácí dynamiku, je nezáživná, děsně nudná. A né, není to epické vyprávění, ketré by mohlo zaujmout.
Určitě si čtenáře najde, ale rozhodně to taková pecka, jak se nám snaží tvrdit.

20.03.2026

Obálka knihy 1984 1984 George Orwell (p)

Klasika klasik, ale že bych si sedl na zadek to ani ne.
Ano, ve své době to byla šokující myšlenka.
Dnes v tom bohužel žijeme, takže to šokující pominulo..

20.03.2026

Obálka knihy Má sestra je sériový vrah Má sestra je sériový vrah Oyinkan Braithwaite

Knihu jsem slyšel jako audio a bylo to takové divné.
Takové utahané, nezáživné.
Myšlenka dobrá, ale....

Obálka knihy Devět nocí Devět nocí Zuzana Strachotová

Výtečné. Opravdu výtečné zakončení série.
Devět nocí nám krásně pokračuje tam, kde Devět dní končí.
Opět zde máme naše hrdiny - Seru a Parkera. A samozřejmě i další.
Sledujeme jejich osud na povstalecké základně Blok i v Citadele.
Jsme svědky několika překrapivých zvratů a dokonce se dočkáme i svatby. Sery a Parkera? To si přečtěte...
Druhý díl je oproti prvnímu trošku zdrženlivější. Nemá takovou dynamiku, takže nevyvolává při čtení takový zápal, takové nadšení, ale stále se čte velmi dobře.
Občas je nám děj předkládám z pohledu Sery a následně stená událost z pohledu Parkera a na to jsem si musel trochu zvykat.
O co je děj "pomalejší", o to víc nás čeká překvapení a zvratů. O to víc nám autorka předkládá otázek o stavu společnosti a o správnosti některých rozhodnutí. Navíc, když si člověk uvědomí, že v současné chvíli je naše společnost stejně nemocná, jak autorka popisuje v knize.
Dávám 5 hvězd, i když by asi slušelo 4,75, ale to je tou menší dynamikou, kterou měl první díl.
Jako celek je serie super. Nabízí víc, než čtenář očekává - dynamiku, srozumitelnost, uvěřitelnost, zvraty a překvapení a spoustu otázek a většinu odpovědí.

11.03.2026

Obálka knihy Devět dní Devět dní Zuzana Strachotová

Příjemné překvapení. Velmi příjemné.
Nad touto knihou/sérií jsem dlouho váhal. Teda nad tímto druhým, upraveným, vydáním.
A byla to chyba. To je tak, čtivé, tak super, že jsem si to maximálně užil.
Kniha se věnuje světu po ničívých válkách, kdy z lidstva zůstaly trosky ve zbytku měst, kterým vládne tvrdá diktátorská ruka kněžích. A pak tu máme povstalce. Lidé, kteří nesouhlasí se systémem a kteří žijí daleko od měst v hlubinách přírody.
Jasný. Takové téma bylo už stokrát zfilmováno. A mnohdy velmi dobře, ale tady autorka nabízí jiný pohled na věc. A to hodně čtivě.
Výkoná moc kněžích jsou Inkvizitoři. Svobodná vůle lidu je maximálně potllačena. Spíše vymazána. Nad tím s Inkviziotry dohlíží městské hlídky s elitní skupinou Jestřábů.
Sledujeme hon nejlepšího Jestřába, Lee Parkera, za povstalkyní Serou. Díky shodě náhod, se Seře podaří Seře Leeho zbavit-zpacifikovat, ale za cenu, že by Lee zemřel. A tady do hry vstupuje to, co odlišuje povstalce od zbytku "civilizace" - LIDSKOST.
Ač je Lee Seřin úhlavní nepřítel, zachrání jej, ale hned mu uteče. I když ne nadlouho - je to elitní Jestřáb.
A dál....
Dál si to přečtěte sami.
Kniha je čtivá. Svět i jeho fungování je srozumitelný, uvěřitelný. Děj je svižný, bez žádných šíleností.
Doporučuji a vrhám se na druhý díl

03.03.2026

Obálka knihy Aréna Aréna Kristýna Sněgoňová

Příjemné, pohodové, odpočinkové.
Druhý díl série Atomové šelmy je oproti prvnímu takový komornější, ale velmi příjemně čtivý.
Sledujeme další osud Keksíka a Kris při cestě za Fajglem a tajemnou plechovkou.
Sledujeme jejich setkání s další velekněžkou a jejím doprovodem.
Sledujeme jak dopadne jejich cesta na Hřbitov k podání vysvětlení.
Sledujeme, co vše je potká v Aréně.
Kniha je příjemně čtivá, mírně konstrastuje s první akčnějším dílem, ale to není na závadu. Ba naopak.
Jediné, co by se dalo autorům vytknout, je závěr. Copa jsme kuva na Netflixu, že to utnete v nejlepším??? :-) Vtip

24.02.2026

Obálka knihy V rytmu generála špionů V rytmu generála špionů Andor Šándor

Příjemné překvapení.
Názory pana generála mám rád, byl jsem i na jedné jeho přednášce, proto jsem se zkusil začíst do jeho poslední knihy.
A byl jsem příjemně překvapen.
Kniha je vedena formou rozhovoru. Rozhovoru o soukromém i profesním životě pana generála. A i když jsem ke knize přistupoval s obavami, s ohledem na možnou přemíru politiky, tak opak je pravdou.
Příjemně se střídá osobní a profesní zpověď.
Ano, některé pasáže se čtou hůře, některé lehčeji, ale kniha je jako celek přijemně čtivá.
Koho zajímají podrobnosti z generálova života, zážitky z profesního života či názory na auktální dění, ideální volba.
Denzaci nečekejte, ale i tak se mnoho dozvíte.

20.02.2026

Obálka knihy Tajemství všech tajemství Tajemství všech tajemství Dan Brown

ZKLAMÁNÍ. VELKÉ ZKLAMÁNÍ.
Po dlouhé době jsem sáhl po novince mistra pera Dana Browna a jsem zklamán.
Nečetl jsem vše z jeho pera, ale takové Inferno mne natolik pohltilo, že mi připravilo pár probělých nocí.
Tajemství všech tajemství je psáno krátkými kapitolami, takže člověk se neztrácí v několika dějových linkách.
Styl psaní je víceméně čtový chytlavý, ale jako celek knuha působí jako disertace z psychologie, paranormálních jevů a noetiky. Ano je tam trochu špionážní akce a napětí, ale už to knihu nezachrání.
I když psáno čtivým stylem, tak se čte hrozně těžko. Člověk si musí dávat pauty, aby to dal.
Sledujeme Langdona a jeho přítelkyni Kathrin při pobytu v Praze. Sleduje CIA, jak Kathrin připraví o její rukopis. Jak je ohrozí na životech. Sledujeme tajný a neetický výzkum nelokálního vědomí.
Čtenáře si kniha najde, ale po dlouhé době jsem do čtení nutil.

13.02.2026

Obálka knihy Azhareida - Bitva o Gelidor Azhareida - Bitva o Gelidor Tomáš Petrásek

Nebylo to vůbec špatný.
Ano kniha je objemná. Ano. Úplně dobře se při čtení nedrží.
Chválím, že nám autor představí svůj svět se vším všudy, ale 100 stránek je fakt moc.
Ale když se prokoušete úvodem, který je díky své délce hrozně únavný, začne pořádná vesmírná jízda.
Ocitáme se na planetě, která je pro člověka neobyvatelná neboť její atmosféra je čpavek, methan a kdovíco ještě.
Ocitáme se v roce 3092. kdy stará Země je vzpomínkou a svět je rozdělen na jakousi Republiku a kapitalistické korporáty.
A právě jeden tento korporát na této planetě těží vzácné a potřebné suroviny. Resp. těží je jeho zaměstnanci, teda spíše skoro otroci. To jsou ti, jež se vzdali občanství Republiky. A ti co se nevzdali na tom nejsou o moc líp.
Na své lidi však Republika nezapomíná, takže když se objeví neobvyklá smrt jejich člověka, vyšle na místo malý vyšetřovací tým.
A tady nám začíná velmi zajimavý sci-fi detektivní příběh.
Seznamujem se Davidem, Ari, bezpečnostním oddělením a dalšími. Sledujeme pomalé odhalování neobvyklých stop, maličkostí.
Sledujeme narůstající počet záhadných nehod a úmrtí.
Sledujeme sadismus šéfa bezpečnostních složek.
Sledujeme inteligentní život, tam kde jej nikdo nepředpokládal.
(důležitější je přece těžit a vydělávat než zkoumat nepředpokládatelné)
Po opravdu vleklém začátku následuje 500 stran svižné jízdy, kde si občas člověk předem domyslí výsledek, ale často je překvapen.
Bohužel po tolika stranách, zážitcích a událostech se v závěrečném vysvětlení, proč, co a jak trochu ztrácí, ale aspoň je příběh hezky uzavřen.

26.01.2026

Obálka knihy Stín Stín Adam Przechrzta

Stín - poslední díl série Materia Prima.
Je vidět, že se autor vyvíjí. Zde již máme děj bez prapodivných časoprostorových skoků, které mne dráždili v první knize.
Děj knihy se odehrává v již téměř svobodné Varšavě za válečného příměří.
Sledujeme další prolínání Prokletých do reálného světa. Sledujeme politikaření polských i ruských vládců a vojevůdců.
Sledujeme jak apolitický Rudnicky hraje tu nejvyšší politiku.
Děj má spád, je svižný, udrží si Vaši pozornost.
Výtku bych měl ke konci, ale nějak to prostě skončit muselo.
Když to shrnu, tak je to důstojné zakončení série.

13.01.2026

Obálka knihy Místodržící Místodržící Adam Przechrzta

Druhý díl série Materia Prima je už o něco lepší, jak první díl.
Sice opět na začátku netušíte kdy a kde jste se objevili, ale dvě věty na přebalu, Vás na přebalu trochu ukotví v čase a prostoru.
Dále sledujeme osudy Rudnického a Samarina. Sledujeme, jak ve válečném konflktu stanou defacto proti sobě. Sledujeme, jak rukou společnou zachrání následníka ruského trůnu.
Sledujeme, jak nožovníci na pozadí válečného konfliktu první světové války, rozjíždí boj o samostatnost Polska nebo alepoň Varšavy.
Sledujeme, jak roste využití slov moci, propojení bytostí z enklávy se světem. Sledujeme, jak některé magické bytosti touží po podmanění si světa lidí.
Bohudíky autor z větší míry upustil od těch prapodivných časoprostorových skoků, takže je kniha daleko čtivější, poutavější.
Uvidíme, jak to celé dopadne

08.01.2026

Zavřít