Spad (souborné vydání)

Spad (souborné vydání) https://www.databazeknih.cz/img/books/50_/504738/bmid_spad-souborne-vydani-fyh-504738.jpg 5 64 7

Spad série

Je po válkách, které nikdo nevyhrál. Válkách, které rozvrátily svět. Ale lidé přežijí všechno. I výbuchy jaderných zbraní. Přitom vše začalo jen jednou invazí – Ruska na Ukrajinu, kterou se Rusům nepodařilo dobýt... Takové je pozadí dnes už legendární postapokalyptické série Spad, která se dočkala pěti dotisků a poprvé vyšla v roce 2016. Kotleta v ní možná predikoval, jak by mohla vypadat válka, která se skutečně začala odehrávat na počátku roku 2022, ale hlavně jeho příběh přinesl zprávu o lidech, kteří se svého lidství nechtějí vzdát ani když je jenom na obtíž. A právě hrdinové a hrdinství jsou tím, co z této série udělalo nejprodávanější českou sci-fi za posledních dvacet let a příběh nadčasovým, i když se jeho kulisy staly, bohužel, v některých částech až příliš realistickými.... celý text

Přidat komentář

jardacze
02.04.2024 5 z 5

Můj první Kotleta Volba byla jasná. Mám rád postapo a rovnou jsem volil souborné vydání, které vyšlo i finančně mnohem výhodněji.
Kniha mi doslova vtáhla a strávil jsem u ní spousty příjemných a napínavých večerů. Některé pasáže mi přišli sice zbytečně natahované na úkor jiných, ale jako celek to bylo opravdu pestré.
Vlastně bych klidně bral, aby měla kniha klidně další pokračování. Je tam spousta vecí, které se daly ještě vytěžit nebo to nebylo úplně rozebráno, jak bych si představoval.
Nevím zda si pořídím i další knihy od tohoto autora. Bojím se, že by mi to už tak nebavilo, ale třeba se ještě dočkám něčeho podobného.

Selve
12.03.2024 5 z 5

Toto souborné vydání mne bavilo od začátku do konce. Vzhledem k aktuální situaci je až zarážející kolik podobností lze v knize nalézt s dnešní realitou..

Každopádně další úžasná kniha, kterou si rád v budoucnu opět přečtu


tomas0851
03.12.2023 5 z 5

SPAD- souborné vydání - František Kotleta

Opravdu skvělé postapo, které asi není třeba představovat, ale přesto....

Předně, nebudu popisovat děj jednotlivých knih, anotací je všude dost, spíše zkusím formulovat svoje pocity.

Je to bichle. Celá série 4 knih v jedné dělá fakt pěknou bichli.

Tato série je všude hodně chválená, takže se člověk začítá s velkým očekáváním, ale... Ale na dvacátý straně si říká: Z čeho si mám jako sednout na zadek??? Jenže pak zjistí, že je na straně 100, 200 a najednou je konec první knihy a hned se začítá do druhé, Třetí, čtvrté. ...
Tak Vás to vtáhne do děje, že čtete, čtete a nechcete skončit.

Na konci první knihy si řeknete, Jasný klasika, hrdina bez bázně a hany. Na konci druhé z vás je vyletí TPČ to jako fakt a u třetí , tak tos posr@l.
U čtvrté mne trošku dráždil ten skoro happyend.

Jako čte se to skvěle. První tři sem sjel za chvíli, čtvrtá mi trochu drhla.
Příběh, prostředí, hrdinové super.
Vykreslení postapo světa BOMBA.
Jasný, musíte zkousnout, že bují kanibalismus, vaří se guláš z nemluvňat, protože prostě není jídlo, ale nábojů a kvérů je furt dost..
To, že jde světa do kopru, každý dává po svém. Kdo je klaďas je většinou mrtvej, sežranej nebo v otroctví. A kdo byl , tak je ještě větší. A kdo byl magor, tak založil sektu... A slovo šílenou je hodně slabý slovo.

Za mne 4.89. Trošku jsem měl pocit že, Rázová vlna těží z úspěchu prvních tři dílů a i když je obstojným, ale nemohu se zbavit dojmu, že přílepkem, který sérii zajímavě uzavírá .

marco026
28.07.2023 5 z 5

"Japonci nestačili vytáhnout vůbec nic - maximálně tak obočí. Zběsilou palbou jsme je prostě zmasakrovali. Z japonských důstojníků létala krev a vnitřnosti na všechny strany." - Spad

Svet po atómovej vojne je z veľkej časti zničený, no i v takomto postapo prostredí dokázali ľudia prežiť. Jeden z preživších je aj plukovník Michálek a jeho partia, ktorá sa skladá zo skupiny veteránov. Napriek k tomu, že majú malý podnik v Prahe a snažia sa žiť svoj život v rámci možností v kľude, tak sa zapletú do udalostí, ktoré nakoniec vyústia až v záchranu sveta.

Od série Spad netreba očakávať príbeh s nejakou hlbšou myšlienkou. O tom to naozaj nie je, pretože toto je čistá postapo akčná jazda od začiatku až do konca s veľmi sympatickými a zaujímavými hlavnými postavami. Okrem toho je tu poriadna dávka humoru, ktorý však nemusí sadnúť úplne každému rovnako ako aj nekomplikovaný dej. Mňa však takýto štýl postapo bavil nesmierne a bola to veľmi dobrá oddychovka. Prvý diel série sa drží ešte pri zemi (teda v rámci toho, čo sa deje ďalej), no v ďalších dvoch už pôjde o všetko, pretože partia okolo plukovníka Michálka bude musieť zastaviť kult, ktorý zhromažďuje atómové zbrane a chystá sa posledným výbuchom zničiť svet. V poslednom diely sa trochu zmení štýl rozprávania a prostredie, ale je rovnako kvalitný ako predošlé. Teda štýl sa nezmení, ale prvé tri knihy sú rozprávané z pohľadu Michálka a posledný z hľadiska jeho spolubojovníčky Alice.

Jedna z mála vecí, čo mi vadila boli hlavní záporáci. V celej knihe je len jediný zaujímavý zloduch menom Žolík, ale inak nikto ďalší. Pritom sa celý čas hovorí o veľmajstrovi spomínaného kultu, ale nakoniec sa s ním hlavní hrdinovia ani nestretnú. To je však jediná vec, ktorú by som vytkol tejto sérii. Celkovo všetky časti sa nesú v podobnom akčnom duchu a mňa to bavilo od začiatku až do konca napriek tomu, že to je hlavne o kosení nepriateľov, ktorí majú takmer vždy prevahu nad hlavnými postavami.

lazarus
19.01.2023 4 z 5

SPAD ****
Po čertech zábavná roadmovie v Kulhánkovic stylu. Vím, není to moc dobrý příměr, ale on prostě podobný brakový styl tady u nás odstartoval a podobné záležitosti mě prostě nedá s ním neporovnávat. Spad je parádně vyvážený mix akce, vtípků, hlášek a děje samotného. Pro mě velice příjemné, nečekané překvápko. Podle recenzí jsem čekal něco ve stylu Kopřivovic Asfaltu. Nuže, toto je lepší, inteligentnější, zábavnější, příjemnější ku čtení. Mimochodem, ta predikce dnešní katastrofální situace je velice povedená.
POLOČAS ROZPADU ****
Veselé pokračování Spadu ve stejném duchu a krvi
RÁZOVÁ VLNA ****
Finální eskapáda pana plukovníka a jeho partaje. Respektive těch co zbyli.
ŘETĚZOVÁ REAKCE ***
Perverznější, drsnější a temnější závěr z pohledu Alice

SPAD a spol je prostě a jednoduše zábavným mišmašem Mad Maxe, Svědectví, Malevilu a Tmy v jednom balení.
Hvězdičky mě možná kapku ujely, ale většinou hodnotím knížky velmi neobjektivně a veskrze podle osobního koeficientu zábavnosti. U této Kotletovic taškařice jsem se bavil nesmírně, proto ta gloriola.

Fuckenbrau
16.01.2023 5 z 5

Souborné vydání jsem si nemohl nechat ujít. A dobře jsem udělal!
Naprosto napínavá postapo akční jízda plná krve, prostřelených hlav a sexu! Souborné vydání je boží v tom, ze člověk hned může pokračovat v četbě. Jen se ta bichle trochu pronese.

Už jste někdy přemýšleli, co s vámi bude ve zdevastovaném světě po jaderné válce? Budete otroci či otrokáři, piráti či kanibalové a nebo se snad přidáte ke kultu fanatických měnitelů a jejich čubek?

Terva
31.12.2022 5 z 5

„Jsem zasranej zkurvenej
vyjebanej hrdina z Istambulu.
Je to moje práce.
Vždycky je to moje práce!“
(Rázová vlna)

Je ještě vůbec někdo Čechem, kdo neochutnal Kotletu?

Rusko – Ukrajinská válka stála za zrodem tohoto omnibusu. Příběhy ze série Spad totiž trochu naznačují jak tato válka vznikla a jak by také mohla dopadnout. František Kotleta by mohl být prorokem z Mohameda, ale asi o to nestojí. A tak jsem měl šanci si tyto čtyři příběhy opět přečíst. Jen je strašná škoda, že nejsou použity ty původní knižní kresby. Mě se zdály chytlavější, než ty nevýrazné dvojstrany v tomto svazku. A možná mohl pan spisovatel přidat nějakou povídku, aby měl čtenář pocit, že si koupil „znovu“ i něco navíc.

Citát: Jste armáda beze zbraní a bez žvance. Za chvíli budete mrtvá armáda. (Řetězová reakce)

Spad *****
Poločas rozpadu *****
Rázová vlna ***
Řetězová reakce *****

To, co vidíte nahoře je mé hodnocení příběhů, respektive samostatných knih, ze série Spad, tak, jak jsem je četl za sebou. Ano, Rázová vlna tam nějak klesá. Až na jen tři hvězdy. Tady se potvrzuje pravidlo, že když čtete nějaký příběh, hodně záleží na tom v jakém jste rozpoložení. Faktem je, že knihy jsem četl tak, jak vyšly. Tak že po přečtení Poločasu rozpadu jsem pak na Rázovou vlnu nějaký čas čekal. A když jsem se dočkal, nebylo to, co jsem od toho očekával. Teprve po přečtení tohoto omnibusu jsem tak trochu změnil názor a dávám Rázové vlně o hvězdu více, tedy čtyři. Teprve v kompletu všech čtyř příběhů je vidět, jak do toho tento příběh zapadá.

Citát: Jestli je tohle konec světa, proč to trvá tak dlouho? (Spad)

Opět a rád jsem se ponořil do příběhů plukovníka Michálka, Nacumi, Alice a dalších. Celá tato postapokalyptická quadrologie je pravděpodobně nejlepším Českým výtvorem v tomto žánru. A je škoda, že si jí Putin nepřečetl. Věděl by, že se do toho nemá pouštět a že to pro něj nedopadne dobře. Perfektní počin a až na některé výše uvedené „nedostatky“, si to zaslouží plný počet hvězd a obrovské doporučení pro toho čtenáře, který ještě neochutnal Kotletu.

Citát: Věřím, že Bůh chtěl zničit svět ale něco se zvrtlo, a tak je třeba dokončit rozdělanou práci za Něj.... (Poločas rozpadu)

Autorovy další knížky

František Kotleta (p)
česká, 1979
2016  83%Spad
2014  78%Příliš dlouhá swingers party
2010  84%Hustej nářez
2017  87%Poločas rozpadu
2020  85%Operace Thümmel

Kniha Spad (souborné vydání) je v

Právě čtených4x
Přečtených75x
Čtenářské výzvě5x
Doporučených7x
Knihotéce83x
Chystám se číst23x
Chci si koupit20x
dalších seznamech3x