Tauriel Tauriel komentáře u knih

☰ menu

Karibská krize Karibská krize Vladimír Nálevka

Skvělá kniha pro každého, kdo se chce dozvědět více o období, kdy byl svět skutečně na prahu třetí světové války. Informace jsou dobře srovnané a události pečlivě popsané a vysvětlené, tak že se čtenář rozhodně neztratí a naopak si utřídí své znalosti. Pro mě byla kniha velkým přínosem a jednoznačně dávám plný počet hvězdiček.

02.12.2015 5 z 5


Krysař Krysař Viktor Dyk

Ne každému se bude líbit styl jakým Dyk píše (já z toho nejsem nadšená, ale ani mi výrazně nevadí), ale musím uznat, že příběh o Krysaři a městečku Hammeln zpracoval opravdu podařeně. Dýchne u toho na člověka atmosféra a já nemohla jinak a opravdu jsem s Krysařem soucítila a chápala jeho hněv a pomstu.

24.11.2015 4 z 5


Romeo, Julie a tma Romeo, Julie a tma Jan Otčenášek

Pěkný příběh o lásce na pozadí heydrichiády. S Pavlem jsem opravdu prožívala jeho dilema mezi láskou k Ester a snaze ji chránit a strachu zda jedná správně, protože jejím skrýváním ohrožoval všechny své blízké. S Ester jsem soucítila, když se obávala o Pavla až se nakonec rozhodla pro smutné řešení jejich situace.

24.11.2015 4 z 5


1984 1984 George Orwell (p)

Kniha která ve mě zanechala hluboký dojem. Poprvé jsem zažila, že mi bylo z knihy doslova fyzicky zle a měla jsem mrazení v zádech, ale přesto jsem se od ní nemohla odtrhnout. Skvěle vykreslený svět totalitního státu, ze kterého není úniku.

24.11.2015 5 z 5


Dějepis města Prahy  I - XII Dějepis města Prahy I - XII Vratislav Václav Tomek

Skvělé čtení nejen pro historiky. Krásná čeština 19. století obohacená tím, že Tomek odmítal jazykovou reformu češtiny a nadále tvrdošíjně psal postaru w místo v apod. Navíc často uvádí fakta, která známe jen díky němu, protože prameny, ze kterých vycházel, se ve velké míře nedochovaly do našich dob. Rozhodně doporučuji.
P. S. v předchozím příspěvku máte zmíněno, že se tyto knihy nedají téměř sehnat - opak je pravdou, v antikvariátech jsou mnohdy k mání (sama mám dvě knihy ze série doma a získala jsem během tohoto roku)

23.11.2015 5 z 5


Město pod vládou kazatelů Město pod vládou kazatelů Martin Čapský

Bohužel tato kniha mi přišla poněkud nedotažená. Podle názvu jsem očekávala, že bude pojednávat o městech kde působili kazatelé, jak to ta města vnímala či jaké byly osobnosti kazatelů a výsledky jejich kázání. Proto mě zklamalo, že polovina knihy se zabývá takovými obecnými věcmi jako je veřejný prostor (kdo by to byl řekl, že na radnici se bude scházet jiná sorta lidí než ve špatném hostinci před hradbami a tedy i veřejný prostor se bude lišit). No nic, když se prokoušete do druhé poloviny knihy zjistíte, že je více rozpracován příklad Želivského Prahy a Tempelfeldovy Vratislavi, ale o Lehnici či Hradci je jen pár stránek a to se na nich ještě příliš mnoho o kazatelství nedozvíme.
Kniha to není vyloženě špatná, ale zasloužila by si rozhodně lepší rozpracování, kterého se snad v budoucnu dočkáme. Dávám i přes všechnu kritiku 4 hvězdičky, protože se autor věnoval nepříliš zkoumanému tématu a i kdyby se on sám už tématu nevěnoval, rozhodně kniha může posloužit jako odrazový můstek pro další historiky, kteří by toto téma chtěli rozvíjet.

23.11.2015 4 z 5


Husitské revoluční hnutí Husitské revoluční hnutí Josef Macek

U této knihy jsem se hodně nasmála. Vyšla v padesátých letech a je tak poplatná režimu - Macek dokázal skloubit marxismus-leninismus s ideály husitského hnutí 15. století. Kupříkladu větě, že se husité museli bránit křižákům z Wall Streetu se směju ještě teď. Kniha značně pokrucuje fakta o husitství, tak aby byly použitelné pro účely režimu (kupříkladu uvádí jako hlavní cíl husitského hnutí sociální rovnost a mlčí o náboženských motivech, které byly vskutku prvořadější). Jinak ale vtipné čtení na nedělní odpoledne.

23.11.2015 3 z 5


Eliška Přemyslovna: Královna česká Eliška Přemyslovna: Královna česká Božena Kopičková

Tak trochu feministicky podbarvené čtení o velmi zajímavé osobnosti české královny Elišky Přemyslovny. Autorce musím přiznat velké znalosti a kniha pro mě byla jednoznačně velmi přínosným čtením.

23.11.2015 4 z 5


Filip II. - Španělský král z rodu Habsburků, nejmocnější křesťanský vládce Filip II. - Španělský král z rodu Habsburků, nejmocnější křesťanský vládce Geoffrey Parker

Čtivá kniha pojednávající o životě Filipa II. - o jeho osobnosti, zálibách a jeho politických rozhodnutích a všem co musel jako panovník ustát.

23.11.2015 5 z 5


Bílá hora a české dějiny Bílá hora a české dějiny František Kavka

Opravdová klasika mezi knihami zabývajícími se Bílou Horou - přehledně se dozvíte kdo byl na čí straně, jak probíhaly boje i s jakými problémy se obě strany potýkaly. Rozhodně stojí za přečtení.

23.11.2015 5 z 5


Leninova vláda (Rusko 1917–1924) Leninova vláda (Rusko 1917–1924) Václav Veber

Pokud máte chuť dozvědět se jak to bylo s Leninovým nástupem k moci, občanskou válkou v Rusku a Leninovým koncem, tak mohu jen doporučit tuto knížku. Je sice malá a tenká, ale za to napěchovaná informacemi, které jsou pěkně přehledně sestaveny, takže se v datech ani osobách opravdu neztratíte. Za mě rozhodně 5 hvězdiček.

23.11.2015 5 z 5


Bijeme na poplach!: Německá publicistika proti nacistickému nebezpečí 1930-1933 Bijeme na poplach!: Německá publicistika proti nacistickému nebezpečí 1930-1933 Matěj Spurný

Zajímavá kniha českého historika sociálních dějin - v této knize se soustředí na noviny, které vycházely v Německu během Výmarské republiky, a jak v nich bylo či nebylo upozorňováno na vzrůstající moc NSDAP a nebezpečí s tím spojená. Opravdu se jedná o zajímavý náhled na předválečné Německo.

23.11.2015 4 z 5


Hitler a appeasement: Britský pokus zabránit druhé světové válce Hitler a appeasement: Britský pokus zabránit druhé světové válce Peter Neville

Skvělá kniha z pera britského historika, který v ní mimo jiné pojednává i o Československu a problému Sudet. Předkládá britský pohled na předválečnou krizi - tím nemyslím že by jednání britských politiků jakkoli omlouval, ale snaží se ukázat kolik dalších faktorů působilo při politických jednáních a jak se následně promítaly do výsledků jednání. Opravdu zajímavé čtení, které člověka donutí nahlížet na předválečnou situaci v novém světle.

23.11.2015 5 z 5


Saturnin Saturnin Zdeněk Jirotka

Prostě skvělá humorná četba, u které se vždy od srdce zaměju.

23.11.2015 5 z 5


Záhadné vody Záhadné vody Arthur Ransome

Moje nejoblíbenější kniha od Artura Ransoma. Vyrostla jsem na ní a ještě dnes se k ní ráda vracím.

23.11.2015 5 z 5


Piktové a mučedníci Piktové a mučedníci Arthur Ransome

Jedna z mnoha knih na kterých jsem vyrostla a nedám na ni dopustit. Jednoduše řečeno je to skvělé čtení pro děti plné dobrodružství.

23.11.2015 5 z 5


Veselé paničky windsorské Veselé paničky windsorské William Shakespeare

Podle mě je to nejlepší Shakespearova komedie!

23.11.2015 5 z 5


Válka s Mloky Válka s Mloky Karel Čapek

Nádherná satira poukazující na nacistické Německo, ze začátku jsem se nad knihou i usmívala, ale na posledních stranách mi šel doslova mráz po zádech. Prostě perfektní kniha, která právem patří k tomu nejlepšímu co česká literatura nabízí.

23.11.2015 5 z 5


Jak je důležité míti Filipa Jak je důležité míti Filipa Oscar Wilde

Skvělá hra, neustále se ke knížce vracím.

23.11.2015 5 z 5


Ve službách Jiříka krále Ve službách Jiříka krále Václav Šašek z Bířkova

Perfektně zpracované vydání dvou středověkých deníků a musím smeknout před panem Urbánkem, který zde prokázal, že byl jedním z našich předních znalců poděbradské éry. Autor neopomněl přidat dlouhý úvod, kde vysvětluje mnoho okolností vzniku deníků i historický kontext a navíc oba deníky jsou opatřeny spoustou vysvětlivek, které usnadňují orientaci v textu.
Deník panoše Jaroslava popisuje cestu pana Kostky z Postupic k papežské kurii a snahu získat potvrzení basilejských kompaktát (udělených husitům koncilem nikoli papežem - v tom je hlavní problém) a uklidnit situaci mezi papežem a českým králem Jiřím z Poděbrad.
Druhý deník je psán Václavem Šaškem z Bířkova a pojednává o cestě Lva z Rožmitálu (bratr královny Johany) po západních dvorech, kde se Lev snaží získat podporu pro svého švagra od různých králů a knížat v nastávajícím boji s papežskou kurií. Čtení opravdu krásné a dobrodružné. Pro ty, které by zrovna druhý z deníků zaujal mám ještě doporučení podívat se na deník Gabriela Tetzela (nedávno vyšel v českém překladu), což byl norimberský patricij, který se taktéž zúčastnil Lvovy výpravy a zanechal o ní také svůj deník.

23.11.2015 5 z 5