Filip II. - Španělský král z rodu Habsburků, nejmocnější křesťanský vládce

Filip II. - Španělský král z rodu Habsburků, nejmocnější křesťanský vládce https://www.databazeknih.cz/img/books/92_/92235/bmid_filip-ii-spanelsky-kral-z-rodu-habs-N7d-92235.jpg 4 31 8

Životopis španělského panovníka Filipa II. (1527-1598). K pozoruhodnému pohledu na Filipa II. využívá autor dosud nezpracované panovníkovy osobní dokumenty a vykresluje intimní portrét člověka, který sehrál významnou úlohu v utváření moderního světa. Líčí královu posedlost katolickým náboženstvím, jeho nesmiřitelnost k jiným vyznáním, tragédie v soukromém životě, záliby, umělecké a sběratelské zájmy, ale také způsob vládnutí a politická a vojenská rozhodnutí muže, za jehož vlády se Španělsko stalo pánem velké části Nového světa.... celý text

Literatura naučná Biografie a memoáry Historie
Vydáno: , Brána , Knižní klub
Originální název:

Philip II. , 1978


více info...

Přidat komentář

stanislava9718
11.08.2023 2 z 5

Opět kniha k doplnění mozaiky historie Evropy, ze života Filipa II. Španělského, manžela Marie Portugalské, anglické královny Marie I. Tudorovny, Alžběty z Valois, Anny Habsburské. Filip II. dbal na rady svého otce, "díky" těmto radám za jeho vlády bylo Španělsko jednou z nejsilnějších říší rané Evropy. Podrobil si Nizozemsko, jeho velvyslanci měli prsty ve většině zásadních politických děních v Anglii, Francii, Portugalsku a státech Evropy, mělo silnou pozici při objevování Nového světa. Jak se píše níže, škoda, že autor se nevěnoval předbělohorským Čechám.

petrarka72
08.04.2023 3 z 5

Čtivé a poučné. Spousta informací, které se ke mně dosud nedostaly, některé až fascinující - Filipovy vzdělanostní záliby, včetně zájmu o nakupování literatury (knihtisk byl vynalezen před pouhými několika desetiletími, takže šlo o velmi moderní koníček), rady královských otců synům (včetně úsměvné sexuální výchovy), způsob vlády, vyžadující široký přehled a pracovitost (systém sborů poradců v různých oblastech a zároveň snaha o všem rozhodnout osobně, se vší zodpovědností), imperiální způsob vládnutí, relativně osvícené vládnutí (pokud byl zachován respekt vůči jeho osobě a rozhodnutím), nepěkné zacházení s morisky a indiány, podivná vražda Escobeda, chlad, v té době pochopitelný, ve vztahu k manželkám a dětem, až rozjařené spění ku smrti... Zmatek ve jménech - Annu Rakouskou mám spojenou s panovníkem o několik generací mladším, a Filipova druhá manželka u nás bývá označována jako Alžběta z Valois, nikoliv Isabela.


Petr007crusade
18.12.2022 5 z 5

Krásná kniha, při jejím čtení hodně pochopíme za co všechno vděčíme Filipu II, že díky němu a jeho evangelizačnímu zápalu jsou dnes Filipíny s křesťanskou kulturou a naším spojencem.

Forestwalker
04.05.2022 4 z 5

Knížku mám v knihovně od roku vydání a nebýt mého rozhodnutí přečíst si těch několik stovek nečtených svazků z mé knihovny, nedostal bych se k ní asi nikdy.
A byla by to škoda, pro obecný přehled dějin raného novověku ve Španělsku funguje dokonale. Horší je to s tím, co se do ní nevešlo a co zcela oprávněně kritizuje v doslovu Josef Polišenský; člověk by čekal, že se autor rozepíše o vztahu Filipa II. k předbělohorským Čechám, zvlášť když u nás vládla další habsburská větev. Tohle téma je ale z mého pohledu naprosto nepochopitelně zcela opomenuto, o to větší pozornost autor věnuje vztahu k Anglii a samozřejmě ke vzbouřenému Nizozemí. O působemí Španělů v Praze tak nezbývá než vyhledat další literaturu.

Lartie
06.08.2021 5 z 5

Skvělý životopis katolického krále Španělska. Publikaci nechybí nic - osobní život, společenské klima, vzpoury. A to vše opředené o osobní korespondenci krále. Knihu moc doporučuji, i laik by její propracovanost a detailnost ocenil.

Kaaramelka
26.12.2016 4 z 5

Je psaná srozumitelně, čtivě a nezahlcuje čtenáře příliš informacemi.

Knihu doporučuji všem, kteří se zajímají nejen španělskou či nizozemskou historii, ale celkově, kteří se zajímají o panovníky v Evropě. Filip II. toho dokázal spoustu a myslím si, že jeho jméno by nemělo být zapomenuto. Mělo by být více na něj poukázáno a nebyl to vůbec špatný člověk. Důležité je si uvědomit u jeho chyb, že byl pouze člověk, který byl unavený, zahalen žalem… a i když je obestřen různými tajemstvími, nemusíme hned myslet na to nejhorší. Každý máme přece nějaké to tajemství, ne?

Mikino00
05.02.2016 5 z 5

Naprosto ukázkový životopis, které se nesoustředí jen na politické a vojenské dějiny, ale snaží se hlavně podat obraz o tom, jaký Filip II. byl, v jakém prostředí se pohyboval, jak myslel či co rád dělal. Toto zajímavé vylíčení osobnosti Filipa II. a popis jeho doby, je výbornou vstupní branou pro zájemce o toto období.

Tauriel
23.11.2015 5 z 5

Čtivá kniha pojednávající o životě Filipa II. - o jeho osobnosti, zálibách a jeho politických rozhodnutích a všem co musel jako panovník ustát.

Štítky knihy

Habsburkové panovníci králové španělské dějiny

Autorovy další knížky

Geoffrey Parker
britská, 1943
1998  87%Filip II. - Španělský král z rodu Habsburků, nejmocnější křesťanský vládce
1999  68%Atlas světových dějin

Kniha Filip II. - Španělský král z rodu Habsburků, nejmocnější křesťanský vládce je v

Přečtených43x
Čtenářské výzvě4x
Knihotéce39x
Chystám se číst9x
Chci si koupit1x
dalších seznamech1x