Eliška Přemyslovna: Královna česká

Eliška Přemyslovna: Královna česká https://www.databazeknih.cz/img/books/41_/41322/bmid_eliska-premyslovna-kralovna-ceska-1-99w-41322.jpg 4 37 8

Podobizna české královny a významné kulturní osobnosti počátku 14. století, osvětlující život urozené ženy českého středověku. Portrét ženy, matky a královny, dědičky slávy a hrdosti Přemyslovců, matky císaře Karla IV. Autorka nám nabízí možnost poznat obě stránky života středověké šlechtičny a královny – slávu ceremoniálů i smutek a bezmoc ženy, které byly postupně odebírány milované děti. Eliška Přemyslovna vystupuje jako milující matka, žena samostatná a politicky aktivní, i jako fundátorka četných staveb, ovlivněná ve svém duchovním utváření středověkou mystikou. Práce Boženy Kopičkové spojuje odbornou erudici s vypravěčským uměním.... celý text

Přidat komentář

Leonor
23.06.2022 4 z 5

Hezké čtení, jen mě trochu mrzelo, že autorka nezmínila návštěvu Elišky a Jana ve Slezsku roku 1327, či její propojení s legendami o Anežce Přemyslovně. Navíc jsem občas nesouhlasila s jejími názory na Jana Lucemburského.

martin č.
21.06.2022 4 z 5

Tenkou knížku jsem přečetl hned po titulu Václav II. z téže edice. Musím konstatovat, že popis života poslední Přemyslovny, dcery výše uvedeného Václava a matky otce vlasti Karla IV. mne místy bavil trošku míň, ale to je možná jen proto, že toho o Elišce Přemyslovně jednak nevíme tolik a jednak klášterní svět, ke kterému Eliška tíhla, je nám přece jen v dnešní době trochu vzdálen a těžko pochopitelný.
Ze dvou tehdy dominantních Elišek tahle, ač déle královnou, tahala většinu života přes své velké ambice spíš za kratší konec provazu.

Prakticky hned po dočtení knížky jsme s manželkou viděli na brněnském biskupském dvoře divadelní představení Městského divadla "Eliška/Rejčka" a díky četbě této i předchozí knížky jsem se perfektně orientoval v pro laika jinak těžké hře, která tak pro mne byla velkým zážitkem. Zásluhu na tom měla právě tato knížka. Díky.


Damonka12
28.10.2020 2 z 5

2,5 kniha se celkem špatně četla, ale informace byly zajímavé.

Blahorodi
30.08.2018 2 z 5

Přišlo mi, že často přání bylo otcem myšlenky, a tak se obraz Elišky Přemyslovny za každou cenu vylepšoval.

R.E.M.
28.04.2018 5 z 5

Úžasně zpracovaný portrét mimořádné osobnosti, nedoceněné, kterou, ke škodě, velmi limitoval nedostatek peněz a její složité postavení. Jak odlišná mohla být historie, kdyby už tehdy mohly vládnout ženy.

Autorka si mě svým poutavým a přehledným stylem psaní získala. Doporučuji.

Tauriel
23.11.2015 4 z 5

Tak trochu feministicky podbarvené čtení o velmi zajímavé osobnosti české královny Elišky Přemyslovny. Autorce musím přiznat velké znalosti a kniha pro mě byla jednoznačně velmi přínosným čtením.

JohnnyBane
30.04.2015 5 z 5

U kontroverzních postav či sporů je podle mě nevyhnutelné, že si čtenář podvědomě vybere jednu ze stran a sympatizuje s ní. U osob Elišky a Richezny to byla právě Eliška, jež získala mé sympatie. Nejdůležitější aspektem pro literaturu faktu je ovšem její nestrannost, což Božena Kopičková v knize bez výhrad splnila.

miklaras
02.11.2013 4 z 5

Zasvěcený a komplexní pohled na českou královnu. Velké množství informacích o pečetích.