Sybelle Sybelle komentáře u knih

☰ menu

Paní jezera Paní jezera Andrzej Sapkowski

Hezký závěr série. Svět se změnil a nezměnil zároveň. Příběh Ciri a všech ostatním je tu jasně uzavřený, a dokonce zafunguje i jakási spravedlnost. Stálo za to přečíst si celou ságu. Poznámka o Uroborovi byla velmi výstižná, ale pochopila jsem ji až na konci.

Celá série (myšleno díly 3 – 7):
V podstatě jednoduchý příběh ve velmi propracovaném světě s mnoha povedenými postavami. Napsaný z mnoha úhlů pohledů a časových linek. Což může být někdy matoucí. Zvláště pokud knihu dva týdny nečtete a chcete pokračovat. Je těžší se do děje vrátit a ihned se zorientovat. Zvláště v časové rovině. Na druhou stranu to dává komplexní náhled do děje a motivace postav. Aspoň za sebe doporučuji nekombinovat s více knihami a číst knihu či knihy v kuse.

18.04.2024 5 z 5


Kdyby ze světa zmizely kočky Kdyby ze světa zmizely kočky Genki Kawamura

Situace a příběh je jasný. Je to hodně o psychologii a poznání. Hlavní hrdina se musí postavit realitě a skrze věci, které maže, rozhovory a vzpomínky si uvědomí mnoho věcí o svém životě, které nevnímal. A také o životě druhých. Jedná se o útlou knížku, ale obsahuje hodně podnětů k zamyšlení. Krásně to vystihuje citát, který se v knize objeví „Zblízka je život tragédie, ale zdálky komedie“.

10.04.2024 4 z 5


Sedm experimentů, které by mohly změnit svět Sedm experimentů, které by mohly změnit svět Rupert Sheldrake

Vědecky napsaná kniha o opomíjených oblastech zkoumání. Jedná se zdánlivě o běžné věci, které většina lidí potkává a sama zažívá. Jsou tu také témata jako fyzikální konstanty. Ty jsou už těžší oříšek, ale i když nepochopíte z této krátké fyzikální části zhola nic z uvedených výpočtů (jako já), hlavní myšlenka je jasná. Kniha je stravitelná i pro laika, jen to není prostě beletrie. Místy se může zdát, že autor rozebírá věci z příliš mnoha úhlů. Ale jsou to nutné informace, aby se podařilo pokrýt případné námitky. Je to určitě zajímavé čtení a jiný pohled na podstatu vědy a světa.

09.04.2024 4 z 5


Věž vlaštovky Věž vlaštovky Andrzej Sapkowski

V této části příběhu si odpočinete od války a politiky ve velkém měřítku. Příběh je hlavně věnován Geraltově skupině a Ciri. Samozřejmě nechybí dění na pozadí, kdy každý včetně čarodějek má své mocenské plány a všechny počítají s využitím Ciri. Je zde také řečena širší verze proroctví a význam, jaký má Ciri pro elfy. A pár dalších překvapení. Teď se jen pustit do závěru a sledovat, kam to všechno povede.

05.04.2024 4 z 5


Harry Potter a princ dvojí krve Harry Potter a princ dvojí krve J. K. Rowling (p)

Tento díl je spíše předzvěst k ději poslední knihy. Zjistíte hodně o minulosti Toma Raddlea (Voldemorta), rodinné historii a jeho povaze. Čtení mě bavilo a velmi dobře nastínilo, co bude následovat. Na rozdíl od filmu, už tady Harry ví, jaké předměty (viteály) má hledat. Aspoň většinu.
Jsem zvědavá na poslední díl a zakončení v knižní podobě.

02.04.2024 5 z 5


Harry Potter a Fénixův řád (ilustrované vydání) Harry Potter a Fénixův řád (ilustrované vydání) J. K. Rowling (p)

V minulosti mi tento díl (přesněji řečeno Harry samotný) lezl celkem na nervy se svými výkyvy nálad. Ale při tomto čtení mi došlo, že se podařilo dobře vystihnout, jak by se někdo v jeho věku a situaci cítil. Ale i tak mi občas lezl na nervy. I když podstatně méně. Vtípky a naschvály dvojčat Freda a George jsem si užila. Oproti filmu je toho tady více. A pokud někomu přišla Umbridgová odporná už ve filmu, tak tady je ještě o trochu horší. Hezky je vidět vývoj postav a jejich dospívání. Nejen hlavních hrdinů, protože v celé sérii je mnoho důležitých postav pro příběh a hodně z nich jsou Harryho spolužáci. V ilustrované verzi máte k příběhu i vizuální zážitek jako bonus.

25.03.2024 5 z 5


Zaslaná pošta Zaslaná pošta Terry Pratchett

Jak napovídají další tituly s Vlahošem von Rosretem spadá tato kniha a další do oblasti strukturálního rozvoje služeb a pokroku na zeměploše. Je to více běžná realita umístěná do fantasy světa. V této knize autor ukazuje chamtivost lidí, kteří se snaží jen vydělat peníze jakoukoli cestou i za cenu lidských životů. A jaké praktiky k tomu používají. Hlavně hezká slova. V porovnání se staršími díly je to trochu jiná tvorba. Dá se říct, že dotváří detaily ze života občanů Ankh-Morporku a dalších měst, na které by nebyl prostor jinde.

08.03.2024 5 z 5


Nekonečno vítá ohleduplné řidiče Nekonečno vítá ohleduplné řidiče Rob Grant

Pro fanoušky britského humoru a série červený trpaslík skvělé. Pro nefanoušky i tak pěkná kniha/poslech (dle formátu knihy). Některé vtipy samozřejmě lépe vyznějí na televizních obrazovkách, ale i tak se u knížky člověk pobaví. A dokonce poznáte hlavní postavy více. Lister z 1. dílu knižní předlohy vychází o něco chytřejší a Rimmer o kousek méně jako menší magor. Také jsou v knize události, které předcházely jejich setkání ve vesmírné flotile.

16.02.2024 5 z 5


Draugova oběť Draugova oběť Åsa Larsson

Ačkoli nejsem cílová skupina sérii jsem si užila. Konec dával smysl. Nechci spoilerovat, takže si závěrečnou myšlenku ke konci nechám pro sebe. Ale chápu, že je přijatelnější pro staršího čtenáře než dítě. Na vývoji děje a následcích byla znát zkušená ruka autorek. Určitě bych se nenechala odradit kategorií, kam kniha spadá. Užijí si ji i starší čtenáři.

06.02.2024 4 z 5


Cyklus vlkodlaka Cyklus vlkodlaka Stephen King

Krátké dílo něco mezi komiksem a knížkou. Kresby krásně podtrhují atmosféru příběhu. Reálně bych dala 3,5 hvězdičky. I přes krátkost je příběh kompletní se zakončením. Pokud se nechcete aktuálně pouštět do větší knihy od tohoto autora je to to pravé po čem sáhnout.

02.02.2024 3 z 5


Noční můra Noční můra Åsa Larsson

V tomto díle se sečtou následky z předchozích dílů. Alrik a Viggo zaplatí za pomoc Iris velkou cenu. Projeví se i následky jiných chybných úsudků. Na druhou stranu vyjdou najevo skryté talenty bratrů. A snad je ještě stihnout využít ve prospěch knihovny.

29.01.2024 4 z 5


Bílý had Bílý had Åsa Larsson

Jak říká anotace tohoto dílu Iris je unesena černou čarodějnicí a musí využít všechny své schopnosti, aby z toho vyvázla. Dostane se jí také nečekané pomoci. Ale všechno má svou cenu, která se projeví až později. V tomto bodě na sebe jednotlivé díly navazují natolik, že by bylo škoda nedočíst to celé v jednom kuse.

29.01.2024 4 z 5


Dech smrti Dech smrti Åsa Larsson

Jak příběh postupuje dále stále přituhuje a časové úseky ve, kterých se děj jednotlivých dílů odehrává se zkracuje. I když tento díl nemá strukturu jako ty předchozí je předzvěstí něčeho horšího. Atmosféra a nálada občanů v Mariefredu se stále zhoršuje a stačí málo, aby se lidé nechali pobláznit. Další díly ukáží, jak si s tím strážci knihovny poradí.

29.01.2024 4 z 5


Čaroprávnost (limitovaná sběratelská edice) Čaroprávnost (limitovaná sběratelská edice) Terry Pratchett

První kniha v sérii, kde se seznámíte s Esmeraldou Zlopočasnou. Jednou z hlavních čarodějek v dalších dílem. Příběh je o prvním ženském mágovi na Zeměploše. Magie tu rozhodně není podána klasickým způsobem z fantasy příběhů a v podání Simona je to spíše věda. Je to už stylem typická kniha ze zeměplochy. Humor, trocha filozofie a kvalitní příběh dávají dohromady skvělý celek.

25.01.2024 5 z 5


Vztahy a mýty Vztahy a mýty Jan Vojtko

Velmi pěkná a jasná kniha o tom, jak naše vztahy ovlivňují věci, které nás rodiče a společnost naučí. Řešit jejich smysl nebo platnost patří jinam než do této recenze. Osobně myslím, že pojmenování knihy je trefné. Určitě bych ji doporučila každému, kdo má zájem o rozšíření obzorů. Ať máte potíže ve vztahu nebo ne.

23.01.2024 4 z 5


Křest ohněm Křest ohněm Andrzej Sapkowski

Tento díl lze shrnout jako méně politiky více války. To, co bylo v předchozím díle jen v teorii, je tady v praxi. Hlavní pozornost patří Geraltovi a jeho družině procházející válečným územím. Je pěkně vidět vývoj Geraltovi postavy. Samozřejmě nechybí lehce politické pozadí. Ale spíše ve smyslu zjišťování informací. Protože nervozita po událostech z druhého dílu stoupá a každý si prověřuje své spojence a nepřátele. Takže v budoucnu na další díl.

18.01.2024 4 z 5


Léčivá síla vody Léčivá síla vody Jarmila Mandžuková

Hezky a srozumitelně napsaná kniha o významu vody pro život. Obsahuje doporučení, jak vodu upravovat a používat vhodně dle situací. Na co je lepší teplá voda nebo studená. Na své si přijdou i uživatelé alternativních metod. Určitě stojí za přečtení. Člověk tak aspoň lépe porozumí chodu těla a jak s ním zacházet.

15.01.2024 5 z 5


Moudrost psychopatů: Praktická lekce od svatých, špionů a sériových vrahů Moudrost psychopatů: Praktická lekce od svatých, špionů a sériových vrahů Kevin Dutton

Kniha psaná s odborným nadhledem, ale naprosto srozumitelná i pro laika. Autor neobhajuje myšlenku, že psychopat je dobrý soused. Ale spíše myšlenku, že některé vlastnosti těchto lidí by se občas hodily i lidem z běžné populace (v určitých situacích). Na pokusech a výzkumech se snaží odhalit mechanismy, jak fungují a jak smýšlí. A že psychopat se nerovná masový vrah. Může jít o odborníka ve svém oboru, který je pro společnost přínosný. Zajímavý je fakt, že mniši a jiné „svaté“ osoby mají některé rysy s psychopaty společné. Asi se dá narazit i na odbornější a detailnější knihy, ale pokud si chcete udělat ucelenější a přesnější obrázek tohoto tématu (než z internetu nebo seriálů) je to dobrá volba.

27.12.2023 4 z 5


Citlivá průvodkyně Citlivá průvodkyně Natalia de Barbaro

Jednoduše napsaná kniha o lidské psychice ovlivněné výchovou a jejími následky. Jak název napovídá je zaměřena na ženy. V knize je mnoho ukázkových situací přímo ze života autorky. Za mě by se mnohé příklady daly zkrátit na čtvrtinu nebo ještě méně a stále by člověk rozuměl, co mají sdělit. Místy styl psaní kolísá mezi „deníkem“ a psaní pro čtenáře. Ale to bude prostě osobitý styl autorky. Vystihuje několik typických životních postojů, které si člověk vypěstuje například díky potlačovanému vzteku nebo přílišné touze těšit lidi kolem sebe pro pochvalu. Kniha funguje dobře jako náhled do těchto stavů.

27.12.2023 3 z 5


Lehké fantastično (limitovaná sběratelská edice) Lehké fantastično (limitovaná sběratelská edice) Terry Pratchett

Cestování Mrakoplaše a Dvoukvítka pokračuje. Mrakoplaš opět utíká z jednoho dobrodružství do druhého (ne, že by o to stál). Na rozdíl od Barvy kouzel se zde objeví několik postav, které se vyskytnou i v dalších dílech. Je tu už přímá návaznost na budoucí dějové linie. Pěkné zakončení příběhu za doprovodu typického autorova humoru.

22.12.2023 5 z 5