Citlivá průvodkyně

Citlivá průvodkyně https://www.databazeknih.cz/img/books/51_/511934/bmid_citliva-pruvodkyne-o3I-511934.jpg 3 32 14

Kdo vlastně jsem? Co chci? O čem sním? Můžu se mít ráda? Na tyto a podobné otázky hledala autorka jako psycholožka a koučka odpověď s mnoha ženami. Výsledkem je Citlivá průvodkyně – kniha hluboce ukotvená v psychologii, ale zároveň brutálně upřímná a místy poeticky dojemná v oblasti poznání sebe sama. Proč se ženy často stylizují do rolí, které jim nejsou vlastní? Proč pracují víc, než musí, a přísně posuzují každý svůj nedostatek a chybu? Kde hledat vnitřní hlas, který nás povede k našim potřebám a snům, když jej přehlušují každodenní nároky a požadavky okolí, které přijímáme za vlastní? Natalia de Barbaro nás vlídně doprovází na cestě k seznámení s citlivou průvodkyní – intuicí a moudrostí žen, jež přitom stojí oběma nohama pevně na zemi. Povinná četba pro všechny z nás, které mají v životě příliš povinností a málo radostí.... celý text

Literatura světová Literatura naučná Psychologie a pedagogika
Vydáno: , Via
Originální název:

Czuła przewodniczka. Kobieca droga do siebie , 2021


více info...

Přidat komentář

JointlieKat94
22.04.2024 2 z 5

EKNIHA.
Tak tohle čtení jde naprosto mimo mě.. tolik přečtenejch knih, shlédnutejch filmů a dokumentů na jednom místě jsem ještě neviděla.
Pár poznámek (tuším, že se jedná o tři) jsem si zapsala, ale čekala jsem toho mnohem víc.

Nelíbilo se mi.
Nebavilo mě to.
A jsem ráda, že jsem si knihu nekoupila dle obálky, jak jsem měla původně v plánu.

adabraz
19.03.2024 2 z 5

Pár věcí mělo hloubku a bylo opravdu zajímavých, avšak většinu času jsem se spíš nudila.


Nikusha
01.03.2024 2 z 5

Některé myšlenky fajn, ale nic moc forma. Tolik zdrojů knih a filmů jsem po pohromadě v životě neviděla.

vikimi
27.02.2024 5 z 5

Děkuji za tuto knihu, přišla ke mně už dřív, ale nebyla jsem na ni ještě připravená. Nyní vplula do mého života v ten pravý čas a já ji přijala s vděčností. Doporučuji všem, kteří se také hledají a chtějí pochopit a přečíst si, že v tom nejsou samy.

Awča
31.01.2024 3 z 5

Podobné knihy příliš nevyhledávám, tak nějak jsem se na ni ale cítila naladěna, a pak ta krásná obálka!
Autorka je vzdělaná a citlivá žena. Vlastně jsem se v knize nejvíce dozvěděla o ní, o jejím životě, oblíbených písních a filmech, než aby mi pomohla orientovat se v sobě samé...
Některé kapitoly byly inspirativní, líbily se mi i koláže a povídání k nim.

Sybelle
27.12.2023 3 z 5

Jednoduše napsaná kniha o lidské psychice ovlivněné výchovou a jejími následky. Jak název napovídá je zaměřena na ženy. V knize je mnoho ukázkových situací přímo ze života autorky. Za mě by se mnohé příklady daly zkrátit na čtvrtinu nebo ještě méně a stále by člověk rozuměl, co mají sdělit. Místy styl psaní kolísá mezi „deníkem“ a psaní pro čtenáře. Ale to bude prostě osobitý styl autorky. Vystihuje několik typických životních postojů, které si člověk vypěstuje například díky potlačovanému vzteku nebo přílišné touze těšit lidi kolem sebe pro pochvalu. Kniha funguje dobře jako náhled do těchto stavů.

Tess_BooksNerd
21.12.2023 1 z 5

V podobě e-knihy jsem ji dostala od Knihy Dobrovský. Přečetla jsem ji rychle jen díky tomu, že nemá mnoho stran. Být kniha tak o 50 stránek silnější, pravděpodobně bych ji ani nedočetla. Toto opravdu není můj šálek kávy.

Evelin2506
22.08.2023 1 z 5

Nedočetla jsem.

Peace
06.08.2023 4 z 5

"Není jiný způsob, jak být odvážný, než odvážit se."

Tak tohle bylo velmi milé setkání. Jasan, v knize nejsou zásadně objevné věci, které vám převrátí život vzhůru nohama. Ale není na škodu si tyto myšlenky připomínat, navíc čtivou formou.
Jsem ráda, že jsem si knihu přečetla, zanechala ve mně moc fajn pocit.

nada3314
11.07.2023 3 z 5

Mě prostě učarovala obálka, to je něco tak překrásného :-) Máte to taky tak někdy?

Tohle, ale není čtení pro každého. Ten kdo není nakloněn seberozvojové literatuře, tak ani tady si nepolepší. Kniha se čte krásně, je velmi čtivá a nemůžu říct, že by to autorka nemyslela dobře, ale pro mě je spíš výsledek průměrný. Nedozvěděla jsem se zas nic tak nového, vše už znám z jiných knih, které jsem kdysi četla. Ale mohu potvrdit, že je velmi hezky zpracovaná a deníkové zápisky tomu dodávají šmrnc. Je zde i místo na poznámky, které já jsem zatím nevyužila. Nejsem příznivcem psaní do knih.

Nejvíc mě zasáhla kapitola: ŘEKNI NE! S tímhle mám sama problém a velmi mě zajímalo, jak to autorka pojala a jsem spokojená a věřím, že s takovým malým návodem pro příště už nebudu mít takový problém říkat NE!

Možná někdy, až bude čas na hledání otázek a odpovědí se ke knize vrátím.

Indigo857
02.07.2023 4 z 5

Kniha nabízí spoustu podnětů k přemýšlení nad vlastním životem a přehodnocení toho, jak ho člověk tráví ze zvyku a kvůli očekávání druhých namísto toho, jak by skutečně chtěl žít, ať už se to týká maličkostí, nebo zásadnějších věcí.

Ellinek
18.06.2023 4 z 5

Musím říct, že za mě tedy docela překvapení. Nečekala jsem od toho v podstatě nic, otevřela jsem to jen proto, že se mě někdo zeptal, jestli nevím, jaké to je...a já netušila, co říct, protože prostě nevím! Tak jsem nakoukla a zcela nečekaně se začetla. Líbilo se mi objevování různých postav, které se v nás formují a ovlivňují nás, stejně jako následná péče o sebe samou a snaha tyto bytosti změnit v něco lepšího. První část se četla s lehkostí, ale poté se autorka dostala do silně duchovní roviny a to už nebylo úplně čtení pro mě, ale pokračovala jsem dál. Nakonec jsem dost pokulhávala a dočetla spíše ze setrvačnosti, ale i tak kniha obsahuje spoustu zajímavých postřehů a v momentě, kdy jsem ji začínala číst, ke mně opravdu promlouvala. Myslím, že to není kniha, kterou byste měli hned zatratit, ale rozhodně není pro každého, hraje na dost citlivé a spíše duchovní noty, takže kdo tomuhle není moc otevřený, toho to spíše odradí. Pokud se ale chcete na sebe samou podívat i jinak než racionálně, určitě to zkuste. Minimálně ta první část za to stojí.

LadaLil
08.06.2023 1 z 5

Nemohla jsem se prinutit knihu docist do konce. Posledni kapitolu jsem jiz proste proletela. Kniha to byla napsana velmi citlivym jazykem, ale bohuzel naprosto v nicem neprinosna, opakujici zname myslenky, bez jakehokoliv napadu, jak je aplikovat. Pozdeji jsem mela uplne pocit, ze si vlastne ctu autorciny denikove zapisky. Mnohe citace uryvku filmu mi prisly naprosto nevhodne a zbytecne pouzite. Velke zklamani a v zadnem pripade nemohu doporucit.

stazkam
31.05.2023

Emotivní čtení. Autorka popsala všechny mé součásti. Všechny ty osoby ve mně, se kterými se peru, hádám, sdílím. Tuším, že to bude univerzální podoba bojů/sdílení mnohých žen v každodenním běhu života. A vlastně mi moc pomohlo jejich pojmenování, i to, jak nás ty manipulativní části uvnitř ovládají a mění nás v někoho kým nejsme. Kniha je moc hezky napsaná, autorka přidává příběhy ze života a osobní zkušenosti, používá trefná přirovnání, nechává prostor pro vlastní úvahy skrze otázky k zamyšlení. Číst Citlivou průvodkyni je jako si sednout s dobrou kamarádkou/kamarádem odpoledne na kafe a najednou si uvědomit, že už je noc, pijete víno a pořád si máte co vykládat. Další den se vzbudíte a je vám čisto na duši a máte pocit, že jste něco důležitého pochopili, že jste udělali krok vpřed.

Autorovy knížky

Natalia de Barbaro
polská, 1970
2023  69%Citlivá průvodkyně

Kniha Citlivá průvodkyně je v

Právě čtených4x
Přečtených45x
Čtenářské výzvě3x
Doporučených1x
Knihotéce90x
Chystám se číst88x
Chci si koupit18x
dalších seznamech3x