SuzukiZ SuzukiZ komentáře u knih

☰ menu

Kdo ví, kde budu zítra Kdo ví, kde budu zítra Jindřich Šídlo

(SPOILER) Skvělé shrnutí Etzlerovy kariéry. Čtivé, ale ne povrchní. Na závěr zamyšlení o aktuální celospolečenské situaci.
(Spoiler-posledních pár stránek je “odlehčený happy end, díky kterému člověk nezaklapává knihu s hlavou plnou starostí, ale nadějí)

30.01.2024 5 z 5


A odkud bych asi tak byl? A odkud bych asi tak byl? Miroslav Karas

Na začátku jsem byla trochu nesvá z toho, že kapitoly nejsou pojmenované a kapitoly na sebe nenavazovaly. Po pár stránkách mi to bylo úplně jedno, protože kniha je psána velmi poutavě. Člověk si říká, že to se snad nemůže dít ani v Rusku..a pak si přečte titulky, co se stalo za poslední týden v Rusku, a zjistí, že bohužel ano a bohužel se to děje i nadále.
Zajímavě jsou střídána těžká témata (zatýkání, demonstrace) s odlehčenými (výlet na sopku, návštěva místních festivalů).

19.09.2023 5 z 5


Svědectví o životě v KLDR Svědectví o životě v KLDR Nina Špitálníková

Skvěle napsaná kniha, ve které autorka dokáže přiblížit tak těžké téma jako je život v KLDR s nadhledem. Objektivitu a vysvětlení některých událostí jednotlivým rozhovorům dávají autorčiny poznámky pod čarou s historickými vsuvkami.
Nejvíc mě překvapil poslední rozhovor s důchodkyní, která ač žije 20 let v Jižní Koreji, nedá dopustit a stále uctívá Kim Ir-Sena a nevěří ani trošku “západní propagandě,” která má odlišný výklad historie

29.12.2022 5 z 5


Než pravda vyjde najevo Než pravda vyjde najevo Tošikazu Kawaguči

Krásná knížka, ze které si odnáším, že i z nejtěžších chvil/ztrát, si člověk má vzít to dobré, a přes všechny strasti být v životě šťastný

09.07.2022 5 z 5


Oči modrého psa Oči modrého psa Gabriel García Márquez

Ačkoli se jedná o útlou knížečku, není vhodné jí přečíst za jedno odpoledne. Každá z povídek mě nutila k zamyšlení o tom, co tím autor chtěl říct.

18.09.2021 5 z 5


Velká čtyřka Velká čtyřka Agatha Christie

Kniha je psána v ich formě z pohledu Hastingse. Oproti jiným titulům se mi zdál Poirot až trochu namyšlený a děj až příliš (možná až zbytečně) akční.

21.09.2020 3 z 5


Šifra Asti Spumante Šifra Asti Spumante Toby Clements

Kniha je čtivá a má v sobě nějaký vtip, ale parodie je dotažená až do nesmyslné roviny.

01.05.2020 odpad!


Kladivo na čarodějnice Kladivo na čarodějnice Václav Kaplický

Těžké a zároveň lehké počtení - kniha byla velmi čtivá, ale téma bylo dosti ponuré.

13.11.2018


Oliver - Kocour, který zachránil Vánoce Oliver - Kocour, který zachránil Vánoce Sheila Norton

Milá pohodová knížka s happy endem :)

10.11.2018


Podzim patriarchy Podzim patriarchy Gabriel García Márquez

Velmi zajímavá kniha o odházení velkého vládce země, kterého všichni mají v úctě a nikdo mu z jeho lidí neodporuje.
Márqueze mám hrozně moc ráda, ale tot bylo i na mě moc. 200stránková kniha rozdělena do cca 6 kapitol. Každá kapitola se setávala z pouze 1 odstavce a tečka byla jednou za 2 stránky (v poslední kapitole snad ani to ne). V průběhu té jedné věty se mění vypravěč, kdy pár myšlenek je ze strany patriarchy, pár ze strany jeho podřízených..

23.09.2018 1 z 5


Jmenuji se Červená Jmenuji se Červená Orhan Pamuk

Souhlasím se všemi, že to bylo velmi náročné čtení. Na knize obdivuji schopnost autora (a překladatele) vyprávět každou kapitolu z pohledu očima a slovy jíné postavy, kdy autor (a překladatel) je schopen přenést trohu jinou atmosféru a trochu jinou náladu na čtenáře

02.04.2018 4 z 5


Praha plná strašidel Praha plná strašidel Miloslav Švandrlík

Kouzelná knížečka o tajemstvích Prahy s vtipnými glosami autorů týkající se přesahu strašidel do současnosti: Tančící židovka se moc již nezjevuje-současnou mladou generaci moc její obkročák asi moc nezaujme :D

31.12.2017 5 z 5


Kája Mařík V., VI. a VII. díl Kája Mařík V., VI. a VII. díl Felix Háj (p)

Krásná kniha :) sedmý díl mi přišel trochu slabší, ale byly tam momenty, které stály za to: Zdeňa byla smutná a vyděšená, když přišla za sousedkou paní Weberovou a ptala se, proč to jejich robátko, kterému byl měsíc, ještě nemluví.. :D

31.12.2017 5 z 5


Knihy džunglí Knihy džunglí Rudyard Kipling

Líbilo se mi, že kromě hlavního příběhu s Mauglím, kniha obsahovala i mnoho dalších příběhů o lidech ze severu, indickém poustevníkovi apod.

04.12.2017 5 z 5


Mé roky s Ferrari Mé roky s Ferrari Niki Lauda

Kniha je rozdělena do 3 částí-první část knihy (vyprávění ich-formou) byla velmi zajímavá, další dvě části byly pojaty pro mě příliš.. žurnalisticky a nezáživně :( mám ráda prostředí formule 1, ale tato kniha mě trochu zklamala.

21.10.2017 2 z 5


Enjoy Enjoy Solange Bied-Charreton

Kniha má velmi zajímavé a aktuální téma-sociální sítě. Vedlejší děj o slavném spisovateli však do knihy moc nezapadá. Ke konci se obtížně četla..škoda

07.10.2017 3 z 5


Kolotoč Kolotoč Karel Poláček

Knížka povídek, ve které je cítit zajímavá atmosféra. Roztomilé vtípky a prostá radost, stejná jako ve starých filmech z 30. a 40. let. Pokud máte rádi jejich atmosféru, přečtěte si tuto knihu, bude se Vám líbit.

22.09.2017 5 z 5


Školák Kája Mařík III. - IV. díl Školák Kája Mařík III. - IV. díl Felix Háj (p)

Skvělá odpočinková četba, u které se člověk od plic zasměje :)

16.09.2017 5 z 5


451 stupňů Fahrenheita 451 stupňů Fahrenheita Ray Bradbury (p)

Kniha je velmi čtivá, navíc (bohužel) je stále aktuální.

23.04.2017 5 z 5


Život s kočkou není pro kočku Život s kočkou není pro kočku Deborah Robertson

Ačkoli je to zahraniční knížka, pár stránek věnovali překladatelé také situaci v Česku (kočky v české literatuře)

15.04.2017 4 z 5