sulzsova.anna sulzsova.anna komentáře u knih

☰ menu

Strasti s Bertem Strasti s Bertem Lenka Hnátová

Příjemné překvapení.
Oproti prvnímu dílu, který mi připadal jako takové roztomilé YA s náročnými prvky dospívání a kolotočem emocí, se nyní přesouváme k něčemu vyzrálejšímu. Max sice stále bloumá ve svých pocitech, ale nyní mu věřím naprosto všechnu bolest i trápení. Svým zeleninovým slovníkem odlehčuje situaci, ale čtenář pozná jeho skutečné rozpoložení a prožívá vše s ním. Kniha mě vtáhla do děje i do hlavy dospívajícího kluka a já trpěla s ním.
Velmi citlivě a uvěřitelně byly popsány Bertovi důvody, které krásně sedli k jeho charakteru popsaném v prvním díle. Vnímám ho jako takovou čistou duši, která má úžasné názory co se týče lásky, sexu, ale i vztahů, zároveň je citlivý a neumí se přetvařovat, když se trápí, tak se trápí, když se zlobí, tak se zlobí. Pouze osoba jako je on, která miluje z celého srdce je ochotna od sebe svou lásku odehnat, aby kvůli němu netrpěla. Ale co by to bylo za lásku, kdyby si k sobě znovu nenašli cestu. Max se k Bertovi znovu přibramboroval :) za to jsem ráda.

Zmínku o Ádrim a Mártym jsem uvítala, jednalo se pro mě asi o příjemné zpestření knížky, protože kluci jsou prostě úžasní a já moc děkuji za nahlédnutí do jejich budoucnosti. Poznala jsem i kluky ze Zmatené nevinnosti :) palec na horu za takové provázání několika knih.
Těším se na pokračování, ve kterém se snad už konečně dočkám sladkého happyendu.

19.03.2024 5 z 5


Strasti vánočních svátků Strasti vánočních svátků Lenka Hnátová

Nepřestává mě udivovat, jak tato autorka dokáže v jednotlivých knihách skákat z žánru do žánru. Tenhle příběh je zařazen do YA, což na rozdíl od Zmatené nevinnosti, která obsahuje erotiku a je tedy zařazena dost zcestně :) sedí, ale hloubkou a problémy, které řeší tento žánr přesahuje. Od YA čekám oddychové čtení, ale tenhle kraťoučký příběh oddychový nijak zvlášt nebyl. Vše bylo sice odlehčené Maxovým vtipným slovníkem, který jsem si zamilovala (velmi nápaditý a zcela originální způsob) a autorky stylem psaní, který má přirozený nadhled a netlačí na pilu, ale smrt otce, coming out, problémy s macechou a to vše zapuštěno do vánočního času a protkáno spoustu bolestí a pláče, bylo toho na tak krátký příběh hodně. Těch emocí jsem za chvilku čtení prošla až příliš, tudíž se nemůžu rozhodnout, zda je příběh úžasný, protože mě hodil do víru, který mě vcucnul, rozkousal a vyplivnul, nebo jestli by si nezasloužil rozvinutí.
V každém případě přemýšlím nad osudy hlavních hrdinů ještě několik dní po dočtení, takže sice krátká novelka, ale zapsala se mi do hlavy jako bych s ní strávila týdny. Považuji tedy příběh za další extrémně originální LGBT příběh, který na svých málo stránkách nabízí nezapomenutelný zážitek. :)

01.01.2024 4 z 5


Letní bouřky Letní bouřky Eva Pospíšilová

Nejsem úplně cílovka, mám raději hlubší myšlenky a trochu více akce, ale pokud příběh pojmu jako milé YA letní čtení, tak zcela splňuje očekávání :) Je svižný často vtipný, nenudila jsem se. Takže doporučuji !

01.01.2024 4 z 5


Vrčící naděje Vrčící naděje Lenka Hnátová

Dlouho jsem se odhodlávala k napsání tohoto komentáře. Autorku sleduji na sociálních sítích, proto mám pocit, že se nechala vystrašit negativními komentáři a hejty, které jí chodí k předešlé tvorbě. Připadá mi, že v tomto příběhu zohlednila vše, co jí tito dobráci vytýkají a proto vytvořila příběh ve kterém, ale zapřela sebe samu.

Těšila jsem se na fantasy z pera oblíbené spisovatelky, ale kdybych neviděla jméno na obálce, tak bych nevěřila, že ho napsala ona.
Příběh je sice úžasný a působí přesně tak, jak si to dnešní doba žádá. Je rychlý, dynamický, s originálním námětem a plný akce. Troufám si tvrdit, že kdyby vyšel v cizině stal by se z něj hit a možná by se dočkal i filmového zpracování, ale tady nastává to velké ALE.

Postrádala jsem to, co v jejích knihách miluji nejvíce, zdrobnělinky se objevily pouze ve tvaru ouška, přitom si mohla dovolit použít k postavě krásné Ioly své pověstné vlásky i bříško. Tím by jen dokázala, že se hejtrů nebojí a že si jde za svým podle svého stylu.

To samé jsem postřehla i u myšlenek a pocitů. Sice se v knize objevily, ale působily osekané a nevnímala jsem z nich to kouzlo jako v předešlých knihách.

Přesto knihu hodnotím velmi kladně. Zajímavá obálka i obrázky na stránkách jí dodávají šmrnc. Bublinky mě chvílemi rozčilovaly, ale ne natolik jako fakt, že z jediné knihy, kterou si od této autorky můžu vystavit v knihovně necítím nic z toho, co jsem zažila v těch předešlých.

Chápu, že se nechtěla dívat na klesající hodnocení díky jednodenních profilů jako u minulých knih, ale my, kteří jsme si oblíbili její styl ji v této knize nepoznáváme. Pevně doufám, že se vzchopí a vrátí se k tomu, co psala dříve, protože její LGBT považuji za naprostý top.

14.09.2023 4 z 5


Zakázaný chtíč Zakázaný chtíč Lenka Hnátová

Věděla jsem do čeho jdu, čekala jsem na vydání téhle knížky dlouho a nezklamala, naopak mě překvapila a dala mi víc, než jsem si myslela. Erotický náboj, skvělýho NEhrdinu, který není tak úplně skvělý, ale přesto Nika miluju. Viki je koketa na entou, kterou byste nejraději roztrhly :) zamilovala jsem si je oba.
První část jsem zhltla jako malinu, druhou jsem čuměla s otevřenou pusou a třetí jsem nevěděla jestli se smát nebo brečet. Je to horská dráha, která mi nedala vydechnout a ta obálka :) Ta se povedla, Nika jsem si představovala stejně jako toho chlápka na ní i Viki si je vcelku podobná a emoce z těch dvou cítím i z ní. Krásně vystihuje knihu, protože v ní emoce srší proudem a přitažlivost mezi hlavními hrdiny je úžasná.

Těším se na pokračování, protože závěrečný odstavec mě hodně navnadil.

22.07.2023 5 z 5


Bouře v našich srdcích Bouře v našich srdcích Jenny Naomi (p)

Velmi zajímavý neokoukaný příběh, zasazený do exotiky. Chvílemi jsem zavírala oči a ťukala si na hlavu se slovy proč? Ale po přečtení jsem si zase řekla chci víc! Kniha je pro mě až příliš kontroverzní, probírá zajímavé nové téma, které mi chvílemi úplně nesedlo, dala bych 4hvězdy, protože nebyl zcela mým šálkem kávy, ale zároveň díky své jedinečnosti si zaslouží 5hvězd, protože tohle u nás ještě nikdo nezkusil.
Klobouk dolů před odvahou autorky a moc se těším na pokračování.

22.07.2023 5 z 5


Zmatená nevinnost Zmatená nevinnost Lenka Hnátová

(SPOILER) Moc jsem se těšila na další LGBT této autorky a rozhodně nezklamala, nečekala jsem, že po Táhni z mé hlavy přijde něco lepšího, ale přišlo!

Tentokrát se příběh tváří jako vhodný pro mladší čtenáře, ale není to tak úplně pravda. I starší si v něm najdou to své. Každý přece prožil první lásku, každý byl někdy zamilovaný do špatné osoby a každý jistě zažil jaké to je, když vás miluje někdo o kom to ani nevíte.

Jde tu o příběh zmateného mladého kluka, jak již název napovídá, ale jeho zmatení není způsobeno nechápáním sebe sama. On neřeší problém své sexuality, nýbrž problém lásky ke špatnému klukovi a nevidí, co má přímo před očima. Nevidí toho, kdo by se k němu hodil mnohem víc, kdo ho má skutečně rád.

Jsem nadšená z toho jak moc se dalo nacpat do tak krátkého příběhu. Je nabušený emocemi, které autorka krásně servíruje a čtenář je tak pociťuje zároveň s postavou. Prožila jsem celý příběh zároveň s hlavním hrdinou a bylo to úžasné. Zamilovala jsem se, zasmála, zasnila, poplakala si.

Tu důležitou bumscénu jsem si přečetla dvakrát, abych pochopila Michalovy pochody, protože jsem ho v první chvíli nesnášela. Pak jsem poznala, že když někdo někoho miluje, tak je schopný se sám obětovat, jen aby byl druhý šťastný. Úžasně zpracováno a vlastně toho kluka i chápu. Moc děkuji za šťastný konec, protože Míša si ho zasloužil, byl zničený, zlomený odmítnutý kluk, co pro lásku ke druhému udělal pitomost.

Skvělý příběh, má v sobě mnohem víc, než se na první pohled zdá. Nacpal se mi hluboko do srdce a ráda si ho za pár dní přečtu znovu a pak znovu.

26.04.2023 5 z 5


Unesená Gogo Unesená Gogo Petra Nachtmanová

zas trošku něco nového, než jsem doposud četla. Knihu mi poskytla kamarádka, která mě vždy tak trošku natáhne na novou věc a jsem ráda, za její přečtení.

Přelouskala jsem za jeden večer. Líbila se mi. Rychle jsem se začetla a nemohla se odtrhnout. Klidně bych příběhů mohla mít v knize víc :)

18.03.2023 5 z 5


Táhni z mé hlavy Táhni z mé hlavy Lenka Hnátová

(SPOILER) Knihu jsem si koupila po přečtení prvního dílka této autorky a moc jsem se těšila s čím mě překvapí tentokrát. Překvapila velmi, až po zakoupení jsem zjistila že jde o LGBT. Když vidím tythle písmenka, tak mi stojí vlasy na hlavě a říkám si hlavně už ne další příběh o tom jestli je normální být teplej nebo ne.

Překvapivě, nic takovýho v příběhu není. Márty ví na čem je, líbí se mu chlapi. Nikdo nehrotí zda je homosexualita normální a to se mi líbilo. Prostě normální příběh o klukovi, co má daleko větší problém než jen svou orientaci. Má zlomené srdíčko. Ublížili mu. Kdo by tohle neznal, že? Jenže tenhle klučina se s rozchodem neumí vypořádat a nechává v sobě city hnít. Přijde neznámej kluk aby mu s nimi pomohl.

Zní to jako pohádka, ale přitom všechno do sebe krásně zapadá, nic netahalo za uši, ani netlačilo na pilu. Zasmála jsem se nad jeho hloupostí, která byla úžasně zpracovaná a věrohodná. Márty je pitomeček, kterého byste nejraději snědli. A Adry dokonalej chlap, kterýho chce každý, i já bych si dala říct. Sedli mi k sobě. Vše mělo erotický náboj, ale když přišlo na TU scénu, tak i já jako heterák jsem ji dala a líbila se mi. Nic děsivého, nebo odporného, díky bohu! Naopak jsem za ní byla ráda.

Chvíli jsem se bála, zda nebudu obrána o hepáč, ale i ten přišel a mnohem větší než jsem čekala. Takže palec nahoru. Krásný konec dovysvětlenej, ukončenej, tak abych neměla pocit, že jsem byla o něco obrána.

Vánoční povídka, možná zbytečná, ale i po jejím přečtení jsem pochopila proč v knize je a líbila se mi. Autorka by mohla příště napsat knihu rovnou ve fantasy. Těším se s čím přijde příště.

Jediná chybka, krátké, příliš rychle přečtené! Asi ji přečtu znovu :)

18.03.2023 5 z 5


Laskonka pro barbara Laskonka pro barbara Jana Slaninová

těšila jsem se, co tato autorka napíše dalšího a nechci říct, že bych byla zklamaná, to vůbec ne, jen jsem chtěla víc. Obálka je krásná, oproti předešlé knize skutečně nádherná, ale příběh krátký, že jsem se začetla a byl konec. Takže pocity jsou smíšené. Stejně jako předešlá kniha i tato je v hovorové češtině a i v této jsem s ní chvíli bojovala a když bylo dobojováno a já nadšená přišel konec. Tudíž i rozčarování a částečné zklamání.

Takže pokud hledáte rychlovku na přečtení o obědové pauze směle do ní. Nejsem náctiletá a i přesto se mi příběh líbil. Potěšil, neurazil, navnadil, ale rychle skončil :(

13.03.2023 4 z 5


Sex, prachy a potíže Sex, prachy a potíže Jana Slaninová

Knihu mi doporučila kamarádka s tím, že se nemám děsit obalu. Poslední dobou si všímám, že spousta eknih má velmi špatné obálky, které vůbec nesedí k příběhu, či ho dokonce poškozují. Tato mi překvapivě nijak nevadí, nepohoršuje mě a vlastně k příběhu i sedí, ale na druhou stranu, bych si takové obálky mezi ostatními nevšimla. Nezaujala by mě, možná mohly dát do její přípravy více z děje a jít do hloubky příběhu, který za přečtení opravdu stojí.

Byla jsem upozorněna i na hovorovou řeč a s tou jsem popravdě trošku zápasila. Kdyby mi ji nedoporučili, tak takto psanou knihu nezačnu číst, ani bych se o to nepokoušela. Přesto jsem byla mile překvapena. Chtělo to pár kapitol abych si na netradiční způsob zvykla, ale pokud se na knihu podívám jako celek, tak do ní celý ten přidrzlý styl psaní vlastně krásně sedí.

Příběh mě vcelku bavil a rychle jsem se začetla. Chytila jsem příjemné tempo, které nikterak nevybočovalo. Netvrdím, že jde o nějaké převratné dílko, ale rozhodně mě neurazilo ba naopak potěšilo a vlastně i svým způsobem obohatilo.
Myslím, že kniha má v sobě skrytý potenciál, který ale zastiňuje nic neříkající obal.

13.02.2023 4 z 5


Nespavost Nespavost R. Jenn Johansson

Tady se ukazuje, jak může špatně napsaná kniha plná překlepů zaujmout. Na mě působila tak divně a zmateně, že jsem ji musela dočíst. Chvílemi jsem vůbec netušila, o co v knize jde a chtěla ji i zavřít, ale přišla mi tak moc divná a zvláštní, že jsem ji musela dočíst.

Oceňuji psaní z pohledu kluka. Možná proto jsem se přinutila ji dočíst, protože takových knih není moc a mě se v mysli mladého chlapce líbilo.

Zřejmě jsem čekala nějaké větší drama, i když nemůžu říct, že by byl příběh nudný. Je velmi rozporuplný. Přesně ten typ knihy, nad kterou pak dlouho přemýšlíte a snažíte se vydedukovat, co tím vším bylo vlastně myšleno.

Obálka zbytečně straší. K příběhu se příliš nehodí, zato název je dokonalý, všechno vystihuje. Myslím, že se k ní za pár týdnů znovu vrátím a zkusím ji přečíst znovu, poslední dobou zjišťuji, že po druhém čtení vidím mnohem hlubší maličkosti, které jsem původně neviděla.

13.02.2023 3 z 5


Nelži, andílku! Nelži, andílku! Lenka Hnátová

Tady se ukazuje, co udělá špatně vybraná obálka. V tomto případě bych řekla, že skutečně knihu poškozuje, kdyby se necílilo na erotickou část knihy, ale na tu dějovou, tak by udělali lépe.

Knihu jsem si opatřila právě kvůli obálce, která ve mě evokovala jednoduchý erotický příběh, který přelouskám během pár hodin. Dostalo se mi celkem náročného čtení s až překvapivým zpracováním, který se ale vůbec nehodí k obálce, možná proto má ta kniha tak rozporuplné recenze.

Četla jsem ji dvakrát, po prvním přečtení jsem byla vlastně zvláštně zklamaná a nevěděla, co si o ní myslet. Je to román, drama, slátanina? Je to dobrý? Měla jsem úplně jiná očekávání. Erotika v ní sice je a není jí málo, naopak bych některé části klidně vypustila. Ale zase se musí uznat, že se neopakuje a není vulgární, spíše jemná (opět nesedí k obálce) ale je jí zbytečně moc. Někdy zastírá děj a ten jde díky ní zbytečně do pozadí, přitom ten příběh má potenciál!

Při druhém čtení jsem se bavila. Když už jsem věděla na jaké postavy se zaměřit a co se bude dít, tak jsem byla velmi mile překvapená. Vnímala jsem detaily, kterým jsem při prvním čtení nedávala pozornost a najednou jsem měla pocit, že držím v ruce super knížku, kterou kdyby byla v papírové podobě, bych i ráda půjčila kámoškám.

Takže verdikt zní: špatná obálka, která láká nevhodné čtenáře, protože pokud ke knize nebudete přistupovat jako k erotickému románu pro ženy, tak vás mile překvapí. Postavy jsou velmi propracované, procházejí vývojem, nejsou ploché, což je velký plus, ale v knihách s takovým obalem podobný příběh jednoduše nečekáte.
Pro mě velké milé překvapení!

13.02.2023 5 z 5


Dvůr trnů a růží Dvůr trnů a růží Sarah J. Maas

jedním slovem miluji!!! nedokážu popsat proč, prostě to tak je, i přesto že zřejmě nejde o naprostou špičku, tak jsem se zamilovala

03.02.2023 5 z 5


Válka hluku Válka hluku Patrick Ness

po nadupaném druhém díle přichází znovu již známé znudění stejně jako u prvního dílu. Prostě jsem čekala víc. Není to špatná trilogie, ale je příšerně zdlouhavá a některé pasáže jsou v knize naprosto zbytečné, někdy až nelogické. Spojila bych je do dvou knih, vyházela rušivé momenty a byly by to perfektní knihy.

29.01.2023 3 z 5


Temný ráj Temný ráj Patrick Ness

Po trpění u začátku prvního dílu, jsem byla překvapivě nažhavena na dvojku, protože konec jedničky vás prostě nutí číst dvojku. A tady přišlo velké překvapení, dvojka se mi líbila daleko víc. I v ní sice byla hluchá a pomalá, únavná místa, ale buďto nebyla tak hrozná a často, nebo jsem si už z prvního dílu zvykla, v každém případě druhý díl se mi moc líbil. Více než ten první.

29.01.2023 4 z 5


Hlas nože Hlas nože Patrick Ness

trilogii jsem si koupila před lety jako čtení na léto a přiznám se, že první díl jsem odsunula hned po pár kapitolách. Nevadí mi dlouhé čtení a velké knihy, ale tohle není dlouhé, nýbrž zdlouhavé a zbytečně natahované. Doslova jsem trpěla každou stránku, abych se dostala dál. Vrátila jsem se k ní po pár týdnech a to jen proto, že jsem měla koupené všechny díly a nechtěla jsem mít pocit, že jsem vyhodila tolik peněz za něco co ani nevyužiji. Takže jsem trpěla zhruba tak do poloviny knihy, ale pak světe div se něco se objevilo a zajímalo mě to natolik, že jsem sáhla po dalším díle.
Pokud by někdo našel odvahu a všechny tři díly spojil do dvou knih, vyházel zbytečnosti, šel více k věci. Nebo prostě jen zrychlil dynamiku, tak by na této knize trhl ranec. Nevadí mi dlouhé knihy, miluji je, ale musí mi něco nabídnout, něco... cokoliv, ale tady to něco přišlo až po více jak polovině.

29.01.2023 2 z 5


Ódinovo dítě Ódinovo dítě Siri Pettersen

četla jsem všechny tři díly a řekla bych, že příběh je psaný způsobem, že buďto vás vtáhne a vy ho milujete, nebo se jen vezete a nezapojíte. Mě se v prvním díle nepodařilo naladit na správnou notu, chvílemi jsem vůbec nechápala co vlastně čtu a ztrácela jsem se, proto dávám zlatou střední cestu tří hvězdiček.

29.01.2023 3 z 5


Objetí noci Objetí noci Sherrilyn Kenyon

mám ráda všechny knihy této autorky, spojuje reckou mytologii s erotikou a zajímavým dějem, jen tato mi nějak úplně stoprocentně nesedla. Zřejmě tím, že jsem od ní četla lepší a také jsem se často ztrácela v tom o kom a v jaké době zrovna čtu.

29.01.2023 4 z 5


Milenec snů Milenec snů Sherrilyn Kenyon

krásné čtení pro ženy, plné vzrušení sexy božana a navíc vše propojené do řecké mytologie... co na to říct, prostě skvělé, moc mě bavila, mohla by být delší. Obálka také krásná. Doporučuji všem, co chtějí od knihy spojení jak příběhu tak erotiky.

29.01.2023 5 z 5