stesti.s.knihou stesti.s.knihou komentáře u knih

☰ menu

Vražedná temnota Vražedná temnota Lisa Regan

Tahle série s detektivkou Josie Quinn je prostě sázka na jistotu. Detektivky mě moc nebaví, přijdou mi dost na jedno brdo, ale Josie, tu já můžu. Pokaždé dokáže překvapit, příběh má spád, děj je napínavý a 400 stránek vám uteče, ani nevíte jak. Postavy si navíc musíte zamilovat - u tohohle sedmého dílu je znám už natolik dobře, že dokážu předvídat jejich reakce :)
Některým čtenářům vadí, že je Josie případem vždy zasažena osobně, někdy méně, někdy ale až extrémně, což už hraničí s uvěřitelností - pokud by se detektivové vždy stávali zároveň oběťmi, myslím, že by na tuto funkci nebylo moc dobrovolníků :D Každopádně ani tenhle aspekt mi nevadí, přidává to na napětí a tak nějak mi to tam dokonce sedí.
4/5, super oddechová detektivka (ostatně ta hodnocení na Databázi knih u všech dílů mluví za vše) a už se těším na další :)

18.04.2024 4 z 5


Pavučina lstí Pavučina lstí Julie Clark

Psychologické thrillery já ráda. Obzvlášť se silnými ženskými hrdinkami, jako tomu bylo v tomto případě.
Kniha mi byla poskytnuta v rámci spolupráce s @knihkupectvi_luxor za účelem recenze. #spoluprace
Příběh je vyprávěn z pohledu dvou žen; od začátku víte, že příběhy spolu budou nějak souviset, ale nedostanete hned všechno připravené na stříbrném podnose.
Meg, podfukářka, která střídá identity a okrádá muže, a Kat, novinářka, která Meg sleduje již delší dobu a má v plánu svou kariéru znovu nastartovat pomocí pikantního článku o podfukářce zneužívající důvěřivé muže. Když se spolu ženy seznámí, obě zjišťují, že věci jsou trochu jinak, než se zpočátku zdály..
Víc prozrazovat nebudu, každopádně knížka mě bavila a vysloužila si ode mě solidní 4/5.

01.04.2024 4 z 5


Zimní hrob Zimní hrob Peter May

Zimní hrob je thriller, který mi námětem lehce připomněl Závěj od C. J. Tudor, zpracováním byl však o 100% lepší.
Podobenství jsem našla v tom, že se oba příběhy odehrávají v brzké budoucnosti a v zimním období. Avšak Závěj byla velmi přitažená za vlasy (ostatně můžete si přečíst u mě na profilu v recenzi), kdežto Zimní hrob je naprosto uvěřitelným příběhem s inteligentní zápletkou.
Jak už to tak u thrillerů bývá, na počátku všeho je mrtvola. Mrtvola nalezená meteoroložkou Addie v ledové proláklině ve skotských horách. Jedná se o tělo investigativního novináře, který v oblasti sbíral materiál pro nový článek. Případ dostane na starost detektiv Brodie, který si krom případu jde tak trochu vyřizovat osobní spor se svou dcerou Addie, která tělo našla.
Kniha má obrovský přesah; hlavním motivem je zde vyšetřování vraždy, na stejné úrovni však stojí klimatická katastrofa, rodinné problémy, násilí na ženách, gamblerství Vše se odehrává v drsné skotské přírodě, v knize jsou popsány názvy míst, které jsem si během čtení googlila a cítila se o to víc vtažená do děje. Tohle se povedlo!

27.03.2024 4 z 5


Neobyčejní Neobyčejní Sarah Addison Allen

Když jsem po knížce Neobyčejní sahala, ještě jsem netušila, jakou nádhernost dostanu.
Kniha mi byla poskytnuta v rámci spolupráce s @knihkupectvi_luxor za účelem recenze #spoluprace a já za ní moc děkuji, protože tohle se opravdu povedlo.
Mladá Zoey se stěhuje do záhadné rezidence Chmýříčkov do bytu, který podědila po své matce. Název získala rezidence díky tyrkysovým ptáčkům, kteří žijí na stromech v zahradě a chovají se, jako by věděli mnohem více, než by běžní ptáci měli vědět.
Zoey se cítí osamocená; její otec si po smrti manželky našel novou partnerku s malými dětmi a dívka záhy zjistila, že v jejich novém rodinném seskupení není vítaná. Stěhování do Chmýříčkova tak bere jako příležitost - dozvědět se více o minulosti matky a zároveň se spřátelit se sousedy.
Krátce po nastěhování dojde v rezidenci k úmrtí a Zoey začne pátrat nejen po matčině minulosti, ale rovněž po tom, co se doopravdy stalo. Zároveň se seznamuje s jednotlivými obyvateli rezidence, jejich životními příběhy a tajemstvími.
Kniha je plná lásky, pokory, vzpomínek na milované osoby, přátelství. Magický realismus je v knize všudypřítomný a dodává příběhu snový nádech.
Mně se to líbilo moc! Při čtení některých frází a myšlenek mě až mrazilo, jak hezké a přesné to bylo. Tato kniha je opravdu neobyčejná

27.03.2024 5 z 5


Za zamčenými dveřmi Za zamčenými dveřmi Freida McFadden

Hlavní hrdinka Nora má za sebou poměrně dramatické dětství; její otec byl sériový vrah, který své oběti vraždil ve sklepě jejich rodinného domu. Překonání traumatu trvalo Noře dlouho, nakonec se z ní však stala úspěšná chirurgyně, která si děsivou minulost nepřipouští k tělu. To se jí daří do chvíle, kdy je nalezena oběť, zavražděna stejným způsobem, jakým oběti vraždil její otec. A co víc, tato oběť je bývalá Nořina pacientka. Pozornost detektivů se okamžitě zaměřuje na Noru, jelikož její otec sedí bezpečně ve vězení a nemůže tak být strůjcem zločinu. Nora navíc začne doma ve sklepě nacházet zvláštní úkazy, které znamenají, že se v jejím domě pravděpodobně pohybuje někdo další

Zápletka super, ALE.. :D Pro mě se jedná přesně o ten typ thrilleru, který zhltnete jako jednohubku, zároveň si ale druhý den po dočtení nepamatujete, o čem to bylo.
Hodnotím tedy 3,5/5, jako oddechovka rozhodně fajn, zároveň ale thriller nikterak nevyčnívá z řad současných thrillerů.

27.03.2024 3 z 5


Šílená Šílená Louisa Treger

V 19. století měly ženy úplně jinou roli, než je tomu dnes. Společnost je vedla k péči o domácnost, děti a muže. Našly se ale i takové ženy, které se s touto předurčenou rolí nechtěly spokojit. Chtěly si budovat kariéru, chtěly po sobě zanechat něco víc než jen potomky, spokojeného manžela a teplou plotnu.
Jednou z takových žen byla Nellie Blyová. Od malička cítila, že pro ni předurčená role ženy není dostačující. Díky svému nadání k vyprávění příběhů měla jasno: stane se novinářkou. Jenže jak se žena v tehdejší době mohla uplatnit mezi veskrze mužskými redaktory? No třeba tak, že bude předstírat šílenství a nechá se na několik dní zavřít do děsivého blázince na Blackwellově ostrově u Manhattanu :)
Teď to samozřejmě zlehčuji, ale jedná se o historický román založený na skutečných událostech a já smekám klobouk před Nellie, která něco takového dokázala.
Kniha popisuje Nelliino dětství, postupný zrod touhy stát se novinářkou až po moment, kdy se ocitá zavřená v blázinci a není si jistá, zda skutečně nepřichází o rozum. Z ambiciózní a inteligentní ženy se postupně stává sestrami šikanovanou troskou, která stěží rozezná, co je sen a co realita.
Tohle bylo skvělý, knihu moc doporučuji a rozhodně stojí za přečtení. Vhled do tehdejší doby a postavení žen, nelidské podmínky v zařízeních pro duševně choré, návrat do reality a boj s démony přivezenými z ostrova - o tom všem je Šílená. Navíc ve formě historického románu, při jehož čtení máte pocit, že musí jít o fikci, avšak ono se to opravdu stalo...
Malinko mi chyběly reálné ukázky textu, které Nellie o blázinci napsala, možná to bylo zbeletrizované zbytečně až moc, každopádně kniha je i tak skvělá.

A pokud vás tematika zaujala, doporučuji ještě knihu Bál šílených žen od Victorie Mas s podobnou tematikou.

27.03.2024 4 z 5


Mrchožrout Mrchožrout Jack Heath

TOHLE
BYLO
STRAŠNÝ
!!!

Jako pardon, ale muž, který působí jako civilní konzultant pro FBI a za každý vyřešený zločin dostává za odměnu vězně odsouzeného na doživotí, kterého může sníst???
Navíc má super schopnosti přijít na všechno a vyřešit všechno pouze se základním vzděláním? Bez hlubšího vysvětlení, proč je tak inteligentní a schopen řešit problémy lépe než studovaní detektivové?
Co je moc, to je příliš. Pokud čtete mé recenze, víte, že mám ráda uvěřitelné příběhy. Stejnou měrou si však užívám příběhy s prvky fantastiky či magického realismu. Tohle je ovšem naprostý nesmysl, který pokud měl být uvěřitelný, tak pro mě nebyl; pokud měl být vtipný, pro mě nebyl. Tohle bylo čisté utrpení a jedna z nejhorších knih, co jsem kdy četla (řadím do poličky k sérii After).
1/5, NEDOPORUČUJI.

27.03.2024 odpad!


Neonová cizinka Neonová cizinka Filip Klouda

Japonsko, déšť, neonová světla odrážející se v mokrém asfaltu, jedna zmizelá žena a její sestra snažící se po třech letech vypátrat, co se stalo. Zaujalo vás to stejně jako mě? :)
Tenhle psychologický thriller z pera českého autora rozhodně stojí za přečtení. Dle mého názoru velmi originální námět a hlavně umístění příběhu do mojí srdcové lokality. Autor krásně vystihl ono podivno, které dýchá z většiny knih japonských autorů - o to více cením, že kniha byla napsána Čechem.
Líbilo se mi snad úplně všechno: postavy, ponurá atmosféra, popsaná úslužnost Japonců, zasazení děje do filmového festivalu krátkých autorských filmů, nevyřešení každé jednotlivé záhady a tím pádem prostor pro představivost čtenáře. Jedinou malou výtku bych měla, a sice za mě zbytečné vložení romantické linky, která se mi do ponurého vyznění příběhu moc nehodila.
Ale jinak skvělý! Užívala jsem si fakt každou kapitolu - až tak moc, že jsem do práce jezdila raději MHD než autem, abych mohla číst :D

03.03.2024 4 z 5


Golem Golem Gustav Meyrink (p)

V rámci aktuální kola, které společně s Klasikomily máme, jsem přečetla Golema. Nebudu lhát, nezařadil se mezi má oblíbená klasická díla, ale mám pocit, že jen potřeboval svůj čas. První půlka knihy pro mě byla trošku utrpení, ale tu druhou jsem si už začala užívat. Vydání od Ledy je navíc obohaceno o krásné a temné ilustrace, které podtrhují příběh a dodávají mu ještě větší tajemno (a seženete jej v Levných knihách).
Co se mi na knížce vyloženě líbilo byly popisy staré Prahy, jednotlivých ulic zasazených do oné děsivé atmosféry - měla jsem chuť vyrazit ven a knížku si tam číst! Oceňuji také prolínání reality a snu, které vás mnohdy donutí pochybovat o tom, co je skutečné. A závěr byl top...

03.03.2024 3 z 5


Tenhle pokoj se nedá sníst Tenhle pokoj se nedá sníst Nicol Hochholczerová

Miluju knihy, které jsou rozsahově krátké, o to silnější však co do obsahu. Kniha Tento pokoj se nedá sníst patří právě do této kategorie. Útlá kniha s malým množstvím textu, který je však tak poetický a tak hluboký, že vás zasáhne.
Jedná se o příběh nezletilé dívky a podstatně staršího učitele výtvarné výchovy, který dívku zmanipuluje a následně zneužívá.
Víc popisovat nebudu, ostatně není moc co - kniha je hlavně o pocitech a emocích, které si musíte přečíst a během čtení sami prožít.

03.03.2024 4 z 5


Pět kroků od sebe Pět kroků od sebe Rachael Lippincott

Hlavními hrdiny jsou Stella a Will, jejichž společný osud má předurčen špatný konec - mají totiž cystickou fibrózu a nemohou se k sobě přiblížit na méně než pět kroků. Oba jsou navíc ve věku, kdy si jejich kamarádi užívají života a prvních lásek, zatímco Stella a Will tráví významnou část svého života po nemocnicích s přenosným kyslíkem usnadňujícím dýchání a s vědomím, že jejich život skončí ve velmi brzkém věku. A jak už to tak bývá, tihle dva se do sebe samozřejmě zamilují. Jak ale může fungovat vztah mezi sedmnáctiletými lidmi, kteří jsou odkázáni trávit veškerý čas v nemocničních pokojích ve stejné chodbě, zároveň se ale nemoci přiblížit jeden k druhému, jelikož by to pro ně mohlo mít fatální následky?
Bylo to fakt dobré. Jasně, je tam dost silná romantická linka, ale zároveň je hrozně hezky a něžně vykreslena. Kniha má obrovský přesah, hlavně co do informací o nemoci - s jakými problémy se musí lidé s cystickou fibrózou vypořádat, jaká je pravděpodobnost jejich přežití, jak probíhá léčba apod. Tedy kniha o těžkém tématu, zároveň ale hrozně hezky a mile napsaná. Hlavní hrdiny si musíte zamilovat, přejete jim zázrak, který je však nereálný a vy celou dobu přemýšlíte, jak tohle sakra dopadne.

03.03.2024 4 z 5


Pozoruhodně bystrá stvoření Pozoruhodně bystrá stvoření Shelby Van Pelt

První pětihvězdičková kniha tohoto roku! Pozoruhodně bystrá stvoření jsou tak krásným a milým příběhem, že jsem si vyloženě užívala každou stránku.
Příběh je postaven na poměrně neobyčejném přátelství - kamarády se totiž stanou důchodkyně Tova a chobotnice Marcellus. Zní to dosti neuvěřitelně, ale v knize to všechno tak nějak hraje dohromady. Chobotnice sice nemluví, ale s lidmi, kteří ji vnímají, se umí dost dobře dorozumět. Důkazem jsou i kapitoly psané právě z pohledu chobotnice.
Kniha je přirovnávána k Muži jménem Ove; zde bych si trochu dovolila nesouhlasit, jedinou podobnost vidím v tom, že hlavní postava je senior, ale to je tak vše. Ove je více melancholický, bolavý, nutící k zamyšlení, kdežto tato kniha pro mě byla vyloženě feel-good příběh.
Pokud tedy máte náladu na milý, odpočinkový příběh s přesahem, tak Podivuhodně bystrá stvoření jsou to pravé :)
5/5

09.02.2024 5 z 5


Kéž bys tu byl Kéž bys tu byl Jodi Picoult

Pandemie neodmyslitelně ovlivnila naše životy, na to už jsme si všichni asi tak nějak zvykli. Na co si ale zvykám já je fakt, jak moc se projevila i v knižní tvorbě. Poslední dobou mám na knížky, ve kterých se objevuje epidemie nebo smrtelný virus štěstí (nebo jich je tolik?). Zatím mi to nevadí, ba naopak si to “užívám - přece jen je lepší o tom číst, než to zažívat. Jenom doufám, že se z toho nestane takový knižní fenomén jako z druhé světové války...
Každopádně, kniha Kéž bys tu byl je právě jedna z těch, které velmi přesně popisují pandemii rovnou ze dvou úhlů: očima lékaře, který je s ní v každodenním kontaktu, a očima jeho přítelkyně, která se těsně před vypuknutím pandemie vydá na Galapágy, kde zůstane z důvodu karantény uvězněna s místními obyvateli. Líbí se mi ten kontrast: popisy nádherné přírody, klidu, ráje na zemi versus každodenního nemocničního pekla plného umírajících pacientů. Oba hlavní hrdinové přehodnocují jejich dosavadní život a vztah, ačkoli každý asi trochu jiným způsobem
Ta kniha toho má v sobě mnohem víc a rozhodně stojí za přečtení, já ji dávám 4,5/5, líbila se mi moc!

09.02.2024 4 z 5


Mrtvá holka, dobrá holka – část druhá Mrtvá holka, dobrá holka – část druhá Holly Jackson

Závěrečný díl mojí oblíbené YA série! Nebudu se tu o něm moc vypisovat, protože bych spoilerovala, ale můžu připomenout, o čem série vlastně je, pokud jste ji doposud nezaznamenali :)
Hlavní hrdinka Pipa žije v malém městečku, ve kterém dojde k hrůzné vraždě náctileté dívky. Policie vraždu přišije prvnímu podezřelému, který je na ráně, ačkoli některé souvislosti tak úplně nesedí. Pipa v rámci školního projektu začne natáčet podcast, ve kterém se snaží očistit jméno údajného vraha, což v podstatě odstartuje Pipinu kariéru detektivky ve všech navazujících dílech :D
Tento poslední díl úzce navazuje na díly předešlé, je tedy potřeba mít jména a události v čerstvé paměti (já je neměla a dělalo mi to celkem problém).
Nicméně celá série je fajn, nejsem cílovka young adult knížek, ale sérii Návod na vraždu pro hodné holky mohu doporučit všem :)

09.02.2024 4 z 5


Závěj Závěj C. J. Tudor

Závěj. Knížka, jejíž stránky vám ubíhají pod prsty, vy se snažíte hledat souvislost mezi třemi zdánlivě nesouvisejícími příběhy a do toho čtete o mnoha nechutnostech, které si pro vás autorka nachystala. Ne nadarmo jsem si knihu označila jako nechutnou oddechovku :D
Závěj si určitě přečtěte v zimě. Odehrává se totiž v zasněžené, zmrzlé krajině; příběh je navíc takové postapo - svět, ve kterém se rozšířil neznámý virus, který postupně zabijí lidi.
Je to částečně hororové, zároveň ale dost nereálné. Já knihu hodnotím 3,5/5 - vadilo mi, jak tam dle mého názoru byly některé scény nacpány vyloženě na sílu, taky mi vadily všechny ty nechutnosti, jejichž množství bylo zbytečné. Četlo se to dobře, protože knížka nevyžaduje moc pozornosti; thriller na zimní období fajn, ale že bych z nějak byla nějak extra nadšená, to říct nemohu.

10.01.2024 3 z 5


Hodiny Hodiny Ian McEwan

Moje první setkání s autorem a bohužel velké zklamání
Tahle knížka pro mě měla velký potenciál - dle anotace to vypadalo na takovou Lolitu, avšak zneužitým je zde mladý chlapec, se kterým má poměr jeho učitelka klavíru. A tahle linka mě v knize bavila nejvíc. Bohužel je ale tento román natolik mnohovrstevnatý, že linka s učitelkou klavíru je pouze zlomkem v tomto 600 stránkovém díle.
Jedná se spíše o kroniku rodiny, která je vyprávěna na postavě hlavního hrdiny. Sledujeme zde více než 50 let života jednoho člověka, který je poznamenán z dětství toxickým vztahem s učitelkou, nicméně ani jeho další život není úplně procházka růžovým sadem. Jeho žena jej opustila po dvou letech vztahu, aby se mohla věnovat své spisovatelské kariéře, a jemu zůstal na starost sedmiměsíční syn. Celý jeho život je ovlivněn oním toxickým vztahem a Roland si tak není schopen udržet žádný vztah. Do toho je v knize dosti popisována soudobá politická a společenská situace (to by mi ani tak nevadilo, pasáže o berlínské zdi či Černobylu byly zajímavé), ale někdy ta politika šla velmi do hloubky a to už opravdu nebylo nic pro mě.
Hodnotím 3/5, byly tam velmi zajímavé pasáže, které jsem hltala, za mě však kniha mohla být o polovinu kratší a rozhodně ne tak rozvrstvená - vždyť já ani nedokážu říct, co mělo být finální sdělení - onen toxický vztah? Rodinná kronika? Politická situace v průběhu dějin? Komplikované rodinné vztahy?
Nicméně obecně má kniha hodnocení dobrá, možná jsem tedy jen zbytečný hejtr, nebo jsem ji nepochopila :)

10.01.2024 3 z 5


Cirkusový vlak Cirkusový vlak Amita Parikh

Tahle knížka na sociálních sítích moc vidět nebyla (nebo alespoň já ji moc nezaregistrovala) - a je to škoda! Protože tohle je tak hezký příběh plný lásky a porozumění, že si ho podle mě musíte chtít přečíst!
Mladá dívka Lena prožívá život, který jí nejedno dítě závidí - je totiž dcerou slavného iluzionisty a cestuje s cirkusovým vlakem. Denně je obklopena umělci, gymnasty, kouzelníky a zvířaty. Má to ale jeden háček. Ona sama se do této společnosti tak trochu nehodí - je totiž na invalidním vozíku.
Závistivě proto pozoruje mladé skotačící ohebné gymnastky, které ji nezapojují do svých her, jelikož je to pro ně zkrátka omezující. Lena tak tráví svůj život ponořená v knihách a učení.
Jednoho dne se ve vlaku objeví Alexandre - nemocný vyhublý mladík, který při krádeži jídla omdlí a je tak neplánovaně nachytán. Ředitel cirkusu chce chlapce okamžitě předat policii, obzvláště proto, že je židovského původu. Ano, celý příběh se totiž odehrává těsně před a během druhé světové války. Otec Leny se za chlapce zaručí a začne ho vychovávat jako svého nástupce v oblasti magie a iluzí.
Mezi Lenou a Alexandrem vzniká silné přátelství, které je zkoušeno válkou, podlostí některých lidí a dlouhým odloučením. Na konci mi málem ukápla slza!
Opravdu hezký příběh, který stojí za pozornost.
4,5/5 (palec mi významně cukal nad pětkou, ale tu chci přeje jen dávat opravdu výjimečným příběhům, které ve mně rezonují delší dobu).

01.01.2024 4 z 5


Mrtvá holka, dobrá holka – část první Mrtvá holka, dobrá holka – část první Holly Jackson

Třetí díl ze série Návod na vraždu pro hodné holky opět nezklamal. Nebudu se moc vyjadřovat k ději, jelikož kniha navazuje na díly předchozí. A když říkám navazuje, myslím tím, že pokud jste třeba v mezičase pozapomněli postavy v prvním a druhém díle, budete mít problém (stejně jako já :D). Třetí díl opravdu odkazuje na to, co se v předchozích dílech odehrálo, a nikterak se nesnaží ani náznaky připomenout, o co šlo. Trochu mi proto trvalo, než jsem se zorientovala, ale nakonec jsem si jej užila a už teď jsem zvědavá, jak dopadne pokračování třetího dílu (ten je totiž rozdělen do dvou knih).
Hodně mě baví proměna hlavní hrdinky - v prvním díle smělá a neohrožená Pipa, v posledním díle zlomená dívka silně poznamenaná tím, co všechno zažila a viděla (ale detaily už si přečtěte sami).
Jedná se sice o YA sérii, ale myslím si, že si ji plnohodnotně užijí i dospělí čtenáři.

01.01.2024 4 z 5


Do ráje Do ráje Hanya Yanagihara

Tahle kniha To je nálož. Nálož stránek, nálož textu, nálož emocí, strachu, smutku, šoku. Autorka umí s emocemi pracovat skvostně, o tom jsme se už přesvědčili v Malém životě. Kniha Do ráje to pouze potvrzuje, avšak v naprosto odlišných kulisách.
Popisovat děj je těžké; kniha je složena ze tří částí odehrávajícími se v letech 1893, 1993 a 2093. Každá část je úplně jiná, ale zároveň jsou všechny volně provázané. A když říkám volně, myslím tím to, že autorka ve všech částech používá stejná jména hlavních postav, stejné místo, ve kterém se příběhy odehrávají, v podstatě i podobnou tematiku, a jakožto čtenář zoufale hledáte nějaké propojení těchto tří částí, které možná někdo najde, možná ne. Autorka rozhodně nedává nic zadarmo, hraje si jak s příběhem, tak se čtenářem.
V Malém životě bylo také spoustu nevyřčených věcí, ovšem tady autorka dotáhla onu nevyřčenost k dokonalosti.
Ale Mně se to líbilo. Velmi. A každá část o kus víc. Ta poslední za mě byla dechberoucí, děsivá; hlavně proto, že jsem v ní skutečně viděla možnou budoucnost nás všech.
Kniha je nabitá tématem homosexuality a rasové otázky, jak už jsme u autorky zvyklí, avšak je tam toho mnohem, mnohem víc.
Za mě obrovské doporučení, ale pozor, je to fakt VELMI náročná kniha a je potřeba u ní vydržet.

22.12.2023 5 z 5


Víš, že nemusíš? Víš, že nemusíš? Dagmar Digma Čechová

Jelikož si na @audiolibrix platím členství, každý měsíc se mi připisuje kredit, za který si můžu pořídit novou audioknihu. A občas se mi tam těch kreditů nasbírá více a já sáhnu po náhodné neověřené knize.
Stejně tomu bylo v tomto případě. S autorkou jsem doposud neměla zkušenost, celkem mě zaujala anotace knihy, tak jsem ji koupila a až poté začala pátrat, co vlastně autorka píše a jak to čtenáři hodnotí. A byla jsem překvapena! Jedná se tedy spíše o čtení pro ženy, ale autorka je v posledních letech poměrně plodná a evidentně i oblíbená (na Databázi mají všechny její knihy nad 80%).
Zjistila jsem také, že Kniha víš, že nemusíš? je volným pokračováním prvního dílu s názvem Nemusíš! Tu jsem tedy nečetla, ale ničemu to nevadilo.
V knize Víš, že nemusíš? se prolínají osudy dvou hlavních postav, Marie a Katky. Každá z nich je v jiné životní situaci, v podstatě řeší nástrahy každodenního života a to, jak se s nimi vyrovnat. Marie - svobodná, těhotná žena, na níž se upne bývalý přítel z minulosti. Katka - fotografka, rozvedená, s dospělým synem, který celé dny sedí doma a hraje hry. Řekla bych, že se jedná o takové prototypy ženských hrdinek a situací, které řeší. Ale ve finále mi to asi nevadilo. Kniha je fajn díky pozitivnímu vyznění, které obsahuje.
V porovnání s jinými českými autorkami realisticky popisujícími každodenní život rodin/žen/mužů (napadá mě hlavně Petra Soukupová) mě tato kniha až tak moc nenadchla, budu tedy jedna z mála, která nebude hodnotit tak vysoko. Nicméně poslech to byl fajn, oddechový, s přesahem a objev autorky mě překvapil :)
3,5/5

22.12.2023 3 z 5