Šílená

Šílená https://www.databazeknih.cz/img/books/53_/531336/bmid_silena-65beda9799523.png 4 42 15

Píše se rok 1887. Třiadvacetiletá Nellie Blyová se vydává do New Yorku, odhodlaná prosadit se tu za každou cenu jako seriózní novinářka. Život ve městě je však těžší, než si představovala, a v žádných novinách o ženu-reportérku nestojí. Nellie v zoufalství vymyslí pro přední plátek The World neodolatelnou nabídku: pravdivou reportáž z ženského blázince na Blackwellově ostrově, kam se chce dostat tak, že bude předstírat šílenství. Jenom tak může zjistit, nakolik jsou pravdivé řeči o tamních nelidských podmínkách. Majitele deníku Josepha Pulitzera to zaujme a slíbí Nellie, že se postará, aby se po krátké době dostala ven. Když se však za mladou novinářkou v utajení dveře blázince zavřou, ocitne se na místě plném hrůz, kde vládne krutost, jakou si vůbec nedokázala představit. Chladné, izolované a hladové dny strachu a úzkosti v ní znovu probudí traumatické události z dětství. Do blázince přišla dobrovolně – ale dokáže se z něj vůbec někdy dostat ven? Šílená, neobyčejný portrét ženy, která předběhla svou dobu, je příběhem o hledání pravdy, která změnila svět. HISTORICKÝ ROMÁN ROKU PODLE LISTŮ THE TIMES A THE SUNDAY TIMES Vyšlo v překladu Veroniky Láskové.... celý text

Literatura světová Historické romány
Vydáno: ekniha , Metafora
Originální název:

Madwoman , 2022


více info...

Přidat komentář

Kokoska92
dnes 4 z 5

Vzdělávej se. Uč se z knih a novin všechno, co se dá. Díky čtení se dostaneš kamkoli na světě.

Šílená, to je příběh o statečné ženě, která předběhla svou dobu a nebála se obětovat všechno, co měla, aby zlepšila životní podmínky chudých a nemocných žen. Z některých scén popisovaných v knize mě úplně mrazí. Buďme rádi za dobu, ve které žijeme.

dagmar7365
21.04.2024 2 z 5

Taky se připojuji ke komentářům pode mnou. Těžko posoudit, jestli byla tak slabá předloha nebo naopak ji tak pokazil překlad, v každém případě z "mamky a taťky" se mi od druhé stránky ježily vlasy na hlavě. Tato kniha je výbornou ukázkou toho, jak může spisovatel zajímavou osobnost a její život románovým zpracováním úplně zabít. Kdybych nevěděla, že Nellie Blyová skutečně existovala a oprvadu se nechal zavřít do ústavu, tak tomu neuvěřím. Kromě limonádového psaní na důvěryhodnosti ubíraly detaily typu - v New Yorku roku 1887 pacientky převážely sanitky a jezdily autobusy, v ústavu, ktery šetřil na pacientkách, kde mohl, tak používali toaletní papír atd. Škoda, mohla to být zajímavá kniha.


Kanimůra2
19.04.2024 3 z 5

naprosto souhlasím s komentářem iceVS
možná, že z originálu by se mělo překládat "mamka a taťka", ale v téhle knížce mi to přišlo nevhodný. Tahalo mě to za uši.
ani druhá část mě neoslovila jako ostatní čtenáře.
kdyby v blázinci zůstala Růža půl roku, mělo by to váhu. Ale 10 dní? Nezpochybňuju ani náznakem, že to muselo být strašné místo a nikdo by tam těch 10 dní nechtěl strávit, ale ji to tak vyčerpalo, až k neuvěření.
to není zase tak dlouhá dob. Co ostatní? Ty by byly po 3 měsících mrtvé

iceVS
31.03.2024 3 z 5

Reálie příběhu znám už dlouho, potěšilo mě vydání beletristického zpracování. Ale jsem poněkud rozpolcena. První část knihy - dětství - no přišlo mi to jako chaloupka strýčka Toma... nejvíc asi kvůli výrazům mamka, taťka, Růža...
Ta druhá část - ústav - jako kdyby to psal někdo jiný. Zajímavé, strhující... sice tedy mi vadila představa, jak chovanky jedí chleba s máslem a švestkami příborem, ale budiž...
Celkově mi moc nesedl překlad, volba výrazů, slovních spojení. A k příběhu samotnému, asi bych si osobně raději přečetla civilnější pojetí větší části Nelliina života. Uchvácení se nekoná.

stesti.s.knihou
27.03.2024 4 z 5

V 19. století měly ženy úplně jinou roli, než je tomu dnes. Společnost je vedla k péči o domácnost, děti a muže. Našly se ale i takové ženy, které se s touto předurčenou rolí nechtěly spokojit. Chtěly si budovat kariéru, chtěly po sobě zanechat něco víc než jen potomky, spokojeného manžela a teplou plotnu.
Jednou z takových žen byla Nellie Blyová. Od malička cítila, že pro ni předurčená role ženy není dostačující. Díky svému nadání k vyprávění příběhů měla jasno: stane se novinářkou. Jenže jak se žena v tehdejší době mohla uplatnit mezi veskrze mužskými redaktory? No třeba tak, že bude předstírat šílenství a nechá se na několik dní zavřít do děsivého blázince na Blackwellově ostrově u Manhattanu :)
Teď to samozřejmě zlehčuji, ale jedná se o historický román založený na skutečných událostech a já smekám klobouk před Nellie, která něco takového dokázala.
Kniha popisuje Nelliino dětství, postupný zrod touhy stát se novinářkou až po moment, kdy se ocitá zavřená v blázinci a není si jistá, zda skutečně nepřichází o rozum. Z ambiciózní a inteligentní ženy se postupně stává sestrami šikanovanou troskou, která stěží rozezná, co je sen a co realita.
Tohle bylo skvělý, knihu moc doporučuji a rozhodně stojí za přečtení. Vhled do tehdejší doby a postavení žen, nelidské podmínky v zařízeních pro duševně choré, návrat do reality a boj s démony přivezenými z ostrova - o tom všem je Šílená. Navíc ve formě historického románu, při jehož čtení máte pocit, že musí jít o fikci, avšak ono se to opravdu stalo...
Malinko mi chyběly reálné ukázky textu, které Nellie o blázinci napsala, možná to bylo zbeletrizované zbytečně až moc, každopádně kniha je i tak skvělá.

A pokud vás tematika zaujala, doporučuji ještě knihu Bál šílených žen od Victorie Mas s podobnou tematikou.

monushka
26.03.2024 5 z 5

Beletrizované historické události či životopisy čtu ráda. Pokaždé mi rozšíří pohled na danou událost či osobnost a já vždy při čtení dohledávám konkrétní události ještě na internetu.

A tomu tak bylo i v případě Šílené, za kterou se dobrovolně označila Nellie Bly. Moc povedený životní příběh, který dokazuje, že pokud si člověk jde tvrdě za svým snem, splní si ho.

Knižní střípky
26.03.2024 5 z 5

Ani nevíte, jakou mám vždy radost, když se mi do rukou dostane kniha o nějaké statečné ženě, která předběhla svou dobu. A přesně to byla ŠÍLENÁ.

Celá recenze v záložkách recenzí od Knižních střípků.

zuzana2599
08.03.2024 5 z 5

Poutavým a strhujícím způsobem napsaný životní příběh Nellie Blyové, ženy, která se kvůli reportáži nechala zavřít do blázince. Opravdu se paní autorce tento román povedl, je čtivý a chytlavý hned od prvních stran a já jej slupla jako malinu. Na odvahu a odhodlání novinářky Nellie jen tak nezapomenu, může být i v dnešní době skvělým příkladem !
Šílená je zase jeden z dalších skvělých titulů z mého oblíbeného vydavatelství !

Majka1979
01.03.2024 5 z 5

Užívam si príbehy silných žien, ktoré vedia čo chcú a tak si idú za svojím. No v tomto prípade to bolo dosť cez čiaru. Ale práveže v tom pozitívnom slova zmysle.

Žena, ktorá nemá problém zo seba urobiť blázna len preto, aby sa dostala za brány blázninca? Znie to šialene? Určite áno. Je to šialené? Určite áno.

A čo je za tým? Čo presne si od toho sľubuje? Tak to sa budete diviť.

Určite som nesmierne rada, že som si knihu prečítala a od autorky si určite ešte niečo prečítam.

janka84
26.02.2024 4 z 5

Z téhle knihy mám rozporuplné pocity. Vynikající námět,ale popsaný tak trochu...naivně? A potom mi to došlo: autorka sama poznamenala, že se jedná o dílo beletristické. V tom případě jsou 4 hvězdičky jasné a já přiznávám, že jsem se od ní nemohla odtrhnout.

Hodí se do ČV: 6/2024, 8/2024 a 13/2024

eva3992
25.02.2024 5 z 5

Nellie Blyová je odhodlaná, že se stane známou novinářkou. Doba, ve které žije, však není snadná pro ambiciózní ženy. Rozhodne se, že udělá něco naprosto nečekaného – nechá se na čas zavřít do blázince, o kterém se ví, že se tam s pacienty nejedná zrovna v rukavičkách. Jak se tam dostane, co zažije a zda se jí s tímto tématem podaří prorazit mezi muži novináře, se dozvíme v této knize.

Toto bylo skvělé čtení! Jakmile jsem se ponořila do příběhu, už jsem knihu nemohla odložit. Bylo mi už předem jasné, že se mi kniha bude líbit, neboť zbeletrizované životopisy od Metafory – tzv. béžovky, jsou prostě sázkou na jistotu.

Život Nellie sledujeme od roku 1870, kdy ji bylo šest let, až do roku 1887. V první části se dozvíme, jaké bylo její dětství, čím vším si prošla a co jí vedlo k tomu, stát se novinářkou. Nechybí tu ani pohled na postavení žen v tehdejší společnosti, kdy by podle očekávání měly být „jen“ matkami a starat se o domácnost.
V druhé části se ocitáme s Nellie v blázinci, a to byla teprve jízda. Bylo to napínavé, kruté a šokující.

Reportáží z tohoto drsného místa sice končí tato kniha, ale nikoliv však život Nellie Blyové. Byla to velice odvážná a inspirativní žena. Rozhodla se například vydat se na cestu kolem světa, kterou chtěla uskutečnit za méně než 80 dní a také se stala válečnou reportérkou.

Rozhodně mě kniha navnadila, abych si vyhledala další informace a podívala se i po dalších knihách o této mimořádné ženě.

EvikU.
19.02.2024 5 z 5

Kniha ve mě bude dlouho doznívat. Je to jedna z těch knih, které mi nejdou z hlavy. Je to silný příběh žen, který není tak dávný a přesto byl pro ženy opravdu hodně těžký. Co všechno si musely vytrpět, aby ukázaly pravdu a prosadily se v mužském světě.

Nellie Blyová je první ženská novinářka, která se prosadila jako žena. V menším městě ve kterém vyrostla, jenže po článcích o bídných podmínkách pro ženy v továrnách se rozpoutalo peklo a šéfredaktor jí nařídil psát jen ženský sloupek o módě a to jí nenaplňovalo. Chtěla svým psaním zachránit svět, udělat ho lepším.

Přesune se do New Yorku, ale tam jí žádné nakladatelství nechce přijmout. Ženy tuto profesi nevykonávají. Je pro ně nebezpečná. Nevzdá se, uzavře s šéfredaktorem sázku, že se nechá zavřít do blázince na Blackwellově ostrově. Předstírá duševně chorou a pokud napíše skvělý článek o tom, jak to tam chodí, dostane práci redaktorky, nikomu se tam nepovedlo proniknout.

Z těch hrůz, které tam Nellie v utajení prožívala s ostatními pacientkami, které mnohdy jako ona ani pacientakami nebyly, protože je tam nechal zavřít manžel, bratr, otecženy se z ostrova už většinou nevrátily. Ty které nebyly nemocné před nástupem, v 90% zešílely z chování personálu k nim a jejich otřesných léčebných metod a hrozného prostředí.

Mrazilo mě a jsem ráda, že je tato doba už za námi. Jen mě překvapuje, že tenkrát měli noviny nějakou váhu. Psali pravdu a když vyšel článek něco se hnulo. Dnes? Snůška nesmyslů a lží.

Magdalenkačte
17.02.2024 4 z 5

Kniha Šílená je o životě a zápalu pro věc první investigativní novinářky na světě.
Cely příběh začíná, když v letech 1870-1880 v Americe poznáváme Nellie Blyovou a její rodinu. Už jako dítě, byla Nellie akční a chtěla překonávat své starší bratry. V její touze po vědění ji velmi podporoval otec, který byl soudcem. Po jeho nečekané smrti a když se její matka provdá za násilnického muže, se v Nellie něco zlomí. Takhle ona žít nechce a nebude.
Jakmile dospěje, stane se dopisovatelkou pro Pittsburtský deník, ale cítí, že chce víc.
Jednoho dne přijede do New Yorku a díky svému zápalu se setká s majitelem deníku World Josephem Pulitzerem. Nabídne mu, že se nechá dobrovolně zavřít do ústavu pro chromyslné na Blackwellově ostrově. Po městě se proslýchá, že podmínky v léčebně jsou více než děsivé.
Když se Nellie do ústavu skutečně dostane, pocítí na vlastní kůži, jak se tam s pacientkami jedná. Pozná se ostatními chovankami a k srdci ji nejvíce přirostou dívky Sofia a Tillie. Chování sester a lékařů je děsivé! Jediný, kdo se zda být lidský je doktor Ingram, ke kterému Nellie chodí na terapie.
Jakmile je Nellie z ústavu “vysvobozena, zvrhne se po vydání jejich článků lavina, o kterou Nellie celou dobu usilovala! Jde ji o celkovou změnu péče o psychicky nemocné lidi, zlepšení podmínek, odbornější personál a více peněz na tyto léčebny.

Můj názor: o Nellie Blyové jsem neměla ani tušení a vůbec nevěděla o její velké práci za práva a postavení žen ve společnosti v Americe v dané době.
Musím se přiznat, že jsem se o ni dost bála a současně oceňovala její odvahu se do něčeho takového pustit.

Sem tam si beletrizovaný životopis přečtu a musím říct, ze tato nejnovější “béžovka mě fakt bavila a moc ji doporučuji.

Danago
14.02.2024 5 z 5

Přečteno jedním dechem. Téma knihy je Nellie Blyová a její skutečný příběh, její život a především odvážný čin , předstírat psychickou nemoc, nechat se zavřít na odloučený ostrov do nechvalně známého blázince a tím odhalit poměry jaké zde panují. A napsat o tom článek do známých novin. V době kdy žena jako novinářka mohla psát tak nanejvýš o ručních pracech a vaření. Nellie je silná žena, která se v Americe na konci 19 století prosadí v novinách jako ochránkyně žen.
Kniha se opírá o skutečné historické události přesto je neskutečně čtivá a napínavá. Při čtení se mi svíralo srdce strachem i hlavní hrdinku. A moc jsem ji celou dobu fandila . Autorka dokonale ke vystihla atmosféru té doby. Ať už tísnivou při pobytu na ostrově tak bojovnou při vydání série článků o tom, co se na ostrově děje.

schillerter
27.01.2024 5 z 5

Skvěle napsaná kniha od které jsem se nemohla odtrhnout, tudíž přečteno v průběhu dne. Jedná se o příběh neuvěřitelně odvážné mladé ženy Růžy, která se snaží prosadit jako novinářka. Jenže se píše rok 1887 ... žena novinářka? Když dorazí do NYC doslova se vnutí do redakce časopisu The World a nabídne reportáž z nechvalně známého blázince na Blackwellově ostrově. Šéfredaktor na spolupráci kývne. Růža dostane pseudonym Nellie Bly. Dále už neprozradím. Rozhodně stojí za přečtění i uvědomění si, jak důležití takoví lidé jsou, kteří se nebojí vystoupit ze své komfortní zóny a obětují svoji investigativní činnosti pro potřebné změny a reformy které toto zařízení potřebovalo. Nic se holt nedá vyřešit lusknutím prstu, ale díky za každý první krok.