Mrtvá holka, dobrá holka – část druhá

Mrtvá holka, dobrá holka – část druhá https://www.databazeknih.cz/img/books/52_/522261/bmid_mrtva-holka-dobra-holka-cast-druha-0od-522261.jpg 4 74 18

Kdo tě bude hledat, až zmizíš ty? Pátrání po identitě tajemného stalkera Pipu dovedlo až k šest let starému případu sériového vraha známého jako LP. Toho policie sice údajně dopadla, dokonce se ke všemu sám přiznal, jenže nic není, jak se na první pohled zdá. Skutečný pachatel zůstal na svobodě a Pipu si vyhlédl jako svoji příští oběť. Má s ní totiž nevyřízené účty. Vše se vrací zpět k samému počátku. K případu Andie Bellové. Kruh se uzavírá…... celý text

Literatura světová Detektivky, krimi Thrillery
Vydáno: , Cosmopolis
Originální název:

As Good As Dead , 2021


více info...

Přidat komentář

veruptackova
15.04.2024 5 z 5

Pokud jste četli Mrtvá holka, dobrá holka - první část víte, že bylo prostě nutné okamžitě sáhnout po druhé části. A pokud ne, teď to víte a rozhodně mějte pokračování hned nachystané. Cokoli k ději by byl obrovský spoiler, takže se vrhneme rovnou na dojmy.

K první části jsem měla pár výhrad, té druhé však už nemůžu vytknout v podstatě nic. Jako správný thriller si udržuje napětí od začátku do konce.
Ať už se vám může zdát zápletka jakkoli nereálná, rozhodně oplývá originalitou a promyšleností. Autorka opravdu na nic nezapomněla a trousila jedno vodítko za druhým. Vše na sebe skvěle navazuje, pokud čtenáře napadne nějaká otázka, hrdinové ji řeší ve stejné čase, takže si neříkáte "to už by měl dávno vědět" nebo "to je přece jasné". Nechybí adekvátní emoce hlavní hrdinky a druhá část Mrtvé holky, dobré holky potvrzuje, proč je tohle pravděpodobně nejlepší YA thriller, který si můžete přečíst. Bez problému uspokojí i čtenáře, kteří mají v žánru už něco načteno a dávno nespadají do věkové kategorie pro young adult. A rozhodně oceňuju i trefně zvolené názvy knih.

Tohle byl prostě perfektní závěr skvělé série.

I když má série označení YA thriller, osobně bych ji doporučila čtenářům min. 16+ vzhledem k tématům, které se v knihách vyskytují.

Betulefetule
01.04.2024 5 z 5

Obyčejně thrillery ani detektivky nečtu, ale jsem ráda, že jsem v tomhle případě udělala výjimku. Celá série je za mě boží - jste pořád napjatí, není to zbytečně zamotané a hlavní hrdinka není otravná. Rozhodně všechny knihy doporučuji a dávám plný počet hvězdiček :)


PrincaListicka
21.02.2024 5 z 5

*Vzhledem k tomu, že jsem obě knihy četla zároveň, dovolím si přidat stejné hodnocení k oběma částem.*

V první řadě je určitě nutné podotknout, že rozhodně není dobrý nápad pouštět se do čtení Mrtvé holky v případě, že jste nečetli předchozí díly, a ani pokud si jejich děj (stejně jako já) už nepamatujete. Po přibližně dvou letech jsem absolutně neměla tušení, kdo je kdo a jakou roli v celém příběhu sehrál, což je, jak napovídá shrnutí děje, naprosto stěžejní, abyste dokázali plně pochopit, co se v Mrtvé holce děje, a docenit nejrůznější detaily. Naštěstí se mi na netu podařilo najít hezké shrnutí obou předchozích dílů v angličtině, takže jsem se dostala do obrazu a mohla se vesele pustit do čtení.

Ačkoliv se jedná o Young adult thriller, musím říct, že to bylo opět drama jako blázen a já při čtení kolikrát ani nedutala. Tak nějak jsem už od začátku tušila, kam celý děj bude směřovat, jelikož se zákonitě muselo stát, ze Pipa sama se nějakým způsobem zaplete do zločinu. Zápletka je velmi dobře promyšlená, celý příběh bez problémů funguje a je rozdělen v tom nejpříhodnějším místě.

Nesmírně se mi líbí vývoj Pipiny postavy. Autorka si mě skutečně získala tím, že z ní neudělala žádnou superhrdinku, která vše jako mávnutím kouzelného proutku vyřeší a bude žít šťastně až do smrti. Pipa se v průběhu všech tří dílů výrazně mění a vyvíjí, proto má taky každý díl úplně jinou a čím dál tím temnější atmosféru.

Samotný závěr mě rozhodně nezklamal, ačkoliv si myslím, že já bych na Pipině místě reagovala jinak a neměla bych sílu udělat ten krok, který udělala. Myslím, že se jedná o adekvátní završení celé série a ačkoliv mám Pipu i Raviho moc ráda, tuším, že další návrat do Little Kiltonu už by byl přehnaný a minul by se účinkem.

Jediné, co mi na příběhu trochu vadilo, bylo vyobrazení Pipina bratra Joshe, který se dle mého názoru vůbec nechoval přiměřeně svému věku a ani ostatní s ním tak nejednali. Naopak bych chtěla vyzdvihnout jeden skvěle vyřešený drobný detail, který musel být pro překladatelku tak trochu oříškem, protože když se překládal první díl, ještě nikdo nemohl tušit, co se bude dít v tom třetím.

Já si návrat do městečka s temnou historií opravdu užila a věřím, že pokud vás bavily první dva díly, užijete si i Mrtvou holku, dobrou holku stejně tak, jako já.

stesti.s.knihou
09.02.2024 4 z 5

Závěrečný díl mojí oblíbené YA série! Nebudu se tu o něm moc vypisovat, protože bych spoilerovala, ale můžu připomenout, o čem série vlastně je, pokud jste ji doposud nezaznamenali :)
Hlavní hrdinka Pipa žije v malém městečku, ve kterém dojde k hrůzné vraždě náctileté dívky. Policie vraždu přišije prvnímu podezřelému, který je na ráně, ačkoli některé souvislosti tak úplně nesedí. Pipa v rámci školního projektu začne natáčet podcast, ve kterém se snaží očistit jméno údajného vraha, což v podstatě odstartuje Pipinu kariéru detektivky ve všech navazujících dílech :D
Tento poslední díl úzce navazuje na díly předešlé, je tedy potřeba mít jména a události v čerstvé paměti (já je neměla a dělalo mi to celkem problém).
Nicméně celá série je fajn, nejsem cílovka young adult knížek, ale sérii Návod na vraždu pro hodné holky mohu doporučit všem :)

badliar_id
23.01.2024 4 z 5

"Hey Sarge, remember me?"
Tak ten konec mě tedy dostal. Úplně nevím co si mám o tom myslet :d..
První část byla za mě o něco lepší, ale pořád to bylo skvělý. Pipa a Ravi jsou moji miláčkové a vážně, vážně je zbožňuju.. Zaslouží si celý svět!! Miluju tuhle sérii celým svým srdcem!!
První díl je za mě ale top strop!!!

Lllvicek
22.01.2024 3 z 5

(SPOILER) Dočteno. Konečně. Já se teda do tohohle dílů musela vyloženě nutit. Ve chvíli kdy jsem pochopila o čem to celé bude, jsem se nemohla přinutit pokračovat ve čtení a pak už jsem to chtěla jen dočíst, protože přece nenechám vyset posledních pár stránek.
Já tohle asi úplně neocením. Podle mě se stala přesně tím co sama odsuzovala. Na konci se to zase celé točí kolem Pipina sebemrskačství, což už se vážně chvílemi nedá vystát. Ravi je sympaťák a je mi ho vlastně dost líto.
Já čekala něco jiného, ale i tak to nebyla špatná jízda a jako celek knihy doporučuji, protože tolik napětí a bušení srdce u četby jsem už dlouho nezažila. Jen pro někoho kdo čte thrillery a detektivky neustále, je ta snaha o zamaskování vraždy trochu úsměvná. Moc nechápu jak jim to někdo mohl sežrat, ale dobře, why not. Staly se asi i divnější věci. Jen prostě se nemůžu zbavit pocitu, že krom sebemrskačství Pípy, se vlastně nikdo nepozastavuje nad něčím hlubším a třeba tím, že si Pipa zahrála na soudce i porotu... Postavy jsou ve výsledku dost plytké, ale na druhou stranu je to Young adult, já v 18 bych nedokázala ani polovinu z toho a sesypala bych se asi tak tisíckrát, takže budu shovívavá a řeknu, že se to čte jedním dechem i když mírně si pořád říkáte, že tohle by asi neprošlo.


Poslední věc, kterou bych vytkla je,že v originálním znění je třetí díl jen jedna kniha a ne dvě, jako v českém překladu. Což za mě je jen tahání peněz z lidí a jedna kniha by tomu slušela víc, za to ale kniha nemůže, spíš hamižní čeští vydavatelé.

okeey
05.01.2024 5 z 5

Lepší zakončení této velmi čtivé série jsme ani čekat nemohli. Poslední dva díly se přečetly skoro samy, hltala jsem každou stránku a jak jsme u Holly už zvyklí, i tohle byl díl plný napětí, od kterého jsem se stěží mohla odtrhnout. Aby hlavní hrdinka zachránila samu sebe od postupného duševního zhroucení, vynakládá všechnu svou energii na případ odhalení svého stalkera, kterého byla schopna spojit s několik let starým případem údajně dopadeného vraha. Postupně však zjišťuje, že vše je úplně jinak - pachatel je stále na svobodě a je jí na stopě. Pipě však dochází, že se objevuje v začarovaném kruhu a že se vše chtě nechtě neustále vrací k případu Andie Bellové. Tuto sérii vřele doporučuji, chytne vás a nepustí.

nela3812
30.12.2023 3 z 5

Každý další díl je napínavější propracovanější a především děsivější. Poprvé jsem narazila na hlavní hrdiny, u nichž jsem sympatie pociťovala po celou dobu a při jejich rozhodování jsem jim fandila. Pipa i Ravi mi budou chybět. U závěrečné části příběhu jsem měla pocit, že už se velmi přibližuje čtivu pro dospělé, nikoliv jen pro mládež.

Pomalejší rozjezd příběhu byl vynahrazen následujícím dějem a především akcí. Oproti předchozím 2 dílům je zde opravdu hodně zvratů, nejrůznějšího plánování a překvapivých odhaleních.

První část nás vtáhla do závěrečné části příběhu. Pomohla osvětlit několik otázek z předchozích dílů a především připravila půdu pro šokující závěr v podobě druhé části. Ač byla druhá část velmi napínavá a hltala jsem každou stranu, musím uznat, že to pro mě bylo místy až příliš přitažené za vlasy. Sledovat Pipin plán bylo úžasné, ale i s přihlédnutím k neuvěřitelné dávce štěstí, mi to přišlo až moc. Doposud byla všechna řešení případů reálná a dokázala jsem si je představit. Plán je však promyšlený do nejmenšího detailu a kdyby nekdo někdy...no, inspirace je tam více než dost. Což je na jednu stranu velmi děsivé.

Velké plus za to, jak Pipa obohatila moje znalosti kriminalistiky a soudního lékařství. Načerpala jsem mnoho informací velmi příjemným způsobem. A upřímně doufám, že se autorka bude tohoto žánru zdržet a v budoucnu nám představí něco dalšího.

Sérii moc doporučuji!

Část první: 4,5/5
Část druha: 3/5

_Brunetka_
27.12.2023 4 z 5

Pro upřesnění, hodnotím 4,5*.

Epické finále této fantastické série. Na tento díl jsem se moc těšila a všechny jeho stránky mi utekly pod rukama mrknutím oka. Autorka vás svým stylem psaní ke každé její knize připoutá. Mně tato část příběhu přišla opravdu velmi vzrušující, až mě zní mrazilo. Jde vidět, že Holly Jackson v těchto vodách umí chodit a má všechno nastudované do detailů (až mi z toho spadla brada). S něčím podobným jsem se ještě nesetkala. Hlavním hrdinům jsem stále moc fandila. Závěr mě potěšil. Tuto sérii vám můžu bez sebemenších obav doporučit, pokud máte tento žánr rádi – každému totiž dokáže nabídnout něco a zavděčit se.

knihomolkaJani
17.12.2023 4 z 5

4,5 z 5
Poslední část je tu. "Poslední souboj, někde uprostřed, a oni musejí vyhrát. Není jiná možnost, když v sázce je teď i Ravi."
.
Nestačila jsem zírat, na jednu stranu je to dobré a na druhou tak brutálně přitažené za vlasy.
Kniha konečně dostála názvu své série Návod na vraždu pro hodné holky.
Hlavní hrdinka Pipa je opravdu velmi chytrá a v tomto posledním díle se změnila. Nejsem si jistá, zda je mi stále tak moc sympatická, ale asi s ní dokážu soucítit.
.
"Ještě pár hodin, ještě pár dalších položek, které si potřebuje odškrtnout, a pak bude volná."
Závěr knihy je dost radikální a já s ním takto vlastně nejsem ani trochu spokojená..
"Monstrum, které vyštvalo Andie Bellovou a vytvořilo tak tenhle pochybný kruh, tenhle přízračný kolotoč, z něhož nikdo z nich nemůže vystoupit."
.
Poslední díl jsem přečetla jedním dechem, jde tu doslova o minuty a vy potřebujete vědět jak to dopadne... I když s tím možná nebudete úplně souhlasit, stejně knihu neodložíte a budete hlavním postavám fandit.
Nečekala jsem takový konec série, pokud k tomuto autorka opravdu směřovala od samého začátku, tak opravdu klobouk dolu. Je to dokonale promyšlené.
V hlavě se mi stále rodí teorie, zda se to nedalo vyřešit nějak jinak, lépe.. Ovšem nedůvěra v orgány je pochopitelná.
.
Celou sérii vám opravdu doporučuji. Je to jedna velká jízda.
Po přečtení finále jsem ráda, že třetí kniha byla rozdělena na dvě části, jinak by to asi nebylo ono a dala bych nižší hodnocení.

lena.o.knihach
14.12.2023 4 z 5

Druhou část závěrečného dílu Mrtvá holka, dobrá holka jsem přečetla jedním dechem. Na jednu stranu jsem ráda, že si můžu odškrtnout další dočtenou sérii, ale na druhou stranu je mi líto, že se musím loučit, protože tohle je rozhodně jedna z mých top ya thrillerů.

Hlavní hrdinka Pipa mi byla sympatická úplně od samotného začátku a zůstala až do konce. Zažila toho spoustu a samozřejmě ji to poznamenalo. Naštěstí tu byl oddaný přítel Ravi, který ji celou dobu podporoval a stál jí po boku v dobrém i zlém.

Všechny díly jsou skvěle propracované, plné zvratů a napětí, ale Mrtvá holka, dobrá holka mi přišel nejslabší. Stále se mi líbil, ale je to prostě young adult. Hlavní hrdinové jsou mladí a na svůj věk se chovají. Mně jejich rozhodnutí přišlo někdy nerozvážné.

Návod na vraždu pro hodné holky od Holly Jackson doporučuji každému čtenáři ya a hlavně thrillerů. Ve svém žánru patří mezi ty nejlepší, co u nás vyšlo.

#spoluprace @grada_cz

ArwenAragorn
23.11.2023 3 z 5

60%
Jak už jsem psala v hodnocení prvního dílu, knížka je určená opravdu spíš pro mládež. Těm ji doporučuji.

Ronnie68
18.11.2023 4 z 5

Wow, tak tohle bylo husté... ten dokonalý příběh a hlavně alibi hlavní hrdinky, který napojuje na předchozí díl ... který končí soudním rozuzlením nejen jednoho případu... četlo se to skvěle...

lucakuca
18.11.2023 4 z 5

Zaznělo soudní kladívko a pohádky je konec. :-)
Čtivé a děsivé až do konce.
A dost dobrý přítel Ravi. Žeru ho!!!

bookcase
08.11.2023 5 z 5

Tak to byla jízda! Už asi chápu to rozdělení, zřejmě kvůli udržení napětí, tahle část se totiž četla tak, jako když se nadechnete a vydechnete až na konci. Výborné zakončení série.

Fortuna7
05.11.2023 4 z 5

Skvělé zakončení série. Autorka si bravurně pohrála s faktem, že svět není černobílý. 2. část je neskutečně čtivá a hlavně velmi napínavá, takže já se od čtení nemohla odtrhnout. Celkově je 2. část díky svému ději prostě geniální a já co nejdřív potřebuji další autorčina díla.

Ivka14
21.10.2023 2 z 5

Kniha byla skvělá. Bylo to velmi zajímavé, ale najednou byla kniha SMĚŠNÁ. Postava Pip se po událostech z poslední knihy velmi drasticky změní, což dává smysl vzhledem k traumatu, které zažívá, ale je to skoro, jako by se její postava změnila příliš, až to bylo k neuvěření. Celá druhá část mi přišla přetažená za vlasy. A ten konec mě opravdu zklamal. Nemyslím si, že je to špatné finále série, ale mohlo to být mnohem lepší.

mikika
17.10.2023 5 z 5

přečetla jsem za jedno dlouhé odpoledne, v podstatě na jeden zátah, protože to jinak nešlo. napínavé jak kšandy, temné, šílené, jak to, že se na 200 stran vešlo tolik emocí a zvratů??

Autorovy další knížky

Holly Jackson
britská, 1992
2020  90%Návod na vraždu pro hodné holky
2021  92%Hodná holka, zlá krev
2022  85%Kto druhému hrob kope
2023  88%Mrtvá holka, dobrá holka – část první
2023  87%Mrtvá holka, dobrá holka – část druhá

Kniha Mrtvá holka, dobrá holka – část druhá je v

Právě čtených4x
Přečtených95x
Čtenářské výzvě8x
Doporučených6x
Knihotéce104x
Chystám se číst55x
Chci si koupit19x
dalších seznamech4x