Mrtvá holka, dobrá holka – část první

Mrtvá holka, dobrá holka – část první https://www.databazeknih.cz/img/books/52_/522006/bmid_mrtva-holka-dobra-holka-cast-prvni-z0T-522006.jpg 4 83 23

Kdo tě bude hledat, až zmizíš ty? Pipa se chystá na vysokou. Na každém kroku ji ale pronásledují události posledního případu. Trpí panickými záchvaty, které doprovázejí krví zbrocené halucinace. Pravidelně jí chodí anonymní výhrůžky a záhy ji začne v ulicích pronásledovat tajemný muž. Když se Pipa pokouší odhalit identitu svého stalkera, uvědomí si spojitost mezi ním a sériovým vrahem, který v okolí řádil před šesti lety. Je snad možné, že tehdy zavřeli nevinného Kvůli nezájmu policie zbývá Pipě jediné: vyřešit nový případ na vlastní pěst dřív, než se stane další obětí.... celý text

Literatura světová Detektivky, krimi Thrillery
Vydáno: , Cosmopolis
Originální název:

As Good As Dead , 2021


více info...

Přidat komentář

veruptackova
11.04.2024 4 z 5

Třetí díl Návrhu na vraždu pro hodné holky je opět skvěle promyšlený, čtivý a napínavý. Stojím si za tím, že takhle série v rámci YA thrillerů naprosto vyčnívá a nadchne i starší čtenáře.

Rozhodně vám však doporučuju přečíst si nejprve předchozí díly, a to ideálně v krátké době po sobě. Já totiž druhý díl četla v roce 2021 a i když si knihy (a zvláště ty opravdu dobré) pamatuju dlouho, tady jsem měla zpočátku opravdu problém se zorientovat. Kniha totiž navazuje na předchozí a autorka nám v ní nedává žádné klasické shrnutí, jako tomu bývá třeba u xtých dílů detektivních sérií. Automaticky pracuje s událostmi z předchozích knih, a i když jsem si podstatu a hlavní postavy pamatovala, v těch vedlejších už jsem opravdu hodně tápala. Jakmile si ale opět osvojíte postavy, dostanete čtivý thriller se zajímavou zápletkou, který se čte v podstatě sám.

Jen doporučuju mít po ruce druhou část, protože mi věřte, že po ní budete chtít hned sáhnout.

PrincaListicka
21.02.2024 5 z 5

*Vzhledem k tomu, že jsem obě knihy četla zároveň, dovolím si přidat stejné hodnocení k oběma částem.*

V první řadě je určitě nutné podotknout, že rozhodně není dobrý nápad pouštět se do čtení Mrtvé holky v případě, že jste nečetli předchozí díly, a ani pokud si jejich děj (stejně jako já) už nepamatujete. Po přibližně dvou letech jsem absolutně neměla tušení, kdo je kdo a jakou roli v celém příběhu sehrál, což je, jak napovídá shrnutí děje, naprosto stěžejní, abyste dokázali plně pochopit, co se v Mrtvé holce děje, a docenit nejrůznější detaily. Naštěstí se mi na netu podařilo najít hezké shrnutí obou předchozích dílů v angličtině, takže jsem se dostala do obrazu a mohla se vesele pustit do čtení.

Ačkoliv se jedná o Young adult thriller, musím říct, že to bylo opět drama jako blázen a já při čtení kolikrát ani nedutala. Tak nějak jsem už od začátku tušila, kam celý děj bude směřovat, jelikož se zákonitě muselo stát, ze Pipa sama se nějakým způsobem zaplete do zločinu. Zápletka je velmi dobře promyšlená, celý příběh bez problémů funguje a je rozdělen v tom nejpříhodnějším místě.

Nesmírně se mi líbí vývoj Pipiny postavy. Autorka si mě skutečně získala tím, že z ní neudělala žádnou superhrdinku, která vše jako mávnutím kouzelného proutku vyřeší a bude žít šťastně až do smrti. Pipa se v průběhu všech tří dílů výrazně mění a vyvíjí, proto má taky každý díl úplně jinou a čím dál tím temnější atmosféru.

Samotný závěr mě rozhodně nezklamal, ačkoliv si myslím, že já bych na Pipině místě reagovala jinak a neměla bych sílu udělat ten krok, který udělala. Myslím, že se jedná o adekvátní završení celé série a ačkoliv mám Pipu i Raviho moc ráda, tuším, že další návrat do Little Kiltonu už by byl přehnaný a minul by se účinkem.

Jediné, co mi na příběhu trochu vadilo, bylo vyobrazení Pipina bratra Joshe, který se dle mého názoru vůbec nechoval přiměřeně svému věku a ani ostatní s ním tak nejednali. Naopak bych chtěla vyzdvihnout jeden skvěle vyřešený drobný detail, který musel být pro překladatelku tak trochu oříškem, protože když se překládal první díl, ještě nikdo nemohl tušit, co se bude dít v tom třetím.

Já si návrat do městečka s temnou historií opravdu užila a věřím, že pokud vás bavily první dva díly, užijete si i Mrtvou holku, dobrou holku stejně tak, jako já.


Paja.92
23.01.2024 5 z 5

Tohle bylo mé první setkání s Pipou a hned takhle na poprvé mě nadchla. Nejenže autorka zvládla vytvořit postavu, do které jsem se dokázala vcítit, ale dokonce mi byla i sympatická.

Autorce se podařilo vykreslit nejen její vnitřní boj, ale i posttraumatickou poruchu, se kterou se Pipa potýká od jejího posledního případu. Takže mezitím, co máte pocit, že vám po rukou stéká krev, se snažíte přijít na kloub tomu, kdo vám kreslí bezhlavé postavičky na chodník před domem Kombinace detektivky a thrilleru se mi velmi líbila a díky tomu děj odsýpal bez hluchých míst.

Ačkoliv jsem tušila, kdo je sériový vrah a občas se vyskytla situace, kdy bych se asi zachovala jinak než Pipa, příběhu to vůbec neubíralo na čtivosti.

A ten konec?

Ano! Jsem na Pipu svým způsobem hrdá a zvědavá na pokračovaní! Protože by mě doopravdy zajímalo, jak se ke svému činu postaví, a jaké to pro ni bude mít následky.

Knihu doporučuji všem, kteří mají rádi nenáročné thrillery a young adult. Navíc je v knize i lehká romantická linka, která dodává vyprávění jiskru. :)

@knihozroutka_eleanorcorvin

Lllvicek
22.01.2024 3 z 5

(SPOILER) No, řekněme, že tohle jsem nečekala. Bohužel ve špatném slova smyslu. Bylo jasné kdo byl skutečným vrahem od první stránky a i když se autorka snažila zamaskovat to ubohými pokusy hodit to na jiného, bylo až moc věcí co ukazovaly na toho správného. Takže překvapení se nekonalo. Je pravda, že Pipa mi leze už mírně na nervy, ale Ravi je super a moc mu fandím. Ve chvíli kdy se příběh rozběhl jsem se už začetla, ale začátek vyloženě nudil. Uvidíme co dál...

badliar_id
21.01.2024 4 z 5

"You're my person. My little one. My Sarge. And I'm supposed to protect you."
OMG!! Tak tohle bylo tedy něco. Hlavně ten konec, který jsem vůbec nečekala..
Četlo se to krásně, ale musím se přiznat, že jsem se prvních cca 100 stran nudila.. Pak se to ale rozjelo a já nedokázala přestat číst.
Miluju Pipu a Raviho!! Oba jsou hrozně fajn postavy a člověku hned přilnou k srdci.. Jsem zvědavá co se bude dít v druhé části..

terryaknihy
12.01.2024 4 z 5

V první řadě mi přijde, že jsem se na pokračování série hrozně dlouho načekala :D. Nejsem už vůbec cílovka YA knih, ale neohrožená postava Pipy mě před pár lety úplně chytla a já věděla, že tohle bude pecka. A v druhé řadě mě trochu mrzí, že u nás se kniha rozdělila na dvě části, ale nevadí, vyšly totiž dost rychle za sebou (což jsem moc nepochopila..), takže jsem koupila hned obě :D.
Tentokrát se sama Pipa dostává do hledáčku seriového vraha LP, který ale údajně má být za mřížemi. Jenže Pipa začne postupně dostávat výhružky, a tak se pouští do vyšetřování, než bude pozdě. Velkou překážkou je ale ona sama, jelikož si z minulosti (z předešlých dílů) nese dost těžké trauma a nedokázala se s tím vyrovnat
Kniha končí úplně brutálním zvratem, ale čtu hned další díl a jsem zvědavá. Vůbec jsme ten konec nečekala, ale ostatně.. Taková byla Pipa vždycky - chytrá a překvapivá!

okeey
05.01.2024 5 z 5

Tak tohle byla pecka. Po už dvou skvěle napsaných dílech, ze série od Holly Jackson, nezklamal ani ten třetí, v hlavní roli s Pipou, nyní už studentkou připravující se na vysokou školu, která to ani po dvou vyřešených případech nemá v životě jednoduché. V porovnání se slečnou, která vyšetřovala případ Andie Bellové, se jedná o úplně jiného člověka. Trpí posttraumatickou poruchou, na každém kroku ji provází výstřely a krev na rukou a je ochotna vyzkoušet cokoliv, aby zvládla v noci usínat. Mimo jiné ji chodí anonymní výhružky s neměnným obsahem: ,,Kdo tě bude hledat až zmizíš ty?'' Detektivní myšlenkové pochody Pipy zase krásně propojují informace z předchozích dílů, skryté detaily, které by málokomu přišly důležité a to dělá tuto knižní sérii velmi zajímavou.

stesti.s.knihou
01.01.2024 4 z 5

Třetí díl ze série Návod na vraždu pro hodné holky opět nezklamal. Nebudu se moc vyjadřovat k ději, jelikož kniha navazuje na díly předchozí. A když říkám navazuje, myslím tím, že pokud jste třeba v mezičase pozapomněli postavy v prvním a druhém díle, budete mít problém (stejně jako já :D). Třetí díl opravdu odkazuje na to, co se v předchozích dílech odehrálo, a nikterak se nesnaží ani náznaky připomenout, o co šlo. Trochu mi proto trvalo, než jsem se zorientovala, ale nakonec jsem si jej užila a už teď jsem zvědavá, jak dopadne pokračování třetího dílu (ten je totiž rozdělen do dvou knih).
Hodně mě baví proměna hlavní hrdinky - v prvním díle smělá a neohrožená Pipa, v posledním díle zlomená dívka silně poznamenaná tím, co všechno zažila a viděla (ale detaily už si přečtěte sami).
Jedná se sice o YA sérii, ale myslím si, že si ji plnohodnotně užijí i dospělí čtenáři.

nela3812
30.12.2023 4 z 5

Každý další díl je napínavější propracovanější a především děsivější. Poprvé jsem narazila na hlavní hrdiny, u nichž jsem sympatie pociťovala po celou dobu a při jejich rozhodování jsem jim fandila. Pipa i Ravi mi budou chybět. U závěrečné části příběhu jsem měla pocit, že už se velmi přibližuje čtivu pro dospělé, nikoliv jen pro mládež.

Pomalejší rozjezd příběhu byl vynahrazen následujícím dějem a především akcí. Oproti předchozím 2 dílům je zde opravdu hodně zvratů, nejrůznějšího plánování a překvapivých odhaleních.

První část nás vtáhla do závěrečné části příběhu. Pomohla osvětlit několik otázek z předchozích dílů a především připravila půdu pro šokující závěr v podobě druhé části. Ač byla druhá část velmi napínavá a hltala jsem každou stranu, musím uznat, že to pro mě bylo místy až příliš přitažené za vlasy. Sledovat Pipin plán bylo úžasné, ale i s přihlédnutím k neuvěřitelné dávce štěstí, mi to přišlo až moc. Doposud byla všechna řešení případů reálná a dokázala jsem si je představit. Plán je však promyšlený do nejmenšího detailu a kdyby nekdo někdy...no, inspirace je tam více než dost. Což je na jednu stranu velmi děsivé.

Velké plus za to, jak Pipa obohatila moje znalosti kriminalistiky a soudního lékařství. Načerpala jsem mnoho informací velmi příjemným způsobem. A upřímně doufám, že se autorka bude tohoto žánru zdržet a v budoucnu nám představí něco dalšího.

Sérii moc doporučuji!

Část první: 4,5/5
Část druha: 3/5

Betulefetule
23.12.2023 5 z 5

Knihu jsem přečetla během dvou dnů - přijde mi, že každý příběh je mnohem napínavější než předchozí. Kniha je určená spíš pro mládež, ale věřím, že si ji kdejaký dospělý zamiluje :) .

ArwenAragorn
23.11.2023 3 z 5

60%
Je to pěkný thriller, ale podle mě je skutečně určen spíš pro mládež. Těm ho doporučuji.

Sanny_happ
20.11.2023 4 z 5

Příběhy s Pipou jsem četla všechny a všechny je naprosto miluju! Tenhle díl nebyl výjimkou Knihu jsem zhltla během pár dnů.
Pokud je tu náhodou někdo, kdo ještě nezná Pipu, tak vám můžu zaručit, že jako hlavní postavu si ji stoprocentně zamilujete.
Tentokrát se snaží odhalit identitu svého stalkera a opět se ji to podaří. Za sebe musím říct, že jsem se trefila a stalkera odhalila ještě rychleji než Pipa
Každopádně jsem zvědavá, kam nás zavede další (druhá) část, jelikož ta první skončila tentokrát úplně A jsem děsně zvědavá, jak celý tento příběh bude pokračovat.
Kniha je jako vždy napsána čtivě a autorka dobře propojuje vyšetřování a zároveň se dozvídáme dost z osobního života Pipy, což se mi líbí.
V tomto díle mi, ale prvních cca 80 stran přišlo, že se v příběhu téměř nic neděje a chvíli mi trvalo než jsem se pořádně začetla. Kvůli tomu ubírám hodnocení a první části dávám 4 Zbytek knihy už má spád a je pořádně nabitý akcí.

Ronnie68
18.11.2023 4 z 5

Napínavé pokračování, kde v hlavní roli se objevuje hlavně Pippa- musí řešit dost okolností, které se týkají jí samotné a další okolnosti ohledně smrti Andie ... četlo se to skvěle... těším se na další díl...

TheMelorry
17.11.2023 4 z 5

Znovu shledání s Pippou a dalšími hrdiny je skvělé. Stejně tak napínavá a celkem děsivá zápletka a záhada, která se kolem Pippy rozprostírá a stahuje se jako smyčka.
Stejně jako u předchozích částí, i tentokrát mě nadchl autorčin čtivý styl psaní a vkládání fotorafií, wordových dokumentů, přepisů rozhovorů... i když tentokrát v menší míře.
Ovšem škoda je, že máme tento třetí díl rozdělený na dvě části, přičemž tato první končí opravdu hodně otevřeně. V podstatě v nejlepším a nejnapínavějším okamžiku.

lena.o.knihach
12.11.2023 4 z 5

Série Návod na vraždu pro hodné holky je konečně kompletní. Já se na velké finále těšila neskutečně, protože tato trilogie patří k mým hodně oblíbeným.

Do mrtvé holky, dobré holky jsem šla, aniž bych si nějak připomínala děj předchozího dílu. A chytla jsem se celkem rychle. Autorka čtenáři skvěle napovídá, pokud se v knize objeví nějaká postava, o které bychom měli něco vědět.

Pipa v rámci vyšetřování fotila důkazy, přepisovala rozhovory, vytvářela tabulky s grafy a to vše a mnohem víc najdete i v knize. Tyto prvky text nádherně obohatí a přijde mi, že je takhle čtenář zapojený do případu ještě víc.

První část třetího dílu skončila velmi napínavě, proto nedoporučuji číst, pokud u sebe nemáte i část druhou.

#spoluprace @grada_cz

knihomolkaJani
08.11.2023 4 z 5

"Kdo tě bude hledat, až zmizíš ty?"
.
Moc nechápu rozdělení knihy na dvě části a upřímně se i trochu bojím co ještě přijde.. První část skončila rozhodně velmi nečekaně.
.
Prvních pár kapitol jsem z příběhu nebyla vůbec nadšená. Dělo se jen pár věcí a celé se to točilo kolem problémů které má Pipa od minula.
.
"Mrtvý pohled, tak se o něm mluví, že ano? Bez života, skelný, prázdný."
.
Hlavní postava Pipa je pořád bystrá a chytrá, ale vzhledem k okolnostem se změnila a není to už ta osoba, kterou známe z prvních dvou dílů.. To jak se pořád plácá ve vlastní hlavě a ztrácí v myšlenkách mi trochu vadilo a rušilo mi to hlavní příběh této knihy. Ale asi musela nastat změna, aby to bylo více uvěřitelný.. "Pravda jí spálila tolikrát, že už jí nevěřila." Moc se mi líbilo propojení s předchozím vyšetřováním a to jak autorka dokázala napsat promyšlený příběh.. Vlastně promyšlenou sérii, až teď vám některé věci začnou dávat smysl.
.
Kniha je zajímavá nejen dějem, ale i celkovým zpracováním, máte zde například přepisy rozhovorů, článků, ale i záznam policejního výslechu nebo emailů. To všechno dělá knihu velmi originální a vy si samotné čtení užijete o to víc.
.
Na Pipu čeká další důležitý úkol.. "Zachránit sebe, aby zachránila sebe" A vy si to můžete užít celé s ní.. Já bohužel byla o krok napřed než Pipa a tak jsem na padoucha přišla.. Jsem zvědavá, jak si povedete vy! Jako celek vám knihu doporučuji, když se to rozjede už se nezvládnete odtrhnout.

bookcase
07.11.2023 4 z 5

Dobrý, konec takový, že musím hned skočit na další díl. Jen nechápu to rozdělení posledního dílu na dvě části. Kvůli napětí?

martineknatasa
06.11.2023 5 z 5

No páne, to byla kniha. Krásně se četla a já se nemohla od ní odtrhnout. Skvělé, doporučuji.

lucakuca
06.11.2023 5 z 5

Mazec! Kde mám další díl?
Měla jsem strach, že se budou omílat předchozí díly. Naopak. Hezky navazuje.

Fortuna7
03.11.2023 4 z 5

Návod na vraždu je výborná série, ale u 1. části posledního dílu jsem měla trochu problém se ze začátku zorientovat kdo je kdo. Příběh je jinak velmi čtivý a atmosférický, pátrání je skvělé, ale já jsem teda pachatele odhadla a nepřišlo mi to ani nijak náročné. Autorka výborně napsala závěr 1. části a já jsem hned musela sáhnout pro tu 2.

Autorovy další knížky

Holly Jackson
britská, 1992
2020  90%Návod na vraždu pro hodné holky
2021  92%Hodná holka, zlá krev
2022  85%Kto druhému hrob kope
2023  88%Mrtvá holka, dobrá holka – část první
2023  87%Mrtvá holka, dobrá holka – část druhá

Kniha Mrtvá holka, dobrá holka – část první je v

Právě čtených4x
Přečtených107x
Čtenářské výzvě10x
Doporučených6x
Knihotéce109x
Chystám se číst85x
Chci si koupit30x
dalších seznamech4x