Snílek1980 Snílek1980 komentáře u knih

☰ menu

Rudolf II. - Spiknutí na císařském dvoře Rudolf II. - Spiknutí na císařském dvoře Veronika Válková

Další báječné dobrodružství zvědavé a odvážné Báry. Knížky čtu na přeskáčku, ale vůbec to nevadí. Z téhle, stejně jako ze všech předchozích, jsem si odnesla spoustu zajímavých faktů z historie. Baví mě, jak se mi díky spojitosti s příběhem vybavují věci, které bych si ze suchopárných dějepisných knih nikdy nezapamatovala.

25.04.2024 4 z 5


Není římského lidu Není římského lidu Jarmila Loukotková

Po delším čase jsem si přečetla tuhle knížku znovu a opět mě dokonale uchvátila. Nejen autorčinými znalostmi o starověkém Římě, ale hlavně jejím stylem psaní, který tolik připomíná básně. Je čirá rozkoš se probírat stránku za stránkou tímto napínavým románem.

14.04.2024 5 z 5


Houpačky Houpačky Lucie Konečná

Úžasná, vtipná knížka. Dozvěděla jsem se o ní náhodou, sama bych po takovém tématu asi nesáhla. Přesto jsem ji přečetla za tři večery a bavila jsem se jako už dlouho ne. Tedy ne že by příhody Jiřiny a Zdeny, dvou věrných kamarádek v seniorském věku, byly jenom bžunda k popukání. Leckdy situace, ve kterých se ocitnou, zabolí jako nečekané dloubnutí nožem, ale i tyto chvíle jsou autorkou podávány s něhou a vírou v dobré konce.
Houpačky můžu vřele doporučit čtenářům jakéhokoliv věku. Určitě ve vás po jejich přečtení zůstane pocit, že stáří nemusí být jenom smutné čekání na konec života. Pro mě měla knížka milý a nečekaný bonus ještě v tom, že se odehrává na místech, kde jsem strávila dětství.

14.04.2024 4 z 5


Jako hvězdy v temné noci Jako hvězdy v temné noci Jojo Moyes

Je to jediná knížka, kterou jsem od autorky četla, ale strašně moc se mi líbila. Přivedlo mě k ní pro mě velmi lákavé téma žen, rozvážejících v sedlech koní po divokých horách knihy. O to lepší bylo, že takový typ pojízdných knihoven v Americe skutečně existoval. Anotace slibovala silné příběhy nezávislých žen a ženského přátelství a přesně tohle pro mě knížka splnila.

07.04.2024 5 z 5


Pátá minuta je o nás Pátá minuta je o nás Eva Pospíšilová

Klasický zamilovaný příběh z nenávisti láska jako tisíce jiných, a stejně mě bavilo ho číst. Díky tomu, že autorky píší každá za jednoho hlavního hrdinu, text krásně odsýpá a mezi kluky to jiskří. Nenudila jsem se ani chvilku, je to skvěle napsané a vnitřní pochody i přímá řeč kluků na počátku dospělosti jsou dokonale uvěřitelné. Jenom na mně po dočtení ulpěl lehký závoj smutku, a nedokážu říct proč. To samozřejmě nevyčítám autorkám, obě jsou skvělé. Sleduji jejich web, kde pravidelně zveřejňují své povídky a jsem z nich nadšená.

07.04.2024 4 z 5


Dám ti slunce Dám ti slunce Jandy Nelson

Úžasná knížka plná emocí. Ačkoli je asi psána pro mladší, než jsem já, ponořila jsem se do ní jako do rozbouřeného oceánu. Příběh se mnou smýkal ode zdi ke zdi, chvíli jsem se musela smát a chvíli zase plakat. Jediné, co mě mrzelo, je málo rozepsaná gay linka, ale i tak patří tato knížka v Young adult kategorii mezi moje nejoblíbenější.

06.04.2024 4 z 5


Daruj mi křídla Daruj mi křídla Lucie Huková

Předem přiznávám, že mě kancelářské romance neberou. Rozhodně to není prostředí, které bych v knížkách vyhledávala. Nebýt skutečnosti, že se jedná o příběh dvou gayů, vůbec bych po něm nesáhla. Což by ovšem byla chyba. Román jsem si užila od první do poslední stránky. Asi jsem svým způsobem zaujatá a klišé, které by mi u klasické hetero romance lezlo na nervy, mě tady bavilo. Každopádně podle mě autorka píše moc hezky a ráda bych si od ní přečetla ještě něco dalšího.

06.04.2024 4 z 5


Japonsko - gejša a samuraj Japonsko - gejša a samuraj Veronika Válková

Dobrodružná výprava do tajemného světa umělkyň geiko mě naprosto dostala. Kromě filmu Gejša jsem se v téhle mýty opředené japonské specialitě vůbec neorientovala, proto jsem moc ráda, že mi autorka nabídla spoustu zajímavých informací. Jako u všech předešlých dobrodružství Báry tleskám za čtivý způsob podání historie, protože ačkoli se o dějiny už jako dospělá zajímám docela dost, pobaveně zjišťuji, že nejvíc informací mi v paměti zůstává právě z knížek paní Válkové.

02.04.2024 4 z 5


Dějiny ženy Dějiny ženy Stanislav Kostka Neumann

Naprosto úžasná bichle nabitá informacemi, kterých se nikde jinde už čtenář nedopátrá. Sice bych uvítala trochu větší písmenka, ale chápu, že tím by už tak objemná kniha ještě nabyla na objemu. Rozhodně ji vřele doporučuji všem, které zajímá historie i žena jako taková. Tak obsáhlou badatelskou práci už dneska skutečně těžko najdete.

26.03.2024 5 z 5


Egypt - V nitru pyramidy Egypt - V nitru pyramidy Veronika Válková

Jako vždycky moc hezký a poučný příběh. Paní autorka nezklamala ani tentokrát. Navzdory tomu, že určitě nejsem vzhledem k mému věku cílová skupina čtenářů, jsme si na Báře a jejích dobrodružstvích v historii vypěstovala slušnou závislost.

05.03.2024 4 z 5


Muž, který zemřel Muž, který zemřel David Herbert Lawrence

Zajímavá jednohubka psaná poetickým jazykem. Líbilo se mi, že otevírá téma, které je ještě pořád mnohde tabu. Četlo se to rychle, snadno a lehce. Jsem spokojená.

23.02.2024 4 z 5


Leonardo da Vinci - Úsměv Mony Lisy Leonardo da Vinci - Úsměv Mony Lisy Veronika Válková

Výlet do Florencie patnáctého století mě moc bavil. Leonardo Da Vinci nezklamal, byl přesně takový, jak si ho představuju – roztěkaný génius s neuvěřitelným šarmem. Nejvíc mě pobavilo, jak moc rád zahříval Báru pod dekou, když si myslel, že je kluk. Je fajn, že se autorka dotkla i možnosti jeho sexuální orientace, včetně slov v závěru, kde se Bára diví, proč někomu vadí, když má kluk rád kluka. Za mě paní Válkové velký palec nahoru. Líbilo se mi i fantaskní vysvětlení původu Mony Lisy, které do příběhu skvěle zapadlo. Prostě další skvělý výlet do historie.

22.02.2024 4 z 5


Mezi Indiány: dcera náčelníkova Mezi Indiány: dcera náčelníkova Veronika Válková

Od dětství indiány miluju, takže mě tenhle díl vysloveně potěšil. Moc mě bavilo dozvídat se podrobnosti o běžném životě v indiánské osadě. Vážně lituji, že když jsem chodila do základní školy, nebyly tyhle knížky k dispozici. Suchopárné hodiny dějepisu by se rázem staly záživnějšími.

19.02.2024 4 z 5


Zákon Azylu Zákon Azylu Lucie Lukačovičová

Lehce napsaný a čtivý příběh, plný akce, tajemna a napětí. Hrdinové jsou sympatičtí, hned jsem si je oblíbila a prožívala jsem děj spolu s nimi. Nejvíc se mi líbilo, že ačkoli knížka nenechá čtenáře vydechnout, je navzdory nepopiratelné akčnosti veskrze milá. I po závěrečném lítém souboji ve mně zůstal hřejivý pocit, že všechno pro všechny dobře dopadlo.

17.02.2024 5 z 5


Dejiny homosexuality Dejiny homosexuality Colin Spencer

Skvělá knížka zachycující homosexualitu v lidských dějinách od pravěku až po současnost. Sice není tak podrobná a obsáhlá jako Gay historie, ale zato je o něco přehlednější a snadněji se čte. Moc ji doporučuji všem, i takovým čtenářům, kteří se zajímají o historii obecně.

17.02.2024 5 z 5


Červená, bílá a královsky modrá Červená, bílá a královsky modrá Casey McQuiston

Tahle knížka ve mně vyvolávala podobný pocit, jako když se zabořím do teplé, měkké deky a pomalu upíjím horké kakao, zatímco za okny krásně sněží. Vždycky, když jsem se vracela k jejím rozečteným stránkám, připadalo mi to jako návrat domů mezi milované přátele, kde se cítím přijímaná a v bezpečí. Zprvu jsem byla vůči této knize nedůvěřivá kvůli humbuku, jaký kolem ní na sociálních sítích vznikl. Přesto nelituji ani jediné minuty, kterou jsem strávila jejím čtením.

15.02.2024 5 z 5


Lady Fuckingham Lady Fuckingham Oscar Wilde

Je to milé, je to hravé, je to sprosté. Víc k tomu asi nemám co dodat.

14.02.2024 4 z 5


Gay historie Gay historie Jiří Fanel

Úžasná, neuvěřitelně obsáhlá kniha o historii queer lidí od pravěku po současnost. Něco podobného tu dlouho chybělo. Škoda, že už prakticky nejde sehnat, ale naštěstí ji mají skoro v každé knihovně.

12.02.2024 5 z 5


Obrazová encyklopedie koní Obrazová encyklopedie koní Elwyn Hartley Edwards

Tahle knížka je velká paráda. Každý milovník koní musí při jejím prohlížení prožívat extázi. Aspoň já tedy ano.

09.02.2024 5 z 5


Kůň pro Krakonoše Kůň pro Krakonoše Zdeněk Heřman

Moje milovaná knížka z dětství, kterou jsem četla pořád dokola. Možná i proto jsou huculové jedním z mých nejoblíbenějších plemen koní.

09.02.2024 5 z 5