Gay historie

Gay historie https://www.databazeknih.cz/img/books/91_/91940/bmid_gay-historie-m1g-91940.jpg 5 16 2

Kniha přináší souhrnná fakta o dějinách homosexuality. Není psána jen pro gaye a lesbičky. Chce pomoci všem, kteří jsou ochotni lépe se navzájem poznávat a tolerovat, respektovat ty, kteří jsou jiní. Nikdy nevíte, kdy se vám narodí homosexuál. Poznání historie pomáhá vyrovnat se se současností.

Přidat komentář

jirka7470
28.04.2024 3 z 5

Taková encyklopedická snaha odhalit všechny „gaye“. Má hodnotu také pro diskurzivní analýzu – představuje tradiční stupeň k emancipaci a zplnomocnění marginalizovaných skupin (tou mohou být i ženy), tedy snaha o výčet zástupců a zástupkyň dané skupiny jako důkaz její relevantnosti. Z dnešního pohledu je problematické použít na všechny lidi „od pravěku“ stejný mustr, stejnou škatulku, definovat je místo jich samých a jak píšu, snaha je „odhalit“, aby byl výčet co nejobsáhlejší. Kniha tak má místy až bulvární charakter, kdy jde hlavně o to, kdo s kým co kdy měl. Kniha tak má poněkud zavádějící titul, byť pojímá také českou historii a výsek aktivismu v ČR.

Snílek1980
12.02.2024 5 z 5

Úžasná, neuvěřitelně obsáhlá kniha o historii queer lidí od pravěku po současnost. Něco podobného tu dlouho chybělo. Škoda, že už prakticky nejde sehnat, ale naštěstí ji mají skoro v každé knihovně.


Štítky knihy

homosexualita LGBT, queer, LGBT+

Autorovy knížky

2000  93%Gay historie