Skřítek77 Online Skřítek77 komentáře u knih

☰ menu

Hospodyně Hospodyně Natalie Barelli

Hlavní hrdinka Claire má už v životě dost problémů, a když navíc jednoho dne potká ženu, kterou vinní za všechna svá životní selhání, rozhodne se pomstít. Uchází se proto v její domácnosti o místo hospodyně a na své cestě za (podle ní oprávněnou) pomstou se nevyhýbá žádné lži, podvodu, stalkingu apod. Na knize se mi nejvíc líbil právě pohled do pokřiveného vnímání světa hodně podivné hlavní hrdinky a její sarkastický humor. Celkově ale za mě jde o průměrný thriller, který se dobře četl, ale rychle na něj zapomenu.

02.09.2022 3 z 5


Osmý život (pro Brilku) Osmý život (pro Brilku) Nino Haratischwili

Tohle je taková krása! Více než 100 let a osm generací jedné rodiny a jejím prostřednictvím i historie Gruzie od carského Ruska, přes socialistickou revoluci, stalinismus, 2. světovou válku až po „perestrojku“ a Gorbačova. Přitom autorce se historické souvislosti i osudy jednotlivých členů rodiny Džašiů povedlo natolik výborně provázat, že tvoří jeden nesmírně zajímavý a čtivý celek, který je přes všechny hrůzy, jichž byli jednotlivý členové svědky či oběťmi, napsán nádherným a poetickým jazykem. Kniha je opravdu velmi rozsáhlá, což ale v tomto případě považuji za výhodu, neboť jsem si její čtení nesmírně užívala. Rodinné ságy mám obecně velmi ráda, ale často mají tendenci sklouzávat k patosu a sentimentu, což se ale zde naštěstí nestalo. Jednotlivé postavy jsou naprosto věrohodné a plastické a zároveň natolik osobité, že je od sebe snadno rozeznáte a nebudete se tak v ději ztrácet. Vřele doporučuji!

02.09.2022 5 z 5


Dej mládencům ruku jako lopatu Dej mládencům ruku jako lopatu Ed McBain

Klasická detektivka z 87. revíru s detektivem Stevem Carellou. Jeden z policistů během pochůzky najde na zastávce autobusu tašku, ve které je uříznutá ruka a rozbíhá se vyšetřování jak to pom, kdo je vlastně obětí, tak samozřejmě také po pachateli a jeho motivu. Zajímavý případ občas proložený svérázným chlapským humorem. Poslouchala jsem pěkně načtené Milanem Nedělou.

02.09.2022 3 z 5


Anděl temnoty Anděl temnoty Caleb Carr

Druhý díl navazující na předchozí román Psychiatr, který určitě nedoporučuji číst bez znalosti první části. Podobně jako Psychiatr je i Anděl smrti hodně rozsáhlý a napěchovaný spoustou faktických informací - popis prostředí, života v různých čtvrtích New Yorku, podsvětí a fungování gangů, ale i historie kriminalistiky a počátky dnes běžně používaných metod (např. balistika). Samotný případ je opět stejně jako v předchozím románu koncipován jako postupné odhalování minulosti a psychologických motivů vraha a nejde o nějaké překvapivé odhalení nebo nečekaný zvrat, spíše o skládání střípků skládačky, které v tomto případě mají pomoci vraha usvědčit u soudu.
Tato kniha mě ale trochu zklamala, celý případ mi přišel až moc přitažený za vlasy a tak úplně jsem to autorovi nevěřila. Navíc mi vadilo, že jednou z postav je 14měsíční dítě, které je ale většinu knihy popisováno jako malé pasivní miminko, což je prostě nesmysl.

23.08.2022 3 z 5


Země alkoholu Země alkoholu Mo Jen (p)

Tohle je jedna z nejpodivnějších knih, jaké jsem kdy četla, a věřím, že se nenajde moc čtenářů, kterým by se líbila, i když autor za své dílo získal Nobelovu cenu. Těžko vzhledem k tématu a celkově značnému množství nechutných a podivných scén napsat, že se mi kniha líbila, ale silný dojem ve mně určitě zanechala a jsem ráda, že jsem si ji přečetla. Zkuste smíchat trochu popisu podivných pochoutek ze Stančíkova Mlýna na mumie, něco fantaskních výjevů a postav z Murakamiho a podivných byrokratických překážek a nezastižitelných úředníků a papalášů z Kafky, a tak zhruba dostanete alespoň některé mé dojmy z této knihy. A kromě toho všeho zde ještě najdete poměrně odvážný satirický popis fungování současné čínské společnosti.

19.08.2022 4 z 5


Accabadora Accabadora Michela Murgia

Zajímavá, lyrická, působivá kniha, která i přes poměrně malý rozsah (necelých 200 stran), vyvolává spoustu otázek a emocí. Děj knihy se odehrává na Sardinii a hlavní hrdinka Maria se stane „dítětem duše“ Bonarie, což znamená, že ji nevychovává její biologické matka, ale že si ji vybere jiná žena a vezme si ji k sobě jako svoji dceru. Kniha popisuje křehký a postupně sílící vztah mezi Bonarií a Marií. Bonaria ale skrývá tajemství, které tento vztah může poznamenat nebo i zničit.

19.08.2022 5 z 5


Narodila jsem se pod šťastnou hvězdou Narodila jsem se pod šťastnou hvězdou Elena Lacková

Velmi zajímavá kniha v mnoha ohledech. Zaujal mě životní příběh paní Eleny Lackové, jejímž životem se prolíná velká část 20. století (žila v letech 1921 až 2003) a výrazně ho tak ovlivnily všechny historické změny, kterými si Slovensko v této době prošlo. Paní Lacková je navíc zajímavá osobnost s velkým vypravěčským darem. Kniha mi rovněž nabídla obraz života v romských osadách na východním Slovensku, spoustu informací o zvycích a tradicích v romské komunitě, vztahu s „bílou většinou“, postoje komunistických papalášů k Romům a jejich někdy falešné a někdy upřímné snahy zlepšit život v romských osadách, které se ale kvůli nepochopení romské mentality a zvyků často zcela minuly účinkem. Moc doporučuji!

17.08.2022 4 z 5


Vypravěčka Vypravěčka Jodi Picoult

Knih od J. Picault jsem četla již několik a líbily se mi, tuhle ale považuji za jednu ze slabších. Hlavní hrdinka Sage pracuje jako pekařka a v pekárně se seznámí a postupně spřátelí se starým mužem Josefem Weberem. Jde o člověka, který býval oblíbeným učitelem, a ve volném čase se věnoval mládeži a další práci pro místní komunitu. Josef Sage požádá, aby mu pomohla spáchat sebevraždu a ulevila tak jeho svědomí, neboť před příchodem do Spojených států byl v Německu dozorcem v koncentračním táboře a udělal spoustu špatných věcí. Aby Josef Sage přesvědčil, vypráví jí svůj životní příběh od dětství až do konce 2. světové války. V knize se dále objevuje postava babičky Sage jménem Minka, která se narodila v Polsku, a nikdy o svých zážitcích z války nechce mluvit, nebo lovce nacistů Leo Steina. Celý příběh mi připadal hodně přitažený za vlasy a v knize se zbytečně nastiňuje celá řada vedlejších témat, která dle mého názoru odvádí pozornost od hlavního tématu knihy. Naopak se mi líbilo vyprávění babičky Minky, i když zde mám značné pochybnosti o historické přesnosti.

17.08.2022 3 z 5


Toto všechno ti dám Toto všechno ti dám Dolores Redondo

Velmi pomalá španělská detektivka, která kromě samotné detektivní zápletky nabízí spoustu popisů galicijské krajiny a života a zvyků v této části Španělska, stejně jako vnitřních pocitů hlavního hrdiny. Pokud Vám například nevadí, že jedna z kapitol popisuje, jak se hlavní hrdina účastní vinobraní, jaké bylo počasí, co dělal, jak se cítil a tak dále, aniž by to mělo jakýkoliv dopad na posun detektivní linie vyprávění, tak se do knihy směle pusťte. Myslím, že kniha by se mohla líbit fanouškům Roberta Galbraitha. Na mě to bylo až moc rozvláčné.

17.08.2022 3 z 5


Pivoňková lucerna Pivoňková lucerna Sanjútei Enčó

Poslouchala jsem audioverzi. Jde o dva příběhy, které jsou spolu částečně provázané, spousta postav, zrad, křivd, sebevražd a úkladů a do toho ještě duchové a přitom taková nuda!

15.08.2022


Doručovatelky Doručovatelky Alex Smith (p)

Kniha rozhodně není napínavým thrillerem (jak je inzerováno na obalu), ale spíše poklidnou detektivkou. Líbil se mi prvek detektiva snažícího se skloubit policejní práci s péčí o tři malé dcerky a místy vtipné dialogy mezi policisty. Na druhou stranu se autorovi tak úplně nepovedlo vyhnout se některým klišé tohoto žánru. Za mě taková kniha na dovolenou, dobře se čte, je milá, vtipná i napínavá.

14.07.2022 4 z 5


1984: grafický román 1984: grafický román George Orwell (p)

Mám moc ráda původní román a trochu jsme se bála, že grafický román, který běžně nečtu, ve mně nedokáže vyvolat stejně silné emoce a znepokojení. To jsem se ale spletla! I v této verzi je Orwellova klasika smutná, krutá, beznadějná, a já si čtení musela dávkovat po částech. Za mě dokonalé spojení skvělého klasického díla a působivého grafického zpracování.

14.07.2022 5 z 5


Dva proti Říši Dva proti Říši Jiří Šulc

Románové zpracování událostí kolem atentátu na zastupujícího říšského protektora Reinharda Heydricha. Čtivé a historicky zřejmě poměrně přesné přiblížení významných momentů českých dějin, které doporučuji všem, kteří se o něm chtějí dozvědět více. Románových zpracování atentátu na Heydricha jsem už četla několik a toto určitě patří k těm nejlepším.

14.07.2022 4 z 5


Pod kudlu! Pod kudlu! Arnold Van de Laar

Tohle mě hodně bavilo! Krátké kapitoly, ve kterých je na cca 5 stránkách popsána historie určité operace a zmíněn nějaký slavný pacient, který operaci prodělal. V knize je spousta faktických informací, jak o fungování lidského těla, tak o operačních postupech, a dokonce jsem se u ní několikrát zasmála nad některými historkami z chirurgického dávnověku. Na druhou stranu bych knihu určitě nedoporučovala slabším povahám, místy je těch anatomických detailů opravdu hodně a pro někoho mohou být nechutné. Já jsem ale své okolí během čtení nadšeně zásobovala různými zajímavostmi z knihy a tak jsme si ji užila nejen já, ale i lidé kolem mě.

14.07.2022 4 z 5


Profesor a šílenec Profesor a šílenec Simon Winchester

Kniha popisuje proces vzniku Oxfordského slovníku a zejména se soustředí na příběh, který je se slovníkem nerozlučně spjatý a který se týká doktora Minora, což byl jeden z nejvýznamnějších přispěvatelů – dobrovolníků. Hlavní tvůrce tohoto slovníku profesor Murray je svému věrnému, pečlivému, vzdělanému a časově flexibilnímu přispěvateli velmi vděčný, ale dlouho pro něj zůstává záhadou, kdo vlastně tímto přispěvatelem je. Nakonec se mu podaří domluvit si s ním osobní setkání, i když je značně udivený, že doktor Minor za ním nechce přijet do Oxfordu, ale naopak trvá na tom, aby profesor přijel k němu. Důvodem je, že doktor Minor je odsouzený k pobytu v ústavu pro choromyslné zločince za vraždu.
Kniha se však naštěstí nesoustředí jen na tuto „skandální historku“, ale popisuje celý proces vzniku slovníku a přidává navíc spoustu zajímavostí o životě v Londýně v 2. polovině 19. století, o tématu dezerce během Americké občanské války (válka Severu proti Jihu) atd. a podrobně rovněž přibližuje celý životní příběh nešťastného doktora Minora, který je velmi zajímavý.

14.07.2022 4 z 5


Včelár z Aleppa Včelár z Aleppa Christy Lefteri

Knížka mě zaujala na první pohled krásnou obálkou a celkově nádherným grafickým zpracováním. Uvnitř je ukrytý křehký a smutný příběh rodiny ze syrského Aleppa, ve kterém se prolínají tři časové roviny – současnost spojená s čekáním na azyl ve Velké Británii, život před válkou v Aleppu a útěk ze Sýrie a cesta přes Turecko a Řecko. Na knížce se mi líbil nejen samotný příběh a nádherný poetický jazyk, kterým je napsaný, ale i to, jak autorka přibližuje, jak se různí lidé odlišně vyrovnávají s prožitými hrůzami a traumaty. 4 a půl *

23.06.2022 4 z 5


Dům na pobřeží Dům na pobřeží Daphne du Maurier

Hlavní hrdina Dick dostane na léto zapůjčený dům na britském venkově od svého přítele profesora Magnuse. Zároveň souhlasí, že pro něj bude testovat novou drogu, která má schopnost přenést člověka do středověkého Cornwallu. Postupně se dozvídáme více o osobním životě Dicka, o účincích a fungování nového drogy, ale také o osudech několika rodin žijících ve 14. století na místě, kde v současnosti pobývá Dick. Od napsání knihy uplynulo už více než 50 let, ale neztrácí na zajímavosti a originalitě.

20.06.2022 4 z 5


Unorthodox: skandální odmítnutí mých chasidských kořenů Unorthodox: skandální odmítnutí mých chasidských kořenů Deborah Feldman

Nepochybně zajímavé nahlédnutí do života v ortodoxní židovské sektě, která je vůči vnějšímu světu velmi uzavřená. Sama autorka se v dospělosti rozhodla tuto sektu opustit a tak se díky ní máme možnost dozvědět věci, které jsou jinak známy pouze jejím členům. V některých případech jsou zvyky, rituály a pravidla skutečně šokující (jakkoliv mi tohle slovo v podtitulu knihy vadí) a je těžké uvěřit, že takto mohou žít lidé v současném New Yorku. Kontrast mezi životem většiny dnešních amerických, ale i českých dětí je totiž skutečně obrovský. Co za mě knihu trochu sráží je, že autorka neumí moc dobře psát, místy je vyprávění zmatené, věty nedávají smysl, což je více vidět v první třetině knihy, a zřejmě se tu projevuje fakt, že sama autorka neměla po většinu svého života možnost knihy číst.

16.05.2022 3 z 5


Není úniku Není úniku Taylor Adams

Béčkový horor, kde se padouši i klaďasové znovu a znovu zvedají a pouští do dalšího kola boje na život a na smrt. Námět ani zpracování nijak originální, žádný přesah, který by knihu činil něčím výjimečnou, zde není. Pokud čekáte čtivost a napětí, tak se vám to asi bude líbit, já chci víc. Za mě tak 1,5 *.

16.05.2022 2 z 5


Totem vlka Totem vlka Ťiang Žung

Kniha vypráví příběh studenta, který je společně s některými kolegy poslán do mongolské stepi a žije zde společně s pastevci, od kterých se učí nejen pastevecké práci, ale i vztahu k přírodě a pochopení křehké rovnováhy, která ve stepi panuje. Právě harmonie přírody a lidské činnosti je v průběhu knihy čím dál více narušována a my jsme společně s hlavním hrdinou smutnými svědky postupného umírání tohoto krásného a jedinečného ekosystému. Kniha je vyprávěna velmi pomalu, je proložená spoustou filozofických úvah a historických odboček a jednotlivé události jsou popisovány velmi podrobně. Mně se na knize nejvíce líbily právě popisy přírody mongolské stepy, lovecké taktiky vlků, a pasteveckých postupů. Naopak bez snahy napasovat úvahy o historii národů a o národní povaze na chování zvířat bych se obešla.

16.05.2022 4 z 5