Včelár z Aleppa

Včelár z Aleppa https://www.databazeknih.cz/img/books/44_/444590/bmid_vcelar-z-allepa-2jr-444590.jpg 4 115 38

Miliónové sýrske Aleppo je prežiarené slnkom a vôňou olív a pistácií. Radosť zo života a rodinnej spolupatričnosti prežíva aj včelár Nuri. Ale odrazu sa čosi zmení a prichádza nevídaná hrôza. Tí predvídaví to podvedome vytušili a včas odišli. Nuri sa však nevie vzdať rodného mesta, medonosných včiel a istoty. Za svoju nerozhodnosť zaplatí vysokú daň. Príde o syna a jeho manželka o zrak. Posolstvo Včelára z Aleppa je predovšetkým v nádeji, že sa manželom na úteku podarí prekonať bezbrehý smútok a vyrovnať s duševnou záťažou. Otrasné pomery v gréckych táboroch, ziskuchtiví priekupníci a neustále ponižovanie vedú k tomu, že manželia sa navzájom odcudzia a Nuriho začnú prenasledovať nočné mory. Silný román čitateľovi približuje pravdivý strastiplný príbeh migrantov, ktorí museli utiecť, aby si zachránili holý život. Nežný vzťah manželov Nuriho a Afry, ktorí vytrhnutí z koreňov, bezradní, zúfalí a zúbožení skončili v chladnom Anglicku, dojíma čitateľa k slzám. Autorka rozpráva sugestívny a autentický príbeh o strate vlasti, sile smútku a moci lásky, o odvahe, ľudskosti a nezlomnej nádeji na nový začiatok. Jej kniha preniká do podstaty utečeneckej krízy hlbšie než ohurujúce novinové titulky a prináša pôsobivé scény s nesmiernym citom pre detail.... celý text

Literatura světová Romány Biografie a memoáry
Vydáno: , Tatran (Bratislava)
Originální název:

The Beekeeper of Aleppo , 2019


více info...

Přidat komentář

javirgo
13.02.2024 3 z 5

Nebylo to špatné, ale podle mého je kniha přeceňovaná. Téma utečenců je i v této době aktuální a nemám proto nic proti námětu. Povídání o včelaření a lásce ke včeličkám se mě během vyprávění i líbilo. Jinak mě ale styl psaní zrovna moc nesedl. Mezi bestsellery bych knihu nezařazovala.

saruse
15.01.2024 4 z 5

Silný příběh. Je těžko představitelné, že bychom museli čelit něčemu podobnému. Hrůzy války (či spíše jen bezmyšlenkovitého zabíjení a bombardování), ztráta domova, ztráta smysluplné práce, ztráta blízkých, dětí!!!!, nejistota putování za bezpečným místem k životu, za záchranou holého života! Aleppo pro mě byl jen pojem z trýznivých zpráv z hlavního zpravodajství, díky této knize najednou vím víc a nejsem z toho zrovna šťastná... Je ale důležité to znát.


Katka154
14.10.2023 5 z 5

Silný příběh. Dojemný. Psaný citlivě.

lištička123
13.09.2023 4 z 5

Smutný, dojemný příběh. Výborné čtení.

Lucie401
29.07.2023

moc smutna kniha.. odkladala jsem ji...

simca9342
20.07.2023 5 z 5

Přečtená před lety
Dojemný příběh o tom, že válka na nás číhá všude. Ve sluncem zalité zemi také. Nuri a Afra jsou nuceni emigrovat ze syrského města Aleppa, opustit své blízké, zanechat je všechny v nejistotě možná v lepší než v jaké jsou oni sami. Vydají se vstříc neznámému a v těžkých časech se stávají vzájemnou oporou jeden druhému. Zvlášť když je Afra nemocná, nevidomá a její manžel se stává jejíma očima. Opět jako každá kniha o válce (povolím si zmínit Anne Frankovou) začíná popisem tradic, rodinného života a přátelským vztahy až si přeji,aby tenhle krásný příběh nikdy neskončil. Ale bohužel opět postupně graduje a pokračuje tím horším... co ale na příběhu musím vyzdvihnout je to, že názvy krátkých kapitol jsou začátkem prvních a zároveň koncem posledních vět předcházejících kapitol. Nechte se vnést do Sýrie mezi včely, včelaře, tamní život - románu kyperské autorky.

micha-ella
14.06.2023 3 z 5

Smutná knížka, kterou jsem několikrát odložila v místech, kde autorka popisuje krutosti války. Nechápu, že se tohle - s poučením z minulosti - opakovaně děje i v dnešním civilizovaném světě.

Teraesa
28.04.2023 5 z 5

Srdcervúce

Tamirai
14.04.2023 4 z 5

Veľmi dobrá kniha. Krásne napísaný príbeh utečencov, ktorí nemali na výber a hoc svoju krajinu milovali, vojna ich donútila utiecť. Stratili všetko, ale nestratili seba a to kým sú. Mne osobne sa kniha veľmi páčila.

ladka0838
22.03.2023 5 z 5

Podobný "feeling" jako u románů Khaleda Hosseiniho. Podmanivé popisy šťastných let, kdy se cítíte jako byste seděli na aleppském dvorku u prostřeného stolu plného exotických pokrmů spolu s hrdiny románu. Velmi napínavé pasáže i místa kde se vám chce brečet a křičet, že válka je vůl. Mě se román líbil moc. Příběh malého chlapce, který se line celým vyprávěním se osvětlí až na konci. Popravdě mě nejasnost této postavy trochu iritovala, ale čtenář se dočká :-)

Manifest blech
17.01.2023 4 z 5

Moc krásně napsaný náročný příběh uprchlíků ze Sýrie. A co s námi dokáže udělat naše hlava po těžkém traumatu, kolik naděje a síly máme na to dostat se do cíle. Nevzdali to. A dali to.

Nofar197
13.09.2022 5 z 5

Dva mladí lidé spokojeně žijící svůj osobní i profesní život v Sýrii. A pak jednoho dne se rozpadl na kusy. Právě banalita události provazejicich jejich cestu ze Sýrie do Turecka, pobyt v Řecku i čekání na interview v Británii zdůrazňují onen ztracený ráj i snahu vystavět si nový život na troskách.

izka
08.09.2022 3 z 5

Zajimavý silný příběh, ale styl psaní mi moc neseděl a ke konci už mi to přišlo zdlouhavější.

Misoso
29.07.2022 5 z 5

Veľmi citlivo napísaný príbeh, a to aj v kontexte súčasnej situácie. Odporúčam prečítať každému. Prajem príjemný zvyšok dňa. :)

ondras666
27.06.2022 5 z 5

Krásný, dojemný a silný příběh manželů, kteří se snaží dostat z válečné země do bezpečí. A během cesty poznají samu sebe. Hluboká kniha.

Skřítek77
23.06.2022 4 z 5

Knížka mě zaujala na první pohled krásnou obálkou a celkově nádherným grafickým zpracováním. Uvnitř je ukrytý křehký a smutný příběh rodiny ze syrského Aleppa, ve kterém se prolínají tři časové roviny – současnost spojená s čekáním na azyl ve Velké Británii, život před válkou v Aleppu a útěk ze Sýrie a cesta přes Turecko a Řecko. Na knížce se mi líbil nejen samotný příběh a nádherný poetický jazyk, kterým je napsaný, ale i to, jak autorka přibližuje, jak se různí lidé odlišně vyrovnávají s prožitými hrůzami a traumaty. 4 a půl *

Ivule9
16.04.2022 5 z 5

Silný příběh syrské rodiny utíkající z války protkaný poetikou včel a květin. Malé záblesky světla v černočerné temnotě. Líbilo se mi, jak spisovatelka příběh poskládala, že se střídaly chronologicky jiná období a kousek po kousku se vše odkrývalo. Skvěle vykreslený vztah Nuriho a Afry. Velké smutno, ale hezky vetkaná naděje. Doporučuju k přečtení.

Parwana
16.04.2022 5 z 5

Sladkobolný příběh syrského včelaře, který spolu s manželkou utíká ze Sýrie za svým bratrancem do Anglie. Jednoduše řečeno, nicméně jejich cesta ven z válečného pekla přes všechny nástrahy byla velmi obtížná, bolestná a trnitá. Krásný příběh o poznání, lásce, ale i odpuštění a hledání sebe sama na pozadí tragédie. Hodně mě děsí aktuálnost tohoto příběhu.

Kalvovka
12.04.2022 5 z 5

Děsivý, smutný, nadějeplný a na konci jsem si pobrečela. Knihu jsem začala číst 23.2., pak jsem ji musela na chvíli odložit, ale jsem ráda, že jsem se k ní vrátila a přečetla ji. Příběh lidí prchajících před válkou a o jejich cestě za bezpečím, přáteli a rodinou. Určitě doporučuji.

IvaKo
09.04.2022 4 z 5

Trochu jsem váhala, jestli číst v dnešní zjitřené době knihu o syrských uprchlících, ale nelituji. Příběh o dopadech války na obyčejné lidi je totiž vyprávěn velice soucitně, občas až poeticky, což mu ale neubírá na působivosti, se kterou ukazuje, že člověk dokáže překonat i největší tragédii, pokud znovu najde naději a lásku. Je to silný příběh, který nám může pomoci vcítit se do pocitů běženců, nejen syrských.

Štítky knihy

Sýrie uprchlíci válka v Sýrii

Autorovy další knížky

Christy Lefteri
britská, 1980
2020  83%Včelár z Aleppa
2022  71%Spev vtákov
2024  60%Kniha ohňa

Kniha Včelár z Aleppa je v

Právě čtených3x
Přečtených152x
Čtenářské výzvě39x
Doporučených14x
Knihotéce79x
Chystám se číst100x
Chci si koupit23x
dalších seznamech2x