skok01 skok01 komentáře u knih

☰ menu

Dívka v zeleném svetru Dívka v zeleném svetru Daniel Paisner

Kniha mě zároveň velmi oslovila i zasáhla. Co je v knize popsáno, hlavně prožito, je pro mě naprosto nepředstavitelné, že bych sám osobně prožil. Skutečně obdivuji osoby v knize, že si něčím takovým prošli a že to přežili, já osobně nevím, jestli bych něco takového přežil. Nedokážu si něco takového ani v nejmenším vůbec jen představit, že bych se v takové situaci vůbec ocitl. Pro mě osobně je to naprosto nepředstavitelné a nepochopitelné.

27.04.2024 5 z 5


Druhý dech a Ďábel strážný Druhý dech a Ďábel strážný Philippe Pozzo di Borgo

Musím se přiznat, že při četbě této knihy jsem byl velmi ovlivněn filmem. Od prvních řádek knihy jsem stále očekával ono filmové napětí, očekával jsem stále nějakou akci, sršení vtipem a humorem... A pak mi to konečně došlo (tedy celkem pozdě, až asi v polovině knihy), pak mě konečně kniha velmi oslovila a zasáhla. Zasáhlo mě osobní a velmi niterní popisování prožitého života samotným autorem, to jak vše podrobně popisuje a vysvětluje, co se mu přihodilo, co prožíval (bolesti, smutky, lásky...) a nic si nenechává pro sebe. Autor má můj obdiv, nejen pro napsanou knihu a pro jeho vyznání v knize, ale zejména pro jeho doposud prožitý život, proto, co všechno si už prožil a vytrpěl.

05.04.2024


Sestry z Osvětimi Sestry z Osvětimi Roxane Van Iperen

Další dílo věnující se tématu 2.světové války a holocaustu židů. Nicméně za mně velmi osobité, autentické a originálně podané. Osobně obdivuji sestry Brilleslijperovy, jejich život, životní dílo, hodnoty, které zastávali. Obdivuji, jak se dokázali postarat o své rodiny v nelehké době a i pod tlakem a hrozícími represemi a sami ohroženy na životě poskytovali útočiště i mnohým jiným dalším lidem. Člověka naprosto až zaráží a nutí k zamyšlení, s jakou samozřejmostí toto všechno činili, jak stále přemýšleli co a kde ještě mohou vykonat, jak byli neustále ve všem aktivní (ukrývání osob, shánění zásob pro ukrývané i pro sebe, činnost pro odboj...). Smekám.

20.03.2024 5 z 5


Velký rozvod nebe a pekla Velký rozvod nebe a pekla C. S. Lewis (p)

Zajímavá představa o nebi a pekle.
Nicméně zásadní jsou situace v nebi plné setkání, rozhovorů, rozhodnutí. Vnímání životního koloběhu a putování životem se všemi dilematy a rozhodováním se.
Kniha plná hlubokých myšlenek u kterých je třeba se zamyslet a nechat knihu, aby nám řekla co chce. Kniha určitě stojí za přečtení.

25.02.2024 5 z 5


Sedlák proti Hitlerovi Sedlák proti Hitlerovi Erna Putz

Velmi silné svědectví o velké víře, odvaze a důvěře.
Vzhledem k okolnostem, době a režimu se jedná skutečně o nebývalý čin obrovské odvahy.

21.02.2024 5 z 5


Století mučedníků Století mučedníků Andrea Riccardi

Poněkud náročnější kniha (možná spíše než kniha, tak téměř disertační nebo badatelská práce). Téma důležité, podstatné a poněkud ožehavé, ale dle mého úsudku naprosto nezmapované. Čte se dosti těžce.
Ale přesto kniha důležitá obsahující celou řadu podstatných a faktických údajů o životě a hlavně smrti mnoha a mnoha křesťanů, kteří pro svou víru byli ochotni zemřít a nakonec i zemřeli. Kniha (vzhledem k roku vydání 2009 = 1.originální italské vydání) ve svém závěru dává nahlédnout a fakticky informuje také o začátku 21.století a o mučednictví v této době.
Opět jedna z knih, která reálně popisuje "naši společnou historii" o které bychom měli vědět a ze které bychom se měli, anebo alespoň "měli chtít" poučit.

11.10.2023 4 z 5


Den Trifidů Den Trifidů John Wyndham (p)

Audiokniha. Je pravda, že tento žánr vůbec nemusím, ale je dobré občas zabrousit i mimo své oblíbené žánry. A musím pochválit. Paráda. Jsem nadšen, velmi zajímavé a nadčasové dílo.

26.01.2022 5 z 5


1918: Vznik ČSR 1918: Vznik ČSR František Emmert

Výkladová poutavá kniha, avšak čtivá a hlavně poučná.
Líbí se mi její přístupná a snadno pochopitelná podoba, zejména pak vložené faksimilie. Díky ní jsem se velmi poučil a více věcí z naší historie lépe pochopil.

18.01.2022 5 z 5


Sladká pomsta Sladká pomsta Jonas Jonasson

Veselá, vtipná, hravá kniha s dějem, která barvitě pojednává o životních osudech hlavních hrdinů. A o náhody zde není nouze...

19.10.2021 4 z 5


Analfabetka, která uměla počítat Analfabetka, která uměla počítat Jonas Jonasson

Lehké, vtipné, zábavné počtení. Autor má vskutku talent na vtipné zápletky.

08.09.2021 4 z 5


Poslední revoluce: Jak jsme žili (1985-1992) Poslední revoluce: Jak jsme žili (1985-1992) Martin Komárek

Čtivá. Pravdivá. Pracuje s fakty. Nic nezaskrývá, nezkrášluje, nemění. Velké množství doprovodných dobových fotografií.
Nezměrné množství faktů podáno jednoduchou a čtivou formou téměř přímo od zdroje (od syna jednoho z hlavních protagonistů).

03.09.2021 5 z 5


Příběhy železné opony 1. Příběhy železné opony 1. Luděk Navara

Audiokniha.
Skutečné. Pravdivé. Nezapomenutelné. Jaká hrůza, čeho se dopouštěli Češi na Češích.

29.04.2021 5 z 5


Nabarvené ptáče Nabarvené ptáče Jerzy Kosiński

Audiokniha. Reálně drsná, pravdivá kniha. Která si nic nepřibarvuje ani nic neubírá. I když nejde o autobiografii, ale o historický román, přesto popisuje hrůzy II. světové války naprosto reálně, opravdově, i když místy bez obalu a dost narovinu. Ale to k životu patří. Život sám o sobě bývá občas velmi drsný.

30.03.2021 4 z 5


Tenká červená linie Tenká červená linie James Jones

Audio kniha. Výborná kniha z válečného prostředí, která velmi detailně a slovně barvitě popisuje prostředí a pocity účastníků - vojáků válečného konfliktu. Jako by byl člověk přímo na místě přítomen s vojáky.

06.03.2021 5 z 5


Stojednaletý stařík, který se vrátil, aby zachránil svět Stojednaletý stařík, který se vrátil, aby zachránil svět Jonas Jonasson

KOUZLO VYPRCHALO...
Stolety stařík odešel, už se nevrátil, místo něj přišel jiný stojednaletý stařík.

Kniha je celkem zajímavá. Dobře se čte. Ale už to bohužel není ten zábavný a kouzelný, světem protřelý stařík, který se vždy elegantně dostane z každé nesnáze. Bohužel, navázání a pokračování se už autorovi nepodařilo. Stoletý stařík je originál každým kouskem, je nepřekonatelný.

15.12.2019 4 z 5


Stoletý stařík, který vylezl z okna a zmizel Stoletý stařík, který vylezl z okna a zmizel Jonas Jonasson

Vtipná milá kniha, od které se nedá odtrhnout.

02.10.2019 5 z 5


1984 1984 George Orwell (p)

Audiokniha. Kniha (příběh) v mnoha ohledech velmi silná. To co zprvu vypadalo nenápadně a nevinně ( s čím jsem se snažil jako čtenář sžít, do čeho jsem se snažil vcítit), se postupně měnilo v drsnou, krutou realitu (kterou bych jako čtenář určitě nechtěl zažít). V mnohém to je vizionářské dílo. A bohužel v mnohém byl ten skutečný svět za minulého režimu ještě horší, drsnější, nebezpečnější, nelidštější a vražednější než tato knižní předloha.

26.02.2019 5 z 5


Kámen na mém srdci - O přežití holokaustu a dalším životě v Německu Kámen na mém srdci - O přežití holokaustu a dalším životě v Německu Shlomo Birnbaum

Kniha na mě osobně působí tak trošku dvojím dojmem. Jednak tak nějak "od každého trošku a nic pořádně...", "chvíli tam a chvíli tady". Je tam spousta časových úseků, událostí, které jsou zmíněny a vždy je tam od všeho jen chvíli a nic z toho nejde moc na hloubku.
Na druhou stranu (a to většinově, to převládá). Je to vypovídající, vyčerpávající svědectví očitého svědka, který to všechno prožil a poznal na vlastní kůži - ztrátu matky, sourozenců a dalších rodinných příslušníků.
Je to opravdové a hluboké svědectví. Doporučuji všem, kteří mají s tímto tématem již nějakou zkušenost a kterým jde o hloubku tématu a o poznání faktů a reálií z těcho osudových událostí.

01.04.2018 5 z 5


Lovil smrt, našel život Lovil smrt, našel život Franco Di Mare

Výborný příběh. Nemám slov...
Kniha mě naprosto dostala, oslovila, nemohl jsme se od ní odtrhnout...
V životě jsem přečetl málo tykových knih.

22.03.2018 5 z 5


Tři králové Tři králové Jiří Padevět

Velmi kvalitní, poučná, zajímavá kniha. Není to jen poučná strohá encyklopedie anebo jen historické drama, je to skutečně hlavně praktický průvodce. Kniha skutečně dostála nejen svému názvu "Průvodce", ale také svému poslání, které si předsevzala, a sice, důstojně připomíná zapomenuté hrdiny. Kniha je nejen důstojně připomíná, ale zájemci, pozornému čtenáři skutečně popisuje o co se vlastně jednalo, co se dělo v odboji za protektorátu, jakou postupnou mravenčí práci a kolik úsilí to dalo. Kolik lidí se obětovalo, kolik lidí nasadilo své životy za naši vlast, za naši...za Tvoji, moji svobodu...abychom všichni mohli žít svobodně. Všem zapomenutým hrdinům mnohokrát děkuji.

12.03.2018 5 z 5