Sedlák proti Hitlerovi

Sedlák proti Hitlerovi https://www.databazeknih.cz/img/books/45_/451897/bmid_sedlak-proti-hitlerovi-c2S-451897.jpeg 4 10 6

Kniha podává barvitý životní příběh rakouského sedláka, který odmítl obsazení své země nacisty a následně i službu v nacistické armádě. Přečtěte si intimní příběh o síle nutné k odporu a o odvaze, kterou potřebuje člověk pro to, aby si udržel čest tváří v tvář světu, který jeho důvodům nerozumí. Franz Jägerstätter byl beatifikován v roce 2007, ještě za života své ženy a tří dcer. České vydání knihy obsahuje i výbor zásadních Jägerstätterových textů, dopisů a přípisů. Na motivy jeho života natočil v roce 2019 režisér Terence Malick film Skrytý život, který získal cenu ekumenické poroty na festivalu v Cannes.... celý text

Válečné Biografie a memoáry Historické romány
Vydáno: , Karmelitánské nakladatelství
Originální název:

Franz Jägerstätter - Märtyrer, leuchtendes Beispiel in dunkler Zeit , 2007


více info...

Přidat komentář

skok01
21.02.2024 5 z 5

Velmi silné svědectví o velké víře, odvaze a důvěře.
Vzhledem k okolnostem, době a režimu se jedná skutečně o nebývalý čin obrovské odvahy.

Paja11.11
22.11.2022 4 z 5

O Františkovi jsem doposud nevěděla a jsem ráda, že se mi tato kniha dostala do rukou.
Z prvu mi dělal problém, jakým způsobem je kniha napsaná, ale později jsem si zvykla.
Každý příběh z tohoto období člověka zasáhne a zde tomu nebylo jinak.


huhuhu
07.09.2021 4 z 5

Životopis rakouského sedláka Franze Jägerstättera, který byl popraven za to, že za druhé světové války z důvodů svědomí odmítl sloužit v nacistické armádě. V roce 2007 byl papežem Benediktem XVI. prohlášen za blahoslaveného.
Franzův příběh je obdivuhodný, představuje člověka, který se odvážil jít proti proudu, i když věděl, že za to zaplatí svým životem. Toto knižní zpracování mi sice přijde trochu nedotažené, rušilo mě např. přeskakování v čase a v českém překladu též překládání německých jmen (Franz jako František, Rozálie jako Růženka apod.), ale pro seznámení s osudem tohoto nevšedního člověka svůj účel splnilo.

Vojslava
18.07.2021 4 z 5

Rychlý životopis mně sotva známé osobnosti, ale poutavý a zajímavý, a to nejen díky tomu, že otázka osobní statečnosti, pravdivosti k sobě samému i okolí a realistického hodnocení situace společenské i vlastní je dost aktuální i dneska. Postaveno hodně na výňatcích z dopisů a ty byly ještě více nosné než spojovací text. Celková spokojenost a asi se zejména do těch dopisových úryvků začtu ještě jednou.

Matematicka
31.12.2020 4 z 5

Příběh Franze je velice inspirativní. Kniha je zpracovaná nebeletristicky, útržkovitě, založená především na citacích Franzových zápisků a dopisů. Je to pravděpodobně jen nějaký "výtah", protože rakouská autorka se osobě Franze Jägerstättera věnuje celý život. Pro pochopení příběhu je určitě lepší vidět i zmíněný film.
"Proč že by měl mladý člověk číst pouze dobré knihy a časopisy? Za prvé proto, že nepotřebuje pouze tělesnou, nýbrž i duchovní potravu. Pokaždé nemáme příležitost naslouchat pouze dobrým a krásným kázáním, vždyť ne každý duchovní je obdařen kazatelským talentem. Ano, od mnoha lidí můžeš slyšet, že člověk čtením ještě více zhloupne. Často to může být pravda, protože mnozí mladí sice čtou hodně, ale především milostné romány a krváky, což je často příjemné a napínavé, avšak pro duchovní a náboženské vzdělávání to nemá žádnou cenu. Narazíme-li na jednu špatnou knihu, může napáchat více škody, než kolik užitku může přinést četba deseti dobrých. Proto by se měli mladí lidé ptát hlavně kněží nebo kvalitních učitelů na radu, co by měli číst. I když každý není stejně vášnivý čtenář, za dlouhých zimních večerů by si přece jen mohl tu a tam něco přečíst, protože člověk, který nečte, se nikdy nedokáže pořádně postavit na vlastní nohy a stane se spíše hříčkou názorů druhých."

fanous21
22.11.2020 3 z 5

Příběh Franze je zcela mimořádný... zpracování této knihy však nepovedené. Jedná se o jakýsi hlavní výcuc komplexního životopisu, který zpracovala tatáž autorka na několika sto stranách, a který, bohužel, nebyl do češtiny přeložen. Předkládaný výcuc je dosti strohý, psán chladným až výčtovým stylem, na druhou stranu oceňuji mnohé citace samotného protagonisty. Zdá se tak, že kniha je bryskní reakcí na Malickův film "A Hidden Life" z roku 2019 a využívá tak nabídnutého prostoru pro "bližší" seznámení s osobou Franze.

Autorovy knížky

Erna Putz
rakouská, 1946
2020  82%Sedlák proti Hitlerovi