Století mučedníků

Století mučedníků https://www.databazeknih.cz/img/books/22_/223735/stoleti-mucedniku-51n-223735.jpg 4 3 1

Monumentální studie profesora Riccardiho přináší otřesná svědectví o pronásledování křesťanů ve 20. století. Kniha se setkala s velkým zájmem v Itálii i v zahraničí, záhy byla přeložena do více než deseti jazyků. Kontexty jednotlivých příběhů jsou různé: stalinismus, genocida v Arménii, druhá světová válka a nacismus, komunistické režimy v Sovětském svazu a východní Evropě, ale i v asijských zemích (Kambodža, Laos, Vietnam, Čína) nebo radikální antiklerikalismus v Mexiku nebo ve Španělsku. V některých zemích Asie a Afriky byl útlak křesťanů jak dědictvím kolonialismu a společensko-politických změn, tak i náboženských a etnických konfliktů. V mnoha zemích světa bylo hlavní příčinou pronásledování čistě hlásání evangelia, misijní a charitativní práce. Hlavním pramenem autora byl archiv vatikánské Komise pro nové mučedníky, zřízený z podnětu Jana Pavla II., jemuž velmi záleželo na tom, aby se na mučedníky nezapomínalo. Nejde však o uvíznutí v minulosti, natož o oživování pocitu křivdy a bezpráví. „Odpouštějme a žádejme odpuštění!“ vyzýval Jan Pavel II., který vnímal svědectví mučedníků jako velkou naději pro budoucnost církve. „Tam, kde se zdálo, že nenávist zamořila život a nebylo možno uniknout její logice, oni prokázali, že láska je silnější než smrt. Uvnitř strašných utiskujících systémů, které znetvořily člověka, v místech bolesti a tvrdého strádání… tito lidé jasně prokázali, že náleží Kristu zemřelému a vzkříšenému... V jejich křehkosti se skví síla víry a milosti Pána…... celý text

Přidat komentář

skok01
11.10.2023 4 z 5

Poněkud náročnější kniha (možná spíše než kniha, tak téměř disertační nebo badatelská práce). Téma důležité, podstatné a poněkud ožehavé, ale dle mého úsudku naprosto nezmapované. Čte se dosti těžce.
Ale přesto kniha důležitá obsahující celou řadu podstatných a faktických údajů o životě a hlavně smrti mnoha a mnoha křesťanů, kteří pro svou víru byli ochotni zemřít a nakonec i zemřeli. Kniha (vzhledem k roku vydání 2009 = 1.originální italské vydání) ve svém závěru dává nahlédnout a fakticky informuje také o začátku 21.století a o mučednictví v této době.
Opět jedna z knih, která reálně popisuje "naši společnou historii" o které bychom měli vědět a ze které bychom se měli, anebo alespoň "měli chtít" poučit.

Štítky knihy

20. století pronásledování křesťanů

Autorovy další knížky

Andrea Riccardi
italská, 1950
2014  73%Století mučedníků
2006  80%Bůh nemá strach

Kniha Století mučedníků je v

Přečtených2x
Čtenářské výzvě1x
Knihotéce3x
Chystám se číst4x
Chci si koupit1x