Tři králové

Tři králové https://www.databazeknih.cz/img/books/34_/342703/bmid_tri-kralove-ETf-342703.jpg 5 48 10

Podtitul: Odbojová činnost legendární skupiny a vysílací místa radiostanic Sparta I a Sparta II. Publikace provede čtenáře po místech spojených s legendární odbojovou organizací Tři králové. Navštíví místa, na kterých připravovali výbušniny a ilegálně vysílali Josef Mašín, Václav Morávek a Josef Balabán, ale také řada jejich spolupracovníků. Zvláště v případě vysílacích míst radiostanice Sparta I se jedná o zapomenuté hrdiny, které tato kniha snad důstojně připomene.... celý text

Přidat komentář

Ristridin
10.11.2023 5 z 5

Perfektně sestaveno a doplněno o zajímavé fotografie z tehdejší doby. Muselo dát velikou námahu dát dohromady všechny snímky a správně určit jednotlivá místa. Velmi doporučuji knihu jen tak neprolítnout, ale procházet zároveň s mapami třeba na počítači a dívat se, o které domy se v knize jedná. Mnohdy mě pak překvapilo, kde se odehrávaly věci, o kterých jsem četl v knize M+B+M od Dalibora Váchy. Jako ilustrační doplněk po přečtení zmíněné knihy pak tento průvodce slouží skvěle a ještě lépe celý příběh dokreslí.

lukas9656
20.10.2021 5 z 5

Ideální pro každého, kdo by chtěl třeba - jako já - objevit místa ve své čtvrti, kde se Tři králové vyskytovali/operovali/skrývali se. Precizní, zajímavé a přínosné.


icewind
14.08.2021 5 z 5

No co dodat, precizní jako vždy.....měl jsem po ruce při čtení knihy M+B+M, výborný doplněk pro ještě větší přiblížení už až tak neuvěřitelného příběhu....

TomHagen
11.08.2020 5 z 5

Jiří Padevět dává dlouhodobě laťku hodně vysoko. Potvrzuje to i v tématech, o kterých už psali mnozí jiní. Jen tak dál

hoesch
04.01.2019 5 z 5

Naprosto dokonalé zmapováno. Fotografie , popisky. Prostě to nemá chybu.

MildeZ
21.10.2018 5 z 5

Dalších z autorových knih, která velmi dopodrobna popisuje místa a události spojených se Třemi Králi. Já prostě jen vždy obdivuju ten zápal a tu práci, co tohle muselo dát - a to ještě oproti jeho mnohastránkovým průvodcům je toto pouze jednohubka :-)

skok01
12.03.2018 5 z 5

Velmi kvalitní, poučná, zajímavá kniha. Není to jen poučná strohá encyklopedie anebo jen historické drama, je to skutečně hlavně praktický průvodce. Kniha skutečně dostála nejen svému názvu "Průvodce", ale také svému poslání, které si předsevzala, a sice, důstojně připomíná zapomenuté hrdiny. Kniha je nejen důstojně připomíná, ale zájemci, pozornému čtenáři skutečně popisuje o co se vlastně jednalo, co se dělo v odboji za protektorátu, jakou postupnou mravenčí práci a kolik úsilí to dalo. Kolik lidí se obětovalo, kolik lidí nasadilo své životy za naši vlast, za naši...za Tvoji, moji svobodu...abychom všichni mohli žít svobodně. Všem zapomenutým hrdinům mnohokrát děkuji.

ArthasKarfa
22.01.2018 5 z 5

Velmi kvalitně zpracovaný průvodce po Praze v období Protektorátu se zajímavým propojením s dnešní podobou domů, ve kterých bydleli spolupracovníci odboje, nebo přímo odbojáři. Je chválihodné, že někdo dokáže všechny osoby obsáhnout a vyzvednout tak zásluhy lidí, kteří často končili popraveni, nebo týráni gestapem, za to že se nebáli bojovat proti okupaci i za cenu ztráty vlastního života.

Chemiczka
28.11.2017 5 z 5

Velmi hezká publikace s popisem míst, kde všude fungovaly radiostanice Sparta I a Sparta II, a především odbojová skupina Tři Králové. Zajímavé zpracování s mapou, takže místo obvyklé cesty na Pražský hrad a do ZOO, můžete s průvodcem vyrazit po místech, tak důležitých pro vývoj druhé světové války na našem území.
Potěšilo mne, že je zde více prostoru pro spolupracovníky Tří Kralů, bez kterých by jejich činnost nenabyla takových rozměrů a především tolik úspěchů.
Nezapomeňme!!!

Inozuka
29.10.2017 4 z 5

Zajímavý průvodce k tématu asi nejaktivnější čs. odbojové skupiny první vlny: Mašín-Morávek-Balabán. Koupil jsem shodou okolností krátce poté, co jsem navštívil pomník na místě, kde v přestřelce s gestapem zahynul škpt. Václav Morávek. Nyní již jen doufám, že se mi někdy podaří sehnat knihu Tři kontra gestapo, resp. že někdo zpracuje příběh Tří králů znovu s přihlédnutím k nově zjištěným faktům.