SkiEver SkiEver komentáře u knih

☰ menu

Prorokyně a hlupák Prorokyně a hlupák Jonas Jonasson

Špatné to nebylo, ale kvality Staříka nebo Analfabetky to nedosahuje. Po většinu času jsem se do čtení musela nutit. Dávám 6/10

09.02.2023 3 z 5


Peklo blízko nebe Peklo blízko nebe Jon Krakauer

Kniha je napsaná sice poutavě a opravdu se mi nejdřív líbila, nicméně doporučuji přečíst si také "Výstup" od A. Boukreeva a G. W. DeWalta. Jen tak pro srovnání.. Už jen proto, že každá kniha je psaná z pohledu člena jiné expedice - zároveň jedna z pohledu klienta a druhá z pohledu horského vůdce.
Po přečtení Výstupu bych se k Peklu blízko nebe asi nevracela. Nicméně to je spíše můj názor na autora - Krakauer mě jako člověk lehce zklamal. Čtivost se ale knize rozhodně nedá upřít, a až na některé pasáže věřím, že podává pravdivý popis celé expedice a jednotlivých událostí.

18.07.2022 3 z 5


Jak dostat tatínka do polepšovny Jak dostat tatínka do polepšovny Marie Poledňáková

Hrozně milá knížka, díky které jsem se zase na chvíli vrátila do dětství. :-)

04.07.2022 5 z 5


Jak vytrhnout velrybě stoličku Jak vytrhnout velrybě stoličku Marie Poledňáková

Naprostá klasika mého dětství a hrozně milý příběh.. navíc moc hezky napsaný! Četlo se to úplně samo a během čtení jsem měla hroznou chuť vyrazit na hory. Jen škoda, že už mám dotčeno. :-)

27.04.2022 5 z 5


Historie včel Historie včel Maja Lunde

Kniha se mi líbila, hezky se čte a především Georgův příběh mě bavil. Téma a nápad knihy je super, nicméně část z budoucnosti mi připomínala dějem a atmosférou "1984", kterou v lásce moc nemám. Přesto byl příběh Tao velmi napínavý, což hezky kontrastovalo s pohodovým příběhem George a Williama. Konec knihy mě ale trochu zklamal. Přišel mi takový rychle ukončený, možná i trochu zmatený, a asi jsem čekala něco víc. Další knihy od autorky mám ale rozhodně v plánu přečíst :-)

27.04.2022 4 z 5


S tebou mě baví svět S tebou mě baví svět Marie Poledňáková

Krásně napsaný příběh. I když se v 99% shoduje s filmem a během čtení vám naskakují před očima filmové scény, má kniha určitě přidanou hodnotu. Film je super, ale až dostanu příště chuť se k téhle partě vrátit, sáhnu spíš znovu po knize.

27.04.2022 5 z 5


Ztracené vrcholy Ztracené vrcholy J. Duffack (p)

Kniha je vcelku hezká, ale asi jsem od ní po přečtení anotace čekala něco trochu jiného - především více napětí. Občas jsem se přistihla, že si jen prohlížím slova a ztrácím se v množství jmen a dat. Místy mi navíc popis přišel lehce nepřehledný.
Jedná se v podstatě o výčet horolezců, kteří přišli na horách o život, s tím, že jednotlivé tragédie jsou většinou shrnuty v jednom odstavci či jen pár větách, což je škoda. Jen některé události jsou více rozepsány (např. Malloryho pokus o zdolání Everestu nebo Peru 1970). Navíc se hodně opakují některé informace nebo fráze, což na čtivosti také moc nepřidá. Kniha je proložena spoustou úryvků a citací z jiných publikací, což oceňuji (hezky to okoření vyprávění), zároveň jsou to ale potencionální spoliery. ;-)
Líbí se mi rozdělení kapitol podle jednotlivých hor a shrnutí historie jejich dobývání, kdy nikde nechybí také vyprávění o prvovýstupu na konkrétní horu (Nanga Parbat, K2, Everest). I když bych ocenila více napětí a méně strohých dat, jsem ráda, že mám tuto knížku v knihovně - z hlediska dat je určitě zajímavá a poskytuje dobré doplnění k jiným horolezeckým knihám (obsahuje spoustu informací o expedicích do Himaláje a Karákoramu a o slavných i méně známých horolezcích). Obzvláště mě upoutalo vyprávění o Hermannu Buhlovi! Velice mě zaujal závěr knihy, kde autor rozebírá životní prostředí a nesmazatelné stopy, které po sobě lidstvo všude zanechává.

04.01.2022 2 z 5


Na kole přes Afriku Na kole přes Afriku Tadeáš Šíma

Ladislav Zibura pro mě vždy byl král cestopisných knih, ale teď má velkého konkurenta - Tadeáše Šímu! Opravdu moc hezky napsané vyprávění o velkém dobrodružství, které mě bavilo od první až do poslední věty. Musela jsem si knihu šetřit, abych ji nepřečetla hned. Za mě jeden z nejlepších cestopisů. :-)

03.01.2022 5 z 5


Placatý králík Placatý králík Bárdur Oskarsson

Masterpiece!

18.11.2021 5 z 5


Vábivé ticho: štít smrti a snů Vábivé ticho: štít smrti a snů Joe Simpson

Moc zajímavá kniha predevším o psychologické stránce horolezectví. Pokud opomenu občasné chyby (pravděpodobně vinou překladu), nemám knize co vytknout. První polovina knihy se zabývá především tím, co horolezec prožívá, proč se do hor stále vrací. Také se zde autor zaobírá myšlenkou s horami nadobro skončit, jelikož ztratil už spoustu přátel. Než to udělá, chce si splnit poslední sen - pokořit severní stěnu Eigeru. O této hoře je celá druhá polovina knihy. Pro rozebírání psychiky horolezce si Simpson nemohl vybrat vhodnější horu!
Jedna z nejupřímnějších knih o horolezectví.

17.11.2021 5 z 5


Bílý pavouk Bílý pavouk Heinrich Harrer

Eiger je moje velká srdcovka. Vidět na vlastní oči jeho severní stěnu je životní zážitek, a číst si v jejím stínu Bílého pavouka je naprostá dokonalost. Kniha podrobně mapuje historii stěny, první pokusy o výstup, úspěšné výstupy i tragédie, při kterých tuhne krev v žilách. Podstatná část knihy je věnována také horským záchranářům. Za mě jedna z nejlepších horolezeckých knih, i když pro někoho, kdo Eiger moc nezná nebo jím není tak fascinován, může být Bílý pavouk trochu zdlouhavý / moc detailní. Osobně tuto knihu beru spíš jako "učebnici" nebo "kroniku" severní stěny, než jako oddechové čtení. Každopádně stojí za přečtení všem, koho hory aspoň trochu zajímají. Velká poklona Harrerovi za tak pečlivě zpracovaný příběh Eigeru.

13.09.2021 5 z 5


10 000 kilometrů pěšky Jižní Amerikou 10 000 kilometrů pěšky Jižní Amerikou Jan Rendl

Upřímně moc nevím, co si o knize myslet, mám z ní smíšené pocity. Každopádně v první řadě musím ocenit autorovu odvahu!
První půlka knihy mě opravdu bavila, příběh je čtivý a hezky napsaný. Ale asi od poloviny už jsem četla spíš jen proto, abych knihu dočetla. Nevím proč, možná mi moc nesedl někdy až nezodpovědný přístup, kdy se autor dostává často do nebezpečných situací, protože se nepoučí z chyb a spoléhá na své štěstí. Chápu, že při takové cestě je to někdy nevyhnutelné, ale přišlo mi, že často si to zbytečně komplikuje sám. Tenhle přístup mi zkrátka moc sympatický není, ale někomu třeba ano.
Musím ale pozitivně hodnotit upřímnost, s jakou je kniha napsána.. že si autor na nic nehraje, přizná svou chybu a umí dobře popsat své emoce v každé situaci. Ve výsledku se mi kniha spíše líbila, nicméně Ziburovy cestopisy mě oslovily mnohem víc.

17.07.2021 4 z 5


Svět podle Naly Svět podle Naly Dean Nicholson

Moc milá knížka! Opravdu hezký příběh, který pohladí po duši. Autor si mě okamžitě získal svou odvahou, dobrým srdcem a ochotou ujmout se v podstatě každého opuštěného zvířete, které cestou potká. Také mě dojalo to, jak Dean díky Nale dospěl a přehodnotil svůj život. Jediné, co mě při čtení trochu rušilo, bylo časté povídaní o Instagramu, což by mě u jakéhokoliv jiného cestopisu úplně odradilo. V tomhle případě to ale ráda prominu, protože jde o důležitou součást příběhu.. právě díky němu mohl Dean pomoci tolika zvířatům. Nicméně to je jen malý detail a ve výsledku se mi moc líbí, pro jaké účely svůj profil využívá. :-)
Musím jen souhlasit s ostatními komentáři, že si tenhle cestopis získal moje srdce!

04.06.2021 5 z 5


Sladká pomsta Sladká pomsta Jonas Jonasson

Po Zabijákovi jsem se další knížky trochu bála, nicméně mě Sladká pomsta příjemně překvapila. Minimálně stejná úroveň jako Stoletý stařík, ne-li lepší. Rozhodně doporučuji!

24.05.2021 5 z 5


Prázdniny v Evropě Prázdniny v Evropě Ladislav Zibura

Mám ráda všechny knížky od Prince Ládíka, ale tahle se mi líbila asi nejvíc. Možná je to i tím, že ze všech jeho destinací je mi Evropa nejbližší. Od předchozích pěško dílů je to něco trochu jiného, a Zibura se zdá dospělejší. Má laskavější humor a sem tam se zmiňuje také o místních zajímavostech.
A co na všech knihách miluju, jsou ilustrace. Ty jsou naprosto boží!
Doufám, že to není jeho poslední kniha. :-)

11.05.2021 5 z 5


Lovec králíků Lovec králíků Lars Kepler

Přečteno jedním dechem. Hned od začátku napínavé, i když odhalení vraha bylo asi jednodušší než v předchozích dílech. Opět nechybí až brutální momenty. Jedinou výtku mám ke scéně v loděnici s pašeráky, ta mi přišla chaotická, nudná a možná i trochu zbytečná. Jinak perfektní díl!

10.04.2021 5 z 5


Neuvěřitelně uvěřitelné příhody z hor Neuvěřitelně uvěřitelné příhody z hor Martin Úbl

Parádní knížka! Krásně napsaná, super fotografie, a stejně jako první díl opravdu pobaví. :-) Jen škoda, že není delší.

15.01.2021 5 z 5


Ja Ja Elton John

Úžasná knížka! Nemám, co vytknout.
Čtivý příběh o jednom z nejúspěšnějších umělců světa. Kniha je napsána tak, že na vás téměř hned dýchne atmosféra rock and rollu 70. let, a táhne se v podstatě celým příběhem. Autor se v knize rozhodně nebojí popsat i své negativní stránky, což oceňuji. Příběh je po většinu času dojemný, a zároveň se u knihy zasmějete. Krásnou ukázkou jsou například některé vtipné komentáře u jednotlivých fotografií ze zpěvákova života.
Zajímavé je také vyprávění o dalších slavných osobnostech, se kterými se Elton přátelil (např. Freddie Mercury, princezna Diana, John Lennon). Umožňuje nám tak tyto celebrity poznat i z trochu jiného pohledu, než jak je zná celý svět.
Po přečtení knihy stojí určitě za to zhlédnout také film Rocketman, který je stejně upřímný a dojemný jako kniha, tudíž ji bezvadně doplňuje.

23.08.2020 5 z 5