Ztracené vrcholy

Ztracené vrcholy https://www.databazeknih.cz/img/books/47_/479043/bmid_ztracene-vrcholy-vLs-479043.png 3 8 3

Kniha o horolezeckých tragédiích je smutná. Ukazuje obnažené, neúspěšné aktéry, se kterými se nikdo nechce ztotožnit. Můžeme je jen sobecky litovat, přičemž si sami neuvědomujeme skutečnost, že horolezecký pád je totožný s individuálním pádem někde na rovině, případně na jiném místě. Nejsme silní jen tím, jakého úspěchu dosáhneme, ale i tím, jakým způsobem dokážeme překonat neúspěch či porážku. Horolezce nemůže od jejich vnímání světa absolutně nic odradit. Radost ze svobodného dobrodružství je pro ně nejen zdrojem poučení, ale i seberealizace, a to právě tak, jako je pro filatelistu největším štěstím získat hledané známky do své sbírky, do kolekce. Kniha, kterou berete do svých rukou, není knihou radosti, štěstí z radostného pocitu horolezce, že se mu konečně podařilo dostat se na vrchol a šťastně se vrátit domů, kde mohl se svým příběhem obeznámit široký okruh posluchačů či diváků. Je to kniha o smrti…... celý text

Přidat komentář

rajcatko
23.05.2022 odpad!

Napsáno hodně zmateně. Spoustu nedůležitých údajů, které v záplavě dlouhých vět ztrácejí smysl. Z tohoto díla jsem si odnesla jen pár opravdu zajímavých příběhů, které ale člověk musel vyhrabat ze dna celé knihy. Znám mnoho lepších počinů stejného námětu.

jaromira2616
12.02.2022 1 z 5

Velké zklamání. Rozsáhlé dílo, po okraj naplněné údaji a informacemi, bohužel často zbytečnými a nepřehlednými. Čtivost nulová, předlouhá souvětí, ve kterých se topí i sám autor. Stylisticky mizerné. Jediné, co se dá číst jsou citace. Celkový dojem - diplomová práce, uměle nafouknutá do předepsaného počtu znaků.


SkiEver
04.01.2022 2 z 5

Kniha je vcelku hezká, ale asi jsem od ní po přečtení anotace čekala něco trochu jiného - především více napětí. Občas jsem se přistihla, že si jen prohlížím slova a ztrácím se v množství jmen a dat. Místy mi navíc popis přišel lehce nepřehledný.
Jedná se v podstatě o výčet horolezců, kteří přišli na horách o život, s tím, že jednotlivé tragédie jsou většinou shrnuty v jednom odstavci či jen pár větách, což je škoda. Jen některé události jsou více rozepsány (např. Malloryho pokus o zdolání Everestu nebo Peru 1970). Navíc se hodně opakují některé informace nebo fráze, což na čtivosti také moc nepřidá. Kniha je proložena spoustou úryvků a citací z jiných publikací, což oceňuji (hezky to okoření vyprávění), zároveň jsou to ale potencionální spoliery. ;-)
Líbí se mi rozdělení kapitol podle jednotlivých hor a shrnutí historie jejich dobývání, kdy nikde nechybí také vyprávění o prvovýstupu na konkrétní horu (Nanga Parbat, K2, Everest). I když bych ocenila více napětí a méně strohých dat, jsem ráda, že mám tuto knížku v knihovně - z hlediska dat je určitě zajímavá a poskytuje dobré doplnění k jiným horolezeckým knihám (obsahuje spoustu informací o expedicích do Himaláje a Karákoramu a o slavných i méně známých horolezcích). Obzvláště mě upoutalo vyprávění o Hermannu Buhlovi! Velice mě zaujal závěr knihy, kde autor rozebírá životní prostředí a nesmazatelné stopy, které po sobě lidstvo všude zanechává.