simca9342 simca9342 komentáře u knih

☰ menu

Velký závod Velký závod Katy Hudson

Přečteno před lety.

Příběh o tom, že vyhrát je určitě super , ale byt spolu s kamarády je důležitější.
Veverka už několikrát zvítězila v soutěži o zlatý žalud. Letos ale bude něco jinak. Nebudou závodit každý sám za sebe, ale v týmech. Dokáže veverka jako nejrychlejší tvor v lese dát dohromady nepřipravený tým?

27.04.2024 5 z 5


Démanty noci Démanty noci Arnošt Lustig

Přečteno před lety.

O povídkách celkově: příběhy z táborů a ghett tvořené hlavně z prostředí, kde autor musel žít jako vězeň. Stejně jako nespočet dalších měl spisovatel to štěstí , řádění Němců přežil a napsal řadu knih na tohle téma.

27.04.2024 5 z 5


Klid je síla, řek tatínek Klid je síla, řek tatínek Zdenka Fantlová

Přečteno před lety.

Dojemný příběh, další přeživší
Paní vychází z vlaku. Prochází po přestavěné trase. Vidí to, co už dávno není, zmizelo vlivem náletů pod zemí.
"Chodí po neviditelné mapě."
Tím způsobem vzpomíná na svůj život před okupací, transport do Terezína, kde je internovaná jako česká Židovka a následně tam, kde nazpívají ptáci teprve v 17 a co se se dělo po válce.
Po ní se jí lidé ptají, kam s rodinou tehdy odjela. Kde byli? Rozhodla se , že o tom napíše knihu. Věřím, že vrácení se k těm hrůzám nebylo jednoduché . Slova na papíře mají velkou sílu, takže věci, které Zdeňka přežila se čtenářům zdají neuveritelne, ale také neexistující a nereálné. O tom, co se dělo nejen Židům, ale i Romům a mentálně handicapovaným. Proto lidé, kteří se z toho pekla dostali píšou knihy. Aby se už nikdy nic podobného neopakovalo.

Teď už autorka bohužel nežije, ale napsala strhující výpověď svého života.
Děkuji paní Fantlová.

27.04.2024 5 z 5


Mluvící balík Mluvící balík Gerald Durrell

"Z pravěku"

Čtivé, tajemné a napínavé pohádky, které dospělé přenášejí do časů, kdy sami byli dětmi do toho jiného světa plného fantazie, kam se vždy chtěli dostat a nekonečných dobrodružství, které chtěli zažít.

27.04.2024 5 z 5


Bratři Lví srdce Bratři Lví srdce Astrid Lindgren

"Z pravěku"
Asi nejlepší kniha od autorky !! Příběh o tom, co může následovat po životě. Dva kluci, jeden život, jeden fantastický příběh a nekonečné možnosti v jiném světě . Jinými slovy každý máme svou Nangijálu :)
K filmu: pěkné zpracování povah hlavních postav, Nangijála byla něco jako "svatyně" , ráj na zemi, to, co ostatním celý život chybělo, co neměli tehdy teď najednou to měli, ale hlavně se setkali s těmi, které by v normálním svetě niķdy neviděli.

26.04.2024


To je jízda! To je jízda! Ester Stará

" Z pravěku"
Skejt a trocha adrenalinu v podobě zločineckého doupěte.
Pět kamarádů, kteří společně jezdí užívat si volného času. Na duchovním a významném místě objeví poklad , který si zde skrývají zloději. Rozjíždí se pátrání a vyšetřování malých detektivů. Líbilo se mi, že příběh byl sestaven z půlky jako kniha a z druhé jako komiks.

26.04.2024 5 z 5


Druhý názor Druhý názor Michael Palmer

Přečtená před lety. K recenzi jsem se dostala až k dnešnímu datu

Ano. Opět kniha s hlavní postavou "na spektru" , u které jsem to z pár přečtených stránek netušila. Navíc ani v obsahu děje nic takového není uvedeno. Napínavý příběh o oboru medicíny, ale i o vážném rozhodnutí.

Thea je pro své blízké a přátelé outsider věčně zahrabaný v knihách a medicínských skriptech.Má jednu z forem autismu - Aspergerův syndrom. Sice má strach z určitých zvuků, nechápe vtípky od sourozenců, má obtíže v komunikaci a za účelem jejich zvládání si prodala nespočet sezení a skupinových setkání, ale má geniální paměť ve svém oboru. Je lékařka a na jejím oddělení je hospitalizovaný její táta po nehodě. Je na přístrojích a nikdo ani z vedení mu nedává moc velkou naději. Taky bratři a sestra by raději léčbu ukončili. Thea si ale myslí něco jiného. Zjisti, že to bylo úmyslné ublížení na zdraví s cíleným zabitím. Proto nesouhlasí s podepsáním ukončit léčbu. Přesvědčí je Thea , že mají počkat?

25.04.2024 5 z 5


Návrat z pekla Návrat z pekla Jan Vavřík

Přečtená před lety .

Karel Miller se zamiluje do Anny - dcery lidi odvedle. Kamarádí se, vyrůstají vedle sebe dokud nepřijde nacismus, který teď už dvojici - manželský pár spolu s dětmi- rozdělí. Uzavřít sňatek s Židovkou za druhé světové nešlo. Kdo to mohl tušit? Ani nedostudovaný medik, který se dostane do Osvětimi. Aby na holém dřevě, kde spí s ostatními vězni zapomněl na každodenní hrůzu v lágru, vzpomíná na život před zákazy, ale i na sousedy donašeče a transport ženy Aničky a Karlíka s Kristýnkou do Terezína, který si vyčítá doteď. Po osvobození přijde další rána...

25.04.2024 5 z 5


Hanko, zachraň štěně! Hanko, zachraň štěně! Věra Hudáčková Barochová

Přečteno před lety.
Krásný příběh pro milovníky psů, ale i ty ,co se jich bojí .

Příběh o tom, že každý máme z něčeho strach , ale vždycky se najde způsob jak překonat sebe samu a postavit se mu. To má za úkol Hanka, která by chtěla udělat dojem na jednoho kluka . Patrik ale pracuje ve psím útulku. Hanka se hodně bojí psů, ale kamarádka a personál útulku ji už poradí. Co k tomu dodat? Jako bych v té knize četla o sobě. Doslova .

25.04.2024 5 z 5


Lovci knih Lovci knih Dirk Husemann

Přečtená před lety.

Příběh s historickým podtextem a hromadami knih nejen na obálce byl pro mě informací, že to bylo kdysi jiné než teď a existoval někdo, kdo ovládal ruční přepis a musel dlouho a namáhavě pracovat.
O knize : Poggio- odbornik v nalezení tajemství skrytých ve starých dokumentech jede s poslíčkem Oswaldem hledat duchovní knihovnu. V té najde svazek omotaný železem - " zlatem placené" dílo, které mohlo brát jen knězové. Po rozluštění několika dílů někdo knihu ukradne. Je na něm, aby zjistil, kdo to byl.

24.04.2024 5 z 5


Bestie z Buckinghamského paláce Bestie z Buckinghamského paláce David Walliams

Od autora jsem četla vše. Teda.. skoro. Ale fantasy příběh z budoucnosti, který mi hodně připomíná bojovky v lese nebo filmy o apokalypse zatím ne. Aspoň podle děje to vypadá jako před výbuchem.

Budoucnost r. 2120, Buckinghamský palác: Gryf všechny ochrání, strážci jej nosí na přilbách, ve znaku je určen jako symbol neustálé moci.
Alfréd je jediný syn královny a krále. Nakonec je přece jen dobře, že je jedináček. Při záchraně celého světa by se mu mladší sourozenec pletl akorát pod nohy. Rodiče odnesli strážci bůhvíkam, Alfréd se jim zázrakem vyhnul. Strážcům. Rodiče zachrání, ať se děje co chce. Co se stalo? Ekologické problémy se jak se zdá vymkly kontrole, protože Země lidem vrátila to špatné, co ji léta dělali. V zámku je tma, nikdo nevychází, všude kolem probíhají né oslavy, ale přípravy na válečný stav.
Alfréd je na svůj věk hodně chytrý a je snad větší knihomol než já :)
Knihy zde sice hrají trochu vedlejší roli, ale hodně důležitou. A jsou všude kam se podíváte. Lord Protektor je rád čte. Proti němu se malý knihomol chystá bojovat. Kdo nad kým zvítězí?
V příběhu se mi líbily mapy a interiér paláce s podrobným zkreslením.

23.04.2024 5 z 5


Spolu a každý zvlášť Spolu a každý zvlášť * antologie

Přečtená před lety. V době pandemie a uzávěrky knihoven se to "hodilo".

K povídkám všeobecně: Vtipné, krátké i dlouhé příběhy o tom jak nejen v Americe odkud zřejmě autoři čerpali náměty ze svých okolí a prostředí, ale po celém světě vnímají teenageři to, co ještě nezmizelo z televizí a novin. Lockdown, Covid, pandemie a podobná slova.. jsou to ale také příběhy lásky v ne zrovna šťastné době, vyznání lesbiček a gayů, ale jde třeba o romantiku kluka a holky na balkónech s rozestupem :)

22.04.2024 5 z 5


Vzkaz v láhvi Vzkaz v láhvi Cathy Cassidy

Přečtená před lety.

Hannah a Joey - kamarádky na život a na smrt dalo by se říct, vše dělají spolu jen ony dvě. Než se stane pár věcí. Joey žije v adoptivní rodině, kde si nedávno adoptovali kluka. Jsou s ním jen problémy bylo jim řečeno od sociální pracovnice. Ale to, co je na první pohled vidět tak ve skutečnosti být nemusí.
Jednou při cestě do školy najdou v kontejneru chlupatá stvoření s drsným jazýčkem a další dobrodružství plus týmová práce na pobřeží u domu Joey, kde získali koťata nový domov začíná...

21.04.2024 5 z 5


První herečka: Román o Sarah Bernhardtové První herečka: Román o Sarah Bernhardtové C. W. Gortner

Přečtená před lety.

Stát se herečkou není vůbec lehké. Hlavně v 19.století. Sára je budoucí první herečkou ve Francii. Ale za herectvím je známé cvičení a dřina. To druhé čeká Sarah od prvních krůčků. Matku skoro neviděla, ta ji neřekne jinak než stvoření a slovo dcera jakoby neznala. Skončila v klášteře, kde jako holka židovského původu a s drzou povahou k tomu nebyla moc oblíbená, ale později si zvykla. Jenže v 16 se musela se všemi rozloučit a vdát se za židovského muže. Na poslední chvíli najde jinou možnost a na rozdíl od matky si nevydělává peníze tím nejhorším způsobem, ale stane se slavnou osobností, o které mnoho lidí dnes neví.

21.04.2024 5 z 5


Nejveselejší kniha o pirátech Nejveselejší kniha o pirátech Mauri Kunnas

Přečtená před lety.

Několik příběhů na téma postrach všech moří. Oslava v Karibiku se zbytky lidských těl nebo nálezy hromad zlata a dalších pokladů zabaví všechny malé čtenáře.

21.04.2024 5 z 5


Veselá zvířátka Veselá zvířátka Jan Machač

Přečtená před lety.

Ve čtyřech krátkých příbězích pro nejmenší čtenáře si přečteme příběhy o zvířatech a jak se jim žije na farmě nebo v ohradě. Úkoly u každého z nich slouží k upevnění pozornosti a zábavě mezi jednotlivými příběhy.

20.04.2024 5 z 5


Barevné říkanky Barevné říkanky Miluše Vítečková

Přečtená před lety

" Stejně je to divná věc,"
tahle mluva rybí.
ryba rybě rozumí,
i když slova chybí."
Soubor dětských básniček o všedních věcech, zvířatech a různém prostředí.

20.04.2024 5 z 5


Noci v Rodanthe Noci v Rodanthe Nicholas Sparks

Přečteno před lety.

K filmu a knize zároveň: Adrienne je šťastná matka tří dětí. Její štěstí netrvá příliš dlouho a pozdě si uvědomí, že je v jejím manželství něco špatně. Později až se vzpamatuje z nejhoršího ji kamarádka poprosí o hlídání a provoz hostince, hotelu. Citi se osamocená, vnitřně a citově zlomená. Jedna noc s blesky vše změní...
Mladý chirurg Paul je také rozvedený. Šťastně dalo by se říct. Vyrazí se svým skromným majetkem na cestu směr kalifornské ostrovy. Dlouhou jízdu autem si zpříjemní, když narazí na cíl cesty. V Rodanthe najde na prahu jednoho hostince brečet mladou ženu...

19.04.2024 5 z 5


Pelé: Král fotbalu Pelé: Král fotbalu Eddy Simon

Edson Arantes do Nascimento je celosvětově známý fotbalista. Tedy.. dnes, kdy jsem tento komiks přečetla, jsem se dozvěděla, že je už dva roky po smrti. Jeho život nebyl jako z bavlnky. Dětství prožil ve slumu v brazilské vesnici a než se mu povedlo prorazit mezi světové špičky ve sportu urazil dlouhou cestu.
"Četná perla", jak mu někdy okolí hanlivě přezdívá si začíná říkat Pelé. To už mu zůstane.
Komiks přibližuje některé výrazy místních, jejich složitý život, Pelého kariéru a dlouholeté kamarádství mezi dvěma slavnými fotbalisty Pelém a Garrinchem.

18.04.2024 5 z 5


Ztracené pohádky Ztracené pohádky Eva Bešťáková

9 pohádek s tématy různých povolání.

Úvodní příběh slouží jako představení vsech pohádek a toho, co se vlastně stalo...
Malíř nejen povoláním, ale také pseudonymem má namalovat ilustrace ke knize, ale vlastní nezodpovědnost spolu s pomocí větru způsobí to, že vítr zafouká a stránky rozfouká z okna. Malíř- vlastně pan Halíř se zlobí. Musí tu knihu nějak dokončit. Ta by nejspíše nevznikla nebýt dobrých nápadů tvůrce a zablácené poslední stránky s obsahem.
Devět pohádek, každá jiný název, ale pokaždé na jejich koncích najdou čtenáři úkoly prověřují jejich pozornost během čtení.

18.04.2024 5 z 5