Petronie a Ptáčník

Petronie a Ptáčník https://www.databazeknih.cz/img/books/50_/508909/petronie-a-ptacniknZZOnr-2kA-.png 4 12 6

Petronie je sedmiletá dívka, kterou odmalička fascinuje pestrobarevný ptačí svět. Ze všeho nejradši vyráží se svým skicákem do nedalekého parku, kde s velkým zaujetím kreslí a rozpoznává různé ptačí druhy. Jednoho dne si však všimne, že se ptáci ve městě začínají podezřele ztrácet a zůstávají po nich jen ve spěchu opuštěná hnízda. Proslýchá se, že ptáky krade a vězní tajemný černokněžník Ptáčník. A že prý navíc rozumí ptačí řeči! Když zmizí i rodiče malé Sýkoričky, kterou si Petronie obzvlášť oblíbila, neváhá a spolu s partou kamarádů se rozhodnou přijít záhadě na kloub. To ale znamená vyrazit do obávané Staré čtvrti, kde na ně kromě zlého čaroděje může čekat ještě spousta jiných nebezpečných nástrah…... celý text

Přidat komentář

TerJac
25.10.2023 4 z 5

Chvílemi nadsazené, ale jinak se mi to moc líbilo. Hlavně nápad. Četla jsem s mým 6 letým synem a moc se mu to líbilo. Při boji v závěrečných kapitolách ani nedýchal :D .... dozvěděl se mnoho o různých druhů ptáků, jen je pravda, že mi trochu chyběl ekologický podtext, ale zase beru, že to spíš byl fantasy příběh.

broskev28
21.05.2023 4 z 5

Skvělí rodiče, tedy hlavně tatínek - s maminkou se v tomhle příběhu moc nepotkáme, a taky antikvář pan Bumbrdle, ten má navíc úžasné jméno! Trochu nelogické je, když rodiče tří ztracených dětí své potomky ani druhý den tak nějak nehledají a pouze doufají, že se brzy objeví.
A naopak výborné bylo povídání o ptáčcích všeho druhu, jejich zvuky i zvyky, a moc se mi líbily ilustrace: jednoduché, jakoby dětské, ale moc krásné; tak nějak asi malovala právě Petronie . . .


Barb.Rýdl
28.04.2023 5 z 5

Sama ilustrují a tady to byl skvost. Škoda, že jich nebylo víc. Příběh je moc milý. Bavil mě i malou dceru. Za mě dobrý.

Lejčís
11.03.2023 4 z 5

Petronie & Ptáčník je originální příběh plný akce a ptáčků, který zaručeně potěší malé i velké. Autor si precizně vyhrál s vykreslením konkrétních ptáčků a do jejich dialogů zakomponoval nejen jejich chování, ale i nejrůznější dialekty či novotvary, které jsou vtipné a zároveň zvukomalebné.
Příběh je poměrně krátký, přesto není uspěchaný, ovšem také zde není prostor pro nějaké hlubší detaily. Díky této jednoduchosti je knížka vhodná už pro začínající čtenáře z prvních tříd, protože je členěná na krátké a napínavé kapitoly, které podněcují ve čtení. Kromě toho je protkána nádhernými barevnými celostránkovými ilustracemi, které příběh krásně doplňují a oživují.
Už samotný název a zároveň dovětek evokují, že se bude pravděpodobně jednat o volnou sérii, takže věřím, že se dočkáme i dalšího ptačího příběhu :)
Vytkla bych jen, že se knížka nesnaží odradit od krmení ptáčků pečivem, což mě docela mrzí... ale jinak opravdu skvěle napsané milé dílko :)

Jane2016
03.03.2023 5 z 5

Poslední dobou mě poměrně hodně baví číst knihy pro děti. Nevím, čím to je, asi se ve mně probouzí částečně mateřské pudy a velmi se těším až tyhle knížky budu číst mým cvrčkům Před pár lety jsem se vyžívala ve čtení pohádek mojí malé sestřeničce, ten pohled zvědavých dětských očiček, to nejde popsat slovy.

Petronie a Ptáčník je vzorová kniha toho, jak by měla dětská knížka vypadat. Nádherné ilustrace, všude plno barev a příběh, který bude podle mého názoru bavit každé dítě. Zápletka byla velmi originální, zajímavá a než jsem se nadála, tak mi ta zvědavá, veselá a chytrá holčička přirostla k srdci. A já společně s ní a jejími přáteli zažívala všechna dobrodružství.

Pokud hledáte skutečně pěknou a zajímavou knížku pro Vaše nejmenší, vůbec bych se nebála sáhnout právě po Petronii a Ptáčníkovi. Určitě nebude zklamaní!

eva3992
27.02.2023 5 z 5

Sedmiletá Petronie miluje ptáčky a kreslení. Každý den chodí ptáčky pozorovat a zná tak jejich zvyky, ví, kde jakého ptáčka může najít a všechny se zaujetím kreslí. Jednoho dne si všimne, že se začínají ptáčci ztrácet a vydává se tak, spolu se svou partou, do strašidelné Staré čtvrti, aby záhadu vyřešili.

Tato kniha mě okamžitě zaujala svou krásnou obálku a nádhernými ilustracemi. Po přečtení musím říci, že stejně nádherný je i celý příběh. Kniha je čtivá, milá, úsměvná i napínavá. Dobrodružná i magická.

Petronie je správná sedmiletá slečna a má skvělou partu, kde všichni drží při sobě. V kapitolách se střídá ve vyprávění jak Petronie, tak i ptáčci a my tak více pronikneme do jejich světa.

Seznámíme se tu s jednotlivými druhy ptáků, autor do příběhu skvěle zakomponoval jejich vlastnosti, to, jak se který ptáček chová. Ke čtení je úplně ideální vzít si k sobě i Atlas ptáků a dohledávat si jednotlivé druhy, jak vypadají.

Knížku si rozhodně přečte i moje devítiletá dcerka i o rok starší neteř. Věřím, že budou obě stejně nadšené, jako já.