Božská Florence

Božská Florence https://www.databazeknih.cz/img/books/30_/305481/bmid_bozska-florence-THB-305481.jpg 3 23 14

Pozoruhodný životní příběh Florence Foster Jenkins, „proslulé“ americké sopranistky. Tato žena tolik toužila stát se operní pěvkyní, že to nakonec dokázala i přesto, že neměla snad ani kapku hudebního sluchu a zpívala falešně. Navzdory tomu na závěr své kariéry vyprodala slavnou newyorskou Carnegie Hall, sklidila tam obrovské ovace a krátce nato zemřela šťastná a spokojená. Smrtí ale její sláva zdaleka neskončila. V roce 2001 byla poprvé uvedena hra známého anglického dramatika Petera Quiltera, nazvaná Glorious, právě o jejím životě. Brzy se tato úspěšná hra objevila také u nás. Pražské divadlo Kalich ji uvedlo pod názvem Je úchvatná v hlavní roli s Jaroslavou Kretschmerovou. Následovala celá řada dalších, úspěšných nastudování Quilterovy hry po celém světě. A nakonec životní osud Florence Foster Jenkins inspiroval i filmaře. Pod vedením režiséra Stephena Frearse byl natočen film s Meryl Streepovou a Hugh Grantem. Sláva Božské Florence má však i svůj rub a líc. Na jedné straně se lidé jejím zpěvem často zlomyslně bavili a brali ji jako pouťovou atrakci. A ta druhá strana? Člověk nemá vzdávat své sny, jakkoli se mohou zdát nereálné. Štěstí v nich nakonec může nalézt nejen on sám.... celý text

Literatura světová Biografie a memoáry Hudba a zpěv
Vydáno: , Ikar (ČR)
Originální název:

Florence Foster Jenkins , 2016


více info...

Přidat komentář

iceVS
28.09.2023 3 z 5

Začátek byl dost suchý životopis předků... Navíc lehce okořeněný výrazy jako "můžeme se jen domnívat" a "zřejmě" a "pravděpodobně"... No moc důvěry to ve mně nevyvolalo, ale chápu, podklady holt nebyly... No a konec je zase dokola o tom samém - koncert, posměch, koncert, posměch... Přesto v knize pár zajímavých věcí bylo, nicméně požitku z filmu se to skutečně nevyrovná. Tohle dílko si místo v mé knihovničce nevybojovalo...

Parwana
22.10.2022 2 z 5

Čekala jsem čtivější příběh, více informací o známé zpěvačce, kniha mi přišla plná informací, ale až do momentu, kdy Florence začala zpívat, se tam nic moc zábavného nedělo. Popis jejího mládí a rodinného zázemí, záslužné činnosti v nepřeberném množství dobročinných spolků, toto zabralo valnou většinu knihy. Kdyby neviděla film, knihu bych pravděpodobně v polovině čtení odložila.


soukroma
06.06.2021 3 z 5

Věnuji novou knihu.
Film se mi líbil, i když hlavním postavám jsem úplně nerozuměla. Kniha je pro mne nadbytečná.

orinka3
04.07.2020 1 z 5

V knize mi bohužel schází přímá řeč, takže mě po pár kapitolách přestala bavit. Pro mě to zas není taková osobnost, abych se musela prokousávat v (pro mě) suchém textu. Bude to asi především pro ty, kdo viděli životopisný film a chtějí si osvěžit zážitek.

Tess.96
02.05.2020 2 z 5

Je velká škoda jakou formou se autor rozhodl Florencin život zvěčnit na papír. První polovina knihy jsou pouhá fakta o jejích předcích a příbuzních, která nikoho nezajímají. Druhá polovina knihy už je lepší, ale tam autor dost často na samotnou Florence útočí. Ať už různými urážkami nebo zpochybňováním její života jako celku. Takhle by biografie vypadat neměla. Autor by neměl do biografické tvorby o jiné osobě psát své vlastní názory na danou osobu, pokud jí sám neznal. Tohle bylo až moc přes čáru a přišlo mi to jako ubohý pokus, jak by se autor mohl zviditelnit.

Bookaholik
25.03.2019 1 z 5

Kniha mě příliš nezaujala, byla nudná a mnohdy jsem se v textu ztrácela... Myslím, že by se ze života "lady Florence" dalo vytěžit více a hlavně bych ocenila čtivější formu vyprávění.

Opatov
20.01.2019 5 z 5

Kniha pro vsechny, kteri maji radi zivotopisy. Feministka, ktera zazila mnohe. Utekla v 15 z domova, kam se ale vzdy vracela. Jeji touha po hudebni kariere desila celou rodinu jiz od detstvi. Florence vsak verejne koncertovala i pri nedostatku hudebniho sluchu. Jeji pribeh je o vitezstvi pile nad absenci talentu. Zivotopis je rozsahly a podrobny, ale nepostrada vtipne momenty.

EleanorJane
16.09.2018 2 z 5

Očekávala jsem bohužel víc. Kdo si myslí, že si přečte příběh o Florence, se mýlí. V knize najdete pouze životopis s asi miliónem odboček k dalším lidem. Životopisné knihy mi až tak nevadí, zde jsem se ale dost často ztrácela. Navíc je kniha založena na ne zcela objektivních zdrojích.

Míša06
19.06.2018 odpad!

Byly ta obrovské návaly informací a dat, která se nedala zapamatovat.

ajka91
03.07.2017 3 z 5

Kniha se četla docela těžce...Jako osobnost je Florence sama o sobě fascinující, ale čekala jsem od knihy mnohem víc. Některé pasáže byly úsměvně, v jiných jsem se ztrácela.

Kryštofka
03.02.2017 3 z 5

Také mě postava Florence fascinovala, film s Meryl super, francouzská verze skvělá, dobové nahrávky na you tube dech beroucí. Kniha ale příliš faktografická na úkor čtivosti.

tereza1198
26.12.2016

První jsem viděla divadelní představení Je úchvatná, následoval poslech některých z Florenciných nápěvů ze starých desek (jsou na Youtube). To vedlo k fascinaci touto umělkyní, která nevěřila v žádná omezení tělesná, hlasová ani logická. A vyplatilo se jí to.
Kniha se mi velmi líbila. Zvlášť popis života tehdejší smetánky. Všechny ty kluby, recitály a společenská dogma. Velmi zajímavé příběhy opravdických lidí (příbuzní, co stříleli, kde koho a vyvázli bez trestu, otrávené milenky milionářů, záhadný Florencin spor o závěť..) Příběh Florence tou knihou dobře proplouvá, ale není jen o ní. Za mě krásně strávený den k knihou, která ale asi nebude pro každého.
Jdu mrknout na film...

Aracely
20.10.2016 4 z 5

Po shlédnutí filmu, který byl báječný, jsem se pustila do této knihy...
Já zrovna nejsem na takový typ četby, ale přesto dávám 4*, hlavně za druhou půlku a za autorovu velkou snahu a preciznost. Bude se ale líbit lidem, které zajímá historie, hudba a memoáry.

Recenze v záložkách :-).

Tobo
14.09.2016 4 z 5

Do čtení tohoto životopisu jsem se pustil po shlédnutí stejnojmenného filmu s Meryl Streep a Hugh Grantem, a který se mi opravdu líbil. Nejvíc mě asi zajímalo proč měla Florence Foster Jenkins potřebu postavit se na prkna Carnegie Hall, ačkoliv neuměla zpívat. A této knize se povedlo mi to zodpovědět. Každičký krok jejího života vlastně k tomuto vyvrcholení směřoval. Nemá smysl, abych Vám tady vypisoval jednotlivá data z jejího života. Máte-li rádi fakta a hudbu, pak si tuto knihu určitě užijete.

Autorovy knížky

2016  60%Božská Florence

Kniha Božská Florence je v

Právě čtených2x
Přečtených27x
Čtenářské výzvě5x
Doporučených3x
Knihotéce40x
Chystám se číst38x
Chci si koupit7x
dalších seznamech1x