Semtamťuk Semtamťuk komentáře u knih

☰ menu

Vykopávka Vykopávka Max Andersson

Komiks vzbuzuje pocit hnusu a zvrácenosti, snové noční můry, lidé bez obličeje, tvární jako plastelína... Ale i náznaky humoru, výborné je okno mezi byty.

06.03.2024 3 z 5


Dědečku, vyprávěj o Vánocích Dědečku, vyprávěj o Vánocích Ladislav Špaček

Informačně je kniha docela zajímavá, bohužel mě čím dál víc irituje ten idylický svět s fantastickým dědečkem, alter egem autora. Černobílé vidění světa je poněkud zastaralý koncept, ale dceři se kniha líbila. I když možná spíš z nostalgie po autorových prvních knihách o Viktorce, které jsme četly, když byla malá.

19.12.2023 2 z 5


Mýty na talíři: Proč téměř všechno, co se říká o jídle, není pravda Mýty na talíři: Proč téměř všechno, co se říká o jídle, není pravda Timothy David Spector

Shrnuto: všeho s mírou a zkoušet, co vyhovuje vašemu tělu a střevnímu mikrobiomu.

14.08.2023 3 z 5


Feministkou snadno a rychle: Příručka argumentů pro debaty s rodinou a přáteli Feministkou snadno a rychle: Příručka argumentů pro debaty s rodinou a přáteli Lucie Jarkovská

Vtipné a trefné. Nepostradatelná argumentační pomocnice, když nevíte, jak reagovat na otázky, které přece mají tak jasnou a logickou odpověď, a vy se ptáte, jak je možné, že to ostatní nevidí. Teď tu knihu jen přesunout do hlavy, aby byla vždy po ruce:-)

19.07.2023 5 z 5


Prolhaný život dospělých Prolhaný život dospělých Elena Ferrante

Itálie, emoce, dospívání. Zdařile zachycený vnitřní svět ústřední hrdinky, ale celkově na mě kniha působila spíš jako sofistikovanější telenovela. Posloucháno jako audiokniha v podání Terezy Hofové.

29.06.2023 2 z 5


Když se introvertka vdá Když se introvertka vdá Debbie Tung (p)

Ubývá humoru! Oproti ostatním dílům slabý kus.

27.06.2023 3 z 5


O liškách a lidech: Po stopách našich mazaných sousedů O liškách a lidech: Po stopách našich mazaných sousedů Sophia Kimmig

Kniha o městských liškách, velká část textu je věnována odchytu lišek v Berlíně pro to, aby jim byli nasazeny obojky s lokátorem. Další část textu je věnována městské fauně obecně, a pro samotnou lišku a její život tak nezbývá tolik místa, jak by z názvu mohlo vyplívat. Kniha je i přes nadmíru překlepů čtivá a nadšení autorky nakažlivé.

26.06.2023 3 z 5


Rozumí koza petrželi? Rozumí koza petrželi? Renata Škaloudová

Kniha zůstává ve vysvětlování frazémů na povrchu, občas působí příběhy dost uměle a děti se v doslovném držení úsloví chovají často jako ze zvláštní školy. K tomu psaná obecná čeština trhá uši. Některé příběhy dvojčat jsou vtipné a povedené jsou zejména ty realističtěji komponované (jako ty z oddílu).

23.06.2023 2 z 5


O Janě a Zdenkách kolem Jana Wericha O Janě a Zdenkách kolem Jana Wericha Tereza Brdečková

Posloucháno jako radiokniha na Českém rozhlase, kterou připravila samotná autorka. To, co by mohlo v psaném projevu rušit, tedy množství ukázek z korespondence a jiných psaných záznamů, v mluvené verzi funguje výborně. Úžasný Norbert Lichý má navíc Werichovu dikci. K tomu osobní autorčino nasazení, dané provázáním obou rodin, dodává vyprávění autentičnosti a lidský rozměr.

09.06.2023 4 z 5


Faktomluva Faktomluva Hans Rosling

Čtivá kniha, protkaná autorovými vlastními sebekritickými zážitky a zkušenostmi, které ho sundávají z piedestalu pana vševědoucího. Znovuobjevuje vlastně jednoduché principy dramatičnosti a potřeby příběhu pro lidský mozek, a to na základě faktů, grafů a pomocí rozdělení světa na čtyři příjmové úrovně. Dělá to přehledně a lidsky.

07.06.2023 5 z 5


Zpíváš, jako bys plakala Zpíváš, jako bys plakala Zuzana Kultánová

Andrea svým vnitřním rozpoložením připomíná Sylvii Plathovou, tak jak ji zachytila Elin Cullhed v Euforii. Stejně hysterická, vlastně nesympatická hrdinka, která se plácá ve svém životě . V "knize nářků" navíc v emočním vztahu ke dvěma mužům.

06.06.2023 3 z 5


Vilma běží o život Vilma běží o život Naďa Pažoutová

Hlavní hrdinkou ekologicky zaměřené knihy je mimo džungli běžkyně Vilma. Své dobrodružství v Africe vypráví v ich-formě, dialogů je pomálu, což souvisí mimo zvolené formy také s tím, že se Vilma ocitne v prostředí afrického kmene, a jelikož nemluví jeho řečí, spoustu věcí si musí interpretovat sama. Je to hezký příběh o odvaze a přátelství. S nádhernými ilustracemi Tomski&Polanski.

02.06.2023 4 z 5


Kontinuita parku Kontinuita parku Petr Šesták

Sarkastická, trefná, leč někdy příliš ukecaná, generační výpověď. Ironický náhled na maloměsto a sebeironický pohled na sebe samého, Josefa, který se vrátil "pěstovat citlivé duše maloměsta". Posloucháno jako radiokniha v podání Viktora Kuzníka, kterou osekal Jan Němec.

30.05.2023 4 z 5


Diavolina: Vyprávění o Rusku Diavolina: Vyprávění o Rusku György Spiró

Začátek čtení byl krušný, souvislé vyprávění bez oddychových pomlk-kapitol, změť jmen, ze kterých vykrystalizovalo pár záchytných bodů v podobě hlavních postav, ale knihu jsem nakonec neodložila a suše černého vyprávění Čarodějničky jsem přišla na chuť.

17.05.2023 3 z 5


Žena v polární noci: Rok na Špicberkách Žena v polární noci: Rok na Špicberkách Christiane Ritter

Posloucháno jako radiokniha Českého rozhlasu v podání "usměvavého" hlasu Kláry Suché. V knize-deníku autorka nabízí především působivé obrazy krajiny, život je zde osekán na snahu přežít v nehostinných podmínkách. Autorka si i zde v zemi mužů-lovců vybojovává drobná vítězství, když zachrání ochočenou lišku před stažením z kůže, nebo vycídí chatu v extrémně mínusových teplotách vodou.

15.05.2023 3 z 5


České dějiny očima psa České dějiny očima psa Martina Drijverová

Hezký nápad s postavou psa, která prochází dějinami, ale ani to, že je vypravěčem pes, neomlouvá zbytečné šovinistické poznámky v knize. První kapitoly spíše odstrašovaly od dalšího čtení, zřejmě také proto, že jsou známější i malým čtenářům v lepších zpracováních. Povídání o panovnících už bylo schůdnější, sem tam vtipné.

15.05.2023 2 z 5


Všechny cesty vedou k válce: Příběh Ruska a Ukrajiny očima českého reportéra, 2011–2022 Všechny cesty vedou k válce: Příběh Ruska a Ukrajiny očima českého reportéra, 2011–2022 Vojtěch Boháč

Posloucháno jako radiokniha v podání Pavla Čeňka Vaculíka. Boháč byl "ve správný čas na správném místě" už od roku 2011, kdy studoval letní kurz ruštiny v Rusku. V knize podává poutavé osobní svědectví o majdanských protestech, anexi Krymu, konfliktu na Donbase a invazi, přičemž se snaží o nepředsudečné zachycení zmatečné situace, tak, jak vyplívá zejména z rozhovorů s místními lidmi a vojáky. Zajímavé je mimo jiné zachycení měnícího se názoru Ukrajinců na Zelenského a taky mnohá bezvýchodná narážení na dezinformacemi semletého ruského člověka.

12.05.2023 4 z 5


Feminismy: Globální dějiny Feminismy: Globální dějiny Lucy Delap

Rozsáhlý text, ve kterém Lucy Delap "objevuje" latinskoamerické, asijské a africké feminismy. Otevírá spoustu dílčích témat, třeba zvuk jako zbraň feministek, "merch" sufražetek, ale především nastiňuje otázku odlišného pohledu na stejnou problematiku z hlediska rasy a třídy.

08.05.2023 4 z 5


Neznámá společnost: Pohledy na současné Česko Neznámá společnost: Pohledy na současné Česko Pavel Pospěch

Posloucháno jako radiokniha, z knihy Pavla Pospěcha Neznámá společnost ji pro Český rozhlas připravila Hana Svanovská. Trefné, srozumitelné, výborné postřehy a leckdy překvapivě vtipné.

28.04.2023 5 z 5


Život po Kafkovi Život po Kafkovi Magdaléna Platzová

Platzová zdařile zživotňuje Felici, Kafkovu snoubenku, která si uchovala štos spisovatelových dopisů, o něž se v románu strhne velký zájem. Zejména v románu ale vypovídá o tom, jak jeden člověk ovlivnil životy řady lidí. Čtení komplikuje řada časových rovin, včetně linie autorčiny reflexe přípravy rukopisu.

25.04.2023 3 z 5