Feminismy: Globální dějiny

Feminismy: Globální dějiny https://www.databazeknih.cz/img/books/48_/487715/bmid_feminismy-globalni-dejiny-VW9-487715.png 4 12 5

Feminismus má mnoho podob a mnoho historií. Často neznámých či zapomenutých — ale stále inspirativních. Když se řekne feminismus, vybaví se nám známé obrazy: pochodující sufražetky, pálení podprsenek, duhové vlajky. Boj za genderovou emancipaci má však mnohem pestřejší a mnohdy delší dějiny než ty, které si vypráví západní společnost. Snad na všech místech světa se ženy pokoušely vymanit se z údělu, který jim předepisovala tradice, společenská konvence nebo politika. Ale ať už šlo o možnost veřejně se projevovat, právo na nakládání se svým tělem, nebo občanská práva, podoba těchto bojů se lišila kulturu od kultury, třídu od třídy. Ani zdaleka nepřipomínala a nepřipomíná jednolitý proud feminismu, jak si ho na Západě představujeme dnes. Historička Lucy Delapová v knize Feminismy tato rozmanitá a pozapomenutá hnutí připomíná. Líčí jejich minulost i důsledky pro tu či onu současnou společnost. Nejenže se tím vyjevuje dost často neznámá historie — Delapová rovněž vtahuje do současných debat o feminismu hlasy, které běžně nezaznívají.... celý text

Literatura naučná Historie Sociologie, společnost
Vydáno: , Host
Originální název:

Feminisms: A Global History , 2020


více info...

Přidat komentář

BlueMind18
24.09.2023 5 z 5

Autorka sama uvádí, že když se pouštěla do projektu globálních dějin feminismů, bylo jejím cílem zpochybnit tvrdošíjnou evropskou a severoamerickou dominanci (str. 265) a zřejmě i poněkud paternalistický postoj evropských a severoamerických feministek vůči ženám z jiných kulturních okruhů, narazila ale na "propojené" dějiny tohoto hnutí jako celku, na sdílení, vlivy, které překračují hranice, tradice třeba pozapomenuté, na které nějakým způsobem, ať vědomě či nevědomě navazují či navazovala další hnutí (např. využití těl u hnutí FEMEN a akce jihokorejských dělnic v sedmdesátých letech 20. století a nigerijských trhovkyň ve 20. letech 20. století). Autorka ukazuje na příkladech konkrétních osobností, jak se feminismus odlišuje v čase, geograficky, kulturním prostředím, tématy, které určitá skupina žen různého původu v různém společenském postavení v daném čase a místě pociťuje jako nejpalčivější, vnímání toho, co je spravedlivé a co už spravedlivé není, jak se v něm zrcadlí různé předsudky, ať již jednotlivců či společnosti, a že jde o hnutí, které je svými tématy, výrazovými prostředky, motivy, formami protestů, verbálními i neverbálními projevy apod. složité, s ohledem na různost názorů/pohledů, nenapasovatelné do nějaké jednoduché škatulky, kreativní, velmi živelné a má i řadu témat kontroverzních (např. otázku "trans"). Za mě velmi zajímavá kniha, narazila jsem na spoustu jmen (možná až moc), které jsem dosud neznala.

"Minulost může být pro feministky a feministy významným zdrojem, aniž by bylo nutné souhlasit s jejími nedostatky a násilím a opakovat je. Feministky a feministé jiných období se někdy podíleli na rasové nerovnosti, třídních předsudcích, antisemitismu, nadšeném imperialismu nebo prostém zanedbání problémů, které nám dnes připadají důležité. Problematická minulost by však neměla vzbuzovat jen deziluze a touhu ji zavrhnout. Můžeme k ní přistupovat pro srovnání, imaginativní rekonstrukci a historicky uvědomělou kritiku. měli bychom se vyvarovat pokusů zploštit a zjednodušit feminismy a ignorovat nenapravitelné ideologické rozdíly. Tak mohou být feministické dějiny využitelnější pro potřeby dneška. Nemělo by nás překvapit, že ženy chtějí různé věci, ale faktem zůstává, že feminismy stojí a padají podle toho, jak využívají diverzitu." (str. 274/5)

Semtamťuk
08.05.2023 4 z 5

Rozsáhlý text, ve kterém Lucy Delap "objevuje" latinskoamerické, asijské a africké feminismy. Otevírá spoustu dílčích témat, třeba zvuk jako zbraň feministek, "merch" sufražetek, ale především nastiňuje otázku odlišného pohledu na stejnou problematiku z hlediska rasy a třídy.


Plast
26.02.2023 5 z 5

Perfektní kniha, velmi obsažná, věcná a přitom čtivá. Nečekejte nějaký nudný lineární výklad, ale pestrou svěží intersekcionální mozaiku, která je inspirativní a svým přístupem současná. Pokud vás kniha zajímá více, přečtěte si nějaké zahraniční recenze, ty české jsou povětšinou o ničem.

hu_87
28.12.2022 5 z 5

Je to velmi obsáhlá, historicky zaměřená kniha nabitá informacemi.
Dát jí 2 hvězdy a zbytečně tím snižovat hodnocení mi přijde padlé na hlavu - prostě se nejedná o knihu, kterou si půjčíte v knihovně a za měsíc jí budete mít s přehledem přečtenou.
DOPORUČUJI pořídit, pokud vás téma zajímá - tím spíš, pokud vám do hlavy snadno nelezou historické informace.

kristyna4414
16.11.2022 2 z 5

Mrzí mě to, ale kniha pro mě byla na 2,5 * maximálně. Některé pasáže byly velmi zajímavé a informativní, ale hodně mi vadila ta hutnost/množství informací. Na můj vkus nebyly úplně dobře provázané, což komplikovalo čtivost i zapamatovatelnost. Asi to ale bylo schválně, pro ukázání feminismu v různých dobách a kontinentech.

Štítky knihy

feminismus postavení ženy ve společnosti

Autorovy knížky

Lucy Delap
britská
2022  77%Feminismy: Globální dějiny