Vykopávka

Vykopávka https://www.databazeknih.cz/img/books/31_/317004/bmid_vykopavka-Aro-317004.jpg 4 47 18

Komiksový epos začíná vcelku nevinně, hlavní postava jede navštívit rodiče a sourozence. Když však dorazí na místo, kde rodina bydlela, zjistí, že tým podivných archeologů ze země právě vykopává pozůstatky domu. Na rodné hroudě již bylo založeno archeologické muzeum vykopávek, kde se hrdinova rodina stává hlavní atrakcí. Klubko nečekaně očekávaných událostí se začne rozmotávat a oživlá rodina se hrdinovi začne bez okolků vnucovat do života. Objevuje se sundavací penis, mrtvola pod stolem, okna k pornofilním sousedům, pokoutní laťkové sprchy uprostřed restaurace, máma jakožto přemoudřelá siamská dvojčata, stáda násilných stromů… Autor na knize pracoval přes osmnáct let a nechal se inspirovat vlastními zážitky ze snů. Vykopávka nejprve vycházela po kapitolách v autorově seattleském periodiku Death and Candy a ve švédském komiksovém měsíčníku Galago, knižně byla poprvé publikována v roce 2016 ve Stockholmu.... celý text

Literatura světová Komiksy Fantasy
Vydáno: , Labyrint
Originální název:

Utgrävningen , 2016


více info...

Přidat komentář

Semtamťuk
06.03.2024 3 z 5

Komiks vzbuzuje pocit hnusu a zvrácenosti, snové noční můry, lidé bez obličeje, tvární jako plastelína... Ale i náznaky humoru, výborné je okno mezi byty.

Štěpinambura
04.05.2022 4 z 5

Nasmála jsem se nejen nad šíleností celého příběhu!


papada
28.04.2022 3 z 5

Výjevy slepené jako v reálných snech. Velmi bizarních snech. Logiku zde nehledejte.

Je to zvláštní, je to divný. Ale úplně blbý to není. Jednotlivé výjevy jsou kolikrát nápadité, ale jako celek to moc nefunguje. Pixy, Kontejner, Bosenský plackopes, to vše mě od Anderssona oslovilo mnohem víc.

qydko
24.10.2020 1 z 5

Na tohle jsem asi málo šílená.

Lady.Lucrezia
29.09.2020 4 z 5

Noční můra vyjádřená jako komiks, proč ne? Tenhle sen bych nechtěla ani za nic. Hnus, odpor, zvrácenost. Výjevy slepené jako v reálných snových světech... Pěkný horror!

Jizi
18.06.2020 2 z 5

Vítejte v té nejhorší noční můře, jmenuji se Max a budu váš průvodce! Už dlouho se mi nestalo, abych při četbě prožívala takhle intenzivní pocit hnusu a odporu, což je asi záměr. A to jsem si myslela, že mně se zdávají hrozné sny...

tomexx
22.11.2019 2 z 5

Zaujímavá kresba. Plné snových, hrôzostrašných a nepochopiteľných výjavov, akoby inšpirovaných H.P. Lovecraftom. Na mňa asi až príliš chaotické a nepochopiteľné. To by na druhú stranu až tak nevadilo, ale nič v knihe sa ma hlbšie nedotklo...

trudoš
06.09.2019 3 z 5

Jak píše anotace, Vykopávka je značně inspirována snovými obrazy a v tomhle ohledu funguje hodně dobře. Holdujete-li tedy příběhům, kde logika nejen že dostává padáka, ale taky přes držku, právě jste našli nového komiksového kamaráda. Ovšem čekáte-li od Maxe Anderssona něco srozumitelného, obávám se, že narazíte. Tvrději než tvrdě.
Ale k ději - no, ten žádný není. Lépe řečeno, je stejně proměnný jako sny samy. Což v praxi znamená, že se ledabyle opouští jedna dějová linie, aby se zvolna mohlo přejít na druhou, která pak přeskočí na třetí, čtvrtou… a tak dál, dokud noční můra prostě neskončí. Jde tedy spíše o sled volných asociací, než plnohodnotný vývoj událostí, a i když je to chvílemi krásně ujeté s občasnými záblesky geniality, stejně často člověk nechápavě kroutí hlavou, když výjevy přesáhnou hranici morální snesitelnosti. Jako celek tak u mě dílko pohořelo, protože pro jeho pochopení jsem příliš příčetný, ale svoje kouzlo bezesporu má. Stejně jako pár skutečně děsivých okamžiků.

evickakyticka
10.11.2018 4 z 5

Na první pohled nečitelný a chaotický komiks. Hlavně jeho podání, kdy černé barvy je víc než bílé. Ale nakonec docela zajímavý, netradiční, místy vtipný, divný až bizarní, úchylný...já nevím jak to lépe nazvat... Super vzpruha mezi komiksy:)
PS: ještě doporučím tomu, komu se líbilo, přečíst Nezahradu od Vaňka:)

LadyCharlene
28.05.2018 3 z 5

Kniha byla velmi svérázná. Když jsem to začala číst, vybavily se mi hodiny češtiny a definice surrealismu. A tohle dílo je přímo učebnicovou ukázkou. Nemůžu zaujmout stanovisko, zda se mi to líbilo či ne, rozhodně to bylo k zamyšlení, pro studenty psychologie by to byla určitě dobrá "učebnice".
Myslím, že autor nám dal podnět k přemýšlení, co všechno znamenají sny, co vše se v nich odráží, proč v nich vidíme věci pokřivené a v jiné formě? Určitě bych knížku doporučila, nicméně stále netuším, jestli mohu říct, zda se mi líbila.

Magdiczka
15.03.2018 3 z 5

Oh, co to sakra bylo?! Nebylo to špatný, to rozhodně ne. Akorát, že po přečtení jsem byla špatná pak já. Je to tak divný! Tak zatraceně moc divný až mně samotné z toho bylo zvláštně. A to mám divný věci docela ráda.

LordSnape
17.01.2018 3 z 5

Typická kresba Maxe Andersona se ve Vykopávce určitě zapřít nedá. Škoda jen, že se nedostavily jen nějaké nosné nápady, které by kresbu držely pohromadě. Prakticky všechny povídky jdou odnikud nikam a je to veliká škoda. Humoru, ba ani toho černého, se čtenář taky nedočká.

Tomas@S
07.09.2017 3 z 5

Ponekud bizarni jedinecna zalezitost, nenachazim ted srovnani s jinymi komiksy. Ocenuji vytvarnou stranku, nejspise nejaka obdoba linorytu, muselo to byt strasne pracne. Ale v pribezich jsem se chvilemi ztracel a pribehy samotne se podivne vyvijely, casto do ztracena. Nemuzu doporucit, jedine asi jako raritu.

popeluška
17.08.2017 3 z 5

Komiks byl hodně zajimavý a taky zvláštní......noční můra jak vyšitá ....jednou to přečíst rozhodně stačí :-)

MilkyA
17.06.2017 3 z 5

Tak toto až tak nesadlo, sny sú podľa mňa príliš subjektívne aby mali čo ponúknuť druhým ľuďom a keby to tak nebolo, boli by sme všetci spisovatelia...

Makrela Liška
22.03.2017 4 z 5

Výtvarný zážitek jedna báseň. Nicméně i jako po přečtení Pixyho si teď připadám jako použitý a odhozený hadr, brrr.

Disease
09.01.2017 4 z 5

Pixy a Kontejner mě kdysi moc nezaujaly, ale tohle je teda maso. Nechtěl bych mít fantazii Maxe Andersona, i když jednoznačnou výhodou nočních můr je bezproblémové vstávání do práce :-)

Nevimm
24.10.2016 4 z 5

Jednoduše šílený sen

Štítky knihy

komiksy

Autorovy další knížky

Max Andersson
švédská, 1962
2004  88%Pixy
2016  70%Vykopávka
2003  91%Kontejner
2009  59%Bosenský plackopes
2002  70%Pot #3

Kniha Vykopávka je v

Přečtených72x
Čtenářské výzvě5x
Doporučených3x
Knihotéce20x
Chystám se číst17x
Chci si koupit5x
dalších seznamech1x