ropotamo ropotamo komentáře u knih

☰ menu

Doteky nenávratna Doteky nenávratna Roman Cílek

Pod hlubinným přesahem a silnou psychologickou kresbou postav si představuji úplně něco jiného. Příběhy byly plytké a bez napětí. Jedním slovem nuda. Moje první kniha ze série Doteků a také poslední.

29.04.2024 1 z 5


Čistý, skromný život Čistý, skromný život Viktor Špaček

Z povídek doslova čišela beznaděj. Všichni hrdinové jsou unavení životem, neschopní cokoliv změnit nebo se o to alespoň snažit. Životem pouze líně proplouvají, nemají žádný cíl nebo sen, za kterým by šli. Neříkám, že vše musí končit happyendem a všichni mají o něco stále usilovat, ale zde mi chyběla alespoň malá jiskřička naděje a víry, že život je přece fajn.

19.04.2024 3 z 5


Zahrada Zahrada Petra Dvořáková

Téma je neotřelé, ale neřekla bych, že ho autorka správně uchopila. Hlavnímu hrdinovi jsem nerozuměla a rozhodně mi nebyl sympatický. Celkově se mi nelíbílo, že se jeho sexuální orientace zlehčuje. To, že doteď nikomu neublížil, není zárukou, že se tomu tak nestane v budoucnosti. Sexuální pud je velmi silný a skoro nikdo ho nedokáže ovládat. Léčba u psychologa a sexuologa mi v tomto případě přijde nezbytná. Rozhodně bych tedy nechtěla mít pána za souseda, zvláště pokud bych měla 2 malé děti. To, že zatím nikomu nic neudělal, by mě asi neuklidnilo.

12.04.2024 3 z 5


Dívka v pruhovaných šatech Dívka v pruhovaných šatech Ellie Midwood

Musím se přiznat, že ačkoliv je příběh silný, kniha mne nebavila. Chyběla mi psychologie postav, tam si mohla dát autorka trochu více práce a konec, který neodpovídá skutečnosti. Vyvstává tedy otázka, zda kniha byla psána dle skutečného příběhu nebo se autorka doslechla o Heleně Citrónové a celou love story si vykonstruovala podle kusých informací. Osobně se přikláním k druhé možnosti.

09.04.2024 2 z 5


Hrobník Hrobník Oliver Pötzsch

Podařená historická detektivka. Těším se na další díl.

27.03.2024 4 z 5


Pláňata Pláňata Petra Dvořáková

Autorka opět nezklamala. Nemožná hysterická matka opět rozložila celou rodinu.
Napsáno věrohodně, bez zbytečných hluchých pasáží. Ovšem na Vrány to nemá.

19.03.2024 4 z 5


Buď jako řeka Buď jako řeka Shelley Read

Není to špatná kniha, ale že bych po přečtení řekla wau, tak to zase ne. Místy mi přišel příběh až neuvěřitelný. Dle anotace jsem očekávala silný příběh, který si budu ještě dlouho pamatovat, ale to se nekonalo.

11.03.2024 3 z 5


Na králův příkaz Na králův příkaz František Niedl

Není to úplně nejhorší. Oddechovka pro nenáročného čtenáře aneb pohádka "Jak Ondřej ke štěstí přišel"
Dobro zde vítězí nad zlem, láska nad nenávistí, každý viník je spravedlivě potrestán.

06.03.2024 3 z 5


Co zpívá Sojka Co zpívá Sojka Lenka Poláčková

Dle anotace jsem čekala román složený z příběhů z dob Velké Moravy a ejhle, ono nic. Kniha byla nudná a dočetla jsem jen silou vůle. V knize se neobjevila ani žádná historická fakta, která by čtenáře alespoň trochu vzdělávala.

23.02.2024 1 z 5


V zapomnění V zapomnění Mary Chamberlain

Trochu jiný pohled na válku, spíše na její konec a s tím i traumata a bolesti, jež si lidé, kteří ji prožili nesou v sobě. Rozhodně stojí za přečtení. Oceňuji zakončení, nemám moc v oblibě otevřené konce, ale tady to bylo namístě.

17.02.2024 4 z 5


Jelení vršek Jelení vršek Hana Marie Körnerová (p)

Jako pohádka ke čtení před spaním dobré, ale po Heřmánkovém údolí jsem čekala něco trochu lepšího.

08.02.2024 3 z 5


Království na prodej Království na prodej Ludmila Vaňková

Co dodat, kdo má rád knihy paní Vaňkové, nebude zklamán. Opět udržela laťku a napsala poutavý příběh se vším všudy. Trocha historie, napětí, ale i romantiky.

31.01.2024 4 z 5


Spalovač mrtvol Spalovač mrtvol Ladislav Fuks

Musím říci, že mne kniha nebavila. Z milého a vlídného, místy až úlisného pana Kopfrkingla, milujícího svou rodinu nade vše se najednou vyklube psychopat. Jako náznaky tam byly již na počátku, kdy je v podstatě až nepřirozeně milý, ale chyběl mi jeho vnitřní přerod, nějaké zpytování svědomí, vnitřní boj. Po pár větách s přítelem se najednou změní jeho morální a životní hodnoty. Mně osobně se to zdá neuvěřitelné.

29.12.2023 2 z 5


Hamlet Hamlet William Shakespeare

Co napsat, klasika, která neomrzí a stále mě baví. Četla jsem už asi popáté a věřím, že za čas se k ní zase vrátím.

12.12.2023 5 z 5


Rozum a cit Rozum a cit Jane Austen

Taková stará romantika. Za mě bylo lepší Pýcha a předsudek, ale ani tohle nebylo špatné. Rozhodně plusové body za krásný jazyk, který postrádám v nynějších knihách.

07.12.2023 4 z 5


Neviditelné kořeny Neviditelné kořeny Hynek Čapka

Takové milé pohádkové čtení. Škoda jen, že v životě to jako pohádka není, proto je těžké si oblíbit hlavní hrdiny příběhu. Na můj vkus jsou všichni až moc dokonalí, hodní, nezlomní i přes útrapy. Prostě klaďasové jak mají být:)

27.11.2023 3 z 5


Tajemství modrého skarabea Tajemství modrého skarabea Rebecca Michéle

Naprosto průměrná kniha. Přečíst se to dalo, ale žádné wau se nekonalo.

18.11.2023 3 z 5


Tichá bolesť Tichá bolesť Táňa Keleová-Vasilková

Pěkně napsaný a dobře vystavěný příběh ze života. Pocity postav, které se potýkají se svými bolestmi, starostmi, smutky, ale i radostmi jsou popsány uvěřitelně. Z knihy mám velmi dobrý pocit.

11.11.2023 4 z 5


Jiné místo Jiné místo Kateřina Karolová

Čtivé, napínavé, jen ten konec...

06.11.2023 4 z 5


Loď plná nevěst Loď plná nevěst Jojo Moyes

Musím říct, že mě kniha bůh ví jak nenadchla. Osud žádné z nevěst mě nezaujal na tolik, aby mě to nutilo číst dál. Žádné napětí a v podstatě žádná silná dějová linka. Od autorky jsem četla už lepší.

02.11.2023 3 z 5