Redra Redra komentáře u knih

☰ menu

Očistec Očistec Lee Mountford

Horor to je hlavně číst. Je to totálně předvídatelné a pokud znáte 1 znáte ty samé duchy, pořád dokola...k tomu kněz a exorcismus. Ty popisy hrůzných zjevení se opakují a napětí, kromě toho, kdy hádáte kdo přežije, tam fakt není. Víc to rozebírat nemá cenu. Jo a hrdinka Sára pro mě aspiruje na jednu z nejblbějších a nejprotivnějších postav.

09.03.2024 2 z 5


Hlad Hlad Alma Katsu

Plný počet, vážně skvělé, tak tohle si zaslouží označení horor, protože v takové situaci vážně být nechcete...beznaděj, šílenství. Byl by to horor i bez té mysteriozní části. Ze začátku jsem se ztrácela v osobách, ale to je úplně podružné, pak už jsem zhltla za 2 dny. Horory mám vážně ráda a dost je čtu a po všech těch rádoby strašidelných domech atd. je tohle úplně jiný level.

15.02.2024 5 z 5


Ostrov čarodějnic Ostrov čarodějnic Carolyn Jess-Cooke

Velká škoda, do poloviny jsem chtěla dát plný počet, tajemné, napínavé, dávné legendy, super prostředí...nemohla jsem odložit. Jenže pak se to nějak zvrtlo. Je tam hrozně dějových linek a myslím že to pohřbilo propracovaější příběh. Už pak ani nejde o tajemno jako o rodinné drama a to ješte ke konci dost fantasmagorické (nechci psát o co jde a prozrazovat, ale nápad možná dobrý, provedení pak už dost bláznivé). U takových knížek nehledám logiku, ale tady ty poslední kapitoly jsem se nutila dočíst.

06.01.2024 3 z 5


Černý jícen Černý jícen Ronald Malfi

Po dlouhé době plný počet. Perfektní, napínavé, čtivé, skvělá atmosféra a má i to něco navíc, co nutí k zamyšlení.

30.12.2023 5 z 5


Ďáblův potok Ďáblův potok Todd Keisling

Tak 3/4 mě bavily, napínavé, mělo spád. Bohužel ke konci, kdy by mělo napětí a hrůza narůstat, tak mě to naopak přestávalo bavit. Prostě mi přijde, že stupňování děsu není o tom, že se zvyšuje produkce černého hlenu z různých otvorů a bizardním sexem prokletých zombie uctívačů. Kdo zná Kinga a Lovercrafta najde tam zjevnou inspiraci. Ale co mi vadilo snad nejvíc je tak nějak podivně vystavěná zápletka, jak se z bohabojných křesťanů najednou stanou prznitelé a vrazi dětí a uctívači čehosi pradávného..prostě stačí rozčarování z jednoho rasistického incidentu a charismaticķý kazatel a hotovo. A vlastně obyč americké maloměsto je rázem odsouzené k prokleté zkáze. Hnus maloměsta teda vážně King zvládá líp a vylíčí i důvody a za to nemůže město ale lidi. Tady je to fakt plošina. A i ta tajemná sekta...doporučuji od Kinga povídku o prokletí Jeruzalémském...i když je to jen povídka, tak kostel, opuštěná děsivá vesnice a šílený kazatel je daleko lepší. Ale slušné 3 hvězdy.

28.12.2023 3 z 5


Exorcista Exorcista William P. Blatty

Dost váhám s hodnocením, znám film a je to žánrová klasika. Vlastně kniha splnila moje očekávání a tak ani nevím, co mi pocitově blokuje dát hodnocení vyšší. Prostě mě nechytla, nečekala jsem, že bude strašidelná (v takovém tom "lekacím" slova smyslu) a naopak vím, že tam budou nechutnosti, ale to je v tomhle tématu dané. Mě prostě nějak nedokázaly oslovit postavy a to jsem se vážně snažila, prostě mě nepřitáhly. Třeba matka a její trápení a strach o dceru, je takové divně neživotné, kněz a jeho trauma s matkou...sluha s dcerou...ano jsou tam asi zajímavé dialogy atd. ale působilo to na mě hrozně chladně, akademicky. Se zájmem jsem si přečetla komentář od pana Kučery a je zvláštní, jak dokáže jedna kniha působit na lidi úplně protichůdně, ale tak to má být :-).

20.11.2023 3 z 5


Crota Crota Owl Goingback

Super, poutavé, napínavé bez hluchých míst, přečteno na jeden zátah. Indiánská mystika je zajímavým zpestřením, která střet s monstrem posouvá na vyšší úroveň. Vřele doporučuji, tady je vidět, že vlastně jednoduchý příběh, pokud je dobře napsaný, je lepší než spousta překombinovaných hororů.

02.11.2023 5 z 5


Hrůza na Šibeničním vrchu Hrůza na Šibeničním vrchu Darcy Coates

+ Není tam zase zbytečně nacpaná romantická linka
+ Pobavila mě závěrečná skrýš (nechci víc prozrazovat)
+ celkem snesitelná hlavní postava
- není vůbec strašidelné, natož děsivé
- opakující se hra na honěnou se zombíky
- jako bonus dávná kletba, ale ty důsledky a návody jak se s ní vypořadat mi přišly hodně šité horkou jehlou a někdy i úsměvné
Ale jedno se jí musí nechat, rychle se to čte, moc vás to nezatěžuje, jako zábava na jedno přečtení proč ne. Nejsem její fanda, ale mám ráda strašidelné domy, tak vždycky přečtu i jí.
A nevím jestli se to zdá jenom mě, ale autorka má snad v každé knížce nějakou činnost, kterou hlavní postava děla tak často, ze mi to už leze na nervy, v jedné se krmí kočka, v dalši peče, tady se zase pije kafe a svítí mobilem, pokud teda zrovna není bez šťavy ;-)

29.10.2023 3 z 5


Ti, co zemřeli Ti, co zemřeli J.R. Erickson

Ze začátku velké nadšení, vypadalo to na parádní duchařinu. Strašidelná holčička, tajemný dům s děsivou historií, do toho ještě dějová linka s ústavem pro choromyslné (předesílám, že neznám Ti co vidí, tak nevím, jestli nějak navazuje)....přidalo se téma posedlosti...no a nějak se pro mě vytratilo "děsivo", které jsem ze začátku opravdu cítila. Celkově: kniha se dobře čte, rychle ubíhá, nenudíte se a místy má dobrý nápad a atmosféru, 3 hvězdy dávám bohužel za závěr, který sice překvapivý byl pro mě zklamáním. Šílené zlo se kamsi po anglicku vytratilo... :-), skoro jsem nepostřehla, že už je asi zničené. Pak je tam ještě jeden detektivní zvrat a takový nijaký závěr. Ale přesto na jeden, dva večery celkem v pohodě čtení

09.09.2023 3 z 5


Dům tisíce šepotů Dům tisíce šepotů Graham Masterton

První věc kterou jsem od autora četla a musím říct, že mne bavila. Líbil se mi nápad, nebylo to zase jen strašení duchů jako je ve většině hororů s námětem "strašidelný dům", ale spojení místní folklorní legendy a docela neotřelé zápletky. Souhlasím s komentářem níže, že závěr se úplně nevyvedl - hlavní zlo mohlo být vážně pojaté jinak. Ale spíš než to mi vadila úplně poslední kapitola. Většina hororů je taková, že na konci je najednou zvrat, abyste si nemysleli, že všechno dobře dopadlo :-), ale musí to alespoň nějak dávat smysl. Tady mi to přišlo hodně samoúčelné. Ale jinak můžu doporučit.

14.08.2023 4 z 5


Exorcistův dům Exorcistův dům Nick Roberts

Váhala jsem jestli dát 4 nebo 3 hvězdy. Nakonec dávám 4, ale je to na hraně. Některé kapitoly se mi líbily opravdu hodně a některé zase ne. Kniha se dobře čte, děj plyne rychle, nejsou tam zbytečné záseky. Někdy mi ta slovní zásoba přišla taková jednodušší, například dotaz "jsi v pořádku" je snad v každé kapitole :-), ale to není důležité. Nejvíc se mi líbily části se starým panem Merlem, i postavy Luka a Alice mi byly sympatické a samozřejmě i Back .-). Není to příběh o strašidelném domě, ale o pekelných démonech a exorcismu, což je plus i nevýhoda. Plus vidím v tom, že je to zase něco jiného než klasická duchařina a nevýhodu v tom, že je to těžké téma pro autora aby to nesklouzlo k nějakému klišé. Tady hlavní hrdinové v podstatě velmi rychle zjistí o co jde, pak se to snaží nějak řešit a finále je poměrně rychlé - to se mi právě nelíbilo, že když přijde největší démon je najednou poměrně rychle a jednoduše hotovo. Poslední kapitola je odhadnutelná, tak nějak vytušíte, že snadno nikdo nevyklouzne. Špatné to není na 2 večery, ale nevím, jestli se znovu někdy ke knize vrátím.

07.08.2023 4 z 5


Ďáblovy dveře Ďáblovy dveře Lee Mountford

Takže pokračování Sídla hrůzy, které mě těžce nebavilo, ale řekla jsem si, že dám šanci a odhalím, co nebylo vysvětleno v prvním. A strašně jsem si přála, aby se mi líbilo, horory čtu ráda a fakt hodně a moc mě mrzí, že v poslední době spíš kritizuju, ale některé knihy teď vydávané horory prostě nejsou, i když se tak tváří. A půjdu asi proti všem komentářům, ale první kapitoly, které plynou v pomalém tempu jsou hezky napsané a popis místa (konečně strašidelný dům v plné slávě a ne mladá rodina nebo hrdinka v nouzi přijede do zděděné barabizny ) i postav je zajímavý, až jsem se divila, že to napsal stejný autor, protože v předchozím díle mi lezli na nervy všichni . Pravda je, že strašení je opravdu hodně lehké, zaťukání, kroky, noční můry, vlastně nic děsivého a možná je nevýhoda přečíst si nejdřív ten první díl. Takže jsem k tomu přistoupila jako k příběhu s prvky nadpřirozena. A přistihla jsem se, že mě baví číst i o strastech s otevřením hotelu a hosty. No a pak je zlom a je to tady, stejné co v předchozím díle, tajemství žádné - všechno je hned jasné, ani si to na tajemno nehraje, nastupuje armáda duchů (někteří podobní co minule a jeden mě vyloženě rozesmál), sex na pentagramech, švihácký uctívač ďábla, ale vážně to není strašidelné. Prý to má ještě víc dílů, ale to už s díky odmítám .-)

31.07.2023 3 z 5


Dům zrcadel Dům zrcadel Ben Cheetham

Nejprve jsem si vyčítala, že jsem z hlavy vytěsnila autorovu knihu Neohlížej se, se kterou jsem měla to potěšení a vážně mě nebavila a Dům zrcadel je jejím pokračováním. Takže jsem se pustila do čtení a hned první kapitola mi přišla špatná, tím jak byla napsaná (možná uškodil překlad), ale byla o ničem jako upoutávka na nadcházející tajemno, přišla mi spíš dost trapná.. Chtěla jsem odložit, ale nemívám to ve zvyku, takže jsem jí dala šanci. A druhá kapitola mě docela zaujala, složitý vztah v rodině a očekávání co z toho vyleze a tak to pokračovalo dál a v chlapci Henrym jsem našla potenciál hororového hrdiny (nevíte, jestli ho máte litovat nebo se ho děsit a scény s ním mi přišly nejlepší). A musím říct, že velkou část knihy jsem se bavila. Pokud čtete horory pravidelně, tak už většinou nemáte takové mrazení atd., ale byla jsem napjatá, jak bude příběh pokračovat. No ale ty poslední kapitoly jsou takové zvláštní, něco mezi psychologickým dramatem a vyvražďovačkou a i ty motivace, které byly do té doby jasné a zajímavé, se začaly nějak chaoticky měnit, aby to rychle dospělo k závěru. I nějaké nelogičnosti se ke konci objevily, ale beru to tak, že čtu horor, tak mhouřím oči :-) A bohužel kvůli těm posledním kapitolám srážím hodnocení. Nečekejte horor o strašidelném domě, duších atd. vlastně ani ti démoni tam nejsou, pokud nepočítáte to, že promlouvají skrz hlavní postavy. Nicméně, pokud se vám líbila první část, budete nadšeni, pokud ne - tak spíše jako já příjemně překvapení, že je 2 lepší a z toho konce mám pocit, že možná i 3 bude.....

28.07.2023 3 z 5


Volání mrtvých Volání mrtvých Rebecca Netley

Líbilo se mi! Mám ráda spojení duchařiny a skoro detektivního příběhu. Hezky vykreslené postavy a prostředí. Kniha je čtivá a drží linii duchařského hororu, to oceňuji....v poslední době se množí knihy co se tváři jako horor a nakonec je z nich skoro červená knihovna nebo nepovedený thiller. Krásná atmosféra ostrova i sídla...doporučuji

14.07.2023 5 z 5


Ghúl Ghúl Brian Keene

Nemám co dodat k výstižným komentářům níže, takže jen povzdechnutí, čekám nestvůří vyvražďovačku, lehké čtení na dovolenou a místo toho se po dočtení kroutím vzteky a nechutí z opravdových zrůd, při epilogu zadržuji pláč a přemýšlím nad tím, proč mi vždycky ti, kterým držím palce umřou :-(. Je to skvělé, stojí za přečtení, ale nebude vám u toho dobře....

14.07.2023 5 z 5


Obětiny Obětiny Robert Marasco

Velmi dobře napsaný hororový příběh. Skvělá tíživá atmosféra...i když možná začnete brzy tušit k čemu vyústění směřuje, tak to rozhodně nevadí a sledujete psychologii postav a postupné proměny...přesně ten typ hororu, který působí nenápadně a přitom rozhodně stojí za to ho přečíst (na rozdíl od jiných s masivní reklamou, ke kterým se už nikdy nevrátíte, protože za to nestojí, tak tenhle si ráda přečtu znovu a vychutnám si znovu detaily)

11.07.2023 4 z 5


Skryté obrázky Skryté obrázky Jason Rekulak

Tak začátek vypadal možná! slibně, i když traumatizovaná hrdinka mě nějak nedokázala chytit za srdce (proč zase spadla do drog skoro nevinně a je líčená jako chudák, proč se jednou v rámci hororu neobjeví postava, která za to může a v příběhu projde peklem a katarzí, tohle je zase takový soft, končící samozřejmě jak jinak než ..... :-) a čím víc to pokračuje, tak je to nesmysl na nesmysl. Zbožňuji horory, ale tohle je spíš totálně překombinovaná detektivka se slabou duchařinou a bohužel se mi nelíbí ani jak je napsaná. Ani ty obrázky mi nepřipadají znepokojivě děsivé. Nevrátím se k ní nikdy. Dost mě překvapuje tak vysoké hodnocení..... ale jak bylo napsané v jednom komentář "každý si rád hraje na jiném hřišti"

10.07.2023 2 z 5


Chladný měsíc nad Babylonem Chladný měsíc nad Babylonem Michael McDowell

Na knihu jsem se vyloženě těšila a když jsem jí přečetla, přišlo trochu zklamání. Líbí se mi pomalu vystupňované napětí, kde jsou třeba nejděsivější jen ty náznaky, ale tady se to najednou láme do nějakého zombie masakru a ten mě už popravdě nebavil.

20.06.2023 3 z 5


Dobří sousedé Dobří sousedé Adam Nevill

Za mne skvělá kniha. Nejedná se o klasický příběh o strašidelném domě, je to hororový příběh o magii a dávných kultech. Příběh si drží vysokou míru napětí až do překvapivého konce. Přečetla jsem za dva dny a nemohu si vybavit nic, co by mi v knize vyloženě vadilo nebo by stálo za výtku. V poznámkách k příběhu na konci knihy autor píše, že se mu podařilo napsat horor s komediálními prvky, pokud tím nemyslel možná pro někoho úsměvné metamorfózy, tak já žádné komediální prvky neodhalila. Možná mi je osvětlí někdo z čtenářů v komentářích :-)

20.06.2023 4 z 5


Zimní lidé Zimní lidé Jennifer McMahon

Úžasná kniha od skvělé autorky, kterou jsem velmi rychle zařadila mezi své oblíbené. Ani jedna z jejich knih zatím nezklamala. Co mě u jejich příběhů naprosto dostává je, že nejsou jenom děsivé a tajemné, ale skoro všechny jsou i nějak zvláštně smutné. Ty postavy jsou popsané tak reálně, že jejich motivace je pochopitelná, čtenář (nebo alespoň já :-) )jejich trápení prožívá s nimi a ještě nějakou dobu po přečtení na děj vždycky myslím. Vřele doporučuji všem, kdo mají rádi tajemné, mysteriózní příběhy s dávkou smutku. A obdivuji, že i přes větší množství postav a různé časové roviny do sebe všechno nakonec zapadá a nejsou žádná hluchá místa.

12.05.2023 5 z 5