Dům tisíce šepotů

Dům tisíce šepotů https://www.databazeknih.cz/img/books/51_/516616/bmid_dum-tisice-sepotu-SSd-516616.jpg 4 73 21

Vítr bičuje starý dům, jenž střeží temná tajemství. Allhallows Hall je rozlehlé tudorovské sídlo stojící v mlze na okraji ponurého vřesoviště. Málokdo by si takové očividně děsívé místo vybral k životu. Bývalý ředitel Dartmoorské věznice však právě to udělal. Nyní je mrtvý a jeho dlouho odcizené děti mají zdědit jeho majetek. Když ovšem rodina zemřelého poprvé přijede do opuštěného domu, nejsou jediní, kdo do něj vstoupí. Mrazivá atmosféra vřesoviště jako by pronikla do každé místnosti. Prkna skřípají, stěny zjevně naslouchají a v proslulé kněžské díře syčí vítr. Rodina se rozhodne Allhallows Hall opustit a už se nikdy nevrátit, jenže to není možné. Jejich malý syn Timmy zmizel – uvnitř domu. Co se tady přesně děje? Ukrývá se zlo ve zdech? Nebo se nachází jen v lidské mysli?... celý text

Literatura světová Horory Thrillery
Vydáno: , Fobos
Originální název:

The House of a Hundred Whispers , 2020


více info...

Přidat komentář

Ronnie68
19.04.2024 3 z 5

Začátek knihy byl za mě super ... hororové prvky .. Pak se ztratí syn a rodina ho hledá... ale pak už mě tolik kniha neoslovovala ... ale nerada se vzdávám.... takže jsem knihu s úspěchem dočetla... ale konec mi prostě neseděl...

MíšaS.
07.04.2024 1 z 5

Ze začátku to celkem šlo, neměla jsem velká očekávání, ale potom se děj začal propadat a ten konec, to jako fakt??, byl hodně směšný.


Ivan Kučera
21.03.2024 2 z 5

Za mňa s Hymnusom najslabší Masterton v češtine. Neviem, nejak ma to nechytilo. Ešte prvá polovica v rámci možností OK, ale od druhej už fakt veľká nuda a bol som rád, že to mám za sebou. Graham má skvelý, chytľavý, vypísaný štýl, vie robiť dobré dialógy, odsýpa to. Občas príjemne (teda ako koho) prekvapí nečakaný výbuch násilia alebo sexu (alebo jedla). Ale nejeden raz sa nedokážem naladiť na jeho vlnovú dĺžku a táto kniha je presne ten prípad. Postavy ma vôbec nezaujali a chýbalo tomu niečo, čo by ma dostalo, strhlo. Oceňujem, že to, čo začína ako typický príbeh o strašidelnom dome, sa v priebehu pribúdajúcich strán mení na niečo predsa len pomerne svieže a originálne, ale nie dosť. Celý príbeh na mňa pôsobil únavným, unaveným dojmom.

veronika4001
16.03.2024 3 z 5

Malý Timmy se ztratil.
Je zde jistá nevraživost Martina, protože Timmy má dědit.
Šepoty a dětský nářek, vzdálené, potom bližší.
Žije dům vlastním životem? Anebo je to jen kněžská díra, kde se Timmy ukrývá?
Je zde něčí přítomnost, kterou cítíte a vidíte Jen v podvědomí.
Příběh sklouzl do čarodějnického pokoje; autor zřejmě chtěl okázalejší děj, než je prostá podžánrová duchařina spojená se strašidelnými domy.
Příběh má potenciál, ale je nevěrohodně podán, a to mě nebaví. Připadala jsem si jako v pohádce pro dospělé a přitom já mám moc ráda zákoutí a vlastní prostor, kde fantazie jede na plné obrátky v příběhu, který se stát může, věříte-li na duchy či posmrtný život. Tady to bylo přehnané a překombinované jako by autor donekonečna chtěl příběhu přidávat a přidávat. Neustále vrstvil a nikdo ho neupozornil, že méně někdy znamená více.
Příběh je z poloviny duchařský, z poloviny ani ne sci-fi jako spíše nějakého nezařaditelného žánru/podžánru.

cori
29.12.2023 3 z 5

(SPOILER) Sourozenci Rob, Martin a Grace přijíždějí do rodného domu z roku 1567, aby vyslechli poslední vůli jejich zesnulého despotického otce. Záhy se však Robův pětiletý syn ztratí a ani po několikadenním pátrání na okolních vřesovištích není nalezen. Zoufalí rodiče slyší šeptající mužské hlasy, dětský pláč a cítí přítomnost neviditelných osob. Spojí se s místní čarodějkou i amatérským historikem a objeví tajnou kněžskou skrýš, v níž se za reformace schovávali katoličtí kněží. Vše se zkomplikuje, když se ztratí další osoby a vzbudí se mocná prastará entita. Celkem originální příběh s jinými dimenzemi a prastarým démonem. Vadily mi však překladatelské chyby - např. anglikánský farmář místo farář, slovo fakty místo fakta nebo pravnuk katolického kněze. Uniklo mi, proč unesli Timmyho. Na to, že Flétnař zabíjel lusknutím prstu, byla jeho likvidace jednoduchá.

eraserhead
27.12.2023 4 z 5

Masterton ve velmi slušné formě. Na jednu stranu mě to, že si se strašidelným domem poradil, nepřekvapilo, na druhou stranu to, jak to pojal, trochu jo. Rozjezd má fakt skvělou atmosféru, když se pak začne lákat chleba, může v tomhle stylu horroru až překvapit pár (typicky mastertonovsky) drsných scén. Více Mastertona v češtině!

Kerberos
05.12.2023 4 z 5

Graham Masterson patří mezi mé oblíbené autory.Horory zrovna moc v oblibě nemám,ale tohle byla spíš duchařina.Tajemný starý dům ve kterém straší,uvězněné zlo jež není lehké porazit.

twister78
02.11.2023 5 z 5

Pujdu proti proudu, ale mne se prave ten konec libil. Na nic si nehral, pekne rychly "souboj" a zahada vyresena. Septalove bavili, fakt podivini. Jen mi trochu take unikl unos Timmyho a duvod. Ale tak duvod byl minimalne ten, aby vznikla kniha :). Za me dobry.

zazvorka
31.10.2023 3 z 5

Upoutaly mě reálie. "Tudorovské sídlo, mlha, vřesoviště." Jak bych mohla odolat? První cca polovina ok, divila jsem se, že knížka nemá lepší hodnocení. Druhá půlka knížky mi slabší hodnocení objasnila. Šeptavců už bylo jaksi moc, propíchaní slimáci, trojhlavá kočka atd. - no, budiž. Ale zdálo se mi to zmatené. Asi jsem navíc už četla nepozorně, protože mi uniklo, kdo vlastně měl na triku Timmyho zmizení. Co se týče Martina, to jsem postřehla, co se týče Timmyho, nevím. Závěr dost křečovitý, málo tajemný. A Timmyho flétna na konci tomu dala korunu. Nicméně tři body si to zaslouží.

iv.ča
29.10.2023 3 z 5

Vlastně nevím, jaký z knihy mám pocit. Rozhodně to je od tohoto autora nečekané. Nemůžu říct, že by mě to nadchlo nějak, ale zase úplná blbina to nebyla.

Luigi1
17.10.2023 4 z 5

Dalo se číst až na ten konec přitažený za vlasy

FireOfFilth
05.10.2023 4 z 5

Hodně zajímavý horor, i když spíše bych řekl mysteriozní thriller. Kniha se takřka v 90 % odehrává ve starém domě, do kterého přijede rodina po smrti svého otce. Postupně se začnou dít zvláštní věci, které následně odkrýváme spolu s hrdiny knihy. To co se děje v sídle je zajímavě pojaté. Kniha se čte velmi dobře.
Líbilo se mi to. Hodnotím 75 %.

PeM
27.09.2023 3 z 5

Tak já obecně nemám fantasmagorie ráda, ale musím říct, že ač měl příběh opravdu hodně, řekněme, podivných "scén" (přišlo mi jako kdybych se koukala na další béčkový horor z émerické produkce) - bavilo mě to...

knihomolka27
23.09.2023 3 z 5

(SPOILER) Na tuto knihu jsem se vysloveně nemohla dočkat. No a nakonec jsem dostala něco úplně jiného než jsem očekávala. Měla jsem chut na nějakou hodně klasickou duchařinu a dostala jsem po hodně stránkách velmi neotřelý a zajímavý příběh. Tudíž pokud už máte pokrk klasik v tomto žánru, tak je tahle kniha pro vás. A v té její neotřelosti tkví její největší přednost - je prostě nepředvídatelná, tudíž vás pořád něco nutí číst dál.

Styl autora nebyl špatný, ale nebyl tak čtivý jako je to u jiných autorů, které čtu...takže se mi kniha docela často vlekla a za mě mohla mít určitě nejmín o 100 stránek méně.

Co se týká příběhu... ten byl zajímavý a obsahoval i detektivní linku. Dokázala jsem ocenit jiné pojetí duchařiny, které je tu velmi atmosferické a jde si svou vlastní originální cestou. Ta pracuje s motivem kněžské skryté místnosti zaseklé v čase, do které se můžete dostat a pak nezestárnete a nemůžete ani zemřít. Líbilo se mi, že se dozvídám něco nového a speciálně tenhle námět mi sedl a dávalo to smysl.

Zpracování už bylo o něco horší. Celkově knihu hodnotím kladně...určitě není jednou z nejlepších duchařin co jsem četla, ale patří k těm nejoriginálnějším a nejpřekvapivějším...Největší mínus je za mě občas trochu chaotické pojetí příběhu, ale hlavně to, že mě to nebavilo už u konce moc číst a musela jsem se do toho nutit.

Didi15
18.09.2023 3 z 5

Masterton trochu jinak. Napsané opět dobře , nápad také dobrý , ale na mě moc duchařské a konec přitažený za vlasy.

LivN
09.09.2023 3 z 5

Bylo to spíše fantasy jak horor, ale postavy byly dobře popsané, tak se do toho nedalo zamotat. Pro mě průměrná kniha, ale jsem ráda, že jsem ji přečetla.

evineckY
30.08.2023 3 z 5

Musím přiznat, že ze začátku knihy mi vstávaly všechny chlupy na těle,
protože jsem ji začala číst večer.
spoiler:
Na to, čeho byl schopný a děsivý, ten konec byl hodně naivní.

lucia0482
27.08.2023 4 z 5

Čo sa stane,ak sa vo vašom dome ukrýva pradávne zlo?

Dům tisíce šepotů je prvá kniha od Grahama Mastertona,ktorú som prečítala. Nevedela som, čo mám čakať,no dostal sa mi do rúk parádny hororový kúsok s vynikajúcou atmosférou a zápletkou. Svieža a originálna ducharina mi zabrala dva dni. Navyše je v češtine vydaná len pred pár týždňami,takže je to horúca novinka.

V rozľahlom tudorovskom sídle Allhallows Hall umiera za záhadných okolností jeho majiteľ. Nebol príliš dobrým človekom a smútiť za ním nebude nikto. Jeho tri deti Rob, Martin a Grace s partnermi sa preto dostavia do rodičovského domu, aby sa dozvedeli otcovu poslednú vôľu. Dom pôsobí strašidelne a nechcú sa tam zdržiavať, no keď zmizne Robov synček Timmy bez jedinej stopy, musia zostať. V dome sa však deje niečo zlovestné, na chodbe počuť šeptanie neviditeľných ľudí a tiež nájdu veľmi divnú miestnosť s mocou, ktorú si nikto z nich nedokázal ani predstaviť. Keď nepomohla čarodejnica ani exorcizmus, Rob pochopil,že musí zachrániť nielen syna,ale aj brata, ktorý zmizol rovnako zvláštne.

Pri čítaní som mala niekoľkokrát zimomriavky. Veľmi sa mi páčilo,ako autor vykreslil dom a dokázal navodiť tú správnu mrazivú atmosféru. Vďaka legendám,ktoré nám porozprával, je dej ešte lepší a dokážem si predstaviť,aký strach, úzkosť a beznádej museli hlavné postavy cítiť. Vedia,že v dome straší a táto myšlienka ich sprevádza na každom kroku.

Koniec išiel naozaj strašne rýchlo, chvíľku by to vyzeralo,že Masterton to už chcel mať z krku, no nestihnete sa nudiť. Uväznené duše, veľmi staré zlo, stratení ľudia a všade prítomný strach z neznámeho - to všetko vystihuje túto knihu.

Keď ju čítate, neviete hneď úplne určiť, kto je tam naozaj ten zlý. Čo ak je len obeťou niečoho ešte horšieho? Rozhodne ma to bavilo omnoho viac ako strašidelné domy od Darcy Coates alebo Kill Creek. Plno zvratov je len ďalším príjemným okorenením skvele napísaného príbehu. Myslím si,že je čas pozrieť sa na Mastertonove knihy trochu lepšie. So slovami mu to naozaj ide.

richard7959
19.08.2023 4 z 5

Po všech těch stereotypních, neustále se opakujících duchařinách tu máme konečně něco svěžího a originálního. Jakmile začnete číst, nemůžete přestat. Opravdu chcete zjistit, jaká záhada obestírá staré sídlo Allhallows Hall. Napínavý příběh ozvláštňují všechny pestré legendy, která jsou tak příznačné pro celý Devon. Měl bych pouze dvě drobné výtky: 1. závěr knihy odsýpá tak bleskurychle, jako by se autor snažil stihnout blížící se deadline, 2. ten čistě béčkový konec. Jinak rozhodně doporučuji. 8/10

Redra
14.08.2023 4 z 5

První věc kterou jsem od autora četla a musím říct, že mne bavila. Líbil se mi nápad, nebylo to zase jen strašení duchů jako je ve většině hororů s námětem "strašidelný dům", ale spojení místní folklorní legendy a docela neotřelé zápletky. Souhlasím s komentářem níže, že závěr se úplně nevyvedl - hlavní zlo mohlo být vážně pojaté jinak. Ale spíš než to mi vadila úplně poslední kapitola. Většina hororů je taková, že na konci je najednou zvrat, abyste si nemysleli, že všechno dobře dopadlo :-), ale musí to alespoň nějak dávat smysl. Tady mi to přišlo hodně samoúčelné. Ale jinak můžu doporučit.