Chladný měsíc nad Babylonem

Chladný měsíc nad Babylonem https://www.databazeknih.cz/img/books/49_/497000/bmid_chladny-mesic-nad-babylonem-XqG-497000.jpg 3 34 17

V Babylonu, typickém ospalém jižanském městečku se žhavým sluncem, hustou mlhou a zrádnými bažinami, vzrůstá děs – kdosi tu totiž připravil o nevinnost i o život Margaret Larkinovou, mlčenlivou čtrnáctiletou dívku. Vrah je zdánlivě nepolapitelný a místní šerif si s případem neví rady. Zabiják se však rád zbavuje důkazů v řece Styx. A Styx je zdrojem nadpřirozené síly. Čím více hrůz tedy tento vrah spáchá, tím silnější zdejší entity jsou. Nevinní byli zavražděni... řeka chce vykoupení. V temných hlubinách vody a bahna se pomalu rodí zvláštní, téměř lidská postava, která vraha začne pronásledovat. Sleduje ho ze stromů. Pohrává si s jeho smysly. A když pak večer vyjde chladný měsíc, začínají se dít příšerné věci... Autor hororového bestselleru Elementálové nás opět zve do tajemných krajin své úžasné fantazie.... celý text

Literatura světová Detektivky, krimi Horory
Vydáno: , Fobos
Originální název:

Cold Moon over Babylon , 1980


více info...

Přidat komentář

denoush
18.04.2024 5 z 5

Za mě to byla naprostá pecka. Příběh mě tak zajímal, že mi nešlo knihu ani odložit. Byl jsem napnutý jak kšandy a vůbec jsem neměl tušení, kdo je vrah. Trošku mi tam chybělo vysvětlení těch duchařských pasáží, ale asi byl záměr nechat to bez komentáře, ať si to čtenář domyslí.

Ivan Kučera
08.04.2024 2 z 5

A ja že koho mi pripomína parádna obálka. Pozerám do anotácie... a BUM! Mike Mignola. Wow, pecka. Michael McDowell ma v minulosti zaujal relatívne skvelými Elementálmi, takže akonáhle vyšla jeho ďalšia knihu z osemdesiatok, Chladný měsíc nad Babylonem (TO je názov!), tešil som sa. A treba povedať, že prvých 100 strán je báječná plavba. Už ten odporný, bezohľadný, krutý, nemilosrdný úvod v člne! Následne tempo spomalí, začneme sa viac piplať v postavách, vzťahoch a atmosfére, ale na čučoriedkovej (!) farme som sa cítil ako doma, keďže McDowell patril k autorom, ktorí mali radi svoje postavy, bavilo ich tráviť čas v ich spoločnosti a tým pádom to bavilo aj čitateľa. Tešil som sa, ako ďaleko ma zavedie návšteva plná zlých ľudí, neveselých ekonomických podmienok a smrteľne nebezpečných, ale z podstaty nie zákerných (na rozdiel od ľudí) hadov. Žiaľ, zvyšných cca 200 strán je o ničom. Kladné postavy miznú z deja a nahradia ich záporné, ktorým sa z princípu nedajú držať palce. To by ale nevadilo. Postava predsa nie vždy nutne musí byť sympaťák roka, však. Problém je, že v spoločnosti takých odľudov vás absolútne nebaví tráviť svoj čas. Občas sa vyskytne niečo explicitne hororové, ale to, čo mohlo pôsobiť sviežo a dravo v 80. rokoch, pôsobí v roku 2024 (kedy sa ku mne kniha dostala) ako únavná žánrová rutina. Príbeh ma ku koncu už vôbec nezaujímal, otravovalo ma čítať ho a ku koncu som bol z toho všetkého rozčarovaný a polomŕtvy. Ako ma Michael nadchol svojou prvou knihou, tak ma schladil druhou. V r. 2016 vznikla filmová adaptácia nazvaná Cold Moon a stála za veľké hov... Nemusíte mi veriť, ale potom nevravte, že som vás nevaroval.


iv.ča
11.02.2024 3 z 5

Kniha byla napsána v roce 1980 a četla se velmi dobře. Na mě to bylo trošku moc přitažené za vlasy a trošku přehnané až. Pachatel byl jasný.

TerkinKnižnySve
13.01.2024 3 z 5

Michael McDowell - Chladný měsíc nad Babylonem



Počet strán: 327
Vydavateľstvo: #fobos
Žáner: #horor #thriller

Mne sa tati kniha páčila.

Priznám sa, že v tomto prípade som si najskôr prečítala recenzie, ani nevien prečo ma to napadlo a toe teda nie su vôbec dobré.

Ale ako píšem v úvode mne sa táto kniha páčila boli tam vraždy , bola tam ducharina, bolo tam psychické zhrútenie.

Prečo ale dávam len 3 hviezdy?

Nuž preto, že mi tam niečo chýbalo, možno o kusok viac zimomraviek, či ešte kúsok viac duchov ?

Každopádne knihu hodnotím kladne a je to výborná oddychovka, keďže tu páchateľa poznáme v podstate od začiatku, tak celý dej uvažujeme spolu s postavami ako ju sakra usvedčiť!

Kniha č. 12/2024
Štafeta č. 119

#kniznastafeta #kniznarecenzia #stafetovyzavislak #milujemeknihy2 #recenzieTerka #chladnymesicnadbabylonem #michaelmcdowell

Obsah:

#nadprirodzenébytosti #dôkazy

V Babylonu, typickém ospalém jižanském městečku se žhavým sluncem, hustou mlhou a zrádnými bažinami, vzrůstá děs – kdosi tu totiž připravil o nevinnost i o život Margaret Larkinovou, mlčenlivou čtrnáctiletou dívku. Vrah je zdánlivě nepolapitelný a místní šerif si s případem neví rady. Zabiják se však rád zbavuje důkazů v řece Styx. A Styx je zdrojem nadpřirozené síly. Čím více hrůz tedy tento vrah spáchá, tím silnější zdejší entity jsou. Nevinní byli zavražděni... řeka chce vykoupení. V temných hlubinách vody a bahna se pomalu rodí zvláštní, téměř lidská postava, která vraha začne pronásledovat. Sleduje ho ze stromů. Pohrává si s jeho smysly. A když pak večer vyjde chladný měsíc, začínají se dít příšerné věci...

Autor hororového bestselleru Elementálové nás opět zve do tajemných krajin své úžasné fantazie.

Kanuska
28.11.2023 2 z 5

Děsivý hororový příběh napsaný smrtelně nudným stylem.
Skvělý nápad, ale odfláknuté provedení. Dialogy byly občas divné, takové nic neříkající... Zcestná byla postava šerifovy dcery, která chtěla být zdravotní sestrou ale její jediná činnost u dědka bylo koupání v bazénu. A sotva uvěřitelné uvažování šerifa - na silnici je krve jak z vola (nechci spoilerovat) a on to považuje za krev z velkého mývala.
Sto stran ubrat a možná by příběh měl lepší a čtivější spád.

Mamka_cte
03.11.2023 2 z 5

Horor, co je spíše totální vyvražďovák. Strašidelných míst bylo jak máku. Ale musím říct,že docela strašidelné byly. Alespoň že tak.

Skoro celá kniha se odehrává na borůvkové farmě, která stojí samostatně v bažinách. Toto mělo samo o sobě svůj potenciál, ale autor ho vůbec nevyužil a spíše popisoval jak borůvky pěstovat. No hrůza.

Kniha by se dala popsat pár slovy.
Borůvky, vraždy, peníze, pomsta.

Více k popisu asi netřeba.

Já, která má ráda napětí, strach, nějaké to nadpřirozeno a obecně horory, jsem zde dost trpěla. Budu si muset brzo zlepšit chuť nějakým pořádným hororem!

CharlesWard
03.07.2023 2 z 5

V osmdesátkách možná tohle postupné, rádoby budované napětí fungovalo, ale dnes už chce čtenář poněkud víc, než 85% knihy číst o tom, jak je potřeba udržovat borůvčí. Na nějaký ten gore v úplném závěru přeci jen dojde, aby se tak nějak vykompenzovalo to, že 3/4 knihy neměly naprosto žádný děj, ale bahno z řeky Styx už škodu bohužel napáchalo, a tahle pachuť se ze čtenářových úst bude dostávat jen těžce!

Jidu
21.06.2023 1 z 5

Dle anotace to znělo TAK slibně. Krutý vrah, temná řeka s ještě temnější silou...No, ale opět musím říct, že autor totálně zahodil potenciál.

Tento 43 let starý horor nás zavede na borůvkovou farmu, kde žije babička se svými vnoučaty. Borůvková farma zde hraje velikou roli, protože několik kapitol se dost zaměřuje na pěstování a úrodu tohoto ovoce. No, prostě klasický horor!

Když už dojde na vraždu, tak je to teda pořádný fofr. Na to, jak autor rozebírá výše zmíněné plodiny, tak vraždu lupne asi na dvě strany a nazdar.

Celou knihu nám doplňují extrémně infantilní dialogy mezi jednotlivými postavami, které jsou tak nedůvěryhodné, že jsem se místy neubránila a opravdu jsem se smála. A to od hororu přesně chceme, že?

Jednu hvězdičku dávám za trochu děsivé scény, které zde byly, ale bylo jich málo a ještě k tomu nejsou dotažené. Ovšem ofidiofobové - pozor - hadů je zde fakt hodně, nebylo mi to příjemný a reálně to na knize bylo to nejděsivější. FUJ.
Závěr mi příběh nezachránil. Byl zvláštní, jednoduchý a vůbec ne krutý, což jsem teda rozhodně čekala.

Celkově, za sebe, knihu nedoporučuji. Je opravdu zvláštní.

Redra
20.06.2023 3 z 5

Na knihu jsem se vyloženě těšila a když jsem jí přečetla, přišlo trochu zklamání. Líbí se mi pomalu vystupňované napětí, kde jsou třeba nejděsivější jen ty náznaky, ale tady se to najednou láme do nějakého zombie masakru a ten mě už popravdě nebavil.

twister78
13.05.2023 2 z 5

Zvlastni kniha. Zacatek bezi pomalu a nese se v duchu "jak pestovat boruvky". Po vrazde se dej lehce rozjede, ale tempo je stale pomale a ke konci se dej utrhne ze retezu a zacne totalni masakr. Neni to vylozene spatne, ale k dokonalosti ma daleko.

Turante
29.04.2023 4 z 5

Velice dobrý příběh, postupné gradování děje je opravdu dobré. Ale konec to trochu kazí, což bylo i v minulé knize od autora. Každopádně kniha stojí za přečtení :)

jarin58
02.03.2023 4 z 5

Kniha byla napínavá,děj strašidelný,ale ten závěr ubral na hodnocení.Přesto doporučuji všem kdo jste milovníkem thrillerů a hororů.

Izu
04.02.2023 5 z 5

Tomu říkám po dlouhé době poctivý horor se vším všudy.Doporučuju všemi deseti.

Roxxi
31.01.2023 5 z 5

Jo, tak tohle me fakt bavilo. Vyborny styl vypraveni me dostal hned od prvnich stranek. Neni to klasicky horor, je to spise detektivka s nadprirozenymi prvky, hledani vraha i chovani lidi, kteri vi,ale pro vlastni prospech mlci, serif rozhodne neni ten nejspravnejsi spravnak, i kdyz vi, ze jeho postup neni spravny, ale zase je jednodussi..... ....proste tak jako v zivote. A nadprirozeno? Nakonec si kladu otazku - opravdu to bylo nadprirozeno nebo jen vysinuti mysli urciteho jedince, ktere jej dovedlo kam jej dovedlo? Za me rozhodne stoji za precteni.

katerina6705
10.01.2023 4 z 5

Tohle je kniha, u které se budete příjemně bát.
Byla jsem na ni hrozně zvědavá a musím říct, že splnila má očekávání.
Moc se mi líbil styl psaní, který byl hodně vypravovaný s málo dialogy. Jako kdyby vám ten příběh opravdu někdo vyprávěl. Moc příjemné.
A obsah samotný mě také velice zaujal. Začátek je velice zajímavý. Dále si čteme poklidný příběh na malém městečku, najednou přijde obří zvrat a už to jede. Chvíli zase klid, pak nějaké to bububu, protože to prostě u hororu nesmí chybět, jinak to není horor. Pak chvíli čtete i s pusou dokořán a napjatě čekáte, jak to autor zakončí. No, prostě super počtení. Do děje vás vtáhnout detailně popsané scény, ale rozhodně ne nic přehnaného. A postupně servírované informace, které vám vše krásně objasňují.
Autor napsal propracovaný a děsivý příběh, o kterém by se dalo klidně říct, že se mohl i stát.

Pokud jste milovníkem thrillerů a hororů, tak si na tuhle knihu určitě vzpomeňte, až nebudete mít co číst.

Ctenar1202
27.12.2022 4 z 5

Po dočtení knihy jsem nadšená. Ač to zpočátku tak nevypadalo, protože na prvních pár desítkách stránek čteme o pěstování borůvek a farmaření a já si říkala cože? Já snad čtu úplně jinou knihu. Upřímně, nebavilo mě to. Ale pak přišel zlom a já se od knihy nemohla odtrhnout. Plíživý strach si mě omotával kolem prstu, mráz běhal po zádech a pustit si k tomu nějakou strašidelnou hudbu, tak bych měla dokonalý hororový prožitek. Ale stačilo mi příběh jen číst. Autorovy popisy jsou velice detailní a opravdu nebudete mít problém si představit, jak jedete autem naprosto opuštěným lesem, kde se múže kdykoli cokoli zjevit přímo před vámi...Líbí se mi však, že autor nezacházel vyloženě do nějakých fantasmagorií, ale vše lze rozumem vysvětlit....lidská mysl a představivost je totiž tak hluboká a neprozkoumaná, že nevíme, co se nám v ní urodí...

Vy, kteří máte rádi napětí, strach a nadpřirozeno, tak vám knihu doporučuji.

milanříský
12.12.2022 4 z 5

O první smrt se hned zkraje postarají stylově chřestýši vylovení z řeky Styx, jinak je více než třetina o hledání ztracené holky a líčení vztahů mezi obyvateli ospalého jižanského městečka, kde udeřil vrah a místní komunitou nález mrtvoly otřese.

Král brakových paperbacků Michael McDowell tady představuje celkem kuriozní bandu, byť do opravdu bizarních figurek mají pořád daleko. Zločin v zapadákově však obnaží vzájemné spory a víc se v knize intrikuje, než straší. Což nevadí, protože se zde setkává zlo pramenící z lidské povahy s jiným, podstatně temnějším a pocházejícím z místní řeky.

Příběh se po chřestýším mordu rozjíždí pomalu, což mu neubírá na kvalitě, jen na to myslete, ať pak neremcáte, jedná se o více než čtyřicet let starý text. Naopak v pozdějších částech umí McDowell slušně dupnout na plyn a rozjet poměrně intenzívní a nečekaná jatka. A to vše skvěle zabalil do promakaných reálií a plejády charakterů, z nichž nekteré jsou fakt odpudivé .

Elementálové tedy byli trochu víc weird, tady se poctivě pracuje s atmosférou zapadlého prdelákova a kdo je největší monstrum odhadnete celkem rychle. A v závěru vám určitě na tváři zůstane škodolibý úsměv.

Štítky knihy

tajemství

Autorovy další knížky

Michael McDowell
americká, 1950 - 1999
2021  70%Elementálové
2022  66%Chladný měsíc nad Babylonem

Kniha Chladný měsíc nad Babylonem je v

Právě čtených2x
Přečtených39x
Čtenářské výzvě5x
Knihotéce77x
Chystám se číst45x
Chci si koupit13x
dalších seznamech4x