Elementálové

Elementálové https://www.databazeknih.cz/img/books/47_/475037/bmid_elementalove-Bnv-475037.jpg 4 149 45

Po bizarním a znepokojivém incidentu na pohřbu matriarchy Marian Savageové se McCrayovi i Savageovi těší na poklidné, odpočinkové léto v alabamském Beldamu při pobřeží Zálivu, kde se na pláži z třpytivě bílého písku tyčí tři viktoriánské domy. Dva z nich jsou obyvatelné, ale třetí leží pohřbený pod obrovskou písečnou dunou. Ačkoliv v něm celá desetiletí nikdo nepřebýval, nelze říci, že by dům byl prázdný. V jeho útrobách číhá něco smrtícího. Něco, co děsí Dauphina Savage i Lukera McCraye od doby, kdy byli děti, a stále je to pronásleduje ve snech. Jde o něco strašlivého, co má dost možná na svědomí nevysvětlitelná úmrtí, k nimž v Beldamu došlo v minulých letech – a nyní je to připraveno znovu udeřit. Román Elementálové (1981) Michaela McDowella, unikátní duchařský příběh o strašidelném domě, je jednou z nejlepších knih vydaných během zlatého věku hororů v sedmdesátých a osmdesátých letech minulého století. McDowell, známý především pro své scénáře k filmům Tima Burtona, Beetlejuice a Ukradené Vánoce (také pod názvem Noční můra před Vánocemi), je v současné době doceňován jako jeden z nejlepších autorů moderního hororu a mistr jižanské gotické literatury.... celý text

Literatura světová Horory Fantasy
Vydáno: , Fobos
Originální název:

The Elementals , 1981


více info...

Přidat komentář

zuzi1162
05.04.2024 5 z 5

Nádherně napsané. Člověk je pořád tak troošičku napjatý, co se stane.

dacek
20.02.2024 4 z 5

Podivínští členové ze dvou rodin, obzvlášť Luker s Indií je zvláštní dvojice otce s dcerou, k tomu tíživá atmosféra rozpálené Alabamy a záhadný třetí dům. Závěr solidní a vztahy mezi postavami ucházející. Nezapomenutelné dílo to není, ale nemůžu říct, že bych se nudil.


SáraR.
31.12.2023 4 z 5

Kniha pro mě byla vítaným osvěžením po bohužel odložené, poměrně složité fantasy. Četla se vyloženě sama. Nápad byl velmi, velmi originální a autorovi patří můj obdiv. Je tu ale jeden zádrhel, který mi pořád vrtal hlavou. Postavy. Za mě většina z nich byla relativně uvěřitelná, až na Indii. Jak už tu někdo psal, většinu času se chová na 20, pak se zase objeví chvíle, kdy se na svůj věk (13) chová. Ta je pro mě vyloženě záhadou. Trochu mě mrzí, že záhada třetího domů je vesměs otevřená a nikdy se nedozvíme jak a proč se v domě nacházelo to "zlo". Každopádně mě kniha bavila , ikdyž bych ji spíš doporučila číst v létě. ;)

bozena3656
07.12.2023 3 z 5

Rozjezd byl hodně pomalý a na můj vkus se všechno seběhlo rychle v posledních málo kapitolách. Nicméně se kniha četla hezky.

mondulinecka
26.03.2023 2 z 5

(SPOILER) Mno nejak nevim, odkud začít. Zacalo to naprosto šílenou předmluvou, jak zde již bylo zmíněno, která knihu samotnou vychvalila až do nebes. Taky mě to odrazovalo. Asi jediný důvod, proč jsem knihu hned neodlozila byl fakt, ze McDowell spolupracoval s Timem Burtonem.
Každopádně Zhruba 3/4 knihy se absolutně nic nedělo, všichni nesmírně unavení z vedra a vydeseni ze třetího domu, aniž by dokázali vysvětlit proč.
A ten konec? 13ti lety děcko co bězně nasává a asi i fetuje se svým otcem se vyzbroji sekackem a nožem a jde do boje .. a jestli se něco stane-sněz moje oči. Proč ne, ze, když matky Savageu jedí své děti.
Jediný co muzu hodnotit pozitivně je styl psaní. Četlo se mi dobře, ubihalo to rychle, ale jinak mě to fakt nebavilo.

stanislav0373
18.02.2023 3 z 5

Klasický oldschoolový horror s příjemně pomalým rozjezdem a dramatickým koncem. Prostě osmdesátky :-)

Podobné příběhy mám rád, duchařina, tajemno, rodinná prokletí a plíživé napětí.

Nikyska383
28.01.2023 4 z 5

Dlouho mi trvalo než sem opomněla slova z úvodu, kde stále bylo -dokonalá-nejlepší-dokonalá.. docela mě to knihu "zhnusilo" ,protože co se až tak moc chválí není dobré.
Ale tak pojďme na to... první 1/4 knihy sem byla naprosto zmatená ve změti postav. Neuměla sem si přirovnat kdo ke komu patří a v jakém vztahu vlastně jsou, hlavně vše mluví přes sebe na sebe...uff od poloviny už se chytnete a děj Vás pohltí.Chcete vědět co bude dál..jak se to rozvyne..a bác konec kapitoly=konec napětí a myšlenkové pochody postav jiným směrem. Přiznávám,že to mě vždy rozstřelilo.Takže rychle přelouskat, ať sem zase v ději. Díky bohu kapitoly nejsou dlouhé a 2x díky bohu pak už se to neobjevuje a naprosto propadnete do děje jako písek do domu ;)
Přiznávám, že mě neskutečně vytáčela Indie.. pokud přemýšlíte nad postavami během četby tak tahle "děvenka" Vám zamotá hlavu.. Je vnučkou Barbary , dcerou Lukera a poměrně přidrzlá s vlastní hlavou a velmi dospělými názory a pohledem na věci co se dějí..Taksi říkáte to bude cca 20-25letá žena.Lukerovi je 33let aháá a začnete počítat.. pije kafe..burboun,whisky.. a ke konci zjistíte že je jí 13let. Jsou chvíle kdy na to myšlenkově názory odpovídá, ale je jich jen pár.
Každopádně strach a napětí tam je..čekáte..čekáte v přítmí a pomalu rozplétáte co se vlastně v Beldamu děje a proč a zda se ta linie přeruší či ne..je..otevřené

klmonkaa
24.01.2023 4 z 5

Knihu som čítala príšerne dlho. Nebola zlá, keď sa na to po finále spätne pozriem, dej bol zaujímavý, iba ma to až tak nevtiahlo. Za mňa toto dielo nebolo až také "čtivé", na Slovensku asi nemáme taký výstižný pojem, ako je české slovo "čtivý". Možno "čítavý", ale to mi moc nesedí. :D

Moniska2410
18.11.2022 1 z 5

Popravdě nevím co si o knize myslet. Podle popisu jsem se těšila na příjemný napínavý příběh, u kterého se budu bát, ale skutečnost mě velmi zklamala.
Celý děj byl spíše táhlý a bez špetky zajímavosti. Kniha mě vůbec neoslovila.
Možná mi nějak unikl smysl téhle knihy, ale podle mě spíš žádný neměla.

lucakuca
02.11.2022 4 z 5

(SPOILER) "Jestli se něco stane, sněz moje oči..."

No překvapení!
Nejdřív je to pomalé, ubíjející, suché a unavující...
"Co se tam asi tak může stát za překvápko?"
Vlastně žádné a přitom konečná smršť, kdy puberťák má v jedné ruce sekáček na maso a ve druhé porcovák a jde...

Veronika2692
25.10.2022 5 z 5

Ale to byla moc dobrá knížka. Sáhla jsem po ní vlastně úplně náhodou a vyplatilo se. Krásně sepsané, výborně vypiplane postavy a prostě celý příběh. Krásné děsivý a finále za mě výborné. Tohle se povedlo

Redra
12.09.2022 4 z 5

Kniha mne velmi mile překvapila, pomalu vystupňované napětí, zajímavě vykreslené charaktery postav. Nevzbudí sice vyloženě hororový děs, ale pocit tajemna a mrazení určitě.

Sysel
23.07.2022 4 z 5

Kniha je velice čtivá. Příběh byl velice zajímavý, ale říkala jsem si, že o horor tedy opravdu nejde. Spíš příběh dvou rodin. Konec byl však vyvedený. Škoda jen, že více záhadna nebylo propleteno celou knihou. Něco mezi 3 a 4 *

IreneP
13.07.2022 4 z 5

Napínavé, pomalé, plíživé strachy a děsy. Horko, vedro, malátnost, ospalost v izolaci mezi mořem a pískem pomalu pohlcujícím vše. A vidiny. Nebo ne? Výborně zpracované téma a la strašidelný dům. Řadím po bok Domu na kopci, to jest na špici.

Mooneylan
15.06.2022 3 z 5

"3,6... not good, not terrible"
I když bych to tady na databázi spíš hodnotila jako 2,5/5.
Elementálové jsou podle mě milý odkaz na klasické gotické romány se strašidelnými domy. Jižanská kultura je tady trochu zvláštně vykreslená a nemyslím si, že zcela správně. Mnoho dialogů je tu psáno na sílu a celý příběh se nejdřív dosti táhne a k vyústění dojde tak rychle a nesmyslně, že než vystrašení jste spíše otrávení. Přitom má titul skvělý koncept i myšlenku, postavy, na kterých by se dal stavět opravdu dobrý horor. Ale autor možná sám psal dílo někde v hlubinách Beldamu a bylo mu tak strašné vedro, že už to prostě jenom chtěl mít za sebou.
Obecně mi přijde, že poslední dobou se z hororu stává spíše žánr odpočinkový, takový na to "letní čtení". Aby vás zaměstnal jen tak napůl, aby zaujal, ale nenutil moc přemýšlet. Co mě ale upřímně děsí na tomto (a dalších titulech), jsou přeložená doporučení na přebalech mistrů Petera Strauba nebo Stephena Kinga. To jako fakt...?
Když to ale vezmu kolem a kolem, jsou Elementálové odpočinkové čtení. Možná i skvělým startem pro dospívající čtenáře, kteří chtějí začínat s hororem z lehka.

iv.ča
12.06.2022 4 z 5

Mě se knížka líbila. Četla se dobře. Příběh originální. Děsivé to nebylo, ale ani to neurazilo.

CharlesWard
26.05.2022 2 z 5

Pokud tohohle paspisovatele King někdy opravdu označil jako nejlepšího současného autora paperbacků své doby, docela se děsím, jak vypadali ti nejhorší. I přes relativní útlost knihy, se snad třetinu naprosto nic neděje, a my se tak dozvídáme podrobnosti z jedné epizody seriálu Dallas. Když už nám tedy následně Dowell vše předá a kniha se pomalu přehoupne do druhé poloviny, je potřeba náhle honem a nahned vyrukovat s nějakým tím strašením. A tak nevíme co, nevíme proč, jen že je. A najednou už ani to, jen konec. Kniha budiž nakladatelství Fobos výstrahou, že některé staré škváry by měly zůstat naprosto účelově zapomenuty!

kachnat
01.05.2022 4 z 5

Hezky napsaný příběh, dobře popsaná atmosféra. Úplně TOP to pro mě není, ale četlo se samo :-)

Finn69
17.04.2022 4 z 5

Docela pěkná duchařina o strašidelném domě, s hezky vykreslenou jižanskou atmosférou. Samozřejmě Dům na kopci je jen jeden, ale i tohle je pěkná knížka.
Neuděláte chybu když ji otevřete.

petrarka72
13.04.2022 3 z 5

Zázrak to není - ale odpad také ne. To, že horor se z toho stává až ve druhé části (i když exponován je obratně už v prvních kapitolách), je jedna věc, ale číst si o McCrayových a Savageových není nuda, pokud člověk netrvá na čtyřech šokujících zvratech v minulých generacích a osmi v této. Písek v hlavní roli, strašidelné domy mezi vodou a pouští, atmosféra výborná, rozjezd pomalejší, ale ty záblesky děsu vcelku stojí za to - a finále je strhující. "Věci nejsou takové, jak se zdají."

Štítky knihy

gotika horory duchové a přízraky strašidelné domy gotické romány Alabama

Autorovy další knížky

Michael McDowell
americká, 1950 - 1999
2021  70%Elementálové
2022  66%Chladný měsíc nad Babylonem