picris picris komentáře u knih

☰ menu

Nikdy nepovím Nikdy nepovím Casey Kelleher

Vše důležité je popsáno v předcházejícím komentáři, stejné pocity kniha vyvolala i ve mně. Snad jen doplním, že mne trochu štvalo to neustále se opakující: proč si ten či onen myslí to a to, a proč udělal to a to, zkrátka ten úhel z pohledu vypravěče. Mám raději knihy psané v první osobě, tady se navíc omílalo to samé pořád dokola. Jinak slušné a originální.

19.02.2024 4 z 5


Easy? Easy? Tammara Webber

Kniha se sice dotýká citlivého tématu, ale je to psáno moc strojeně, postrádám zde nějakou přirozenost, jak ve stylu psaní, tak ve vývoji celého příběhu. Vše do sebe perfektně zapadá, na konci samozřejmě happyend. Je to takové školácké, chybí mi reálné vnímání emocí, kniha je na mne nedýchla a celkově mi toho moc nepředala.

05.02.2024 3 z 5


Ptáci v parcích a zahradách Ptáci v parcích a zahradách Jaap Schelvis

Moc pěkná oddechová knížka vhodná pro malé i velké. Textu není mnoho, primárně má zaujmout fotografiemi. Líbí se mi, že je zde u každého druhu vypíchnuta nějaká zajímavost, čímž se pak ptáček lépe pamatuje. A co je hlavní, všechny druhy jsou u nás reálně, některé zcela běžně, pozorovatelné.

24.01.2024 4 z 5


Třetí hlas Třetí hlas Rolf Börjlind

Třetí přečtená kniha z této série a alespoň prozatím pokračovat nebudu. Čte se to sice rychle, ale tento díl mne moc nebavil, celé to bylo takové moc románové, bez větší akce. Opět se tu motalo mraky jmen a postav, aniž by člověk byl schopen (nebo i chtěl) si je všechny zapamatovat. Tři hvězdy, je to opravdu průměrná krimi.

19.01.2024 3 z 5


Mluvící balík Mluvící balík Gerald Durrell

Taková pohádková, a speciálně pro děti napsaná, Farma zvířat. Milé počtení, a věřím, že těm nejmenším to bude připadat velmi dobrodružné a zajímavé. Jen ať si v dnešním světě rozvíjejí fantazii i takto příjemně.

27.09.2023 3 z 5


Vánoční zázrak Vánoční zázrak Jay Asher

Opravdu velmi naivní. Neřekla bych, že autor dokázal vystihnout chování náctiletých. Celé je to takové suché, bez děje. Dvě hvězdy za námět, ten se zdá dobrý, ale bohužel provedení už pokulhává.

11.09.2023 2 z 5


Modlitba za mlčení Modlitba za mlčení Linda Castillo

Tak bohužel tento díl mne neuchvátil. Četl se svižně a dobře, příběh byl opět napsán zdařile, ale zde mi chybí napětí (pokud pominu předposlední kapitolu) a ta správná chmurná a tíživá atmosféra. Dokonce se mi docela pletli podezřelí, musela jsem se vracet a zjišťovat, kdo byl kdo. S prvním dílem se absolutně nedá porovnávat, ten byl o kalibr výše. A už vůbec nerozumím, jak někdo může napsat, že to málem nedal (vždyť v této knize toho zas tak moc nebylo), thrillery holt nejsou pro bábovky :)

04.06.2023 3 z 5


Babička Babička Božena Němcová

Romantický příběh jehož součástí chcete v danou chvíli být. Krásná zajímavá čeština, ačkoli přiznám se, že některým slovům, či větám, jsem vlastně jen těžce rozuměla.

09.05.2023 3 z 5


Počkám na tebe Počkám na tebe J. Lynn (p)

Celkem dobře napsané a čtivé, uvěřitelné. Chvílemi narazíte na nějaké to trapné klišé, ale celkově hodnotím kladně. Prostě taková americká "lanczovka".

10.04.2023 4 z 5


Ikabog Ikabog J. K. Rowling (p)

Zhruba do poloviny knihy se člověk relativně nudí, text postrádá barvitost. Poté se příběh začíná rozvíjet a děj začíná konečně plynout. To, že je v knize popsáno mnoho krutosti nevidím jako důvod, proč příběh nedat přečíst dětem, ty toho stráví mnohem více, než dospělí, ale myslím si, že by je spíše nemusel bavit. Já osobně právě především z první poloviny knihy cítím silný politický podtext, a jak už bylo napsáno v příspěvku níže, řekla bych, ač to možná autorka nezamýšlela konkrétně, že mluvíme o komunismu. Možná jen chtěla upozornit na obecné dění ve světě, mnoho násilí a absenci laskavosti, každopádně poslední část byla celkem emotivní a mohla by současníkům přinést nějaké to ponaučení.

10.03.2023 3 z 5


Polibek Polibek Anna Todd

Páni, nikdy více... maximálně trapné, nereálné, dialogy hloupé. Možná vzpomínky na neukojené období autorčiny puberty? Tipuji, že její oblíbený film bude "Velmi nebezpečné známosti", no a kniha je též jasná "50 odstínů šedi". Za mne totální brak a nějak nemůžu pochopit, jak to někdo, krom puberťáků, může hodnotit kladně. Totální ztráta času a papíru, to nemluvě o dalších dílech (ty však číst rozhodně nehodlám)!

24.02.2023 2 z 5


Po tvém boku Po tvém boku Kasie West

Takový celkem příjemný příběh. Některé části možná méně uvěřitelné, ale budiž. Jinak teda nevím, já osobně bych rozbila okno, abys se dostala ven, ale chápu, že to moc romanticky nezní...

21.01.2023 3 z 5


Broučci: pro malé i velké děti Broučci: pro malé i velké děti Jan Karafiát

Z této knížky mi jako malé předčítala mamka a pamatuji si, že jsem to měla moc ráda. Asi jsme se nedostaly k oněm poněkud syrovým částem, kdy v širém okolí nezůstane jeden jediný živý brouček. Kniha se mi moc líbila, příběh na mne působil mile a pohádkově, ale jen do té doby, než jsem tu objevila komentáře poukazující na náboženský fanatizmus. Poté jsem se na knihu začala dívat trochu jinak. Možná tomu tak trochu je, ale musíme si uvědomit, kdo a v jaké době, příběh napsal. A i když mne drobet odrovnal konec, knihu považuji za poučnou a příběh za originální a pěkný A myslím si, že by se dětem naopak přečíst měl, protože často dokážou strávit některé věci lépe, nežli dospělí. Zde se snoubí krásný pohádkový příběh s denní realitou života.

20.10.2022 3 z 5


Zelená jako smaragd Zelená jako smaragd Kerstin Gier

Tento díl byl o něco výraznější, než ten předešlý. Přesto ve mně nic velkého nezanechal. Některé kapitoly považuji za zbytečný balast. Samotný závěr nijak zvlášť propracovaný. Celkově bych očekávala více zajímavějších interakcí G a G. Přijde mi, že si kniha hraje na něco chytrého, ale ono tomu až tak není.

12.10.2022 3 z 5


Poppy Borůvková, narozená v pondělí Poppy Borůvková, narozená v pondělí Jennifer K. Brown

S přihlédnutím k faktu, že se jedná o dětskou knížku, dávám dvě hvězdy. Námět možná zajímavý, ale některé části postrádají logiku (určitě bych se kvůli nějakému náramku či míči toulala v noci po chodbách nebo snad hůře, v lese). Tady jsem vážně sáhla hóóódně vedle.

30.09.2022 2 z 5


Fantastická zvířata a kde je najít: Původní scénář Fantastická zvířata a kde je najít: Původní scénář J. K. Rowling (p)

Příjemné, oddechové čtení. Film jsem viděla, tudíž má fantazie nemohla vytvářet vlastní představy, ale na druhou stranu se mi odehrával přímo před očima, mám pocit, jako bych ho právě zhlédla.

14.09.2022 4 z 5


Zámek v oblacích Zámek v oblacích Kerstin Gier

Kniha se čte příjemně, lehce a rychle, ovšem stále tak nějak čekáte, co se vlastně bude konečně dít. To, že z fantasy světa tu není zhola nic by mne až tak neštvalo, ale 400 stran relativně o ničem mne popravdě drobet zklamalo. Romantika se také moc nekonala, u autorky jsem zvyká na větší vzrůšo. No a nakonec co se týče té krásné autenticky popsané vánoční atmosféry, ani ta nebyla nijak zvlášť vykreslená. Očekávala bych něco ve smyslu... byl tam obří vánoční strom ozdobený skleněnými andělíčky... visely tam girlandy z cesmíny... na stole hořel adventní věnec s chvojí a jedlových šišek... Štědrý večer nebyl popsán vůbec. Nemohu říct, že bych se nudila, ale čtení je to víceméně dětské.

04.09.2022 2 z 5


Slib mlčení Slib mlčení Linda Castillo

Výborná krimi, čte se rychle a dobře. Tohle je knížka, která vás pohltí, nebudete chtít přestat a postupně zjistíte, že čtete další a další kapitoly. Mně osobně syrovost i surovost tohoto příběhu nadchla, autorka se toho nebála, a to je dobře. Když mám chuť na moderní thriller, je tohle přesně ono, čím více kousků a ujetosti, tím lepší :) . Ani níže zmíněná "lovestory", která se v příběhu objevuje mi zde nevadí, naopak, myslím, že sem celkem nenásilně zapadla. A i když vraha vypozorujete celkem brzy, nevadí to, výsledný dojem to absolutně nepokazí. Toto je již druhá kniha, kterou jsem od autorky přečetla a hodlám pokračovat.

28.08.2022 5 z 5


Smrt krásných srnců Smrt krásných srnců Ota Pavel

Krásné povídky, ve kterých se radost i smutek plně kloubí. Perfektně vykreslená atmosféra dnů příjemných i těch chmurných. Pohled dětskýma očima autora dodává příběhů tu správnou věrnost.

18.07.2022 4 z 5


Nejtemnější část lesa Nejtemnější část lesa Holly Black

Já fakt nevím. Doufám, že za vše může český překlad (to snad ani nemohl překládat jeden člověk) a nekvalitní korektura, protože těch chyb je tam nasekáno vážně dost. Nápad velmi dobrý, fantasy chvílemi moc pěkně vykreslené, ale hrozně moc tomu chybí, a já vlastně nevím co. Chvíli jste v kvalitně napsaném příběhu a postavám jejich charaktery a chování plně věříte a o pár stránek dále si říkáte "sakra, to vážně čtu knihu pro malé děti?", protože jinak si chvílemi tak stupidně napsaný text nedokážu vysvětlit. Škoda, očekávala jsem vážně více, ten potenciál tam rozhodně byl.

11.07.2022 2 z 5