Nejtemnější část lesa

Nejtemnější část lesa https://www.databazeknih.cz/img/books/25_/251514/bmid_nejtemnejsi-cast-lesa-qkU-251514.jpeg 4 481 123

V lese leží na zemi skleněná rakev a v ní spí chlapec, který má na hlavě rohy a jehož uši jsou špičaté jako nůž... Hazel žije se svým bratrem Benem ve městě Fairford, kde vedle sebe žijí lidé a kouzelná stvoření přezdívaná Lesní lid. Sjíždějí se sem turisté, aby na vlastní oči spatřili divy pohádkové říše, zejména pak rohatého chlapce. Jenže návštěvníci nevidí nebezpečí, které se zde skrývá. Hazel a Ben si od pradávna vyprávějí smyšlené příběhy o chlapci ve skleněné rakvi. V jejich vyprávěních je on princem a oni chrabrými rytíři. Namlouvají si, že princ je jiný než ostatní Lesní lidé, kteří uzavírají s lidmi kruté dohody a číhají na turisty ve stínech stromů. Hazel ví, že není možné, že by se rohatý chlapec probudil. Jenže přesně to se jednoho dne stane…. Celý svět se obrací vzhůru nohama a Hazel musí přijmout roli rytíře, na kterého si kdysi hrála. Je vtažena do víru nové lásky, musí se vyrovnat se zradou a rozhodnout se, na čí straně stojí. Dokáže v této roli obstát? V podobě románu Nejtemnější část lesa se Holly Black, autorka mnoha bestsellerů, vrací k okouzlujícím pohádkovým příběhům, díky kterým se na počátku své kariéry proslavila.... celý text

Literatura světová Fantasy Pro děti a mládež
Vydáno: , Omega
Originální název:

The Darkest Part of the Forest , 2015


více info...

Přidat komentář

Sixtinka144
25.04.2024 3 z 5

Tato standalone kniha mi sedla o něco více než předešlá kniha od autorky (Nejchladnější dívka ve Městě chladu). Opět tady máme malý fantasy svět, který nějak funguje, což my moc nevíme jak, protože kniha je kraťoučká a tak zde není tolik vysvětlování, kolik by si možná tento svět zasloužil. Naštěstí zde nejsou žádné zlouhavé pasáže, ale akce zde také není tolik. Co se týče romantické linky tak teda nic moc, žádné budování vztahu. Hlavní zápletka taky není bůh ví jak skvělá, ale je to oddechové fantasy čtení, které máte rychle přečtené. Hlavní hrdinka jakožto rytíř se mi moc líbila, a i proto knihu hodnotím alepoň průměrně.

zatoulane_knihy
06.04.2024 4 z 5

NEJTEMNĚJŠÍ ČÁST LESA

Podle různých recenzí a anotacích, které jsem četla na tuto knihu, jsem čekala opravdu jiný děj.

Prostředí je ze současné doby. V jednom městě v kouzelném lese, ve kterém žijí bytosti z bájí a nejenom ty hodné, ale většinou ty zákeřné, zlé a zlomyslné.

Hlavními postavami jsou sourozenci, které jsem si hned zamilovala. Právě z jejich pohledu si můžeme přečíst tento příběh.

Milostné linky jsou zde trošku skryté, ale když se objeví je to kouzelné přiznání. Prostředí ve kterém vyrostli, je jednoduše a přesto bohatě popsané.

Když si člověk myslí, že už vše chápe je hned na omylu. Na to že to je jen jeden příběh bez pokračování je za mě úžasně napsaný!! 

Četlo se mi to s lehkostí a ani jsem nevěřila jak rychle mi utíkají stránky


baru_lienka
26.03.2024 3 z 5

ak nějak se snažím přijít na nějaké logické vysvětlení, proč jsem tuhle knihu četla déle než rok a nemůžu na nic přijít, snad jen to, že čtu víc knih najednou a vždycky jsem měla rozečtenou nějakou zajímavější

Po přečtení série Krutý princ jsem od knihy měla asi trochu jiné očekávání (ano, ty často představují kámen úrazu). Z knihy jde určitě poznat, že ji psala stejná autorka, objevují se v ní známé postavy a podobné myšlenky.
Black klade důraz především na disfunkční rodinu a důležitost sourozeneckých vztahů (ehm, ehm, Jude a její sourozenci) a to jeden mezi Hazel a Benem, ale i mezi všemi jejich dalšími spojenci.
Autorka umí slovy krásně vyjadřovat hluboké myšlenky, vymyslela skvělou zápletku (I mean záhada s Enjou byla fakt dobrá), ale celkově jsem se do příběhu nedokázala ponořit ani zdaleka tak moc, jako právě u Krutého prince.

Bára2003
12.03.2024

Vzdala jsem po 58 stránkách.... Třeba ji dám šanci někdy v budoucnu

denniys
26.02.2024 3 z 5

Bylo to dobrý, ale Holly umí i líp..
Oceňuji její "vílí" svět a jeho propracovanost..
Jen v této knize byla spousta zbytečných stran a neměla šťávu..

Kateřina259
25.12.2023 4 z 5

I přes ty všechny negativní komentáře tady musím knihu doporučit. Autorka patří moje oblíbené a pokaždé se těším na její novou knihu. Příběhy nepatří k těm nejlepším na světě, ale jsou skvělé zvláště svou schopností pohltit čtenáře, čtivost, je právě to, co autorka umí skvěle. Moc se mi líbil i popis lesa, musím přiznat, že i husí kůži jsem měla. Za mě opět skvělý příběh

B18r
17.12.2023 3 z 5

Už jsem od této autorky četla jiné knihy a tuto řadím mezi slabší. Příběh byl dobrý, bavil mě, ale něco tomu chybělo.

Karlík27
10.12.2023 5 z 5

Tohle je moje první kniha od Holly Black a určitě ne poslední .v seznamu mám víc knížek co bych chtěla od autorky přečíst ale ještě jsem neměla čas už chápu básněni moji kamarádky o tom ze je Holly Black jedna z nejlepších autorek (a samozřejmě ty ostatní knížky co nejdřív přečtu abys měla konečně s kým probírat příběhy Alex )

Tess_BooksNerd
01.12.2023 3 z 5

Kniha mě velice zaujala svým obalem i popisem. Příběh o tajemném Vilím princi, který je zakletý v rakvi. O Hazel a Benovi, kteří o něm fantazírují už od útlého dětství. Myslela jsem, že se kniha bude točit hlavně kolem tohoto tématu. Takové hořké překvapení, když tomu tak není. Ačkoli by měl být Princ hlavní postavou, prostor dostal tak možná na 5 stránek. Některé pasáže mi přišli zdlouhavé a spíše nudné. To hlavní přišlo až na sem konci knihy. Kniha má téměř 400 stran (tedy novější vydání e-knihy), ale opravdový děj, boj i romantická stránka knihy se vešly na posledních 40, možná 50 stran. Příběh má veliký potenciál. A i když jsem ji přečetla během 2 dnů, není to kniha, která by mě oslnila a pohltila. A to jsem veliký milovník Young Adult a Fantasy. Pravděpodobně jsem měla veliké očekávání.

ValiPages
26.11.2023 3 z 5

Tahle knížka byla moje první od Holly Black. Námět byl velmi zajímavý.
Vlastně se mi to docela i líbilo.Měla jsem ráda Hazel a atmosféru, která panovala v celé knížce. Ale lepší hodnocení tomu dát nemůžu. Hrozně mi vadil ten konec. Jako konec sám o sobě byl fajn ,ale na můj vkus se to semlelo hrozně rychle. Dokázala bych to rozepsat ještě víc. Ale říkám celý námět byl dost zajímavý a originální. Od Holly Black to určitě není poslední knížka, kterou jsem od ní četla.
Ráda bych vás poprosila, pokud jste si přečetli mojí recenzi, klikněte prosím na like ne z důvodu že se vám to líbilo, ale abych věděla, že si někdo přečetl mojí recenzi. Moc mě to potěší a moc děkuji :)

petrulka
07.11.2023 3 z 5

Tahle kniha je opravdu, ale tentokrát opravdu vážně pro mládež, spíš děti. V tom případě můžu doporučit. Ačkoliv YA čtu poměrně často, na toto jsem opravdu stará, přiznávám se. Pro dívky 11+ doporučuji.

M.C.SMITH
17.09.2023 4 z 5

Milá oddechovka, která se příjemně a velmi lehce četla. Autorku mám docela ráda, s vílami to umí.
Není to tak dobré jako série Krutý princ, ale já jsem si čtení užila.

mmmisulka.r
06.09.2023 3 z 5

Tak na tohle už jsem asi vážně moc stará :D. Knihu jsem četla v rámci štafety a pravdou je, že sama bych si ji asi nevybrala a nikdy nepřečetla. Moje první seznámení s autorkou tedy neodstartovalo úplně nejlépe.
Příběh o dívce, která sní o tom stát se rytířem. Příběh o chlapci s parohy, který spí ve skleněné rakvi dlouhým spánkem. Nikdo neví proč. Příběh z novodobého světa plný fantasy bytostí a prvků. Příběh, který určitě nadchne nejednoho mladšího čtenáře, nikoli však mě.
Celé mi to přišlo totálně ujeté, až moc přeplácaná fantasy, která neustále dalšími fantasy prvky rostla a rostla. Samo o sobě to vlastně špatné není. Jen na mě toho bylo trochu moc. Nové a nové výmysly střídaly další a ještě víc ujetě pohádkové.
Ale jak jsem psala, už nepatřím dávno do mladší generace a možná i proto mě tento příběh nenadchl.
Oceňuji autorčinu představivost, tu rozhodně má. Dokáže ze sebe sypat jeden fantasy prvek za druhým. To je určitě velké plus.
Celkový příběh včetně zápletky také nebyl úplně zlý, jen v tomto "dětsky-pohádkovém" podání se mi zkrátka moc nezamlouval. Ale je to zkrátka YA kniha, takže se s tím tak trochu počítá. Maličko mi k sobě nekorespondoval současný svět s tím světem fantasy, ale někomu to přijde možná cool. Mě to přišlo neuvěřitelně umělé.
Možná teď budu krutá a kritizovaná, ale poslední dobou se v každé knize setkávám s ruznou sexuální orientací. Nemám s tím problém a plně to respektuji. Je to zkrátka život. Ale upřímně, už mi to v knihách dost vadí a občas mi to celý příběh naruší. V této knize to navíc bylo dětsky naivní a v klidu bych se tu bez toho obešla. Někdy čeho je moc, toho je zkrátka příliš. A to se vší úctou.
Knihu doporučuji mladším čtenářům cca od 13+. Starším už to možná přijde přihlouplé.

VincentPodmore
31.07.2023 3 z 5

Říkám si, co je na tomhle příběhu špatně, protože ačkoliv jsem ho dočetl a zanechává ve mně pocity, není to to samé, jako když jsem dočetl Krutého prince. Upřímně mi nesedl fakt, že příběh je zakomponován do nynějšího světa. Nevím proč, prostě máte čarovný les, spoustu víl a najednou je tam holka v converskách - to je prostě meh! Taky bych upozornil na nepřebernou dávku zmatenosti a to hlavně ze začátku, kdy se zdálo, jako by se autorka nemohla rozhodnout, jak celý příběh pojmout. Tak nějak jsem postrádal nějaký vývoj charakterů, nějaké prostě wau momenty, které by mě posadily na zadek. Chvíli mi připadalo, že čtu romanci, v další chvíli psychologický román, posléze detektivku a nakonec nedotažené fantasy.

Nejzajímavější postavou byl jednoznačně Severin, ale i jeho úděl autorka zakopala pod zem a na konci už spíš jen připomínal postavu do počtu. V konečném důsledku tam vlastně ani nemusel být takový povyk kolem něho.

Konec byl takový neslaný a nemastný, pořádně nedotažený. O romantické lince se vyjadřovat nebudu, protože ta mě bavila asi ze všeho nejméně a paradoxně dostávala víc prostoru, než samotná zápletka a pointa toho příběhu.

Námět rozhodně zaujal, ale jeho zpracování trošku zakolísalo. Možná kdyby autorka upustila od hlavní romantické linky a věnovala víc času světu víl, jako tomu bylo v Krutém princi, měla by kniha daleko lepší ohlasy. Takhle si na ní pár týdnů po přečtení nikdo ani nevzpomene. Tři hvězdy za popis lesa a Severina s Benem.

emilieselden
25.06.2023 3 z 5

Nevím, kde jsem na tuhle knihu přišla, ale očividně to nebyl nejlepší nápad. Pro mě to byl omyl.

barcasknihou
12.02.2023 3 z 5

Pohádkový příběh, který je z velké části spíše strašidelný, plný víl, které jsou lstivé, zákeřné a rozhodně ne moc přátelské. Tenhle svět je na druhou stranu úplně nádherný, les je obrostlí mechem, břečťanem a nádhernými květinami. Zamilovala jsem se do autorčiných světů, jsou naprosto kouzelné. Jako trilogie o Krutém princovi tato kniha rozhodně není, ale nebyla vůbec špatná. Za mě tam bylo málo akce, sice příběh plynul, tak nějak hezky sám, ale chyběly mi tam momenty překvapení, nebo nějaký nečekaný zvrat. Všechno to bylo spíše dost předvídatelné. Sice by mi nevadilo, kdyby v knize nebyla romantická linka, ale tady zrovna byla a přišla mi nedotažená. V knize na ní byl myslím dost velký prostor a mohlo to být trochu jinak zpracované.

Kniha je čtivě napsaná, takže stránky se rychle obracejí. Nejzajímavější je na knize asi ten svět, ta atmosféra a ta tajemnost okolo minulosti Rohatého prince. Nebudu kecat, čekala jsem od toho něco víc.

Kate3003
12.12.2022 4 z 5

Začátek měl trošku pomalejší rozjezd kdy jsem se postupně seznámila s hlavními hrdiny a šíleným místem, kde žijí a kde se snoubí náš svět se světem víl s kterými si rozhodně není radno zahrávat. Když se s nimi setkáte je rozhodně dobré mít na paměti pár základních pravidel. Jako například nikdy jim neděkuj ani se neomlouvej, nejez jejich jídlo a rozhodně s nimi netanči. Po pár dalších stránkách mě kniha naprosto pohltila a když se objevil epilog bylo mi líto, že jejich příběh končí. Navíc když k tomu dodáte komentáře od holek je to naprosto dokonalé.

*Pájuše*
28.11.2022 2 z 5

Upřímně, s Holly Black mám zásadní problém - nevím, jak přesně mám chápat její styl psaní. Je velmi naturalistický, bezohledný a trochu tu a tam dělá z dětí psychopaty/sociopaty. Nejsem si jistá, jestli je to autorčin záměr, ukázat nám, že když vyrůstáte s něčím "nelidským" vedle sebe, tak trochu se těmi "nelidmi" stanete ať chcete nebo ne nebo naopak ukazuje tu "nelidskou" světlou stránku. Těžko říct. Zatím jsem od autorky četla Nejchladnější dívka ve městě Chladu a byla jsem z ní trochu na větvi. Podivným způsobem se mi líbila, ačkoliv to by nebyla HB, aby taky několik věcí nezprznila.
Navíc, tady se mi opět potvrzuje, že s prostředím víl mám obecný problém - těžko předělat moje myšlení "zlé" víly, když jsem jako děcko viděla vílu Zvoněnku v Petru Panovi jako tu "hodnou". Byť to nebylo špatně zpracované - co naplat, potenciál knihy nevyužit, hlavní hrdinka na vyplesknutí, její bratr jako naivní děcko a princ "Temnot" coby postava o ničem - ve smyslu "dalo se to číst", nenaplňuje mě to však touhou číst knihu znovu. Taková kniha o všem a vlastně o ničem. Ztratí se ve vzpomínkách času stejně lehce, jako jehla v kupce sena. Škoda.

Wajny
23.11.2022 5 z 5

Dost dlouho jsem se odhodlávala k přečtení Nejtemnější části lesa, protože má nejhorší hodnocení a její kritika byla dost tvrdá. Já jsem ale hrozně moc spokojená, protože tohle je po dlouhé době kniha, kterou jsem dokázala přečíst na jeden zátah.

Příběh je krásný, ihned vás vtáhne do děje a nechybí detailní popisy, které přiblíží tajemnou atmosféru knihy. V knize nechybí akce, záhady a tajemství. Vše je geniálně promyšlené, zapadá do sebe a autorka má vážně skvělou fantazii. Moc se mi líbilo, že se příběh odehrával na pomezí vílího a skutečného světa a je škoda, že nejsou i další díly, protože mě mrzí, že se s tímhle světem musím tak brzo rozloučit.

Největší část knihy se odehrává v prostředí lesa, které je chladné, plné nestvůr a tajemstvím, a přesto lákavé. Nestvůry, které zde vystupují jsou na jednu stranu nádherné a fascinující a na druhou stranu strašidelné. Autorka dokázala vytvořit pohádkový svět, který je ale zároveň naprosto děsivý.

Hlavní hrdinka Hazel byla skvělá, její statečnost byla neskutečná a líbilo se mi její zapálení do hry na rytíře. Sice se občas chovala jako ta malá 10letá holčička, ale i díky tomu byla více zajímavá a jiná.

Bratr Ben mi přišel nevýrazný. Ale hrozně moc se mi líbila jeho romantická linka, která působila ohromně skutečně. Holly umí napsat velmi dobře LGBTQ+ postavy, protože už nepracuje s jejich sexuální identitou, ale nechá je tak nějak žít.

Na postavách, které stvořila Holly Black, se mi líbí, že jsou nám tolik podobné, i přestože se jedná o nadpřirozené bytosti, mají stejné problémy, pocity i vrtochy.

Vílí prostředí je originální. Líbí se mi, že je úplně jiný než v Krutém princovy a musím ocenit, že autorka dokázala vymyslet dva tak komplexní světy. I přestože se i tak některé postavy mihly v obou sériích. Hodně se mi líbilo, jak jsou zde zpracované rodiče Hazel a Beny, které zde nezastávají tradiční postavení rodičů. Právě ve spojení s uměním, to bylo velmi realistické.

Romantická linka byla milá, působila přirozeně a já ji nemám vlastně, co vytknout. Líbí se mi, že nebyla na úkor příběhu a hraje zde jen opravdu malou roli.

Nejtemnější část lesa doporučuji, určitě ji dejte šanci. Rozhodně není pro každého, ale třeba zrovna vám se bude líbit.

Instagram: Nikmakbooks

LussyP
15.11.2022 2 z 5

- Žila byla jedna dívka, která přísahala, že zachrání všechny na světě, jen na sebe zapomněla. -

Hluboko v lese leží skleněná rakev. Uvnitř odpočívá chlapec, kterému ze spánků vyrůstají rohy a jehož uši jsou špičaté jako nože. Hazel a její bratr Ben žijí ve městečku jménem Fairfold, kde se svět lidí střetává s lesní říší víl. Hazel s Benem si odmalička vyprávěli o chlapci různé příběhy, oba do něj byli zamilovaní a představovali si, že je to zakletý princ a že jednoho dne někdo přijde a kletbu zlomí.
Bohužel, za mě naprosto nevyužitý potenciál, na dočtení jsem potřebovala téměř 4 měsíce, dvě společná čtení a tři dovolené... Příběh byl nudný, nic se nedělo celou dobu, když už to v polovině vypadalo, že konečně je to tady, tak jsme opět upadli do nudného a zdlouhavého vyprávění o ničem. Pričemž v příběhu a hlavně světě byl ohromný potenciál... Škoda. Přijde mi, že knihy autorky jsou horská dráha, Panenka z kostí se mi moc líbila, zde jsem i trpěla.

IG: ctenislaskou