P.owl P.owl komentáře u knih

☰ menu

Černý telefon a další příběhy Černý telefon a další příběhy Joe Hill (p)

Velmi chytře pojmenovaná kniha "Černý telefon a další příběhy", která vyšla už jedenkrát pod názvem jiné povídky z této sbírky. Aktuální vydání přitahuje čtenáře hlavně z důvodu stejnojmenného hororového filmu, který velmi povedeně rozvádí povídku v této knize.
A přesně tímto způsobem na mě působí většina povídek v tomto díle Mr. Hilla. Nápady hozené do pléna, které zahlédnete jako obraz v galerii či útržek filmu nebo zboží ve vitríně obchodu. Jednou ve Vás zůstane pouze pocit, jindy lehké zamyšlení nebo i jisté porozumění pointy, kterou autor vytvořil a mnohdy vůbec nic.
Moc rád bych některé povídky četl ve formě celé knihy, to krátké nahlédnutí pod pokličku příběhového hrnce mě navnadilo, ale ne vždy uspokojilo. Často přišla otázka "a co dále pane Hill? Co se dělo?"
I když některé povídky mě obsahem minuly, některé se naopak zaryly pod kůži. Především zmiňovaný Černý telefon, Bobby Conroy vstává z mrtvých, Otcova maska, Poslední dech, Snídaně u vdovy a dle mého názoru klenot celé sbírky s názvem Dobrovolná internace.

17.03.2024 4 z 5


Ztracené město Ztracené město Shuky Médina

Na další komiksový gamebook ze série "Rytíři", jsem se moc těšil. Zpočátku přišlo trochu zklamání, když jsem do ruky dostal téměř poloviční knihu, než oba předchozí počiny. Ale dobrodružství nepočká, dal jsem se tedy do něj a to za přenesenou postavu z dílu původního.
Nakonec jsem knihu prošel 2x za každou postavu, abych opět nasbíral ty "největší pecky". I přes menší počet stránek Vás kniha vede skrze téměř všechny důležité body. Souboje nejsou nic náročného, ale také se na nich dá pohořet.
Co považuji jako ultra mega těžké jsou opět hádanky, kdy je skvělé, že díky symbolům se dozvíte ihned, jestli je Vámi zvolený odkaz ten správný. Celkově se jedná snad něco okolo dvaceti hádanek nebo skrytých odkazů. Avšak i tiskařský šotek zaúřadoval a u dvou hádanek jsou chyby - u jedné nevychází číslo (přepočítával jsem ho a kontroloval asi 20x) a u druhého není symbol, takže si nejste jisti, zda jste na správné odpovědi.
Kresby jsou moc pěkné, avšak humor se nám z knihy celkem vytratil, ale zábavná je hlavně atmosféra, kdy si můžete připadat ve svém putování, jak archeolog Indiana Jones.
Konečný dojem, které ve mně kniha zanechala je různý. Na jednu stranu bych další díl uvítal, na druhou stranu si říkám, jestli aktuální trilogie už nestačí. První velmi odlehčená a humorná kniha, druhá zaměřena více na souboje a vývoji postavy a třetí, v které dominují těžké hádanky jak pro členy mensy :D (být dítě, tak tu knížku vzteky hodím do kamen). Dál už ničím jiným nepřekvapí a asi ani nemůže.
Příběh a atmosféra - 6/10, Obtížnost - 9/10

26.02.2024 4 z 5


Později Později Stephen King

Po dočtení mám trochu smíšené pocity. Mezi ty pozitivní bych určitě zařadil čtivost příběhu, zkrátka rukopis S. Kinga a také zajímavý děj s následným příběhovým vyvrcholením. Schopnost hlavního hrdiny už tu byla u Šestého smyslu, což sám autor v knize zmiňuje - to bych také ocenil.
Mezi negativní pocity ve mně zarezonovalo určité odfláknutí hlavního "bubáka", čekal jsem zkrátka víc a dorazilo mě rozuzlení původu našeho hrdiny a nadpřirozené schopnosti. Úplně se mě nedotýkají "nechutné" popisy autora o ustřelených částí těl, ale tahle skutečnost tam být zrovna nemusela nebo bych si představoval jiné vysvětlení.
Za mě jedno z těch slabších děl, zápletka měla potenciál, ale byla využita asi tak na úrovni povídky.

12.02.2024 3 z 5


Zvol Cthulhu: Volání Cthulhu Zvol Cthulhu: Volání Cthulhu Leandro Pinto

Velmi krátky "gamebook" na jeden či dva večery, jak to bylo v mém případě. Atmosféru to tedy mělo a celý příběh se dotýkal i dalších lovercraftovských děl. Při prvním dokončení se dostavil pocit neuspokojení, načež následoval další a pak další pokus - vždy po jiné cestě. Jakýsi pocit satisfakce přišel až při podrobném prozkoumání všech odkazů a variant, jak se ke konci dostat a že těch konců je dost.
Dílo vnímám pouze jako nahlédnutí do universa, pro milovníka Lovecrafta velmi známého. Jako gamebook bych to přímo nenazval, ale bavil jsem se. Nezvyklé bylo nepoužívat kostku, papír a tužku - i když na druhou stranu...nevadilo to. Jsem zvědavý, co přinese další díl.

09.02.2024 3 z 5


Billy Summers Billy Summers Stephen King

Trefa do černého! A hlavně do osob, které provedly něco zlého jiným. Celou knihou se promítá morální dilema, zda vražda zločince ospravedlňuje vykonavatele vraždy. A co odplata u znásilnění nebo zneužívání dětí?
Musím ocenit podrobně a velmi poutavě popsané události okolo našeho "hrdiny", čtivé proklady popisující válečný konflikt z minulosti a směřování děje k plánované akci až k pokračování příběhu, který byl ve své podstatě mnohem zábavnější než první polovina knihy. A od této chvíle mě kniha pohltila až ke konci, který mohl dopadnout jinak. Ale reálně daleko víc zasáhl čtenáře přímo do srdce.
King se mně trefil do vkusu a já si to náramně užil. Ať s přítomnými odkazy na hotel Overlook, tak se zamyšlením, zda opravdu účel světí prostředky.

31.01.2024 5 z 5


Pekelný dům Pekelný dům Steve Jackson

Jelikož jsem se skoro po dvaceti letech vydal na obnovené tažení všemi staršími i novými gamebooky, konečně jsem překonal i ten jeden z nejvíce obtížných, který znám. Zároveň "Pekelný dům" byl nejvíce půjčovaný, hraný a oblíbený mezi mými kamarády.

Jedná se o jeden z mála hororových příběhů z této série, snad kromě "Strašlivého netvora". Příběh odehrávající se v současnosti v zapadlém domě na kraji ničeho, kde nacházíme útočiště před deštěm a setkáváme se s pohostinností, nicméně drobnými náznaky se potvrzuje, že se děje v těchto místech něco zcela jiného než se zdá.

Herní mechanismy knihy jsou vylepšeny o atribut strachu, který když nasbíráte do maxima, ztrácíte příčetnost a umíráte strachy. Tedy na každém rohu je to samá lekačka a vy si musíte vybírat, kudy jít tak, aby jste to daly psychicky a zároveň posbíraly důležité informace a následně i předměty, které Vás dovedou k finálnímu souboji. Co se týče soubojů, není jich mnoho, ale za to smrt číhá na každém rohu. Doporučuji si dělat mapu, protože není nic frustrujícího než, když po deseti odkazech po určitém rozhodnutí umíráte a ta smrt je nevyhnutelná. Není na škodu si dělat takové záchytné body.

Kniha jako taková mě opravdu hodně bavila a prošmejdil jsem jí celou, abych si poskládal celý příběh do posledního dílku skládačky a také si vyznačil tu nejlepší a asi i jedinou cestu k cíli. Také jsem ji dokončil až na podesáté a to mě chyběl poslední bod strachu k zmagoření :)
Šťastné hody kostkou a mnoho zábavy!

Příběh a atmosféra - 10/10, Obtížnost - 10/10
Verdikt: Tato kniha by Vás rozhodně neměla minout!

29.11.2023 5 z 5


Poslední úkol pro Gwendy Poslední úkol pro Gwendy Stephen King

(SPOILER) Třetí kniha z trilogie o Gwendy a její kouzelné skřínce. V této knize sledujeme hlavní hrdinku již ve stařeckém věku a na první pohled se zdá, že její hlavní problém je boj s nemocí...musím pozitivně vyzdvihnout autorův cit pro autentický popis, jak přesně do života tato disabilita zasahuje. Dílo je završením celé trilogie a loučí se s námi, v čtyřsetstránkovém výpravném dobrodružství ke hvězdám. Témata v této knize jsou předvídatelná, je zde velké množství vzpomínání na minulost a vyrovnáváním se s vlastním odchodem a smrtí. Samozřejmě i rozuzlení, co se skřínkou dál a i několik odkazů na "Temnou Věž" nebo město Derry S. Kinga.
Po přečtení všech tří knih, hodnotím středně až podprůměrně v porovnání: délka (příliš dlouhé) - děj - zábava.
Pro zajímavost - tato kniha o stáří Gwendy má nejdelší délku, ale mapuje dny jejího života.

28.10.2023 3 z 5


Kouzelné pírko pro Gwendy Kouzelné pírko pro Gwendy Richard T. Chizmar

(SPOILER) Druhá kniha z trilogie o Gwendy a její kouzelné skřínce. V této knize sledujeme hlavně životní úspěchy hlavní postavy, které mohla, ale nemusela způsobit již zmíněná skřínka, která se vrací v třísetstránkovém provedení zpět do hry. Dílo se snaží být ozvláštněné kriminální zápletkou, ale viník je odhalen schopností alá "Mrtvá Zóna" a ještě dost náhodně - jak kdyby autor hledal způsob zakončení knihy na poslední chvíli. Nicméně témata, kterých se kniha svým obsahem dotýká, je hlavně vztah a láska na dálku vs. kariéra, dále také rodina = konfrontace s odcházením rodičů.
Po přečtení všech tří knih, hodnotím nejhůře v porovnání: délka - děj (vleče se a nikam se nevyvíjí) - zábava.
Pro zajímavost - tato kniha o dospělosti Gwendy má střední délku a mapuje týdny jejího života.

28.10.2023 2 z 5


Kouzelná skříňka pro Gwendy Kouzelná skříňka pro Gwendy Stephen King

(SPOILER) První kniha z trilogie o Gwendy a její kouzelné skřínce, odehrávající se v kulisách města Castle Rock. V této knize sledujeme klíčové momenty celého příběhu, ke kterým se autor v následných pokračování rád vrací a ve dvousetstránkovém provedení sledujeme především mládí naší hrdinky. Dílo otvírá témata jako je závislost, zodpovědnost a finanční gramotnost u dětí a starších adolescentů. To vše symbolizuje kouzelná skřínka s páčkami a tlačítky. Nechybí i trocha napětí, ale i romantiky. Po přečtení všech tří knih, hodnotím tuto část jako nejpovedenější v porovnání: délka - děj - zábava.
Pro zajímavost - tato kniha o mládí Gwendy je nejkratší, ale mapuje roky jejího života.

28.10.2023 4 z 5


Vyhoďme ho z kola ven Vyhoďme ho z kola ven Ken Kesey

Poslechnuto jako audiokniha a srovnáváno s filmovým zpracováním od M. Formana. Každopádně skvěle napsané postavy, události a dobře popsané psychiatrické diagnózy, včetně nemocničního režimu. Já jsem si to užil, vždy, když jsem u toho vařil :D Doporučuji!

30.12.2022 5 z 5


Vlkodlak Vlkodlak Maud Michel

(SPOILER) Další komiksový gamebook, který jsem si nesměl nechat ujít a nelituji toho! Skvěle jsem se bavil, je to moc hezky nakreslené a příběh netradiční. Musím pochválit i vyváženost herních mechanismů, strom povolání, postupná tvorba postavy a sběr vybavení.

Zápletka je ve zkratce dle mého názoru rozdělena do tří částí, v první jde o útěk lesem a vše je pojato formou učení se, avšak smrt je i tak na každém rohu. Druhá část ve městě má lehce adventurní a detektivní nádech, během které zvesela můžete vylepšovat svou postavu. A poslední třetí část nás uvede na bitevní pole, odkryje celou pointu příběhu a zakončí to finalním soubojem s bossem.

I toto pojetí knihy mě oslovilo, žádná hluchá místa a kniha dává možnost každou část prozkoumat v co nejvyšší míře. Na jednu stranu je to dobré pro uspokojení, že jsme prošmejdili, co jsme mohli, ale trpí tím logicky znovu hratelnost. K čemuž přispívá i velká linearita knihy.
Po dokončení jsem byl nadšen z tříhodinového zážitku, ale neměl jsem chuť se do knihy pustit znovu třeba z více silovou postavou (směřoval jsem napoprvé postavu hlavně do magie), jak tomu bylo v porovnání s Rytíři I & II, kde k prozkoumání celé knihy a využití celého jejího potenciálu potřebujete třeba i 6 her.

Příběh a atmosféra 10/10 Obtížnost 5/10

24.12.2022 5 z 5


Divné počasí Divné počasí Joe Hill (p)

(SPOILER) Sbírka povídek od syna mistra hororu neudělala v rodině u Kingů ostudu. Joe Hill je svěží vítr, píše podobně poutavě a chvílemi mně přijde drsnější, to už se mě dotklo u Černé Krabice. Ale proč by ne ;-)
Momentka byla moc pěkná povídka, takové mám moc rád.4/5
U povídky Nabito jsem se zasekl, nezaujala mě ta oslava zbraní a střílení do všeho živého. Ale nápad zajímavý. 3/5.
Třetí povídka V Nebi svým filozofováním a úvahami hlavní postavy o neopětované lásce rozhodně věrně popisuje, co se uvnitř člověka může odehrávat. A ještě na oblačném neidentifikovatelném předmětu, který má funkci stavět vzdušné zámky. 4/5.
Poslední Déšť, je takový lehký roadtrip na krystalcích skla, které křupe, škrábe a zabíjí. Nádech apokalyptického konce světa považuji za přitažlivou variantu otázky, co kdyby. 4/5.
Knížku doporučuji Všem a chystám se na dalšího Hilla, dokud nevyjde další nový King :)

14.10.2022 4 z 5


Na plný plyn Na plný plyn Joe Hill (p)

Knihu jsem jsi půjčil hlavně kvůli povídce "Ve vysoké trávě", kterou jsem viděl zfilmovanou.
Netušil jsem, že se jedná o rodinnou spisovatelskou štafetu a čeká mě jízda plná krutých fantazií. Na výsost jsem se bavil a některé témata povídek bych s chutí četl jako celou knihu.
Potatil se nám pěkně, ten Joe Hill a řeknu Vám, že mám zálusk i na další jeho počiny.

22.04.2022 5 z 5


Když teče krev Když teče krev Stephen King

Povídkové knihy mr. Kinga mám asi nejraději z toho důvodu, že čtenáři jsou naservírované různé neobyčejné pohledy na celkem obyčejné věci. A někdy z toho i zamrazí u kostí...
První povídka o telefonu byla velmi povedená a začetl jsem se do ní velmi rychle. O to horší bylo odcházení až do doby natěšeného návratu k četbě. Líbilo se mi využívání moderních technologií v příběhu, King má +, že jde s dobou. 5/5
Druhá povídka o životě Chucka, je skvělá v zásadě stylem svého vyprávění, pěkně od konce, trochu varující k dnům ne tak vzdáleným, jak se může zdát. 4/5
Třetí nejdelší část knihy, která nás vrací k naší oblíbené Holly, mně dělala trochu vrásky na čele a těžkopádně jsem se dějem prokousával. Chuť jsem si spravil až napínavou tečkou s výtahem a hltal každé slovo. Konec dobrý všechno dobré. 4/5
Čtvrtá povídka, inu to jsem ani nečekal, ale ta mě vtáhla dokonale. Úryvky psané knihy, pocity spisovatele (možná osobní výpověď :) ), bouřlivé počasí na samotě u lesa a pak jedna taková malá mrška, co nedává inspiraci zadarmo. 5/5
S touto knihou žánrově nesáhnete vedle a věřte mi, bude to napínavé a jen tak Vás to nepustí... jako krysa ze svých tlapiček :D

21.03.2022 4 z 5


Outsider Outsider Stephen King

Místo očí brčka...tato představa a spoustu dalších napínavých popisů v knize najdete a možná Vás to lehce znejistí nebo vyděsí, jako mě. I úvahu o lidském zlu, o živení se negativními emocemi a také poměrně slušnou detektivku.
Trilogie o Billu & Holly je má oblíbená detektivní série od oblíbeného autora, tedy těšil jsem se, co bude následovat, i když tentokrát už jen s Holly a novým detektivem Ralphem. Kniha mne pohltila a už jsem se vezl, představoval si opět skvostně popsané charaktery postav a šel po té cestě s nimi. Tři čtvrtiny knihy to byla jízda a pak došel dech buď mně nebo knize, ale některé vysvětlení věcí mi nesedlo a tentokrát mystérium o bubákovi nefungovalo. Kdyby kniha zůstala pouze detektivní, stačilo by to. A konec mi bohužel připomněl "spoiler" místem finále knihy Beznaděj.
Není to best of King, ale i tak příjemné a napínavé čtení. Jdu si pustit seriál a uvidím, jestli ještě nezměním názor.

20.02.2022 4 z 5


Osudná zpráva Osudná zpráva Shuky Médina

Další komiksový gamebook je tu! Hrál jsem za všechny postavy, které jsem si přenesl z předchozí knihy. Jen škoda, že nám zmizelo charisma, ale zase na druhou stranu přibylo sbírání zkušenosti a levelování, plus některé předvolené schopnosti.
Knihu jsem prošel celkem 3x za každou postavu a pak jsem porovnával s jakými čísly vlastností jsem skončil. U některých hádanek jsem se opravdu zapotil a pochybuji, že by je zvládlo vyřešit dítě...muselo by být asi jedině geniální :D Oceňuji i vedlejší úkoly, s pěknou odměnou!
Souboje mají originální mechanismus a zhruba od půlky knížky, když posbíráte dobré vybavení, jste takřka nesmrtelní.
Moc se těším na další díl, tak snad brzy! ;-)
Příběh a atmosféra - 8/10, Obtížnost - 8/10

22.10.2021 5 z 5


Ústav Ústav Stephen King

Příběh, který vás obklopí jako voda. Ponoříte nohy a seznámíte se s postavami, pak jste v tom už po pás, když se začne odhalovat, co se s vykreslenými charaktery děje. Jelikož chcete vědět, co se skrývá v "zadní polovině", máte vodu už u ramen. A pak to chytne takovou rychlost, že Vás každá věta, stránka chytne a potopí i hlavu. Aby jste se vynořili nad vodu, musíte prozkoumat celý podvodní svět a dočíst tak knihu až do konce.
Již dlouho jsem se tak nebavil. Kniha mi sedla - skvěle vykreslené charaktery, atmosféra a zajímavé téma, hrající si s otázkou "co kdyby?".

26.05.2021 5 z 5


Povznesení Povznesení Stephen King

(SPOILER) Kingovská jednohubka na jeden delší večer. V podstatě se v knize pracuje s fyzikální změnou hlavní postavy, mezilidskými vztahy okolí a následně autor rozvíjí své myšlenky na základně těchto skutečností dál a dál. Až do výšin nebe za přítomnosti barevných světel a výbuchů.
Kniha není tajuplná, děsivá, jak jsme většinou zvyklí, ale staví tentokrát především na lidskosti, pochopení a přijetí reality. Pro mě osobně bylo čtení knihy a i povedený závěr, jedno velké pohlazení po duši. Je fajn mít úsměv na rtech i na konci, který není ještě navíc happy end.

30.04.2021


Zapadákov Zapadákov Shuky Médina

Komiksový gamebook, který je jedinečný svým mechanismem výstavbou městečka, budování vztahů v něm a prozkoumáváním oblastí okolo. Mix budovatelské strategie, diplomacie a také boje, záhad a širokých prérijních plání.
Herní doba mi přijde trochu delší, ale výborně jsem se bavil. Po prvním dohrání se již těším na další "rok", jelikož moje bodové ohodnocení přes všechnu snahu, dopadlo bídně :)
Jestli chcete vyzkoušet něco netradičního a máte rádi gamebooky, s chutí do toho. Tato kniha má potenciál zabavit Vás na několik zimních večerů ;-)
Příběh a atmosféra - 10/10, Obtížnost - 9/10

25.12.2020 5 z 5


Storm Storm Chris Claremont

Na každém příběhu mě zaujalo vyprávění i kresba, ať u starších či novějších sešitů. Bavil jsem a vyprávění se četlo samo.

24.12.2020 4 z 5