NemmamSlov NemmamSlov komentáře u knih

Obálka knihy Mačka, ktorá zachránila knihy Mačka, ktorá zachránila knihy Sosuke Natsukawa

Japonská literatúra je trošku odlišná od tej európskej či americkej, preto nie každému môže toto čítanie priniesť to pravé potešenie. Už som nejaké podobné knihy čítal, no tento príbeh bol priemer. U japonských autorov sa často objavujú prvky mačky, knižnice alebo knihy. V tomto príbehu sa autor snaží vrátiť späť do života Nacukiho, ktorý je ťažko deprimovaný po smrti starého otca, ktorý sa o neho staral. Nie je to obľúbený študent, no stále má priateľov, ktorým záleží na jeho šťastí. Príbeh sa začne posúvať po zjavení hovoriacej mačky, ktorá potrebuje pomoc od Nacukiho, aby zachránil knihy od zlovestných rúk. Väčšinou autor poukazuje na problematiku moderného sveta ku knihám, no snaží sa hlavného hrdinu morálne podporiť a posunúť v živote. Je to celkom pekný dojemný príbeh.

19.10.2025

Obálka knihy Lionet & jiné podivné případy Lionet & jiné podivné případy Jana Šouflová

Od spisovateľky moja prvotina a musím povedať, že som bol milo prekvapený. Lionetove príbehy sú plné záhad a humoru. Páči sa mi hlavne tajomstvo okolo jeho dlhovekosti. Dúfam, že sa s touto postavou ešte stretnem.

Prípad večného študenta (5*)
Začiatok knihy bol skutočne výborný. Nie je na čo sa sťažovať. Príbeh bol obohatený o štipku humoru. Lionet sa vydáva do Oxfordu, aby pomohol svojmu priateľovi. V kampuse sa neustále zjavujú duchovia starých rektorov, ktorí sa neustále hádajú a spôsobujú zmätok. Významnou postavou je Goodly, večný študent, ktorý Lionetovi pomáha pri riešení problému. Som veľmi spokojný s tým, ako to skončilo, iný záver som si ani nevedel predstaviť.

Prípad tajomnej mandragory (3*)
Príbeh o nápoji lásky. Gyrlin mal vo zvyku predávať ľuďom lieky na chrípku alebo na iné zdravotné problémy, ale tentoraz za ním prišla dáma, ktorá túžila po láske muža. Každý takýto prípad sa takmer vždy skomplikuje a tento prípad nie je výnimkou.

Prípad osla canterburského (5*)
Jednorožec, ktorý je prezlečený za osla, ktorý je prezlečený za jednorožca, väčšiu bizarnosť som dlho nevidel. Výborne humorná poviedka, kde sa náš koroner snaží vyriešiť vraždu v mestečku Canterbury. Opäť plno sarkazmu a páči sa mi hlavne Lionetova vynaliezavosť.

Svätý, ktorý stratil hlavu (5*)
Tento krát nás autorka sprevádza v írskom mestečku Kilkenny, kde sa odohrávajú slávnosti na počesť postavenia katedrály, kde sa mali presunúť pozostatky svätca Canica. Výborná stredoveká detektívka.

Prípad božej spravodlivosti (4,5*)
Autorka nevynechala ani Prahu. Do Českého kráľovstva prišli Španieli a doniesli rôzne tvory, ktoré pochádzali z Nového sveta. V tejto dobe je na návšteve aj Lionet, ktorý nielen skúša dobroty českej kuchyne, ale aj rieši zamotaný prípad na pražskom moste.

Sedem jednou ranou (5*)
Nie vždy sú kúpele bezpečné miesto a o tom vie svoje aj Lionetin priateľ Faintree. Tento doktor musí riešiť zapeklitú situáciu, kde lieči siedmich pacientov s podobnými príznakmi. Keby to bola choroba, možno by to doktor zvládol bez problémov, no niekedy zasiahne božia moc a vy ste bezbranný.

Anjel, čo netrafil nebo (5*)
Najdlhší príbeh tejto zbierky. Nachádzame sa v Londýne, tesne po sviatku Troch kráľov, kde sa nad Londýnom nečakane objaví lietajúci muž, ktorý, bohužiaľ, svoj let neprežije. Je to záhada, hlavne preto, lebo Lionet so svojím priateľom zisťujú, že sa jedná o vraždu.

Muž, ktorý bol zjedený mačkou (5*)
Príbeh sa odohráva v Lionetovom rodnom meste Glastonbury. Veľké slávnosti nečakane prerušia zvláštne udalosti. Miznú ľudia, ale záhadným spôsobom. Lionet opäť musí prísť na logické riešenie.

19.10.2025

Obálka knihy Oheň a hněv Oheň a hněv Michael Wolff

Je mi trochu ťažké nájsť tie správne slová. V podstate som si uvedomoval, že Donald Trump je osobnosť, ktorej primárnym záujmom je vlastné ego. Je to osoba, ktorá sa najmenej hodí na funkciu prezidenta, no väčšina Američanov si myslela opak, najmä po jeho druhom zvolení.

Táto kniha sa však zameriava na jeho prvé volebné obdobie. Opisuje priebeh vládnutia v Bielom dome a odhaľuje skutočný chaos v Trumpovom tíme, ktorý absolútne nezvládal riadenie krajiny, čo viedlo k neustálym zmenám v Trumpovom kabinete. Každý sa tam snažil presadiť svoje záujmy, získať moc a slávu a dostať sa čo najbližšie k prezidentovi.

Chaos ma vôbec neprekvapil, ale jeho rozsah ma doslova ohromil. Rodinkárstvo, známosti a úplne neadekvátni a neprofesionálni ľudia riadili krajinu, samozrejme s výnimkami, a preto ma neprekvapuje, že väčšina jeho kabinetu v druhom volebnom období chýba, ale teraz si nie som istý, či je to pre Američanov skutočne výhra. Samozrejme, treba akceptovať víťaza a dúfať v lepšiu zmenu.

12.10.2025

Obálka knihy Hradba západu Hradba západu Juraj Červenák

,,Ten mohamedánsky tchor by pukal od rehotu, keby počul, akým tónom sa tu zhováráme, ako na seba brešene sťa sedlač v krčme a nevieme sa zhodnúť ani na farbe hovna."

Konečne som dočítal sériu Kornélia Báthoryho a posledná časť bola skutočne jednou z najlepších. Neustále som bol v napätí, ako to dopadne, hoci človek vďaka historickým udalostiam vedel, ako to približne skončí. Znova sa mi páčilo dobré prepojenie dejových liniek zo strany útočníkov a obrancov, pričom vznikla tu znova zvláštna magická postava, a to barónka Rónayová, teda Vlčica. Je škoda, že sa vytratila Juliana, ale táto postava nakoniec spôsobila u mňa najväčšie prekvapenie v knihe.

Príbehy Kornela a Voronina som mal veľmi rád. Toto historické obdobie som nemal rád ani na hodinách dejepisu, a preto som rád, že som sa nakoniec do toho pustil. Vo všetkých knihách Kornélius navštívil obrovský kus zeme. Slovenskej, Tureckej, Rumunskej, Chorvátskej a dokonca aj plavby po Stredozemnom mori. Báthory si získal veľa priateľov, a to aj na tureckej strane. Dúfam, že pri mojom nabitom pláne si nájdem čas aj na ostatné Červenákové knihy.

25.09.2025

Obálka knihy Prázdnota Prázdnota Michaela Merglová

Príbeh z temného prostredia, kde sa Európa spojila do jedného rozsiahleho štátu, no nie všetko funguje ideálne. V tejto pokrokovej budúcnosti sa objavujú temné politické sily a nelegálne spolky. Do tohto sveta vstupuje Rebeka, obdarená zvláštnou schopnosťou empatie, ktorú dokáže využiť na ovplyvňovanie ostatných.

Ide o odlišný štýl od autorky, na aký som zvyknutý, ale kniha sa ukázala ako úspešná. Začiatok bol pre mňa náročný, ťažko som sa do príbehu dostával, no s príchodom Richtera a jeho spolku sa mi dej začal páčiť.

25.09.2025

Obálka knihy Věčný čas zubů 2 Věčný čas zubů 2 Jana Rečková

S prvou časťou som bol nadmieru spokojný, no v pokračovaní som pocítil mierne sklamanie. Téma upírov a vlkodlakov v súčasnosti akosi utíchla, už to nie je to šialenstvo z knihy Stmievanie, no aj tak sa mi na tejto knihe čosi páčilo, a to bol predovšetkým záporák. V prvej knihe bol takmer neporaziteľný, záhadný a vyťahoval jedno eso za druhým, no v druhej časti, akoby autorka na túto postavu zabudla. Venovala sa skôr upírom a ich prechodu k moci, čo ma príliš nezaujímalo a niekedy aj dosť miatlo. Hlavný vlkodlak Astar zostal taktiež pozabudnutý a niekedy mám pocit, že hral druhé husle.

08.09.2025

Obálka knihy Bezčasí Bezčasí Kristýna Sněgoňová

Veľmi si vážim tvorbu autorky a prečítal som takmer všetko od pani Sněgoňovej. Musím uznať, že spisovateľka zaznamenala výrazný pokrok, či už v sérii Legia, alebo vo vlastnej sérii Mesto v oblakoch. Bezčasí mi však spôsobuje určité rozpaky, pretože mám pocit, akoby autorka urobila krok späť. Je pravdou, že cestovanie časom je náročná téma a v kombinácii s božskou mocou je to ešte zložitejšie. Mal som možnosť prejsť sa aj niektorými ulicami Brna, čo mi umožnilo príbeh prežiť takpovediac na vlastnej koži, najmä keď som v Brne objavil chrám Lieskového boha, teda aspoň môj kamarát ma presviedčal, že je to on. :)

V knihe sa mi najviac páčila prvá časť. Čitateľ sa zoznamoval s prostredím a spôsobom fungovania sveta, čo bolo veľmi pútavé. V druhej časti sa začalo cestovať v čase a objavili sa temné bytosti, čo oceňujem, pretože hororové scény autorke skutočne idú.

08.09.2025

Obálka knihy World of Warcraft: Mág World of Warcraft: Mág Richard A. Knaak

S radosťou sa vždy vraciam do sveta World of Warcraft, či už v komiksovej alebo knižnej forme. Keďže už nemám toľko voľného času na hranie, výnimkou je hra Hearthstone, tak vždy rád siahnem po doplnkovom čítaní.

Som veľkým fanúšikom tohto sveta, a preto siaham takmer po každej knihe. Tento príbeh sa odohráva v čase Kráľa Lichu, konkrétne v Northrende. Mesto Dalaran sa prenieslo do tohto mrazivého kraja, aby mohlo čeliť nielen Arthasovi, ale aj Malygosovi, dračiemu aspektu, ktorý zošalel. Nepriateľom číslo jeden tohto príbehu je práve Malygos a jeho letka, ktorá sa pokúša zničiť Dalaran. V tomto meste sa nachádza aj učeň Aodhan, ktorý pochádza zo vznešenej rodiny paladinov, a jeho nadanie na mágiu v jeho rodine nie je veľmi vítané. Dostáva sa do konfliktu so svojím otcom, ale podporu nájde u svojho strýka.

06.09.2025

Obálka knihy Sapiens a neandertálec: Rozpravy o živote Sapiens a neandertálec: Rozpravy o živote Juan José Millás

Kniha je napísaná trochu odlišným štýlom, než by sa dalo predpokladať, avšak obaja autori sa snažili podať informácie čo najzaujímavejšie, aby oslovili čitateľa aj v súvislosti s menej populárnou témou, akou je vývoj ľudstva.

Spočiatku mi to pripomínalo skôr cestopis. Značnou nevýhodou knihy je, že obsahuje relatívne málo informácií, no treba uznať, že tie podstatné veci sú v nej spomenuté. Vývoj ľudstva je lepšie spracovaný v knihe Pôvod: Ako Zem ovplyvnila vývoj ľudstva, ktorá bola taktiež vydaná v tejto edícii.

31.08.2025

Obálka knihy Myšlienky a úvahy Myšlienky a úvahy Sigmund Freud

Kniha Myšlienky a úvahy od Sigmunda Freuda ma zaujala hneď od prvých stránok. Každý jeho postreh je prepracovaný, premyslený a zároveň pútavý. Freudov štýl písania je prekvapivo prístupný, aj keď sa dotýka zložitej psychológie a teórií, dokáže ich podať tak, že čitateľ cíti, že sa ho témy skutočne týkajú. Najviac ma oslovilo, ako dokáže prepojiť ľudské správanie so spoločenskými a kultúrnymi javmi, a tým ukázať, že psychológia nie je izolovaná disciplína, ale niečo, čo ovplyvňuje každý aspekt nášho života. Niektoré pasáže  prinútia zamyslieť sa nad vlastnými vzorcami myslenia, nad tým, čo nás formuje a prečo reagujeme tak, ako reagujeme. Freudove myšlienky sú nadčasové a kniha je ideálna nielen pre tých, ktorí sa zaujímajú o psychológiu, ale pre každého, kto chce lepšie pochopiť ľudskú povahu.

14.08.2025

Obálka knihy Srdce ztraceného Srdce ztraceného Tad Williams (p)

To ma naozaj milo prekvapilo. Keďže som nečítal predchádzajúce príbehy, bolo to moje prvé zoznámenie s týmto svetom.

Dve rasy sa stretávajú vo vojnovom konflikte. Jedna nesmrteľná rasa na pokraji vyhynutia. Je mocná, ale ich počet je malý. Využívajú rôzne schopnosti v konflikte, ale nestačí to. Ľudská rasa ich počtom prevyšuje, a hoci sú slabší a nevyužívajú magické schopnosti, ich počet je výhodou, a hoci nie sú nesmrteľní, dokážu sa rýchlejšie rozmnožovať. Autor spojil dva svety, ktoré bojujú nielen medzi sebou, ale musia riešiť aj svoje problémy. Je to ten typ príbehu, v ktorom neviete, ktorej strane držať palce. Neviem prečo, ale ja držím palce takmer vždy outsiderom, takže moji favoriti boli nesmrteľní, hoci u ľudí som si obľúbil Porta.

06.08.2025

Obálka knihy Bratři Bratři Masaši Kišimoto

Naruto dobehol Sasukeho a snaží sa ho presvedčiť k návratu do Listovej. No Sasuke má svoje plány a aby sa vyrovnal moci svojmu bratovi, musí túto ponuku odmietnuť, pričom medzi dvoma ninjami vzniká konflikt.

Tento zväzok je hlavne o minulosti Sasukeho klanu Uchiha. Dozvedáme sa pravý dôvod vymretia klanu Uchiha. Bol to jeden z najmocnejších klanov s unikátnou očnou technikou, ktorú, bohužiaľ, ovláda len málo kto. Sasuke sa neustále snaží pomstiť a jeho pomsta smeruje na Itachiho, ktorý tento klan vyhladil.

30.07.2025

Obálka knihy Projekt Sakkára Projekt Sakkára Andreas Wilhelm

Peter a Patrik, francúzsko-anglická dvojica, sa opäť pustila do akcie. Zdá sa, že si dlho neodpočinuli. Po francúzskom pátraní sa opäť zapájajú do hľadania archívu vedenia, tentokrát ich cesta vedie do Egypta.

Opäť je to plné akcie. Peter a Patrik sa výborne dopĺňajú. Jeden z nich viac používa svoju hlavu na riešenie komplikovaných situácií, zatiaľ čo druhý je skôr fyzický typ, aj keď intelektuálne nezaostáva. Staroveký Egypt skrýva obrovské množstvo tajomstiev, a preto mal autor s čím pracovať. Egyptskí bohovia, pyramídy, či tajuplná Sakkára. Často sa vraciame do minulosti, čo niekedy prezrádza, ako sa dej bude posúvať ďalej, ale veľmi ma zaujímalo, ako to nakoniec autor prepojí, a koniec bol prekvapujúco dobrý. Teším sa na tretí diel.

21.07.2025

Obálka knihy Triumf mesta Triumf mesta Edward Glaeser

Pán Glaeser nesklamal. Obával som sa tejto knihy, pretože som si myslel, že ma čaká 400 stranové presviedčanie o tom, v čom je mesto ekologickejšie ako vidiek, no nakoniec to nebolo len o ekológii.

Samozrejme, o mnohých veciach by sa dalo diskutovať, no táto kniha určite skrýva obrovské množstvo informácií. Rozoberá rôzne mestá z rôznych krajín. Popisuje obrovské ekonomické výhody, keď sa mesto o občanov stará a dokáže prilákať obrovské množstvo vzdelaných ľudí. Opisuje mnohé prípady, keď mestá zlyhali, no niektoré sa dokázali pozbierať a sú to svetové metropoly ako Paríž, Londýn, New York. Samozrejme, spomína aj ekologickú šetrnosť. Opisuje aj predmestia, ktoré sú niekedy dosť závažným problémom. Spomína aj mestá rozvojových krajín ako je Bombaj a Bangalúr. Je to kniha plná informácií a konečne niečo nové z tejto edície. Určite jedna z tých lepších kníh.

20.07.2025

Obálka knihy Mlok 1999 Mlok 1999 Michael Bronec

Mlok je zbierka, kde sa nachádzajú najlepšie diela za určitý rok, no sú to staršie poviedky, a verím, že v tej dobe boli dosť populárne, no doba sa mení a niektoré príbehy mi nejako nesadli. Obzvlášť nemám rád tie krátke poviedky, ale dlhšie príbehy sa osvedčili, za čo som vďačný.

Conquista (3*)
Poviedka, ktorá nadväzuje na vesmírny výskum počas studenej vojny. Trochu alternatívna budúcnosť, kde sa ľudstvo rozhodne osídliť Mars, no čaká ich nemilé prekvapenie. Mars už bol osídlený, a to občanmi ZSSR.

Katovská mise (2,5*)
Zvláštne zamotaný príbeh. Určitý druh zmutovaných ľudí žije v časovej bubline, z ktorej nemôžu von. Je to ich väzenie. Niektorí sa snažia pomstiť svojim väznitelom a preto cestuju časom späť do minulosti.

Lov na mloka (4,5*)
Tak toto bolo dobré. Náhodný súťažiaci chce rýchlo zbohatnúť, tak sa vydá na vzdialenú planétu, kde môže vyhrať neuveriteľný balík peňazí, a to len za to, že ako prvý zabije mloka. Spočiatku jednoduchá úloha, nebude až taká ľahká a súťažiaci bojuje o vlastný život.

A osmý deň človek stvoril ženu (5*)
Znova dobrý námet. Psychológ sa rozhodne pripojiť do nezvyčajného projektu. Dostal na starosť androida v ženskej podobe, aby analizoval jej správanie. Hlavný hrdina sa do unrlej ženy zamiluje a pomáha jej dostať sa z vlastníctva korporácie, ktorá ju stvorila. Škoda toho konca.

Prvé vítaztvo supermarkétov (2*)
Vôbec sa mi to nepáčilo. Pri čítaní som sa strašne nudil a strácal som sa. Nemám rád nakupovanie a keď idem do obchodu, beriem len to, čo potrebujem, takže téma ma moc nechytila, no pre niekoho to môže byť zaujímavé. Príbeh o obchodnej taktike. Stavia sa nový supermarket, ktorý obsahuje najnovšie poznatky marketingových trikov zameraných na zákazníkov.

Noční můry(5*)
Nechcel by som byť v situácii hlavnej postavy. Na svete je posledný človek. Nič mu nechýba, je to svet, ktorý sa oňho postará, no hrdina zisťuje, že všetci jeho známi sú mŕtvi a namiesto nich sú len hologramy.

Mám lítací sny (3*)
Pravdepodobne pacient s mentálnou poruchou, no pekný a dojemný príbeh. Pacient má lietajúce sny, ktoré však nie sú obyčajné.

Poslední píseň Tonyho M (3*)
Prekliata kapela a vyhadzovač, ktorý prežil smrteľnú nehodu kapely. Smutný príbeh plný hudby.

Uvidět Amsterdam a zemřít (4,5*)
Nemám rád krátke poviedky. Tento príbeh bol výborný a škoda, že tak rýchlo skončil. Vojak vezme stopára, ktorý rozpráva divné príhody a nevníma svet taký aký je.

Omyl (2*)
Posledná zo série krátkych poviedok a pre mňa osobne najslabšia. Takýto druh príbehu si zaslúži viac priestoru, na pár stranách sa mi to zdalo spackané. Príbeh muža, ktorý hľadá jaskyňu z neznámou bránou, ktorá z neho spraví boháča.

Putování za zázrakem Bergedonu (5*)
Najdlhšia časť tejto zbierky a musím povedať, že to bolo dobré. Chcelo by to ďalší príbeh tejto herno-detektívnej partie. Aj herný svet sa mi páčil. Dosť sa to podobalo na knihu Ready Player One.

13.07.2025

Obálka knihy Bezejmenná rodina Bezejmenná rodina Jules Verne

Príbeh od Julesa Vernea sa odlišuje od tých, na ktoré som bol zvyknutý. Musím priznať, že som bol mierne sklamaný. U Vernea sa často opakujú rovnaké charakteristiky. Dobro je dobro a zlo je zlo, bez prekvapivých zvratov, od začiatku knihy pracuje s tým, čo má. Samozrejme, kladný hrdina je Francúz a ten záporný Angličan, čo je pochopiteľné vzhľadom na autorovu národnosť. Chápem, že v tej dobe knihy takto fungovali, ale pri tejto knihe som očakával nejaký zvrat.

Tentokrát sa príbeh odohráva počas kanadskej občianskej vojny, keď sa francúzski Kanaďania snažili získať nezávislosť od Anglickej koruny po vzore Spojených štátov amerických. Je to príbeh hrdinu, ktorého prenasleduje minulosť jeho otca a snaží sa ju napraviť, hoci vie, že pri tejto úlohe pravdepodobne zahynie. Možno, čo je trochu nezvyčajné u Vernea, je tu dosť smrti a príbeh sa nekončí úplne šťastne.

05.07.2025

Obálka knihy Meč osudu Meč osudu Andrzej Sapkowski

Je pravdou, že k Zaklínačovi som sa dostal vďaka hre, potom som pozrel seriál a až teraz čítam knihy. Opäť poviedková kniha od Sapkowského. Rozmanité príbehy, niektoré plné akcie a zaklínačských schopností, niektoré naopak zamerané skôr na romantickú stránku, každý si tu nájde svoje. Najviac ma dostala poviedka s bardkou Očko.

Hranica možností (4*)
Príbeh som najprv videl v seriáli, a knižná podoba sa mi páčila o čosi viac. Geralt sa po nečakanej práci s baziliškom stretáva so záhadným pánom, ktorý ho zavolá na lov draka. Geralt drakov nezabíja, no na výpravu sa nakoniec rozhodne ísť. Na cestách stretáva barda Marigolda a čarodejnicu Yennefer.

Úlomok ľadu (3*)
Romantická poviedka, v ktorej je hlavná pozornosť venovaná čarodejnici Yennefer. Geralt a Istredd sa ocitnú v nepríjemnej situácii, kde spolu bojujú o Yenneferinu priazeň. Dá sa povedať, že je to poviedka o ničom.

Večný oheň (5*)
Toto sa mi páčilo. Trochu zmena. Meče sa tasili len výnimočne, tentoraz bol dôležitý obchodný um. Geralt sa zastavil v Novigrade, aby doplnil zásoby, no opäť stretáva Marigolda. Spoznajú aj malého obchodníka, ktorému ukradnú totožnosť. Na vine je nezvyčajne, dosť často priateľský tvor, doppler. Poviedka plná humoru a obchodných dovedností.

Trochu obetavosti (5*)
Tak pri tomto príbehu humor bokom. Znova poviedka, hlavne o láske a bohužiaľ o neopätovanej láske. Dojemná poviedka plná smútku, hlavne ten koniec. Očko som si celkom obľúbil a škoda, že nebola spomenutá viac krát v iných príbehoch.

Meč osudu (5*)
Veľmi bohatá zbierka poviedok. Autor sa snaží zapojiť čo najviac postáv z hlavného príbehu Zaklínača. Tentokrát sa Geralt z Rívie opäť stretáva so svojím osudom, a to s princeznou Cirilly z Cintry. Stretávajú sa v hlbokom lese, ktorý obývajú driady. Ciri je tu ešte dieťa, no sama má tušenie, že je predurčená putovať so Zaklínačom.

Nečo více (4*)
Zaklínač pomáha obchodníkovi v núdzi. Obchodník Yurgo sa ocitá na moste, kde zapadol so svojim vozom, no nevedel o nebezpečenstve, ktoré sa skrývalo pod mostom. Zaklínač neváha a Yurgovi pomáha, no je zranený. Po ceste k Yurgovmu domu Geralt blúzni a dozvedáme sa niečo o jeho minulosti.

Niečo končí, niečo začína (3*)
Posledná časť skladačky do sveta Zaklínača. Yennefer a Geralt sa rozhodli spečatiť svoj vzťah pred Bohom a Marigold dostal na starosti zvolať hostí, a samozrejme, nik dôležitý nechýbal.

Obálka knihy Fico: Posadnutý pomstou Fico: Posadnutý pomstou Peter Bárdy

Ani neviem, čo napísať. Každý Slovák, ktorý žije momentálne na Slovensku, si túto knihu nemusí ani kupovať, lebo tento príbeh práve prežíva na vlastnej koži. O Robertových F. skutkoch sa zo dňa na deň dozvedáme viac a viac. Nie je týždňa, čo by tento človek neprekvapil. Zakrýva svoju neschopnosť rôznymi nedôležitými témami, pričom sa mu republika rozpadá pod jeho neohrabanými rukami. Nové kauzy sa dostávajú na povrch a geopolitická situácia Slovenska je na bode mrazu. Je to zvláštne, keď premiér neustále klame a ľudia mu to žerú aj s navijakom. Je to smutné, že terajšia vláda sa vyhovára na predchádzajúce vlády, a sám Robert F. je tam štyrikrát a Slovensko je v katastrofálnom stave. Eurofondy sa rozdávajú na súkromné haciendy ľuďom blízkym Smeru, diaľnica z BA do KE nie je hotová ani za jeho vlády a to tam je najdlhšie, zdravotníctvo sa rozpadá, pre neho to nie je premiérska téma, spoločnosť rozdelená ako nikdy predtým, pričom sám premiér podporuje extrémistov ako Daniel B., či dezinformačnú scénu ako Martinu Š., či Petra K. Toto je skutočná tvár Smeru, a na toto všetko poukazuje vo všetkých knihách Peter Bárdy.

Obálka knihy Mýty Mýty Stephen Fry

Veľmi ma zaujímajú mytológie, najmä antická, a Stephen Fry výborne chronologicky spracoval práve grécku. Začína prvotnými božstvami Uranom a Gaiou, ktorí spolu zplodili rôzne mytologické bytosti a samotných Titánov, ktorí zase zrodili bohov Olympu. Ak mám vybrať najobľúbenejšieho boha či Titána, je to určite Prométeus. Jeho príbeh a súcit s ľuďmi ma vždy fascinoval. Bol asi jediné božstvo, ktoré chcelo pre ľudí len to najlepšie a nemstilo sa im. Sú tu rôzne príbehy, napríklad o Pandorinej skrínke, o Titánovi Atlasovi, o Hériných skutkoch, o láske medzi bohmi a ľuďmi. Je si z čoho vyberať. Samozrejme, všetko si už nepamätám, pretože tých bohov je veľa a niektorí sú spomenutí len okrajovo, ale určite je to zaujímavé čítanie a nie je prekvapujúce, prečo si Rimania toto božstvo osvojili a pozmenili len ich mená.

Obálka knihy Píseň války Píseň války Michaela Merglová

"Skolí krále jako sluhu,
zapřáhne je k svému pluhu.
Nejstrášnější z nemocí je,
lék ni meč ji nezabije."

Úvod pôsobil trochu neohrabane. Prvá kapitola mi príliš nezapadla do celkového deja, no zvyšok knihy bol bezchybný. Autorka úspešne prepojila všetky tri knihy a vytvorila epický záver. Fanúšikom Zaklínača sa to určite zapáči, pretože existuje značná podobnosť. Neprekvapilo by ma, keby sa autorka inšpirovala Geraltom z Rívie.

Cuchenan a Minangard postupujú do finále. Delava je napadnutá a musí čeliť drvivej prevahe. Treba počítať s tým, že nie každý príbeh končí šťastným koncom. Musím uznať, že niektoré postavy som si obľúbil až v tomto dieli a najviac mi bolo ľúto Minangarda, hoci som ho spočiatku veľmi nemal v láske. Napriek hrúbke knihy sa číta pomerne rýchlo, takže sa netreba ľakať.