Naďa2411 Naďa2411 komentáře u knih

☰ menu

Anna Franková: Příběh zrady Anna Franková: Příběh zrady Gerard Kremer

V knize se o Anne Frankové vůbec nepíše, jak zmiňují i předchozí čtenáři. Dějově spadá do konce 2. sv. války v Nizozemí. Syn vypráví skutečný příběh jeho otce, který byl členem odbojového hnutí. Pomáhal na vlastní pěst a s velkým rizikem nejen o svůj život se snažil přežít díky....nebudu více psát, přečtěte si. Kdo ho zradil je tématem této knihy. Kniha má velmi smutný příběh, ale dobře se čte se zatajeným dechem. Doporučuji.

24.07.2024 4 z 5


Příhody venkovského lékaře Příhody venkovského lékaře Michael Sparrow

Pěkné povídky z prostředí zdravotního vesnického střediska . Některé jsou k zamyšlení, zasmání a nechybí klasický černý anglický humor. Akniha se mi líbila, doktoři a pacienti jsou na vesnicích všude stejní.

24.07.2024 5 z 5


Tankový prapor Tankový prapor Josef Škvorecký

Obsah znám z filmového zpracování, nyní připomenuto v aknize, která mne do 2/3 bavila, možná proto, že obsah mi byl znám, poté jsem se již nudila. Každopádně se autorovi podařilo pravdivě popsat s dávkou humoru naší Lidově demokratickou armádu z období 50-tých let minulého století. Neměli to lehké soudruzi na té i druhé straně. Dnes toto dílo působí humorně, ale v té době .....vliv sovětské strany byl velmi silný.

24.07.2024 4 z 5


Dívčí válka Dívčí válka František Ringo Čech

Úspěšná česká klasika, ve které sám spisovatel vystupuje v divadelním představení. Titul jsem si připomněla v aknize, hodně a hodně jsem se nasmála.
Dílo, které vychází z historie a snoubí se s nádechem erotiky. Hlavním tématem je, jak sám název napovídá: když ženy vyhlašují válku mužům. Doporučuji, čtěte.

18.07.2024 5 z 5


V pátek se koupeme V pátek se koupeme Kurt David

Titul, který určitě pobaví většinu čtenářů. Zaujala mne i velmi pěkná obálka. Od začátku mne akniha lapila do svých sítí a nechala jsem se jemně kolíbat příběhy v jedné rodině, kde se humorně popisují denní scénáře nás dospělých očima puberťáka. Doporučuji.

17.07.2024 5 z 5


Moji dvojníci Moji dvojníci Miroslav Skála

První kapitoly byly velmi úsměvné , student nás seznamuje se svou rodinou, velmi vzpurným otcem. Když ale dospěl a zamiloval se, už byla nuda. Nebavilo mne to .

15.07.2024 2 z 5


Půlnoční pacient Půlnoční pacient Egon Hostovský

Špionáž sovětská oproti americké je téma v aknize, která dějově spadá do
50-tých let minulého století. Prostředníkem je psychiatr doktor Malík. Hrozná doba...netřeba dalšího komentáře....
Doporučuji hlavně mladší generaci, aby věděli.....

28.06.2024 5 z 5


Tvrz Tvrz Václav Šorel

Pěkná dobrodružně-historická sci-fi povídka, ve které pilot Martin má autonehodu. Hlavní hrdina se v aknize fixně ocitá v roce 1434, v mé nejoblíbenější historické době - době Husitů. Právě začíná boj o hlásenickou tvrz.
Již jsem přečetla mnoho knih s podobným tématem, kde se hlavní hrdina "propadne" do minulosti, a je to dobře, že takto vznikají nové tituly, neboť si můžeme připomenout nenásilnou formou trochu historie.

27.06.2024 5 z 5


Milionová bankovka (povídka) Milionová bankovka (povídka) Mark Twain (p)

Povídka o Milionové bankovce byla zfilmovaná, ráda jsem si veselý příběh připomněla v aknize. Hlavní hrdina Henry Adams vede poklidný život v Americe, dokud jednoho dne při své pravidelné odpočinkové platbě neztroskotá. A tak se hrdina ne svou vůlí ocitá v Londýně, kde mu osud zaslal dva bratry, kteří mu podstrčí na jeden měsíc milionovou bankovku. Námět knihy je zda-li se dá s touto bankovkou obstát v reálném světě. Moc pěkné.

27.06.2024 5 z 5


Dobrodružství Toma Sawyera Dobrodružství Toma Sawyera Mark Twain (p)

I když podle štítků je kniha určená pro chlapce, já jí doporučuji i dívkám. Akniha se mi velmi líbila. Průšvihář Tom mi byl velmi sympatický a jeho tetička Polly měla s ním velmi velké strpení, a proto mu jeho rošťárny vždy odpustila. Akniha má pěknou detektivní zápletku. Určitě doporučuji dětem ke čtení o letních prázdninách.

26.06.2024 5 z 5


Bezvýznamná žena Bezvýznamná žena Oscar Wilde

Dovolím si použít slova z aknihy:
"Je to obyčejný příběh, jak se obvykle vyvíjí a jeho zakončení je všední, žena trpí, muž je volný."
Příběh ze života, jehož děj se odehrával, odehrává a bude odehrávat. Doporučuji.

25.06.2024 5 z 5


Rybář a jeho duše Rybář a jeho duše Oscar Wilde

Velmi pěkný krátký příběh v aknize o rybáři a jeho duši. Podlehne rybář nástrahám ? Autor nám čtenářům klade otázku : Je důležitější láska nebo duše, moudrost nebo láska, láska nebo bohatství, může existovat duše bez srdce?
Doporučuji.

25.06.2024 5 z 5


Kdo je kapitán Nik?! Kdo je kapitán Nik?! Lubomír Jaroš

Letos budu trávit léto na táboře jako dozor, proto jsem uvítala tuto aknihu. Autor velmi pěkně popisuje okolí Dalšické vodní nádrže, kde Orlíci - děti plní zašifrované úkoly, které jim dává kapitán Nik. Po celou dobu zjišťují, kdo kapitán Nik je. Pěkný příběh, doporučuji.

21.06.2024 5 z 5


Ďáblovo kopyto a jiné případy Sherlocka Holmese / The adventure of the devils foot and other cases of Sherlock Holmes Ďáblovo kopyto a jiné případy Sherlocka Holmese / The adventure of the devils foot and other cases of Sherlock Holmes Arthur Conan Doyle

Oba detektivní případy se mi v aknize líbily, vynalézavost zločinců je v peru autora velmi dokonalá.

20.06.2024 5 z 5


Střelené pohádky Střelené pohádky Vlastimil Peška

Pěkné střelené pohádky, moc jsem se s aknihou pobavila, doporučuji na léto i po celý rok.
Jak to, že autora nikdo nečte?

19.06.2024 5 z 5


Jak mi Tajemství změnilo život Jak mi Tajemství změnilo život Rhonda Byrne

Tato kniha volně navazuje na předchozí s názvem Tajemství. Já jsem jí také nečetla.
V druhém díle jsou skutečné příhody, kterým, jak uvádí autorka, lidem změnil život.
Pro mně byly některé příhody zbytečně dlouhé , ale moc se mi líbí shrnutí a doporučení.
Já osobně se řídím "Přej a bude ti přáno." , "Buď stále pozitivní a usmívej se."

19.06.2024 4 z 5


Správná pětka opět v akci Správná pětka opět v akci Enid Blyton

I když se blíží letní prázdniny touto aknihou jsem se schladila díky pěknému detektivnímu příběhu, který se odehrává před vánocemi. Strýcovi Quentinovi se ztratí podklady ohledně jeho výzkumu. Správná pětka - pátrací dětský tým má intuici.....
Doporučuji, ne pokaždé musí mít dospělí pravdu, naslouchejme dětem a zvířátkům.

18.06.2024 5 z 5


Vtipy pro děti vybrala Lucie Bílá Vtipy pro děti vybrala Lucie Bílá Václav Budinský

Blíží se letní prázdniny, a proto jsem si cíleně vyhledala dětskou aknihu, která obsahuje různé vtipy, hlášky ale i hádanky pro nejmenší. Moc jsem se pobavila a upřímně po celou dobu jsem se smála od ucha k uchu. Doporučuji jakékoliv generaci, vždyť: "Kdo se často směje a má dobrou náladu, ten méně marodí a je veselejší než mračouni a škarohlídi".

18.06.2024 5 z 5


Počítám s tebou Počítám s tebou Michaela Červenková

Při čtení této knihy jsem měla velmi smíšené pocity. Bylo a je mi líto, že vůbec autorka (a to je velmi mladá) píše o tomto tématu, které je pro mnoho lidí a i už u dětí dnes aktuální: úzkost. Na druhou stranu je dobře, že se o tom píše, možná pomůže mnoha dětem, mládeži, dospělým, že problém má vice lidí a chtěji ho řešit.
Dnes každá sebemenší odchylka se léčí u psychologa a doktoři doslova cpou lidem různé medikamenty a obě strany čekají, co zabere. Specialisé jsou placeny podle počtu bodů, napsaných receptů bez empatie. Přesně jak píše autorka, vztah mezi pacientem a lékařem je pouze , jak velký zisk bude mít na svém kontě. Spisovatelka "nadělila" úzkost hlavní hrdince, která studuje na střední škole prvním ročníkem. Proč dochází k záchvatům, kde je příčina, to jsem se nedozvěděla, i když to je, dle mého, to nejdůležitější. Po celou dobu jsem se stala pasivním pozorovatelem mladé dívky, která má strach ze všeho, ale proč, ptám se, kde vznikl počatek problémů?
PROČ se lidé tak cpou pilulkami? Chápu, že stres, tlak, média, reklamy....
Lidi běžte do přírody, kupte si mazlíčka, malujte a milujte se.
Paní spisovatelko, prosím, u příštího díla vdechněte trochu elánu do života svým hrdinům , i když chápu, náplň knihy je váš vystudovaný obor. Nebuďte tak negativní, jako v této knize.
Bylo mi mladé dívky líto, proč jste jí "dala do vínku " pouze smutek, nepochopení sama se sebou, proč jste ji neutěšila u rodičů a svých vrstevníků? Kniha, je bohužel v dnešní době tématem aktuálním a je cileně pro mladé lidi, aby uživali pilulky podle předpisů svých odborníků a to se mi nelíbí.
Chválím kontakty pomoci na poslední stránce. Děj o současném problému lidí na celém světě, ale bez dalšího pokračování a to mě štvalo. Autorka umí psát o jedné věci na 220 stránkách. Knihu vracím do knihovny, cena je velmi vysoká, nepřiměřená kvalitě textu.
Obálka na knize napovídá negativní děj. Nedoporučuji!!!
Kupte si raději knihu o zvířátkách.

14.06.2024 1 z 5


Zpěv v ráhnoví Zpěv v ráhnoví Ngaio Marsh

Napínavý příběh jsem zařadila v letošní ČV - kniha z prostředí vaší poslední dovolené, protože děj se odehrává přímo na lodi. I já jsem byla a to přímo na pirátské, i když v jiném moři. Možná proto mi akniha sedla, bylo příjemné vnímat text a znovu prožívat zážitky spojené s plavbou: vlny, příjemný kapitán, mořský šum. Detektiv má za úkol vyřešit vraždy žen na lodi plující z Londýna do Afriky, které spojuje vrahova stopa - květiny. Příjemná letní detektivka, doporučuji.

13.06.2024 5 z 5