Anna Franková: Příběh zrady

Anna Franková: Příběh zrady https://www.databazeknih.cz/img/books/48_/484775/bmid_anna-frankova-pribeh-zrady-5RJ-484775.jpg 4 51 23

V tomto podmanivém a strhujícím příběhu podle skutečných událostí Gerard Kremer sděluje řadu dosud neznámých faktů o mnoha ilegálních odbojových aktivitách kolem budovy na adrese Westermarkt 2 v Amsterdamu, zvané Huize Labor. Dvůr Huize Labor sousedil s dvorem Domu Anny Frankové. V roce 1941 dostal Gerard Kremer senior místo správce kancelářské budovy na Westermarktu 2 v Amsterdamu, za rohem od takzvaného tajného křídla Domu Anny Frankové, a netušil, jakou úlohu v rámci druhé světové války sehraje. Pomalu, ale jistě se stává součástí odboje. Když část budovy obsadí Wehrmacht, ocitá se na tenkém ledě. Kvůli následnému rozhodnutí poskytnout v budově útočiště židům málem přijde o život. O mnoho let později zjistí Gerard Kremer junior a jeho žena Toos na základě hovorů s otcem a dalšími svědky, že jediný, kdo mohl prozradit rodinu Anny Franková, byla Ans van Dijková. Po 75 letech tak Gerard junior odhaluje pravdivý příběh svého otce a dalších svědků, který ukazuje řešení staré záhady. Po vydání původní nizozemské verze se ozvali další svědkové. Do této knihy byla zahrnuta i jejich svědectví o dění kolem Westermarktu. Kdo zradil Annu Frankovou? Po svém zatčení Sicherheitsdienstem na Velikonoční neděli 1943 se Ans van Dijková, byť v přestrojení, zřejmě stala pravidelnou návštěvnicí budovy. A jak zpozoroval Kremer, používala i telefony v obsazených kancelářích.... celý text

Literatura světová Historické romány
Vydáno: , Pangea
Originální název:

De Achtertuin van het Achterhuis , 2018


více info...

Přidat komentář

Baushka
09.04.2024 3 z 5

To, že český překlad názvu je úplně mimo mísu, tu zaznívá snad v každém komentáři. Když od toho teda odhlédnu, musím knížku hodnotit jako průměrnou. Je psána spíše jednoduše, stroze popisuje nejbližší děj kolem hlavního hrdiny. Tím, že je to převyprávění prožitků otce autora, chybí knížce více popsané emoce postav, barvitost nebo detailnější vývoj postav. Je to další příběh z období války, zase trochu jiný a tak za přečtení stojí.

Káťa484
07.04.2024 4 z 5

Jsem zklamaná z názvu knihy, protože v ní nikde není ani zmínka o rodině Frankových. Kniha se však dobře čte, je to další příběh hrdiny 2. světové války. Autor poukazuje na osobu Ans van Dijkove, která udávala Židy. Byla Ans van Dijkova opravdu ta, která Gérarda Kremera udala? Dle dopisů uvedených na konci knihy si tím tak jistá nejsem.


Daku
28.03.2024 3 z 5

(SPOILER) Zajímavá kniha, která nutí člověka klást si otýzku, jak by se zachoval on. Byl by schopen pomáhat i s vědomím, že tím ohrožuje nejen sebe, ale i své blízké? Ale o Anně Frankové kniha není. A z knihy ani nevyplývá, že Annu a její rodinu udala právě Ans, ano mohla to být ona, ale mohl to být i někdo jiný. Jak to tenkrát opravdu bylo se už asi nikdy nedozvíme.

Princezna22
13.03.2024 odpad!

Jak zviditelnit knihu a prodej?! Dejte s do názvu Anna Franková příběh zrady atd.. Tento příběh není vůbec o ní, jen tji to lízlo v zatáčce... Kniha mě nebavila a s celé knihy doporučuju přečíst jen posledních pár stran tam se něco dozvíte.. Jen i Anne ani stopa... Trapné!!

zubrice
24.01.2024 4 z 5

Četlo se moc hezky, ale o Anně Frankové to vůbec není.

Palorizek85
21.12.2023 4 z 5

Jednoduchá a čtivá kniha o strastech lidí za nacismu v Nizozemí. Myslím, že je dobrá pro všechny, kteří si chtějí přiblížit tuto dobu. Nicméně o Anně Frankové to v žádném případě není - připadá mi to trochu že se chtěl autor přiživit čistě na tom jméně...škoda, myslím, že kniha to neměla zapotřebí.

Sabulep
21.08.2023 5 z 5

Kniha je velmi čtivá, přečetla jsem ji za jeden den. Jen by měla mít jiný název, protože o Anně v cele knize nepadlo ani slovo nicméně se mi to líbilo a dalo mi to další pohled.

Patapuf
05.07.2023 2 z 5

Příběh bezpochyby zajímavý a o hrdinství hlavního hrdiny není pochyb... nicméně název knihy je celkem zavádějící... okolo Anny Frankové to možná projelo autobusem... a nejvíc mě dostal styl jakým je to napsané... chápu že to autor chtěl sdělit světu, ale nemusel to dělat stylem slohu ze střední školy....

Daduna
02.06.2023 2 z 5

Od knihy jsem čekala něco jiného. Samozřejmě, že na tajemství se přišlo a ví se, kdo by ji mohl udat, ale kniha mě prostě nudila. Příběh pro mě zajímavý nebyl. Možná je to tím, že jsem četla už hodně knih na téma války.

hodna.postacka
21.04.2023 1 z 5

Kniha se jmenuje Anna Franková: Příběh zrady. Bohužel o Anně Frankové se v celé knize nedozvíme zhola nic.
Kniha se sice četla velmi pěkně, název je však velmi zavádějící. Pokud si někdo knihu koupil tak jako já právě proto, aby se dozvěděl více o Anně Frankové, tak bude zklamán.

Zanda96
13.04.2023 5 z 5

(SPOILER) Přečteno za dva dny, zajímavé, poučné. Škoda, že jméno Anny Frankové nepadlo ani jednou.
Dozvěděla jsem se o osobě Ans van Dijkové, která sehrála v Amsterdamu obrovskou roli při udávaní Židů.
Gerard Kremer byl hrdina, který sám sebe i svoji rodinu vystavoval nebezpečí, ale pomáhal Židům se skrývat a kradl Němcům zásoby, aby nakrmil spoustu dalších lidí.

emilieselden
30.03.2023 3 z 5

Zajímavá a velmi čtivá kniha. Bohužel o Anně Frankové se ale téměř nic nedozvíme. Příběh vypráví Gerard, který v té době pracoval jako správce admin. budovy v Amsterdamu a aktivně se podílel na odboji. 3,5*

Eve.Z
16.02.2023 5 z 5

Velice pěkné, zajímavé, snadno se kniha četla i díky velikosti písmen. Jistě jméno Anne Frankové v knize skoro vůbec nezaznělo ale silný příběh člověka, který byl zapleten do odboje a jeho dedukce, kdo nejspíše byl tím oním zrádcem rodiny Frankových. Velice doporučuji!

iv.ča
14.02.2023 5 z 5

Pěkná kniha, dobře se četla. Díky lidem jako Gerard a dalších přežili lidé, rodiny, lidskost a odvaha pomáhat v těžkých chvílích historie lidstva. Děkuji vám

Vendy956
29.01.2023

Příběh mě velmi zaujal. Sice o Anne v knize nepadlo moc vět, čekala jsem, že bude její příběh pokračovat, ale jsem ráda, že jsem si tuhle knihu mohla přečíst, a dal mi další pohled na válku, a pan Gerard st. byl obrovský hrdina, který zachránil spousty lidských životů. Díky za tento příběh.

Přečti_si
30.12.2022 3 z 5

Poutavý příběh podle skutečné události, rozhodně je třeba obdivovat odvahu Gerarda a jeho ženy, kteří skutečně velmi riskovali při protiněmecké činnosti a pomoci židovským obyvatelům Amsterdamu. Nicméně nečíst anotaci, tak spojitost s Annou Frankovou objevím jen stěží, jelikož v celé knize o ní není ani čárka.

anna5071
03.11.2022 4 z 5

Velmi čtivá a hezky napsána kniha. O Anně Frankové moc slov nepadne, je to spis zaměřené na příběh Gerarda staršího, ale i ten je fascinující.

martunka
21.10.2022 5 z 5

Zajímavé...

Sabča92
14.04.2022 4 z 5

Když se mi na střední dostala do rukou kniha Deník Anny Frankové, netušila jsem, jak si příběh utkaný ze slov třináctileté dívenky dokážu „oblíbit“. Její deník mě tehdy opravdu mimořádně zasáhl, a dodnes si pamatuji mrazivost posledních odstavců příběhu. Jméno Anny Frankové a její smutný osud zná dodnes asi každý. Kdyby nenastal osudný den, kdyby někdo neprozradil jejich úkryt, příběh mohl dopadnout zcela jinak. Anna Franková Příběh zrady je kniha, kterou napsal syn muže, který za války hodně riskoval, aby pomohl ostatním, nejen Židům. Zapojil se do tajného odboje, riskoval život sebe ale i své ženy a později i syna, aby drobnými „krádežemi“ pomohl celé řadě lidí. Právě ona budova sousedila s domem, ve kterém byl úkryt rodiny Frankových. Pokud čekáte, že se v knize s rodinou setkáte, pak vás musím zklamat.
Celý příběh je založen na skutečných událostech, ze kterého pocítíte neuvěřitelnou úzkost. Gerard a celkově lidi z odboje byli mimořádně odvážní lidé, kteří riskovali své životy, ale i životy svých blízkých pro dobrou věc. Nedokážu slovy vyjádřit obdiv k lidem, kteří v této době nesledovali pouze vlastní zájmy. Kolik nocí museli žít v očekávání, zda se jim manželé vrátí, či nikoliv.
Tajemství kdo udal Annu Frankovou se v této knize dozvíte, i když to není doslova popsáno, byl to ten stejný člověk, který zradil i další lidi a aktivity. Příběh zrady je krátká kniha, která má široké řádkování a budete ji mít přečtenou opravdu rychle. Pokud máte rádi historické romány z válečného období, které vám rozšíří obzory, rozhodně sáhněte po této knize. Příběh Gerarda Kremera staršího by rozhodně neměl být zapomenut.

maryzka
11.03.2022 3 z 5

Koupila jsem si tuto knihu v domnění, že se konečně dozvím, kdo zradil rodinu Frankových. Chtěla jsem se dozvědět, zda to bude židovský advokát, který už byl jmenován na internetu. No bylo to zvláštní. Zrádcem byla žena a ještě ke všemu tam rodina Anne Frankové nebyla jmenována.

Štítky knihy

zrada udavačství

Autorovy knížky

Gerard Kremer
nizozemská
2022  75%Anna Franková: Příběh zrady

Kniha Anna Franková: Příběh zrady je v

Přečtených81x
Čtenářské výzvě17x
Doporučených3x
Knihotéce114x
Chystám se číst64x
Chci si koupit15x
dalších seznamech1x