murdoch murdoch komentáře u knih

☰ menu

Hry Nemesis Hry Nemesis James S. A. Corey

(SPOILER) Stále poměrně blízko seriálu, i když trochu jiné - ale jen o fous. Rámcově i tenhle díl drží kontext... Škoda jen, že i když se objeví alter ego mé oblíbené Caminy Drummer, (zde uvedená jako Bubenice), tak má jen velmi malou roli. I tak parádní počtení, bez ztráty kytičky.

18.09.2024 4 z 5


Temná hmota Temná hmota Blake Crouch

Žádnou temnou hmotu tam nečekejte, s dějem vlastně vůbec nesouvisí. Jinak fajn kniha, čteno po shlédnutí famózního seriálu, možná lepšího než předloha a možná kvůli dojmu z něj dávám tak vysoké hodnocení i knize. Sem tam fyzikální zaškobrtnutí (třeba když se mluví o teorii superstrun a má jít o strunovou teorii bez toho slova "super", nebo - pravda, jen jednou - nesprávně použitý termín "světelné roky"), ale to klidně může být i překladem. Ovšem vědy je tam minimum, neděste se. Vlastně na jednu stranu jde o jednoduchou myšlenku i zápletku - a možná i proto je to tak dobrý. Nečekejte super pecku, jen takovou běžnou hodně dobrou knihu.

08.09.2024 4 z 5


Ostří ozvěny Ostří ozvěny Vladimír Šlechta

Dokonalá kniha, na kterou určitě nikdy nezapomenu. Díky, bylo to super.

04.09.2024 5 z 5


Hvězdy české sci-fi Hvězdy české sci-fi * antologie

Nejsem sám, kdo tuhle knihu četl hlavně kvůli Ghebrthouxwnlck. Ale, nakonec to nebyla úplně nejlepší pecka jak Kidova, tak celé antologie. Už Fialky pro královnu mi připadaly jako trochu násilně nastavovaná dobrodružství Christyho Bigse (kterého mám jinak fakt rád), a Ghebrthouxwnlck je ještě o něco slabší. Jako jo, dobrý to je. Ale předchozí tři příběhy byly lepší.
Nejvíc mě, musím přiznat, dostal Lunapark Luna, ač jsem to vůbec nečekal. Ok, asi si budu muset přečíst od Vilmy Kadlečkové ještě něco dalšího, tohle fakt šlo. Za mě první místo.
Druhé - to bude Šlechtův Oggerd, tedy novela Chcípnout jako pes. Oggerd je můj oblíbený hrdina, i když se cítím být spřízněn spíš s Pěnkavkou. Není to taková paráda jako třeba Ostří ozvěny, ale furt to šlape.
Na třetí příčku kladu Ghebrthouxwnlck. A to nejen z nostalgické úcty k autorovi.
Pak tu máme tradičně kvalitního Neffa - Prázdniny v mezisvětě - on uměl, umí a doufejme, že dlouho ještě umět bude.
Rox'n'roll řadím jako poslední, zase jde už vlastně o klasiku, tentokrát Procházkovskou... Tak jak ji známe a máme rádi. Poslední ovšem jen proto, že tenhle cyberpunk nebude pro všechny, spíš pro fajnšmekry...

04.09.2024 4 z 5


Kmen Andromeda Kmen Andromeda Michael Crichton

Jako takhle - špatný to fakt nebylo. Super nápad jak rozjet krizi a zápletku. Rozuzlení pak už začíná pokulhávat, co ale snižuje rating nejvíc, jsou málo reálné charaktery a styl... Na velikána, autora světových bestsellerů mi to moc nesedí. Spousta jiných (třeba i našich) spisovatelů by to zvládla líp. Takže tak. Neodrazuju, slušná kniha, ale zase žádná pecka.

01.09.2024 3 z 5


Fyzika nemožného Fyzika nemožného Michio Kaku

Hezky a přehledně napsáno/sepsáno. Skoro jako knihy a přednášky a knihy pana profesora Kulhánka (ale ten umí psát a vysvětlovat ještě lépe). Najdete tu spoustu věcí k zamyšlení, i přes stáří knihy (ne vše odpovídá aktuálnímu poznání). Určitě se k ní budu ještě vracet.

31.08.2024 5 z 5


Vádemecum demonstrátora hvězdárny Vádemecum demonstrátora hvězdárny Zdeněk Pokorný

Úžasná záležitost pro příznivce astronomie. Téhle knihy existují dvě verze - kratší papírová a delší (přes 600 stran) v pdf. Já četl tu druhou a rozhodně doporučuji, přes pár nepřesností (způsobených vývojem vědeckého poznání od doby jejího vzniku) je prostě super.

24.08.2024 5 z 5


Kvantová teorie nikoho nezabije Kvantová teorie nikoho nezabije Marcus Chown

Určitě zajímavá kniha, na některé jevy se dívá z úhlů, které jsem jinde nepostřehl... Ale upřímně, pořád toho ještě nechápu hodně, takže jdu na další knihy - a v téhle jsem si poznačil části, ke kterým se chci po čase vrátit. Jinak doporučuji.

21.08.2024 4 z 5


Kronika trampingu v Jizerských horách, 1934-2004 Kronika trampingu v Jizerských horách, 1934-2004 Pavel D. Vinklát

Úžasná kniha. I když jsem ji sehnal už jen v pdf. Díky ní jsem po dlouhých letech ježdění do Kraje vyrazil na Skleněnky, koupal se v Kachním jezeře poblíž bývalého Fort Adamsonu a navštívil Island... Co nejdřív se tam zase musím podívat! A jedna dobrá zpráva na konec: chystá se nové, rozšířené vydání...

20.08.2024 5 z 5


Případ zatoulanýho rybáře Případ zatoulanýho rybáře Jan Frána

Jestli se nepletu, tak první z Hafranových knih - a já ji z nich paradoxně četl jako poslední. Už byla sice vyprodaná, ale díky Hafranovi se ke mě dostal "samizdatový" dotisk, kde je vlastně každá kniha originál, což v mých očích zvyšuje hodnotu, navíc jsem ji přebíral na křtu knihy k 50. výročí Trapavce a mám ji i s věnováním - co chtít víc.
Po literární stránce opět balzám pro (nejen) vandrákovu duši, je vidět, že si Hafran držel laťku vysoko hned od začátku.
Kniha obsahuje tři povídky/novely, nejvíc mi z nich sedla ta poslední - Madona.

16.08.2024 5 z 5


Vzestup Endymionu 2 Vzestup Endymionu 2 Dan Simmons

(SPOILER) Za překlad by si Vzestup Endymionu II zasloužil spadnout na tři hvězdičky (už ten název by měl být správně "Endymionův vzestup", zase tu straší "hudba koulí" místo hudby sfér a podobně), ale na pět by to stejně nebylo ani s dobrým překladem, protože... Simmons je prostě grafoman, cpe tam fůry osob a lokací, které si nemáte šanci zapamatovat a jsou i zbytečné. Konec byl, díky všem těm skokům v čase snadno předvídatelný, rozuzlení Štírova původu/stvoření ve vztahu ke Kassadovi, hm... trapné. Přesto dávám čtyři hvězdy, sice nedokážu pojmout úplně všechny provázanosti (což asi i málokdo, vzhledem k množství textu celého Kantosu), ale to co jsem pochopil, je vcelku impozantní. Vážně to měl takhle promyšlené od začátku? Anebo improvizoval a postupně navazoval na to, co předtím rozehrál bez vysvětlení? No, i s výše uvedenými výhradami hodně čtivé, i když ne pro každého. Jsem zvědav na další Simmonsovy počiny.

02.08.2024 4 z 5


O poklad Ciboly O poklad Ciboly James S. A. Corey

Spokojenost, opět vysvětlena spousta věcí, na které se v seriálu nedostalo. Zase ovšem trochu jiné než seriál - ale proč ne, o to je to zajímavější.

31.07.2024 4 z 5


Chladný popel Chladný popel Simon Beckett

Nemám moc v oblibě detektivky, ale tuhle jsem dostal od maminky a tak jsem ji samozřejmě musel přečíst... Příjemné překavapení ale. Sugestivní, čtivé, dobře napsáno. A ten konec... Sice zvláštní, ale tak to mám docela rád. Když si máte co domýšlet a je jen na autorovi, jak a jestli vůbec bude pokračovat.

28.07.2024 3 z 5


Světluška Světluška Lenka Oborná

Za mě tedy fajn. Bylo příjemné se seznámit s trochu odlišným pojetím fantastiky, než co primárně čtu. To znamená, s minimálním důrazem na techniku.... Krátké, svižně ubíhajíci povídky s důrazem na pointu - určitě by neškodilo některé z nich zpracovat v rozsáhlejším formátu.

27.07.2024 5 z 5


Řád času Řád času Carlo Rovelli

Zajímavá kniha a zase další hypotéza (neboť co není experimentálně potvrzeno, není teorie), nad kterou je zajímavé popřemýšlet

25.07.2024 4 z 5


Píseční červi Duny Píseční červi Duny Kevin J. Anderson

(SPOILER) Překvapivě, bavilo mě to o dost víc než Lovci Duny. Buď se junior nějak rozjel, nebo jsem si na jeho styl přivykl...
Jako jo, není to Frank a jde teď o klasicky akční příběh - a možná právě proto, že se junior nesnaží napodobit jeho filozofování (které je nenapodobitelné), jsou Červi lepší než Lovci.
Na pár místech jsem si sice říkal "jako vážně?", ale budiž, rozuzlení a vnitřní logiku nechme na autorovi a jelikož to celkově není s předchozím dějem úplně nekonzistentní, tak proč ne.
Co mi ale vůbec nesedí, je název - k tomu, že zde konečně přijde a vyvrcholí Kralizec, na který čekáme už pět tisíc let, se moc nehodí.

23.07.2024 4 z 5


Fialky pro královnu Fialky pro královnu Jaroslav Velinský

Jak mám Christyho Bigse rád, tak teď to nějak nebylo ono... Chvílemi jsem měl pocit, že čtu Den a noc zkřížený se Dzwille, do toho špetka toho Doughertyho ostrova... Rozuzlení bych čekal zajímavější. Zbytek Bigsovy série je tedy lepší. A vadí mi taky to, že furt netuším, jak se vlastně dělají ty tulení lívance.

15.07.2024 3 z 5


Biggles od velbloudích stíhaček Biggles od velbloudích stíhaček William Earl Johns

Hezký dobrodružný čtení (asi klidně nejen) pro kluky - a ano, nostalgie při mém hodnocení roli, přiznávám

14.07.2024 4 z 5


Abaddonova brána Abaddonova brána James S. A. Corey

(SPOILER) Třetí díl pokračuje ve stejném stylu i tempu jako předchozí, rozhodně stojí za přečtení. Jen mi tam trochu vadily ty vysvětlivky k ději který navazuje na předchozí dvě knihy - jako jo, tím pádem to asi může číst i někdo, kdo první a druhý díl přeskočil, ale proč by to někdo dělal... A pozor - spoiler - kdo viděl seriálovou verzi, překvapí ho, jakou roli má v originále kapitán Ashford. A navíc mi fakt schází Camina Drummer... Třeba se ale ještě objeví

12.07.2024 4 z 5


Město permutací Město permutací Greg Egan

Kniha, která je podle všeho chytřejší než já... Budu se k ní ještě muset vrátit, časem, a znovu ji zkusit vstřebat. Počet hvězdiček je jednak dán mou neschopností pochopit vše do důsledku (takže knize v některých ohledech asi křivdím), a jednak za mě nepříliš dobrou prací s charaktery... Své fanoušky si ale najde, to bezpochyby.

03.07.2024 3 z 5