Hry Nemesis

Hry Nemesis https://www.databazeknih.cz/img/books/32_/325465/bmid_hry-nemesis-rKJ-325465.jpg 4 147 20

Expanze série

< 5. díl >

Otevřelo se tisíc světů a největší závod o půdu v lidských dějinách začal. Vlny kolonistů odlétají a mocenské struktury staré sluneční soustavy se hroutí. Některé lodě však mizí beze stopy. Vznikají tajné soukromé armády, a ke všemu je ukraden jediný zbývající vzorek protomolekuly. Teroristické útoky srážejí vnitřní planety na kolena – hříchy minulosti si vybírají strašlivou daň. V krvi a ohni se rodí nový řád lidské společnosti a James Holden s posádkou Rosinanty bojují o přežití a návrat do jediného domova, jenž jim zbývá.... celý text

Žánr:
Literatura světová , Romány , Sci-fi

Vydáno: , Triton
Originální název:

Nemesis Games , 2015


více info...

MartinvonHau
MartinvonHau
25.04.2023 4 z 5

Posádka Rosinanty poprvé rozdělena a my tak nesledujeme jeden, ale čtyři příběhy. A já se nemohu rozhodnout, zda je to dobře nebo ne. Třeba příběh mého oblíbence Amose mi přijde takový utahaný a nemastný neslaný. Stejně jako příběh Alexe.
Bohužel mým handicapem je, že jako první jsem viděl seriál, takže v knize mi trochu schází překvapení. Navíc poslední dvě série s Marco Inarosem se mi moc nelíbily. V knize je to lepší, ale stále si nemohu pomoci, i když se autoři snaží vykreslit Inarose jako charismatického vůdce, mě stejně přijde jako nějaký Mussolini z Wishe. Takže stále je to skvělá série, ale autoři už napsali i lepší díly.

rick6410
rick6410
16.03.2023 5 z 5

Ďalší výborný diel série, tentokrát ma najviac bavilo rozdelenie posádky, takže sme konečne videli do hlavy aj ostatným, najviac ma bavil teda Amos. A tento diel priniesol jeden z najsilnejších okamihov série, ktorý dal za vznik novému záporákovi. Táto kniha bola v seriáli spracovaná rovnako kvalitne, ale tam sa mi viac páčilo že Ashforda nechali v príbehu, zatiaľ čo tu po 3. knihe zmizol.


kralika
kralika
13.07.2022 5 z 5

Příběhu i postavám velmi prospělo rozatomizování posádky Rosinanty, díky kterému můžeme hlouběji poznat její jednotlivé členy. Příběh, který se v posledních dvou knihách odvíjel podle téměř stejného schématu, působil tentokrát zcela jinak.
Podtrženo - sečteno: svěží, zábavné a chytré, úroveň série je mimořádně vysoká.

„Žádné nové začátky neexistují. Člověk si vždycky přibalí s sebou všechny ty staré krámy. Kdybychom chtěli opravdu začít úplně od začátku, znamenalo by to nebrat s sebou dějiny. Nemám ponětí, jak by to šlo zařídit.“

yerry
yerry
02.06.2022 4 z 5

Séria si aj v tomto dieli udržiava svoju úroveň, ktorá je teda veľmi dobrá. Kniha mala síce pomalší rozjazd, veľmi mi to však nevadilo. Záver bol strhujúci. Epilóg ešte viac navnadil na ďalšie pokračovanie.

Linky niektorých vedľajších postáv sa mierne líšia od tých z vysielaného seriálu. Hlavné postavy sú však ako v knihe, tak aj v seriáli vykreslované približne rovnako s tým, že dej je v seriáli trochu viac roztiahnutý a v knihe sú viac prekreslené myšlienky a motivácie jednotlivých postáv. Niektoré v knihe sa nevyskytujúce scény v seriáli boli síce naviac, samotný dej však podstatnejšie neovplyvnili.

Najviac ma bavila linka s Amosom a Clarissou. Naominu linku som si pamätal zo seriálu (ak by som ho nevidel, jej linka by bola asi najpútavejšia), aj keď spôsob a logika ma veľmi nebrala. Alex sa správal štandardne a štandardný bol aj jeho výkon. Holden tu bol viac-menej asi len do počtu. Znovu sa objavuje Bobby, i keď zatiaľ len okrajovo, zato razantne...

Autori tentokrát vsadili na rozdelenie hlavných postáv naprieč slnečnou sústavou a klasicky ďalšieho záporáka, ktorým je tentokrát predstaviteľ jedného z radikálnych krídiel SVP Marco Inaros. Ten v tomto dieli zatiaľ len rozohráva svoju hru a zahajuje apokalypsu.

Úroveň tohoto dielu sa mi nezdala byť slabšia, autori len trochu inovovali svoje zabehnuté šablony. Škoda len, že mimozemská aktivita sa tentokrát obmedzila iba na záverečný epilóg...

parxel
parxel
02.03.2022 4 z 5

Hry Nemesis jsou pátým pokračováním série Epanze a pro mne poslední část, kterou jsem viděl nejprve v seriálovém zpracování. Hlavním tématem se opět stává politika sluneční soustavy a funguje to skvěle. Parta se nám rozdělila a hlavní postavy dostaly prostor pro vypořádání s vlastní minulostí.

Z celé série mám zatím pocit, že mnohem lépe funguje v rovině vnitřního intrikaření a zápolení o moc, než pokud jde o emzáky. Ti zatím moc prostoru nedostali. Dávám 4 hvězdy, protože série si jako celek udržuje velmi dobrou úroveň.

JSmerda
JSmerda
16.10.2020 5 z 5

Pátá kniha ze série. Překvapivý děj, který je založen především na sledování osudů ústřední čtveřice. Pro mě neměla kniha slabší místa.

Karcoolka2210
Karcoolka2210
04.10.2020 5 z 5

Posádka Rocinante rozdelená, na scéne sa objavil Marco Inaros a konečne aj Camina Drummer, aj keď jej postava bola predstavená oveľa lepšie v seriáli. Pre mňa super pokračovanie :) AJ

Nahnilaruka
Nahnilaruka
23.06.2020 4 z 5

Musím konstatovat, že tenhle díl byl asi pro mě nejslabší z celé série, ale pořád v rámci space opery mimořádně kvalitní čtení. Rozdělení posádky byl zajímavý nápad, ale jak tu už někdo psal... autoři si museli vymyslet opravdu dost náhod, aby posádka skončila tak a tam, kde skončila a to drobínko kazí zážitek.

---spoiler---
příběh Amose a Alexe mi přišel trošku zbytečný, moc jsem se o jejich minulosti nedozvěděl i když autorské duo pro to připravilo půdu... Připadá mi, že tyto dva příběhy jsou slouží pouze k tomu, aby se do hry vrátili staré postavy Clarisy a Bobbie, pravděpodobně nových členů posádky Rossinanty. To, jestli se tak skutečně stane ale autoři v tomto díle nezodpověděli.
---konec spoileru---

Děj se tak trošku táhne a skutečně se začíná něco dít až za polovinou knihy. Od této části je kniha velmi čtivá a extrémně poutavá. Rozhodně palec za příběh Naomi a nastínění budoucího děje.

Co mi trošku chybí, a to v celé sérii, je více mimozemské technologie a protomolekuly. Třeba v dalších dílech, 80%

Finn69
Finn69
10.06.2020 4 z 5

V pátém dílu se posádka Rosinanty dočasně rozchází, což je vlastně fajn, jelikož se tím příběh může rozdělit do více dějových linií, které se navzájem proplétají. Takže zažijete nejen vesmírné přestřelky jako v každé pořádné space opeře, ale třeba i chmurné postapo o zničené Zemi v hlavní roli s (výborným) Amosem a hned několik dobrodružných útěků z vězení, pokaždé v jiném prostředí a v podání někoho jiného. Pořád dobré, čtivé a zajímavé, takže opět dáme ty čtyři hvězdičky.

Terva
Terva
29.11.2019 4 z 5

Když hledáš nejlepší
postapokalyptický
dopravní prostředek,
bicykl
je tvůj favorit.

Pátá kniha ze série Expanze přináší opět něco jiného. Přináší jiné pojetí psaní příběhu a dobrodružství ústředních postav. Spisovatelé se tentokráte rozhodli posádku vesmírného plavidla Rosinante rozdělit. Tak se stalo, že od začátku sledujeme základní čtyři linie. Amos Burton, Naomi Nagata, Alex Kamal a Jim Holden se rozdělují a čtenář tak sleduje jejich samostatné příběhy.

Citát: Nemůžeme čekat ode všech stejný přístup. Koneckonců jsme lidi. Vždycky mezi námi bude určité procento pitomců.

Zpočátku jsem byl tímto tahem nadšený a bavilo mě to. Jenže, čím hlouběji jsem do knihy pronikal, připadaly mi některé věci až moc náhodné a smyšlené, jen aby zapadaly do samotného příběhu. Některé „náhody“ jsou až moc přehnané. Nemohu se více o tomto zmiňovat, protože by docházelo k vyzrazování děje. A s tím zároveň přicházejí i nudnější pasáže v příběhu. Například mě skoro vůbec nebavila střední část linie, nazvané Naomi. Naopak nejlepší dobrodružství zažívá Amos. Pod ním vyloženě vybuchují planety...opět.

Malá ochutnávka:
Přes tisíc světů, volných, jen si je vzít. Lidé z každé planety, stanice nebo skály ve sluneční soustavě chvátají, aby si kousek utrhli. A v domovské sluneční soustavě se tři vlády předhánějí ve stavbě válečných lodí, aby mohli tohle všechno řídit a kontrolovat.....

Ať se snažím, jak chci, opět jsem neshledal v příběhu dokonalost, mé nadšení postupem času ubývalo až jsem se nakonec zaseknul někde u 75% Dosti dlouho jsem se rozhodoval mezi třemi a čtyřmi hvězdami. Nakonec jsem uznal, že osnova této knihy je perfektní, jen ne všechny části se povedly. Proto za 4*. Z příběhů jsem vybral dvanáct citátů. A i tak, přes některé nesrovnalosti mohu s klidem prohlásit, že tohle vlastně je zatím nejlepší příběh v sérii.

Citát: Doprdele, co se to děje, všichni tady umřeme!

Metla
Metla
17.11.2018 4 z 5

Rosinante je po eskapádách Jima Holdena a jeho bandy v takovém stavu, že je nutné poskytnout jí několik měsíců v opravářském doku na Tychu. Většina posádky využije nucený odpočinek k vyřešení osobních záležitostí: Alexe napadne usmířit se s ex-manželkou na Marsu, Amos chce na Zemi dát poslední sbohem ženě, vůči které cítí dluh, Naomi dostihne její minulost u SVP… a Holden s Rosinantou zůstanou náhle sami.
Rozjezd knihy je velmi pozvolný, ale zhruba ve čtvrtině autoři rozpoutají armageddon. Alex ve své linii obvykle dělá to, co umí nejlépe – pilotuje. Také Amosovi vyhovuje přežívat a probíjet se apokalypsou přímo za svým cílem. Holden si užije minimum akce – proslulý kapitán spíše jen přemýšlí, debatuje, mudruje a strachuje se. Nejvíce se tentokrát zapotí Naomi, ta musí napnout veškeré psychické i fyzické síly, aby ochránila své blízké. Čtenář potká několik dalších starých známých – třeba mariňačku Bobbie, šéfa SVP Freda Johnsona, nebo svéráznou představitelku Země Avasaralu. Objeví se několik nových hráčů, část z nich si může získat čtenářovy sympatie, někdo vyvolá nenávist.
Většina problémů se v této knize nevyřeší, jde o poměrně rozsáhlý prolog k šestému dílu „Expanze“. Narozdíl od ostatních komentujících považuji "Hry Nemesis" za nejslabší, čtvrtá hvězda je tentokrát maličká a mdlá. 70%

Neopol
Neopol
19.10.2018 4 z 5

Po dvou slabších dílech určitě zlepšení.

Jarrimund
Jarrimund
07.10.2018 4 z 5

Tento díl kvalitní série je, na rozdíl od dílů předchozích, "pouhou" předehrou dílu následujícího. Tak se tedy již těším.

DericCaster
DericCaster
29.08.2018 5 z 5

Další velmi hezký díl skvělé serie. Série Expanze mě fakt baví a těším se na další pokračování ;)

TomoCZ
TomoCZ
19.07.2018 5 z 5

Neskutečně silný, dějově nabušený.... i když zase chvilku trvá, než se to rozjede, tak zhruba od poloviny knížky je skoro nemožný se od toho odtrhnout. Sice tomu chybí nějaký pořádný vyvrcholení, tak jak jsme byli zvyklí, ale to v tomhle případě nevadí, páč to značí spíše přechod od starých pořádků k novým, ještě horším. Bravo!

B4LU
B4LU
13.12.2017 4 z 5

Dozajista lepší díl než Cibola, a to i přesto, že mimozemské technologie jsou tentokrát vesměs opomíjeny ve prospěch potyček lidských frakcí. Je pravda, že první půlka knihy je evidentně určená pouze pro vykreslení pozadí už známých postav - jedna z nich se dokonce dostává úplně mimo hlavní proud - ale naštěstí pak přijde na řadu půlka druhá, v níž o napětí a akci už není nouze. Celkově je to solidní kus.

Phical
Phical
17.09.2017 5 z 5

Úžasný kousek, na který jsem se dlouho těšil! Jsem rád, že se mi Hry Nemesis konečně dostaly do rukou. Protomolekula je sice zatlacena do pozadí (za celou knihu se objeví jednou? dvakrát?) na úkor příběhů jednotlivých postav. Přesto minulost postav je dostatečně pestrá a provázaná s tím, co se momentálně děje v soustavě, že to ničemu nevadí. V druhé polovině knihy rozhodně není nouze o napětí (když Naomi otvírala dveře přechodové komory bez skafandru, ani jsem nedutal a hltal každé slovo, málem i papír!), akci a samosebou ani Avasaralin dokonalý a zábavný slovník! Kniha rozhodně stojí za přečtení a to ne proto, že je to prostě další díl ze skvělé serie, ale proto, že je to prostě kvalitní knižní kousek, který si zaslouží pozornost každého scifi čtenáře!

Alvari
Alvari
22.06.2017 5 z 5

Hry Nemesis bych zařadil společně k dílu prvnímu jako velice zdařilý. Bylo zajímavé sledovat jednotlivé části příběhů z pohledu každého člena posádky Rosinanty. Ale hlavně se příběh zase trošku přiblížil k odhalení toho "něčeho", na co byli i tvůrci Protomolekuly krátcí. Nezbývá než si počkat na přeložení dalšího dílu. =)

Däniken
Däniken
06.06.2017 4 z 5

Uch...pata kniha Expanze ve ktere se nasi hrdinove vydaji na sva vlastni dobrodruzstvi.
Subjektivne konstatuji ze Nemesis a Leviatan patri mezi nejlepsi knihy v teto serii. Uvedomeni a politicka korektnost tu trochu zapacha, jak uz je posledni dobou zvykemu u amickych autoru, ale devastace jedne urcite planety je jeden velky antiklimax.
Kandidatem na blbecka se protentokrat stava Naomi a Holden je docela v klidku, i kdyz par facaku by mu prospelo.
Robertu Heinleinovi by se to mozna taky libilo. Televizni serie je porad lepsi!

Magnat
Magnat
07.03.2017 4 z 5

Tajemno je v této knize poměrně dost zatlačeno do pozadí. Protomolekula se v celé knize objeví snad jen dvakrát a to ještě jen okrajově. Miller se na scéně vůbec neobjeví. Děj je zajímavý a místy dost napínavý, ale nemůžu se zbavit pocitu, že jde "jen" o prequel dalšího dílu, kde se autoři nebudou bát a pořádně do toho šlápnou. Možná se zdá, že knížka ani nestojí za pozornost, ale jako doplnění univerza je výborná - plánováno je snad 10 knih, takže chápu proč je třeba děj rozmělňovat.

Štítky knihy

space opera

Autorovy další knížky

2013  86%Leviatan se probouzí
2014  84%Abaddonova brána
2014  88%Kalibánova válka
2015  82%O poklad Ciboly
2017  88%Hry Nemesis

Kniha Hry Nemesis je v

Právě čtených4x
Přečtených220x
Čtenářské výzvě12x
Doporučených17x
Knihotéce144x
Chystám se číst66x
Chci si koupit32x
dalších seznamech1x