Popel Babylonu

Popel Babylonu https://www.databazeknih.cz/img/books/35_/351749/bmid_popel-babylonu-aZl-351749.jpg 4 135 17

Expanze série

< 6. díl >

Revoluce, která po celé generace doutnala, se nyní rozhořela naplno. Svobodná flotila – příslušníci radikální frakce Spolku vnějších planet – zasadila Zemi těžkou ránu a mezi vnějšími planetami zahájila divoké pirátské tažení. James Holden a jeho posádka znají silné i slabé stránky této nové armády lépe než kdokoli jiný. Zbytky starých politických uskupení se ocitají v nesnázích, a proto je Rosinante opět povolána a vyslána na beznadějnou výpravu. Jenomže noví spojenci mají stejné chyby jako ti předchozí, a boj o moc teprve začíná. Zmatky narůstají, chování vesmíru je stále nepochopitelnější. Pirátské flotily, vzpoury, zrady – posádku lodi Rosinante čekají mnohem větší problémy. V záhadném prostoru za branami totiž pouhá hrstka zoufalých, zničených lidí možná rozhodne o osudu lidstva…... celý text

Literatura světová Romány Sci-fi
Vydáno: , Triton
Originální název:

Babylon´s Ashes , 2016


více info...

Přidat komentář

MartinvonHau
12.11.2023 3 z 5

Poslední díl seriálový předlohy a část, která mě v seriálu bavila nejméně. Marcos Inaros má být velký zloduch, ale zatím je to takový Mussollini z Wishe (včetně zpupných gest). James Hoden je stále více jako kapitán Picard ze Star Treku, dokonalý až na půdu a naivně přesvědčený, že natáčením infantilních videí změní svět. Celkově mi to moc nesedlo, ale vzhledem k tomu, že seriál společně s For All Mandkind považuji za to nejlepší z televizní sci-fi tvorby, dám i dalším dílům šanci. Tuším, kam budou směřovat a trochu se toho bojím, ale zkusím to.

rick6410
16.03.2023 5 z 5

Rozhodne najlepšia z prvých šiestich kníh, konečne sa v sústave rozpútala poriadna vojna. Tentokrát sme sa pre zmenu dočkali oveľa väčšieho počtu príbehových liniek, takže sme mohli sledovať viac postáv, viac miest a viac udalostí, čo hodnotím veľmi kladne. Vyvrcholenie bolo trochu sklamaním, ale nejako to vyriešiť museli a aspoň k tomu využili tajomno okolo prstenca.


kralika
23.08.2022 5 z 5

Autoři na to tentokrát šli jinak, doposud byl příběh vždy vyprávěn z pohledu čtyř lidí (nepočítám prolog a epilog), ale teď je vypravěčů sedmnáct! A opět si myslím, že to rozletu příběhu do všech koutů soustavy prospělo. Díky ději se jedná již o výrazně military sci-fi, což mi ale nijak nevadí. Stále to baví a konečně se snad opět dostane ke slovu protomolekula.

„Myslel jsem, že pokud dáme lidem k dispozici fakta, dojdou k vlastním závěrům, a protože fakta jsou pravdivá, budou i jejich úsudky správné. Jenomže my nejedeme na fakta. Držíme se všelijakých historek o událostech. O lidech.“

„Čím víc se věci mění, tím víc zůstávají stejné.“

yerry
23.06.2022 3 z 5

Tento diel bezprostredne nadväzuje na ten predchádzajúci a myslím, že by s ním kľudne mohol tvoriť jeden zväzok. Príbeh Marca Inarosa a vojna so Slobodnou flotilou sa tu uzavrie. Týmto dielom končí aj úplne posledná séria seriálu Expanse. Seriál naznačil niektoré udalosti okolo Laconie, ktoré v knihe nie sú, preto som zvedavý, či sa pridržiavajú ďalších dielov v knižnom spracovaní, alebo to bol len pokus o prípadný spin-off k tomuto seriálu v budúcnosti. Až na pár inak spracovaných udalostí sa v ostatnom pomerne verne pridržiaval knižných predlôh.

Zo spaceopery úvodných zväzkov sa posledné dva diely žánrovo nesú v takmer plnohodnotnej military sci-fi so všetkými subjektívnymi nedostatkami, čo tento žáner prináša, čo mi už dosť prekážalo. Zatiaľ čo problém s mimozemskou civilizáciou je odsunutý niekam na perifériu záujmu, do popredia sa dostáva politika, bojové súboje, rôzne pletichy, psychologické opisy, memorovanie, opakovanie známych vecí, trocha vaty a kopec nových postáv, ktoré sú viac-menej len jednoúčelové. Najvýraznejšou postavou tohto zväzku u mňa bola tentokrát Michio Paová. S protomolekulou sa tu už síce pomerne bežne experimentuje na rozdieľ od úvodných zväzkov, kedy bola primárnym ohrozením, ale nemá to už ten drajv.

Autori pôvodne uvažovali len o napísaní prvých troch zväzkov. Dostavil sa úspech a ďalšie diely sa mi zdajú byť už nadstavbové, čo je v nich aj cítiť. Kvalita, napriek tomu, že je stále na úrovni, v tomto zväzku už trochu klesla. Preto i keď so zapretím strhávam ešte jednu hviezdu. Som zvedavý, ako sa dej vyvynie v poslednej trojici dielov tejto knižnej série, ktorá sa už seriálového spracovania nedočkala. Dúdam, že sa autori kvalitou vrátia k úvodným zväzkom, priestor na to majú...

parxel
20.06.2022 4 z 5

Popel Babylonu byla má první kniha v sérii, u které jsem neznal seriálovou předlohu a moc jsme se na ní těšil. Předchozí kniha končí v okamžiku, kdy se zásadním způsobem změní rozložení sil ve sluneční soustavě. Popel Babylonu na vzniklou situaci velmi úzce navazuje.

Jak jsem již zmiňoval v komentářích k předchozím dílům, celá série se vyznačuje nadprůměrnou kvalitou. Nicméně stále mám pocit, že funguje mnohem lépe v rovině vnitřního politikaření a přetahování o moc. Pokud jde o mimozemskou civilizaci, která vytvořila protomolekulu a o její záhadné vyhynutí, tak se příběh moc neposunul.

Oproti předchozím dílům se trochu změnil způsob vyprávění. Příběh je vyprávěn z pohledu většího množství postav a neomezuje se na cca pět hlavních protagonistů. Osobně to hodnotím velmi kladně, protože se ve vyprávění opět objevila jedna z nejvýraznějších postav celé série Avasarala.

Na Expanzi si cením zejména toho, že se autorovi daří držet velmi dobrou kvalitu celé série. Po šesti přečtených knihách jsem nenarazil ani na jeden slabší díl. Pro fanoušky asi není moc co řešit. Pro všechny ostatní nezbývá, než začít hezky od prvního dílu a nebo se podívat na seriál. Já osobně preferuji spíše knižní předlohu.

Karcoolka2210
21.11.2021 4 z 5

Prvykrát dávam 4 hviezdičky, napriek tomu, že šieste pokračvanie nebolo zlé. Po piatej knihe som si dala trochu pauzu, s tým, že si šiestu časť prečítam predtým ako bude 6.séria von (10.12.-už sa neviem dočkať ;) Boj Free Navy proti zvyšku sveta pokračuje a je to dobre napísaný boj. Ale súhlasím, že ten koniec bol trochu rýchlo spísaný a vtlačený na veľmi tesno na pár stranách knihy a chýbalo mi trochu viac k Filipovi a jeho ceste k rozhodnutiu aké nakoniec urobil. Som zvedavá, čo prinesú ďalšie 3 knihy a čo k nám prenikne z Laconie. AJ

pavel0773
11.10.2021 3 z 5

Po zhliadnutí seriálu ktorý bol prekvapivo celkom dobre natočený som sa tešil na knihu ktorá pokračovala tam kde serial skončil. Seriál sa celkom držal predlohy takže sa dalo nadviazať čítaním. Knihy sú väčšinou lepšie ako filmy. Takže som sa tešil na ešte lepší zážitok z veľmi dobrého a prepracovaného sci-fi. Ale bohužial tu som zistil ze nie vždy je to pravda. Kniha sa skor zameriava na postavy a ich "duševný život". Vykreslenie obrazu ako takého kde sa všetko odohráva je trochu "v uzadi" čo mi dost chyba. Dej a čas je uplne v uzadi. Suvislosti medzi udalostami su len tak narychlo posplietane čo mi tiež dosť vadilo že vela veci je "nie logickych" ale proste nejak napisane ale vtedy sa bohužial nemože človek do deja vžiť lebo tam niečo "drhne" a pri čítani mam pocit že niečo je divné a nie moc realne. Ako je to dobra kniha ovela lepšia ako nejake ine no škoda že nemožem tu knihu proste hltať ako ine ale občas si poviem v duchu "čo je to za hovadinu". Ale inak slušný nadpriemer. Keby mala kniha menej stran menaj premyšlania postav a premyšlania o premyšlani postav a možno par percent viac ku spravaniu postav a realnosti a k vykresleniu prostredia a deju bolo by to super. Pre mna osobne trochu sklamanie.

Evus
14.01.2021 4 z 5

Většina knihy byla skoro dokonalá. Vyprávění z pohledu až příliš mnoha postav mě sice místy rušilo, ale každé povídání nakonec zapadlo do celku. Politika, válka, pozvolný nástup diktatury pod praporem údajné rovnosti pro všechny... A celý ten díl mě tak navnadil na konec, že jsem pak byla skutečně zklamaná. Páni autoři se asi potřebovali vejít do nějakého rozsahu, nebo je prostě jen tlačil vydavatel, ale ten závěr je vyloženě odfláknutý. Snad si na dalším díle spravím chuť, ač podle začátku to už asi taky nebude nic moc...

JSmerda
16.10.2020 5 z 5

Šestá kniha ze série. Netuším, kam chodí autoři pro inspiraci a co dělají, aby nerecyklovali osvědčené schémata a charaktery, ale tahle kniha se mi opravdu hodně líbila. Za mě asi zatím nejlepší z celé série.

Nahnilaruka
25.07.2020 4 z 5

Abych nezačínal negativně, tak pár pozitiv na začátek. Autorské duo má v zásobě pár es v rukávu a jejich styl se drží vysoké úrovně nastolené 1. dílem, i když s mírnou klesající tendencí. Je opravdu zajímavě vykreslena situace před nevyhnutelným pádem současné situace a ten, do má rád politikaření, bude nadšen. Já bohužel ne, škoda.

Nejvíc mi z celé série Expanze sednulo rozdělení na 2 příběhové linie s 2 hlavními postavami, protikladnými postavami. 6. díl je přesný opak, kdy se děj rozdrobil už do moc příběhových linek. v podstatě prvních 250 stran se nic neděje. Samé plánování, politikaření. Charakter geniálního Inorose autoři z nějakého důvodu změnili na naprosto neschopného tupce. A těch zbylých 170 stranek to moc také neodsýpá, bohužel. Škoda toho finále, přišlo mi takové odfláknuté, rychlé, kde nic tu nic. Doufal jsem v nějakou akci v čele s Bobie, nějako fintičku s Rossi. Nic z toho se vám nedostane.

Každopádně všechny příběhové linky byly pořád zábavnější, než Annina v předcházejících dílech a dílo jako celek stále funguje. Čtenáři se tak dozví krom dalšího vývoje i spoustu dalších střípků universa. Suma sumárum, určitě stojí za přečtení, ale asi nejslabší kousek. Dříve jsem na hvězdách ubral, tak teď přidám, hodně slabých 65%

Finn69
14.06.2020 3 z 5

Tak tady už se mi zdá, že pánům autorům začíná trošku docházet dech.
Tím nechci říct že by to nebylo ke čtení, chraň protomolekula. Místy to má docela tempo a čte se to pořád fajn. Ale jisté výhrady bych měl.
Třeba Marco Inaros - takto všemocný a skoro vševědoucí terorista/bojovník za svobodu, dělá v podstatě celou dobu takové pitomosti, že nebýt toho že ve vesmíru se lidi špatně hledají, dávno ho musel někdo rozmáznout. Nebo jeho synek Filipito Inaros - co to má proboha být? Pokaždé když se objeví, máte chuť mu dát pár facek a poslat ho spát bez večeře. A finále knihy to je deus ex machina jako když vyšije.
Takže proto ty tři hvězdičky.
No a z toho že začínám číst Vzestup Persepole je jasné že to mělo i nějaké ty kladné stránky :)

Terva
20.12.2019 2 z 5

Jo, přitakal Holden.
Doufám, že ví,
co dělá, když svěřuje
tak delikátní záležitost
agentům chaosu, jako jsme my.

S tímto příběhem jsem se celkem trápil. Začátek je velmi povedený, katastrofický a opět umře spousta lidí. Tyto likvidační akce se spisovatelům Coreyům nedají vytknout. Prostě smrt jedince je tragédie, smrt milionů je jen statistika. Jenže to se jedná o první třetině knihy, nebo spíše příběhu. Další část je jedna obrovská politická fraška a nuda. Nic se neděje, jen se spekuluje a sem tam se rozhoří plamínek nějakého povstání.

Citát: Stiskni to tlačítko, ať už se pustíme do tý apokalypsy.

Poslední třetina knihy to je hrůza. Plno technických a výpočetních blábolů, děj se motá stále na stejné úrovni. Nic se nikam neposouvá, ba naopak. Jednání hlavního záporáka jsem už vůbec nechápal. Jedná se o stanici Medina. Nejdřív jí obsadí, pak, když zjistí, že na něj letí Holden, tak uteče, a pak se z mě nějakého divného důvodu zase rozhodne se vrátit a znovu zaútočit a ještě štěstí, že se Holden rozhodl, tak jak se rozhodl, protože jinak by bitva o Medinu trvala ještě další dvě knihy.

Malá ochutnávka:
Celý ten proces byl přesně tím, co jsem vždycky nesnášel – všechny ty malicherné detaily a nuance, dohadování o přesném znění frází, o pořadí, v němž budou informace předloženy, formování něčeho, co sice nebylo přímo lží, ale zato ušito na míru nesprávné interpretace. Politika nejpolitikovatější...

Vrcholem toto všeho bahna je pak zcela podivný výpočet Naomi Nagaty a jeho realizace, kterou jsem vůbec nepochopil. Čtu hodně, vlastně převážně, sci-fi a i když si zde spisovatelé přidávají svá uměle vytvořená slova k pojmenování těch a těch částí, které ještě neexistují, termíny a slova, která jsou použita v poslední třetině příběhu mi prostě hlava nebrala. Toto se tak stalo nejhorším příběhem v sérii Expanze a docela se hrozím poslední knihy, kterou tu mám.

Citát: Udělám cokoliv, co budu moci, ale nejspíš se budete muset spokojit s vědomím, že budete pomstěni.

Neopol
24.03.2019 2 z 5

Napětí nečekané zvraty strhující tempo Miller-nic z toho nečekejte spíš zdlouhavé a nudné pokračování které nás posune v příběhu o kus dál.

Metla
03.12.2018 3 z 5

„Díky, kapitáne,“ pravila úřadující vládkyně Země a ukončila spojení. Na palubě zavládlo ticho.
„Všiml sis, že neřekla nic urážlivého, nepoužila žádnou vulgaritu?“ ozval se Holden.
„Ano, všiml.“
Holden se zhluboka nadechl. „Z toho nekouká nic dobrého.“

Ač nerada, musím ten zdejší téměř jednotný šik spokojených až nadšených komentářů narušit. Nikdo nechce být za kazišuka, ale já už jsem nad "Expanzí" párkrát oči přimhouřila a tentokrát je hodlám nechat otevřené.
Číst "Popel Babylonu" pro mě bylo jako šlapat na kole do nepříliš strmého, ovšem velmi táhlého kopce. Funíte celkem pohlednou krajinou, chvilkami míjíte i hodně zajímavá zákoutí, nicméně cesta je rozflákaná, drkotá to a ještě musíte co pár minut vyměnit stroj, přičemž každý má jiné jízdní vlastnosti a žádný úplně nevyhovuje. Třeba bicykl Jim Holden je otřískaný, utahaný, ustaraný, otravně uvědomělý a postrádá svůj někdejší zábavný hurá idealismus. Přesedneme-li na kolo s názvem Michio Paová, zjistíme, že jde dámský model Holdena (akorát nemá takovou z pr*ele kliku). Juniorské kolo Filip Inaros vzbuzuje chuť nakopat do blikačky a současně politovat. K tomu Naomi Nagata, Alex Kamal, Amos Burton, Bobbie Draper, Clarissa Mao, Chrisjen Avasarala, Fred Johnson, Marco Inaros, Jakulski, Vandercaust, Praxidike Meng, Anna a určitě jsem zapomněla na další z dlouhého výčtu lidí, kterým se věnují jednotlivé kapitoly. Chápu sympatickou snahu popsat konflikt z co nejvíce úhlů, přesto mi ten rozdrobený děj poněkud znepříjemňoval jízdu. Mám holt momentálně mentálně líné období, dala bych přednost plynulejší formě.
První čtvrtinu románu jsem zdolávala pět dní, než jsem se konečně zvládla jakž-takž přizpůsobit střepinovitému stylu autorského dua. Politika, vesmírné souboje, politika, osobní odvaha, politika, zodpovědnost, politika, láska, politika, lidskost a v opozici charismatický, leč totálně vymaštěný fanatik bez špetky svědomí. Tolik ve stručnosti k zápletce.
"Popel Babylonu" není horší než předchozí "Hry Nemesis", teoreticky bych měla dát stejných 70%. Jenže mně se nelíbí, když je mi vnucováno, jak mám chápat něčí nenávist, neodsuzovat agresi, odpouštět a dávat druhé, třetí, dvanácté šance. Tak osvícená nejsem, sorry. Tentokrát tři hodně přísné stálice... nebo že bych ty oči zase přivřela?

b2z
25.03.2018 5 z 5

Šestou knihu Expanze jsem zhltal stejně rychle jako ty předchozí. Toto "univerzum" je opravdu dobře propracované a stále má co nabídnout. Konec je formovaný tak, jako kdyby měla celá série končit. Tak jsem nakoukl do wikipedie a další díl mne vcelku překvapil ... tak jsem zvědavý, jak se s tímto skokem autoři vypořádají. Už se těším.

Alvari
10.03.2018 5 z 5

Znovu si není na co stěžovat. Příběh šestého dílu Expanze je svižný a čtivý jako u dílů přecházejících a ke konci knihy ještě napětí stoupá s tím, jak se konflikt, započatý v předešlé knize, vyostřuje a blíží do finále.

B4LU
25.12.2017 4 z 5

Na rozdíl od předchozích dílů, které tvoří vesměs oddělené příběhy, zde se prakticky okamžitě naváže na válku zahájenou v předchozí Nemesis, a celá kniha se točí výhradně kolem ní. Děj díky tomu poměrně rychle odsýpá a napětí zvlášť ve finále docela houstne. Ačkoli si zde mimozemšťané opět příliš neškrtnou, kniha udržuje nastavenou laťku bez nesnází.