MP91 MP91 komentáře u knih

☰ menu

Král Šumavy a povídky z hranice Král Šumavy a povídky z hranice Rudolf Kalčík

Oproti Frýdovým knihám je z Krále Šumavy a především přiložených povídek cítit šílená náklonnost k režimu ve stylu, hurá, budujme vlast a buďme hrdí na naše statečné hochy, kteří brání zemi před zlými imperialisty, protože nám chtějí zničit náš dokonalý stát.. Já jsem zkrátka odpůrce režimu a ty povídky na mě byly moc. Samotný Král Šumavy tak zlý nebyl, i příběh o nasazení proti pašerákům a fanatičnost velitele i hlavního hrdiny byla pěkně popsána. Za Krále tři, za povídky jedna hvězda.

10.12.2017 2 z 5


Kořeny ve větru Kořeny ve větru František Frýda

Frýda má perfektní vypravěčský styl. Třetí kniha, co jsem od něj četl, třetí příběh z pohraničí, třetí téma předválečného napětí mezi Čechy a Němci. Druhý příběh s tématikou pašeráctví.

Při čtení má člověk chuť zažít to napětí, které podstupuje pašerák na své tajuplné pouti přes hranice.. Naopak se sociálním tématem tehdejší doby se nelze ztotožnit, v tuto chvíli krásný odraz toho, jak se máme oproti třicátým létům dobře..

Kniha velice čtivá, upoutala a bavila, vřele doporučuju.

04.05.2017 5 z 5


Zastávka mrtvých Zastávka mrtvých František Frýda

Es kommt der Tag. Během dne po sobě střílí sousedi a kamarádi, zmanipulovaní politickým nátlakem a propagandou. utlačovaní sudetští Němci mají konečně šanci se pomstít trýznícím Čechům...
x
Dlouho sledované napětí německy mluvících obyvatel okolí Varndorfu, podivný odchod několika německých sousedů do Reichu a jejich blyštivý návrat v roli vůdců Ordnérů zmanipulovaných, aby likvidovali české pohraničníky a finanční stráž, jen aby nemuseli umírat příchozí němečtí vojáci..

Zkrátka kniha popisující temnou a snad nejvíce napjatou dobu moderních dějin, kdy během několika měsíců od květnové mobilizace roku 1939 se mění poměry a chování všech žijícíích v pohraničí. Autor je nejen v této knize mistr politického náhledu ze všech stran. Možná až příliš protěžovaný interbrigádista a zarytý komunista, váhající kapitán platící životem za svou liknavost postavit se Němcům a další osudy. Frýda se vyžívá v popisu děje z pohledu několika postav a je z něj jasně cítit nesouhlas s postoupením hraničního území.

Kdo dočetl až sem, knihu doporučuji. Dá se sfouknout za jeden večer a opět nás poučí, že takovouto situaci, kdy bychom kvůli politickému nebo rasovému názoru museli pozvednout zbraně proti naším blízkým, nikdy nesmíme znovu dopustit..

30.04.2017 4 z 5


My děti ze stanice ZOO My děti ze stanice ZOO Christiane Vera Felscherinow

Natočte film o drogách a lidi v něm budou hledat svobodu od nudného života. Sepište knihu o drogové závislosti autenticky podané mladou heračkou, vyličte všechny stavy, které drogy přinášely a pak co všechno člověk pro jejich sehnání musí udělat, jak se propadne do díry, ze které téměř není návratu a odradíte od heroinu všechny rozumně uvažující lidi..

Pro mě byla tato kniha jedna z nejvíce poučných a inspirativních knih, které se mi dostaly do rukou.

28.02.2016 5 z 5


Polícia Polícia Jo Nesbø

Z celé série mě Nesbo právě u Policie nejvíc potahal za nos - užuž to vypadá, že tohle musí být stoprocentně vrah a ono hle, o dvacet stran dál už je to někdo jiný. Příběhem možná ne nejlepší, ale chronologickým seřazením pasáží a napětím za mě top ze všech.

12.01.2016 5 z 5


Oko tygra Oko tygra Wilbur Smith

Hlavní postava absolutně typická pro autora - chlapík ve středních letech s pestrou minulostí, jako vždy buďto s vojenským výcvikem či od tajných služeb, odstrčený někde na klidném místě, avšak i jeho doběhne minulost. Potkává ženu, která se zprvu nezdá na jakékoliv dobrodružství a nakonec zvládá téměř nadlidsky složité podmínky...

Pro mě trochu zklamání, četlo se mi to sice dobře (Smithův styl popisu a vyjadřování mi nesmírně imponuje), ale doufal jsem v dynamičtější příběh a dramatičtější zápletku. Vyvrcholení příběhu bylo zkrácené, odhalení celé knihy na posledních několika stranách naopak velmi pěkné. Za mě průměr, souhlasím s tím, že má mnohem lepší knihy.

13.12.2015 3 z 5


V lavinách a vánicích V lavinách a vánicích Miloš Vrba

Peklo. Lidi jsou tak neuvěřitelně hloupí a naivní, když si myslí, že můžou (obzvláště v zimě) porazit hory a během momentu se měnící počasí. Sám žiju na horách, několikrát jsem se zamotal v zimě ve vánicích a v životě bych hory nepodcenil..

Pana Vrbu velice respektuji, nejen pro to, co udělal pro věhlas čs Horské služby v zahraničí, ale také proto, jakým způsobem nás reprezentoval a dokázal proniknout mezi alpskou smetánku z nealpské země a zároveň se stát plnohodnotným členem, ačkoliv pocházel ze socialistického režimu (a tak na něj mohlo být nahlíženo).

Pro budoucí čtenáře - kniha fantastická. Mix autentických příběhů z výzkumů sněhovách vrstev a lavin, záchranných akcí, příběhů ze zahraničí a pronikání do mezinárodních organizací, ale také příběhy o boji s režimem - za což pana Vrbu respektuji úplně nejvíce, protože pokud by do strany vstoupil, jeho život mohl být mnohem snadnější a na vrcholu se udržel mnohem déle. Odmítl však, zachoval si ideály a zdravý rozum. Děkuji za to!

06.12.2015 4 z 5


Vekslák 2 aneb malý český bordel Vekslák 2 aneb malý český bordel Pavel Frýbort

Za mě slabé. Jednička byla cíleně promyšlená, naplánovaná, nenapsaná na koleni přes noc. Na prvním dílu se mi líbila posloupnost se kterou se hrdina do problémů namočil. V tomto díle tam přímo spadl (což by mi nevadilo), ale rozjetí tolika podrazů naráz bylo až zbytečně přeplácané, navíc ten poslední a největší byl na poslední snad osmdesáti či sto stranách jen nastíněn takovým pro mě divným způsobem, že jsem se v tom přestával absolutně orientovat a něvěděl jsem o co jde - rozumím, měla to být gradace ke konci, ale z mého pohledu nějak nedotažená. Knihu jsem dočetl sice se zápalem, ale konec jsem odhadl dopředu a zklamala mě naivita konce, opět v porovnání s prvním dílem nic moc (z čehož autora tolik neviním).

Souhlasím s komentáři pode mnou. Rychle napsané, dezorientace v osobách a akcích, pomalé pasáže. Já jen dvě hvězdy.

06.12.2015 2 z 5


Nebezpečná hranice Nebezpečná hranice František Frýda

Těžká doba, kdy jdou sousedé a rodiny proti sobě. Pro mě nádherně poutavě vykreslený příběh s lákavou vidinou přecházení přes hranice, dokonalé vnímání a vztah k přírodě. Nicméně tehdejší životní situace mě děsí, nejen z hospodářského, ale především z politického hlediska. Nedopusťme, abychom se znovu nechali zmagořit propagandou a štvali se proti sobě!

01.10.2015 4 z 5


Nebeští jezdci Nebeští jezdci Filip Jánský (p)

Strach - vyzařuje ze stránek a kompletně pohltí čtenáře. Strach, odkud se vynoří granát a zda zasáhne letadlo. Strach, kdy sedí v kantýně a čekají, kdo už se nevrátí. Strach, kdy se odhrne opona a velitelé představí další místo náletů. Strach z Německa, kterému za celou Evropu mohou něco vracet jen skupiny těchto odvážlivců. Dlužíme jim za mnoho. Autorovi zcela jistě aspoň za připomenutí hodnot, které jsou v životě opravdu důležité - bratrství, odvaha a obětavost.

Působivá kniha. Vlastní příběh dovedený téměř k dokonalosti díky znalosti prostředí. Počáteční a konečná pasáž extrémně působivá a napínavá, střední se mírně táhne, ale snad jen proto, že je čtenář z první třetiny knihy tolik naladěn.

20.08.2015 4 z 5


Vekslák Vekslák Pavel Frýbort

Narodil jsem se krátce po pádu socialismu, přesto (nebo právě proto) mě téma tohoto období láká, jak už ve filmové či knižní podobě. Znám vyprávění předků o této vekslácích i o problémech získat bony a pořídit něco pořádného v tuzexu. Kniha jde až detailně do popisu života veksláka. Nesouhlasím ale s oficiálním popisem knihy, hlavnímu hrdinovi sice jde o peníze, ale přes to všechno se u něj vyskytuje dostatek životně důležitých filozofických myšlenek už během celého příběhu, nejen na konci. Kniha má spád, je plná vtipných i napínavých situací, vykresluje obraz tehdejší doby (nevím jak moc reálně) a svým způsobem vychvaluje a zároveň šíleně paroduje socialismus.

Já si čtení užil, typický příklad člověka, který spadne do průseru a klín vytlouká ještě větším klínem. Ač to mohlo dopadnout dobře, z větší výšky bývá mnohem tvrdší pád na hubu. Jak říkal Michal, ač se považoval za nejchytřejšího, sám byl amatér mezi profíkama..

20.08.2015 4 z 5


Konec punku v Helsinkách Konec punku v Helsinkách Jaroslav Rudiš

Nejlepší od Rudiše. Kniha, po které sáhnu kdkyoliv znovu. Ať už jde o Nancy a její život v panelákové šedi Jesu nebo Oleho melancholie a pohled na život. Zkrátka za mě špica.

27.07.2015 5 z 5


Řeka bohů: Román ze starého Egypta Řeka bohů: Román ze starého Egypta Wilbur Smith

I přes poměrně obsáhlou knihu se četla sama jedním dechem. Walter Smith je pánem vyprávění situovaných do Afriky. Člověk má problém knihu vůbec odložit a soustředit se na jinou činnost, když zrovna nečte. Kniha mě nutila o ni neustále přemýšlet a těšit se na okamžik, až ji opět otevřu.

27.07.2015 5 z 5


Kmotr Kmotr Mario Puzo

Před lety jsem viděl film, pamatoval jsem si z něj však jen záblesky, ke kterým jsem během čtení poté přiřazoval správné místo. Kniha měla od začátku spád, jen místy se vyprávění trochu vleklo. Pro mě velmi podstatné nakouknutí pod povrch života a především smýšlení mafiánské organizace, která zkrátka odmítla řídit se zákony, které vymysleli jiní lidé - proto si vytvářejí své vlastní. Osoba Dona Corleoneho je jednou z nejimpozantnějších a nejobdivovanějších literárnách postav se kterou jsem se zatím setkal.

Kniha skvělá, vytknu jen mírně odhadnutý konec knihy a zdlouhavější a méně spádovou poslední třetinu (čtvrtinu) knihy. Kromě toho mě vyprávění z života jiných postav (milenky Sonnyho) odtrhovalo od hlavního příběhu. První polovina fantastická, druhá polovina trochu slabší.

27.07.2015


Sicilián Sicilián Mario Puzo

Kniha s příjemným tématem partyzánského vezpření vůči bohatým a především vládě v Římě. Pěkné nahlédnutí do mentality Siciliánů, avšak kniha pozbývala spád. Prolíná se retrospektivní vyprávění s dlouhým popisem krátkých scén. Hlavní postava je velmi příjemná, avšak již v polovině knihy lze odhadnout, jak celé vyprávění vyvrcholí.

Pro mě osobně oproti Kmotrovi velké zklamání, podruhé po knize již nesáhnu.

27.07.2015 2 z 5