Nebezpečná hranice

Nebezpečná hranice https://www.databazeknih.cz/img/books/50_/50714/nebezpecna-hranice-50714.jpg 4 4 4

Hraniční čára byla odjakživa místem, kde se odehrávaly příhody plné vzruchu, dobrodružství a romantiky. Na konci třicátých let minulého století se bývalý pašerák Hans Hesse - v důsledku hospodářské krize, rozhodne vrátit ke starému řemeslu a společně se zkušeným Josefem Kretschmerem a jeho dcerou Mariechen se vydává znovu na hranici. Píše se však rok 1937 a situace nabývá na vážnosti, neboť za čárou začíná území rozpínajícího se hitlerovského Německa.... celý text

Přidat komentář

halam
18.09.2021 5 z 5

Dobře napsaný příběh ze kterého lze poznat, že Frýda na hranici u finanční stráže sloužil. Jediným rušivým elementem je nepodstatná dějová linka s uprchlíkem-komunistou. Zřejmě nutná úlitba režimu, aby povolil vydání knihy, v níž jsou hlavní hrdinové němečtí pašeráci a prvorepublikoví finančníci.

MP91
01.10.2015 4 z 5

Těžká doba, kdy jdou sousedé a rodiny proti sobě. Pro mě nádherně poutavě vykreslený příběh s lákavou vidinou přecházení přes hranice, dokonalé vnímání a vztah k přírodě. Nicméně tehdejší životní situace mě děsí, nejen z hospodářského, ale především z politického hlediska. Nedopusťme, abychom se znovu nechali zmagořit propagandou a štvali se proti sobě!


ZdivocelaReny
04.12.2014 4 z 5

Nebezpečná hranice... poutavě drsný příběh z předválečných Sudet. Byl to zase o poznání jiný pohled na toto téma, které tak často vyhledávám. O sudetských Němcích jakožto pašerácích jsem četla zatím jen v knize Duchové Šumavy P. Sichingera. Příběh F. Frýdy se mne však zaujal mnohem víc. Snad pro nesmírně zajímavé vztahy mezi pašeráky (Hans, Kreschmer, Mariechen) a finančníky (Karban, Kučera), kteří se navzájem respektovali a "nepřáteli" se stávali jen na hranici a ve službě. Jinak dozákali zcela bez problémů žít vedle sebe. Ani vztah mezi financem a dcerou pašeráka nebyl problémem... Poklidný život v Kirchberku naruší až rozpínající se nacistická ideologie, nenávist a zloba, která zakořenila i v Sudetech.
Jsem ráda, že mám zase o pohled na situaci v pohraničí navíc. A že byl zase o něco jiný - z jiného prostředí, situace.
Každou "sudetskou" knížku označuji nějakým přívlastkem. Nezbývá říct nic jiného, než že Frýdovy Sudety byly právě nebezpečné...

Lenka4
02.09.2013 3 z 5

Dost drsný příběh z těžké doby. A obsahuje varování, které je platné vždy a v každé společnosti: bída dožene na dráhu zločinu i lidi, kteří chtějí žít slušně a podle pravidel. Nic jiného jim totiž, pokud nechtějí hladovět, nezbývá.

Štítky knihy

pašeráctví sudetští Němci státní hranice

Autorovy další knížky

František Frýda
česká, 1914 - 1999
1986  80%Kořeny ve větru
1978  80%Nebezpečná hranice
1989  77%Ikarův návrat
1982  55%Docela malý průšvih
1981  73%Zastávka mrtvých