V lavinách a vánicích

V lavinách a vánicích https://www.databazeknih.cz/img/books/19_/198598/mid_v-lavinach-a-vanicich-jco-198598.jpg 4 14 5

Přidat komentář

Katka2382
28.06.2023 5 z 5

Krásná kniha.
Těch příběhů bych uvítala klidně víc.

Rade
01.10.2017 4 z 5

Vzpomínky člověka, který pro průzkum lavin v terénu udělal velikánský kus práce. Bývalý dobrovolný člen Horské služby vzpomíná na padesátá a šedesátá, částečně i sedmdesátá léta v Krkonoších i slovenských horách a na svoje tehdejší působení v mezinárodních organizacích.
Pro milovníka Krkonoš i slovenských hor nesmírně zajímavé čtení. A taky příklad, jak i v této apolitické činnosti, jako je horské záchranářství a studium lavin, nehrály tenkrát hlavní roli schopnosti a znalosti, ale knížka člena strany a ostré lokty…
Zajímavost: Dva popisované zásahy Horské služby (jeden ve Vysokých Tatrách a jeden v Krkonoších) byly zase z jiného pohledu vylíčeny v knize Jana Suchla: „Akce HS“.


sirojezkin
15.03.2017 5 z 5

Byla jsem nadšená ! Bezvadná kniha i když místy dosti odborná, ale aspoň se člověk dozví něco nového. Zároveň mě to všechno vnitřně zneklidnilo - co všechno se děje na horách a my o tom kolikrát ani nevíme. Kolik nevinných lidí zemřelo proto, aby pomohli druhým, kteří si to zavinili sami ! Škoda, že autorovi nevyšlo vše , jak by si přál a pro co se celý život tak snažil. Pro naši republiku toho udělal strašně moc. Takové lidi bychom si měli hýčkat !! Doporučuji !

MP91
06.12.2015 4 z 5

Peklo. Lidi jsou tak neuvěřitelně hloupí a naivní, když si myslí, že můžou (obzvláště v zimě) porazit hory a během momentu se měnící počasí. Sám žiju na horách, několikrát jsem se zamotal v zimě ve vánicích a v životě bych hory nepodcenil..

Pana Vrbu velice respektuji, nejen pro to, co udělal pro věhlas čs Horské služby v zahraničí, ale také proto, jakým způsobem nás reprezentoval a dokázal proniknout mezi alpskou smetánku z nealpské země a zároveň se stát plnohodnotným členem, ačkoliv pocházel ze socialistického režimu (a tak na něj mohlo být nahlíženo).

Pro budoucí čtenáře - kniha fantastická. Mix autentických příběhů z výzkumů sněhovách vrstev a lavin, záchranných akcí, příběhů ze zahraničí a pronikání do mezinárodních organizací, ale také příběhy o boji s režimem - za což pana Vrbu respektuji úplně nejvíce, protože pokud by do strany vstoupil, jeho život mohl být mnohem snadnější a na vrcholu se udržel mnohem déle. Odmítl však, zachoval si ideály a zdravý rozum. Děkuji za to!

isa
14.03.2015

Velmi čtivá kniha, čte se skoro jako detektivka, ale příběhy jsou skutečné, ze záchranářských akcí lidí, kteří skončili pod lavinou nebo zabloudili v horách, ve vichřici. Příběhy jsou velmi autentické a díky nim čtenář chápe, že hory mají své nepřekročitelné zákonitosti.

Štítky knihy

Horská služba

Autorovy knížky

Miloš Vrba
česká, 1922
2003  89%V lavinách a vánicích