Mon.CouCou Online Mon.CouCou komentáře u knih

☰ menu

Deset tváří ženy Deset tváří ženy Sherry Rose (p)

Vůbec jsem netušila, že toto napsala česká autorka, dokud mi na IG nenaskočila reklama na knihu
Deset tváří ženy. Autorka píše pod pseudonymem Sherry Rose. Přesto bych se u této knihy chtěla krátce zastavit.
Předně-zavírám obě oči-téma, které by mělo být nadčasové, mě vrátilo pocitově do devadesátek. No max přelom tisíciletí.
Nečekejme žádné vededílo. Kniha je útlá a obsahuje pár povídek, které-řekněme-bych napsala max svým betám k pobavení. Na nějaké vcítění se do postav, revoluční nápad, nebo že se prostě žena připraví na muže-zapomeňme. Výrazy jako mušlička, lasturka, beranidlo, kůl (a mraky dalších), nám prostě nedovolí víc, než se prostě pousmát.
Dílo jako takové si nedovolím hodnotit, opravdu bych doporučila rewriting. Protože nápad špatný nebyl. A reklamu to má povedenou.
Autorka má na kontě více knih, takže to spisovatelské pero už uchopit trošku umí a se špetkou péče je každý, kdo píše, lepší a lepší :-)

Ukázka:
"Při pohledu na vlhkou nadrženou mušličku ze sebe vyrazí: „Oh... bože, chci tě! Ukaž mi ji, chci ji vidět zblízka, maličká.“ Nakloní se k mému roztouženému klínu a s obdivným pohledem, který se mu snad nikdy neomrzí, jemně zasune svůj jazyk do její štěrbinky..."

11.04.2024


Jsem rád, že... Jsem rád, že... Martina Šeborová

(SPOILER) Ahoj, dlouho jsem se tady neobjevila s žádnou recenzí, ale teď to bylo náročnější. Přesto čtu denně. Dnes se chci dostat k mikro knize Martiny Šeborové - JSEM RÁD, ŽE...

Tajemný název, že? A anotace nám toho taky moc neprozradila. Jde však o dojemný, odpočinkový čtení, které přečtete třeba při cestě na dovolenou. A Martina nás na jednu dovolenou se svými kamarádky bere. Slunná Ibiza. Relax. Drinky u moře. Co víc si přát? Sladký příběh? Jo, zahodit starosti za hlavu. Co se v našich mozcích děje, to asi nemusím popisovat. Zvlášť, když to rozvodové razítko sotva zaschlo. Naštěstí máme v těch nejtěžších období okolo sebe kamarády. A i tady kamarádky zasáhnou a vytáhnou Vendy na party, kde potkává tajemného muže. Prostě romantika, holky! Jestli si hlavní hrdinka prožije jen letní románek, nebo co za tím je, neprozradím. Toto překvapení si prostě vychutnejte :-)

Martina tuto novelu prvně poslala do soutěže, ale jsem ráda, že se nechala přemluvit k samostatné knize. Není dlouhá, přesto bohatě stačí k navození správné atmosféry. Já o této autorce, protože znám její šuplíkové skvosty, říkám, že je pohádková. Prostě ten nádech mezi řádky je... Ty tři tečky se mi líbí-vracím se zpět k příběhu. Věřím, že o Martině ještě hodně uslyšíme. První, debutové dílo se povedlo a já jen držím pěsti v dalším psaní. Jen tak dál!
Knihu samozřejmě doporučuji.

02.04.2024 5 z 5


Vzpoura Vzpoura Adéla Kubicová

(SPOILER) Hledáte knihu nabitou erotiky? Jděte dál. Chcete prožít romantickou mafiánskou story? Tak ani pro Vás tento příběh není!
Mladinká autorka, Adéla Kubicová, si pro Vás připravila triller. Nabitý emocí a velkou dávkou akce. Jak samotný název napovídá: OBĚŤ MAFIE: VZPOURA.

Claire měla krásný život rozmazlené princezny. Skvělé rodiče. A jak už to tak bývá, dcery inklinují více k otci. Jenže moc je silné afrodiziakum a otec ve spáru mafie mění své priority. A tak se tato silná hrdinka vzbouří a vystoupí ze zajetých kolejí. Claire totiž není ta, která si nechá řídit svůj život někým jiným. To NE! zazní v nevhodný čas a poníží tak otce natolik, že musí měnit svůj osud.
Odmítnutý snoubenec a samozřejmě mafián však má své kouzlo a autorka nám nechala nahlédnout i do této postavy. Claire se s bodyguardem rozhodne jednat. Ale kdo je i tento muž po jejím boku? A má kam vůbec utéct?
Tento příběh je ještě hodně propletený a než se dočkáme samotného rozuzlení... to nám autorka ještě jistě řádně zamotá. Vedle Claire se pohybují 3 zajímavé osobnosti, ale tak jak jsem varovala na začátku-nečekejte lásku. V tomto příběhu je to obráceně. Od lásky k nenávisti. A v tomto začarovaném kruhu už nemusí být cesty zpět.

První díl z triologie mě bavil. Autorka ráda používá přechodníky, čímž za mě povýšila dílo pro náročnější publikum. Pro mě to byl o to zajímavější příběh.
Kniha se dočká pokračování cca do tří měsíců. Už teď je možné si objednat i tištěnou verzi v limitce.

Tento příběh byl hit wattpadu. Je jiný. Je originální. Je akční. Co chci ještě vyzdvihnout-tak mafiánské prvky. Tady už vidíme neidealizovaný svět. Líbí se mi, že jsem nečetla přeslazený kafe. Ale příběh, který je na našem trhu originální. A že toto napsala tak krásná a mladá holka? Já v jejím věku lítala z rande na rande. Adéla pro Vás napsala bezvadný thriller, který nejde než doporučit

15.03.2024 5 z 5


Hra pro Apollóna Hra pro Apollóna Veronika Synková

(SPOILER) Dámy a pánové,
dovolte mi dnes představit novinku, kterou jsem si upřímně zamilovala a za mě je zatím nejlepší ze světa lgbt, kterou jsem doposud četla. Křehká a citlivá bytost (spisovatelka) Veronika Synková, napsala emotivní příběh HRA PRO APOLLÓNA. Obálku i další obrázky (které budou i v tištěné verzi), namalovala fakt hustá ilustrátorka Barb Rýdl a k příběhu dokonale sedl.


Setkání těch dvou nemohlo být trapnější. Dlouho tak autorka interně knihu nazývala pozvracenka. Oba studují práva. Oba si nesou těžké trámy na duši. Přesto se Lukáš zamiloval téměř na první pohled. (Že to není možné? Pak mé manželství je toho důkazem.) V Danielovi viděl řeckého boha Apollóna, ztělesnění dokonalosti. Jenže v jeho blízkosti Lukáš prostě perlil a na zážitcích, kterým jsem se já řehtala jak kobyla po marihuaně, se vztah budovat nedal. Daniel si nesl taky hodně bolestnou minulost a poprat se s tím-páni-jako toto téma bylo fakt wibe!
Celý příběh se nese v prožitcích, strastiplné cestě sbližování i řešení problémů. Verunčin humor mě odzbrojil i v těch situacích, kdy bych raději utekla a věřte-přesně toto do knihy zapadá.
Jestli ti dva budou spolu, jak se zvládnou vyrovnat v budoucnosti i s minulostí, to už Vás nechám dočíst.

Verunko, moc děkuju za svěřenou důvěru. Piš, protože máš neskutečný dar. Žij si ve svém světě, domově, který miluješ a jestli některé šrámy z příběhu vychází i z Tebe, pak máš můj tuplovaný obdiv, do jakého příběhu jsi knihu poskládala. Přeju Ti spoustu času na spisovatelské pero a fajn bandu lidí, která Tě musí obklopovat už prostě navždycky

02.03.2024 5 z 5


Ten, co kráčí se Smrtí Ten, co kráčí se Smrtí Barb Rýdl

(SPOILER) Tuto knihu jsem četla dlouho. Ne však proto, že by mě nebavila. Ale přesně naopak-koupila jsem si ji už kvůli vzhledu. Jo-přesně takové knihy totiž my knihomolové musíme vlastnit v knihovně. Jenže mít doma pětileté dítě, co po té knize jde taky jako vosa po bonbóně... no co mám říkat-začátek knihy jsem četla mooooooockrát :-)
Naštěstí existují i eknihy a tam konkurence v tabletu je velká, takže Monička se konečně začetla do knihy-Ten, co kráčí se Smrtí od Barb Rýdl.

Chvalozpěvy na kresby jsou jasné, ale co samotný příběh? Přiznám se, že miluju v knihách hluboké myšlenky, co nás nutí se zamyslet. Těch je v knize opravdu dost (jo, dík, napadl mě kvůli tomu další příběh do knihy-snad si ho v příštím životě budu pamatovat :-)).


Ve chvíli, kdy se začteme do fantasy světa pohledem autorky, a sžijeme se Smrtí, která je prostě jiná-zábavná, barevná a paradoxně sympatická bytost, začneme hltat plnými doušky příběh detektiva Sama-vhodný protiklad. Je silná osobnost a ideální parťák Smrtky. Přimícháme-li k příběhu detektivní zápletku a špetku - já to nazvu překvapením a vtipnou kombinací - a jo, nerada lítám v letadle , ráda bych zkusila jiné přemísťování, vyjde z toho kniha, kterou nikdy nepošlu do kolovrátku <3


Není zde zmíněno, kolik Smrtek v tomto světě je-třeba máme každý tu svou. To si myslím, bude dovysvětleno v pokračování, které si rozhodně nenechám ujít


„Asi tušíš, že zlatá barva je spojená se sluncem a dnem, tedy s Životem; a stříbrná symbolizuje měsíc, noc, Smrt. Jenže ty barvy se taky spojují s mužem a ženou. Slunce muž, měsíc žena. My jsme ale všechny ženy. Jde to ovšem hlouběji. Mužská energie – sluneční, denní,
zlatá – je spojená s levou hemisférou, tou analytickou a logickou. Ženská – mě-s íční – pak s pravou hemisférou, intuitivní, kreativní a emoční.“

Doporučuju!

21.02.2024


Kroky pouští Kroky pouští Sára Hamplová

(SPOILER) Sára Hamplová si vybrala na debutové dílo vybrala velmi těžké téma. S jejími arabskými kořeny je však pochopitelné. Takže jak se poprala s knihou KROKY POUŠTÍ?

Nikdo si nemůžeme vybrat, kam se narodíme. Takže když jednoho dne navštíví tábor archeologů krásná beduinka s touhou po dobrodružství, nezaskočí tak jen Edwarda. Co se skrývá za velkou pouští a sluncem zalité duny? Amira utekla s jasným cílem. S arabskou povahou tak přesvědčila Edwarda k tomu, aby ji vzal do Anglie. Ve století páry a lidských předsudků však naráží nejen na problém s jejím hidžábem. Edward je velmi přitažlivý muž a ano-užijeme si tady napětí i prvního doteku. Jen malíčky, samozřejmě :-)
Mentalita Evropanů, oproti arabskému lidu je natolik odlišná-a toto všechno se autorce podařilo barvitě do příběhu zakomponovat. Jak toto dobrodružství skončí-jestli návratem do pouště, putováním na královský dvůr, nebo svatební cestou na Titanicu-to už nechám dočíst čtenáře :-)

Sára, jak jsem ji poznala, je velmi křehkou autorkou s bohatou fantazií. Po dobu psaní by jí to vydalo na další knihu (ano, je studentka Filozofické fakulty v Praze-ten den jsem se o ni strašně bála. RIP těm, co tragédii nepřežili). I přes nepřízeň osudu se porvala se ctí, koho zajímá jiná mentalita a pohled na svět ženy s duší v Orientu, přijde si na své. Příběh je půvabný a jemný.

19.02.2024 5 z 5


Cizinec se zapalovačem Cizinec se zapalovačem Valentina Vávrová

(SPOILER) Máte rádi horory? Chcete se bát? Cítit mražení až do morku kosti? Pak sáhněte po této duchařině. Valentina Vávrová představuje svůj debut - CIZINEC SE ZAPALOVAČEM. A...

Dámy a pánové, přišel čas na seanci u kulatého stolu... Přidejte se k Olivii, Lukášovi, Valerii, Tereze a chlupatému Tečkovi k nezapomenutelnému spojení s temnou duší. Zvuk škrtnutí a zápach shnilého masa provází snad každou kapitolou. Olivii se totiž v novém bytě dějí podivné věci a naslouchat kočičímu zraku se tentokrat vyplatí. Jenže cizinec se už k vám dávno pozval a i prskající kocour je na toto zlo málo...
Budou vám nejen u tohoto bezkonkurenčního zážitku stoupat chlupy na těle, ale i dlouho po něm.... Doma... Protože, Cizinec vás nikdy neopouští... dokážete si s ním poradit?

Tady nejde prozradit víc, protože bych už hodně spoilerovala. Smrt však číhá všude. A přijde...

Val to s jazykem umí a troufám si říct, že i její další díla, co plánuje, budou pohlcující. Navíc - nyní si můžete knihu předobědnat v tištěné podobě s nádhernou ořízkou. A pozor! Tato limitované edice je omezená, takže nezaváháte-li, bude jistě tato kniha stoupat na hodnotě. Já jen doporučuju!

16.02.2024 5 z 5


Severní úsvit Severní úsvit Lukáš Kosař

(SPOILER) Máte rádi detektivky? A mysteriózní atmosféru? Pak se ponořte do debutové knihy od Lukáše Kosaře, SEVERNÍ ÚSVIT. Rozhodně nebudete litovat, protože autor si vyhrál nejen s textem, ale doplnil atmosféru i obrázky. A až narazíte na detektiva, budete žebrat o další vyšetřování... a psst, možná autora ukecáme ;-)


Detektiv kráčí pochmurným městem a přemýšlí nad událostmi, které se staly před jeho příjezdem... Přesně na ty, které zapříčinili jeho přítomnost. Vyřešením jedné vraždy nic nekončí, je tady totiž ještě jedna, které musí přijít na kloub. Čtenáři Severního úsvitu se stanou přímými svědky detektivových kroků a činů, které povedou ke kořenům dokonalé zápletky... a nejen ty. Všechno je totiž zamotanější, než se na první pohled zdá.

Zaručuji vám, že knihu neodložíte, dokud nevyřešíte s Carlem všechno, kvůli čemu přijel do ponurého anglického městečka.


Lukáš má dar, který u spisovatelů oceňuji-vtáhnou a nepustí. Skvělou formu a barvité vyprávění. A mám ohromnou radost, že na tuto knihu se připravuje předprodej tisku.

A že jsou v obrázcích AI prvky? Lukáš to-narozdíl od většiny knih - veřejně přiznal, což oceňuji tuplem, protože hodně návrhů je skrytých za něčím dílem. Fotky mu pomáhaly k příběhu. My, autoři, hledáme inspirace všude. Nejinak je to i v obrázcích (které jsou opravdu povedené) a my tak barvitěji nahlížíme pod pero autora. Jen tak dál, těším se na další literární počin, bravo

13.02.2024 5 z 5


Zasněžené příběhy Zasněžené příběhy Michal Unar

(SPOILER) Toužíte se zachumlat do peřin? Pak kniha ZASNĚŽENÉ PŘÍBĚHY nesmí chybět. Kniha od pěti autorů totiž obsahuje pět novel-každá úplně jiná, přesto zimním časem propojena.

První je od Marie Hamákové o ženě, která se vzpamatovává z rozchodu a smutné tragédie. Náhoda tomu chtěla a na horské chatě potkává...
U příběhu oceňuju, že autorka nechala čtenáře hodně vysnít. Přiznám se, že Marušku sleduju na IG a čekala jsem od ní jiný žánr. Každopádně s Adrianou se zahřejeme nejen u srdce, ale i v pelíšku.

Druhý příběh napsal Michal Zmítko. Ta měla pomalejší start, protože křižácké výpravy s rytířem Dyslavem očekává čtenář krutost, boje a spoustu krve. Jenže on se příběh najednou rozjede úplně jiným směrem. Protože každý si zaslouží svůj díl štěstí.

Třetí je od Janičky Jánské. Protože tuto spisovatelku znám, očekávala jsem mrazení v zádech. Ono přišlo, ale zase úplně jinak. Seznámíme se s hudebním žánrem gospel (který jsem si pak musela gůglit) a s Vandou tak prožijeme společně s jejím kocourem příběh, u která ve mně zanechala tolik emocí...

Čtvrtá povídka je z pera Michala Uhera. Tento rukopis byl o poznání jiný (v kontrastu s ostatními autory vybočuje), Editě se dostane do rukou podivný adventní věnec a ve svém nabitém programu se tak musí zastavit. Ztráta přítele otřese s člověkem vždycky, ale pochopení, že všechno je tak, jak má být, už slyšet nechce nikdo. I tady mi slzička ukápla.

Poslední povídka je od Sarah Parsley, pro mě známá firma :-)
A páni! Propojit pár o víc než půl století věkového rozdílu? Mladá šlechtična v té době neměla na vybranou. Jenže co když se ze dne na den všechno změní? Annetta se nevzdala a učí se věcem, o kterých doposud neměla ani páru. Navíc... objeví se tady Oliver...

Všechny povídky byly nádherné. Nezařadila bych je k adventu. Naopak se dají číst kdykoli a opakovaně. V zimě zahřeje, v létě ochladí. Zaplesá srdíčko, čtenář si popláče, dojme, i navzteká. A to k dobré knize prostě patří.

Navíc-tady je pět projektů, které koupí knihy přispějete na dobrou věc.

06.02.2024 5 z 5


Gronnyho dobrodružství Gronnyho dobrodružství Matyáš Tachecí

(SPOILER) Matyáše Tachecího jsem si zamilovala jako osobnost. Je prostě živelný bavič a tak bude dnešní recenze na jeho prvotinu GRONNYHO DOBRODRUŽSTVÍ s růžovými brýlemi. Jenže-mně se ten příběh fakt líbil!

Gronny se narodil do královské rodiny-rodu Ochránců Srdce světa, a tak je samozřejmě předurčen k velkým činům. Když nahlédne velký Mistr Gallo díky spícímu kouzlu do budoucnosti, s hrůzou zjistí, že se blíží apokalypsa. Temný nekromant díky trhlině vstoupí do světa živých a vraždami si tvoří ohromnou armádu nemrtvých. Válečné prvky autor zvlášť barvitě vybarvil-představte si, že zabije prostý lid okolo a buch-armáda se zvětšuje... Jak ale zachránit domov? No samozřejmě posíláme Gronnyho na dobrodružství, kde potkává nové přátele. I když to vypadá, že neštěstí je zažehnáno, opak je pravdou. Král zemře. Ať žije nový král. Jenže posvátný Strom umírá a je třeba jednat. Dobrodružství tak samozřejmě pokračuje, po boku se přidává čarodějka Tess (takže se těšme i na romantickou linku), ale protože jsme ve světě fantazie, tak nechybí další netvory, magie i lidské bestie...

Upřímně-jde o klučičí jednoduché čtení. (Proč ne). Usmívala jsem se na každé kapitole, kterou otevírala rosnička Maty a upřímně-pak jsem i hádala, jestli přijde bouřka, nebo budou padat i trakače. Atmosféru to však naladilo a samotné vyústění příběhu se mi líbilo - trefnější název knihy bych prostě nevymyslela :-)

27.01.2024 5 z 5


Jak přežít svého muže Jak přežít svého muže Jana Bernášková

(SPOILER) Ráda si dělám srovnání knih verzus zfilmování, a tak jsem sáhla po knize velmi skromné a milé herečky a autorky Jany Bernáškové - JAK PŘEŽÍT SVÉHO MUŽE. Není to pro mě první kniha od Jany, i když musím uznat, že jsem začala s propracovanějším textem (miluju sledovat psací progres), ale mě humor i styl Jany prostě baví - prostě ideální kniha, když člověk chce prostě vypnout :-)

Tato osvěžující komedie, možná s trošku pomalejším začátkem, nás zavede do světa herečky Lucky, která po mateřské hledá nový restart. Ex Tomáše si odvedla kráva (Nicol) a sama potkává jeden průser za druhým (prostě má pech na ženáče). Nahlédneme malinko pod pokličku herce, což pro mě bylo velmi zajímavý a díky autentičnosti uvěřitelný.Do toho nám autorka nenápadně podstrkává zajímavé myšlenky z přemýšlení, což v knihách miluju.
Dcerka Kristýnka teda v knize šišlala, ale protože mám doma stejně starého rošťáka (Kiiho), tak jsem se bavila stejným situacím. Samozřejmě se stane přesně to, co čtenářky čekají :-)))) a "šedivka" jí to správně rozseká.
Naštěstí kamarádky, práce, život (nejen ta virtuální) přivádí i Lucce do života změnu... Zapomeňte na bohaté alfa samce, toto píše vážně život a upřímně-myslím, že hodně v knize je přímo ze života této krásné herečky <3

Co se v knize stalo a kam směřuje, už nechám na Vás-ať už v knize, nebo ve filmu, na který se nyní chystám. Protože aby tak úžasná ženská, herečka, autorka bestselleru, byla i hlavní hrdinka ve zfilmované verzi-to se tuším ještě nikdy nikde nenatočilo.

Jani, miluju Tvůj humor! Ráda tě stolkeruju (protože jsi vážně pěkná baba). Talentovaná jak s perem, tak za kamerou. Přeji upřímně jen to nejlepší a ať se daří hlavně v té roli největší. Maminky a superženy!

22.01.2024 5 z 5


Hraběcí gentlemani Hraběcí gentlemani Lucie Beatrice J.

Dnešní recenze bude jiná. Zavede nás do minulosti. Do doby, kdy vzduch voněl. Bez kouře, páry, dokonce i bez technických vymožeností. Přesto i ta doba byla pokroková. Horká novinka od Lucie Beatrice J.bude pro každého čtenáře pohlazení na duši. HRABĚCÍ GENTLEMANI totiž ukrývají emoce, které budou pulzovat celým tělem ještě hodně dlouho.

S Lucií jsme začínaly psát tak nějak zároveň a shodly jsme se, že pokud budeme mít i jen jednoho jediného čtenáře, neztratí naše psaní to kouzlo. Já její příběhy hltala a těšila se na každou další kapitolu. A prej jsem jí byla já inspirací. Uf-jestli i ona nekecá, pak mě už tolik úžasných spisovatelů přerostlo! <3

Gentlemani v sobě ukrývají tři příběhy. Nečekané zvraty, láska, zákazy i intriky doprovází každou povídkou. Lucie ví, že nejraději mám Sirotka, i když jsem plakala a dojímala se asi u všeho. Sirotka vytáhl hrabě z té největší bídy. Ještě jako mladinkou, nezletilou a podvyživenou dívenku. Věkový rozdíl extrémní, v té době by mohl být-vlastně asi i jejím dědečkem. Přesto se v průběhu let cosi změnilo. Když zdraví neslouží, jak má, k vyznání těch pravých citů je už pozdě. A tak je Lina vydána napospas. Vždyť byla u hraběte vlastně jen host...
A víte co? Já už víc neprozradím. V každém příběhu totiž najdete úplně něco jiného. Jedno však mají společné. Gentlemanství, které se dnes už tolik vytrácí. Ano, charakterové vady měli i lidé s modrou krví-i o tom se v knize přesvědčíte.

Narovinu-knihy od Lucky nečtu ani poprvé, ani naposled a vsadím své boty, že to zažije většina čtenářů.

Pro mě je navíc Lucie skvělým přítelem a takovým tím skrytým pokladem. Jo-jela jsem za ní loni takovou rychlostí, že mi přišla i pokuta. Ale co už, před mužem jsem to ututlala :-)). A vy, moji milí čtenáři, se máte ještě na co těšit, protože Lucie je jako česká Jane Austenová.
Doporučuji vším, co mám <3

08.01.2024 5 z 5


Prapůvodní chaos Prapůvodní chaos Martin Kuneš

Říká se, že z textu poznáš mezi řádky nitro autora. Jestli je možné skutečně do duše, pak otevřete poezii a nahlédněte, tak jako já dnes, do hlubokých myšlenek Martina Kuneše a jeho sbírky poezie PRAPŮVODNÍ CHAOS.

Martin své myšlenky představuje i na instagramovém profilu, ke kterému mě přivedla kolegyňka ze Solisu. Trošku jsem se básní bála, protože jsem hodně pozitivní člověk a na depresivní čtení potřebuju být připravena. Ovšem jaké pro mě bylo překvapení, když jsem na opačné straně našla osobnost mně tolik blízkou!

128 stran písní, doplněných o ilustrace, nás vedou k zamyšlení o životě, přátelství, lásce i vnitřních emocí. Když mám pocit, že o jednom tématu už bylo řečeno dost, přinese nový náhled poezie z jiného úhlu. Tuto vnitřní filozofii cítím jako poslání z knihy. Někdy je třeba se zamyslet-zajít do lesa a vnímat samotné bytí. Pak nacházíme i odpovědi na naše otázky "proč"...

Martin nás přes svoji sbírku vede k zamyšlení, avšak jeho hlas je velmi pozitivní, křehký a nenásilnou formou otevírá mysl i srdce. Moc ráda bych tohoto autora poznala osobně. Myslím, že někde u táboráku, s vůní jehličí, kouře a praskajícího ohně bychom určitě našli spoustu odpovědí na další nezodpovězené otázky. Knihu rozhodně doporučuji, budete se k ní rádi vracet. Neskutečný, jak poezie může být tak pestrá...

Carpe diem!

Děkuju, za nahlédnutí do Tvého Chaosu <3

03.01.2024 5 z 5


Žít s tebou Žít s tebou Antonie Nováková

(SPOILER) Antonii Novákovou jsem už na IG představila. Její kniha se mi moc líbila, a tak jsem si samozřejmě nenechala ujít "volné pokračování" ŽÍT S TEBOU. Upřímně-ani bych tuto knihu jako druhý díl neuváděla. Jde totiž o samostatný, moc pěkný příběh. Jen pojďte se mnou nahlédnout pod pokličku <3

Tanec promluví za tisíce slov. Jenže naše tanečnice si prožila trauma a v její srdce zamrzlo tak moc, že ani hudba její život neroztančí. Však depresivní melodie máme i v playlistu knihy na výběr...
Mia však porkává Aidena, vášnivého hokejistu, studenta a hlavně přítele do nepohody. Že by chladivý led pomohl rozehřát zlomené srdce? Mia je na tom hodně bídně. Věří, že když se znovu zamiluje, tak její láska ZASE zemře. Hustej námět!
Jenže to byste se nesměli dostat do pera Toničce. Ono totiž může být všechno jinak a najednou jde o úplně jiný souboj. Tady tah na branku, ani počet gólů nestačí. Mia svým posledním tancem prozradí, kam její kroky budou následovat. Nebo nám boky rozpohybuje jinak? Tak tuto hru už nechám dočíst Vás, moji čtenáři.

Román-nebo spíše novela-není nijak dlouhá. Autorka dílo nezaplnila zbytečnou vatou, a tak celou knihu prolistujete na jeden zátah. Já si čtení užila a těším se, až tuto knihu budu držet i tištěnou <3

31.12.2023 5 z 5


24 dní do Vianoc 24 dní do Vianoc Michala Ries

(SPOILER) Tento měsíc byl fičák, na čtení jsem neměla moc prostoru. Přesto jsem sahala po knihách s vánoční tematikou a protože mé stránky věnuji jen českým a slovenským autorům, nemohla jsem si v tento čas vybrat lepší knihu.
Michala Ries připravila půvabný příběh 24 dní do Vánoc. Asi si tuto knihu otevřu i příští svátky a to je u mě co říct!

Nina žije v zajetém stereotypu. Nedovedu si představit, že bych na jejím místě udělala to, co ona. Měla fajn partnera, práci snů, namalovanou budoucnost. Ale ne pro ni. Ona toužila po něčem úplně jiném. A tak v jejím životě nastává zlom. Rozchod před svátky? To není moc dobrý začátek. Jenže ona někoho potkává. Najednou při každém pohledu cítí to příjemné mražení a my víme, kam příběh směřuje. Ale!
Dáme si 24 úkolů. Takové, co pomohou najít pravé já. Některé absurdní, jiné dojemné. Avšak každý den se o krůček dostáváme dál a my se tak společně s Ninou zamilujeme do Dominika. Jo-je to romantická kniha, tak proč si muže trošku nevysnít-alespoň v této době... však princů není nikdy dost!

Milá, vtipná, roztomilá zápletka postupně rozplétá taje a zamotává vášeň dohromady. Líbilo se mi, že autorka apelovala na poznání jeden druhého. Některé dny byly kratší, jiné jsem hltala víc, někdy jsem slova znala dopředu-to je tak, když se moc cituje... avšak nic nebylo na škodu a tento dojemnou knihu, dámy, moc ráda doporučím!
Ba co víc-ono to v té slovenštině má snad ještě větší kouzlo tak šup, pojďme se zamilovat.

Krásný svátky všem!

26.12.2023 5 z 5


Vánoční kdože, cože?! Vánoční kdože, cože?! Nofreeusernames (p)

(SPOILER) Od Nofreeusernames (vyslovit nahlas pseudo naštěstí nemusím), prostě Olgy, jsem se chtěla navnadit na vánoční atmosféru a kniha Vánoční kdože, cože?! mě zlákala už názvem a dokonalým designem. Jako narovinu-už po otevření je znát, jak si s textem autorka vyhrála. Jen teda zdůrazňuji-kniha je fakt pro mladé publikum (což autorce, která je mladší jen o sedm let, připisuju body navíc!)

Kniha jako samotná je ala přátelé-kdy sledujeme hned několik linií. A Vánoce? Ty náladě těmto mladým, jenž se každý něčím trápí, má problémy asi jako každý vrstevník, jen dodávají k příběhu šťávu. Parta mladých se prostě dostane na chatu hooodně daleko od civilizace a tady se to začne zvrtávat. Vtipem a s lehkostí je text propojený s komunikací přes sociální sítě. Ruku na srdce-dnes prostě každý čumí do mobilu/tabletu/počítače, i když máme vedle sebe milované osoby. Takže toto okořeněné povídání, občas protkaný hudbou, fotky i videem dokonale sedl. Co se zápletek týče, ty nebyly nijak komplikované, i když z pohledu hlavních protagonistů patřili samozřejmě do pupku světa :-))
Kniha je však navázaná k dalším dílům autorky. Takže než se pustit do tohoto, doporučuji si načíst předchozí tvorbu, jinak bude celý text pro neznalého působit asi jako rozsypaný čínský čaj.

Olga má čtivou formu. Občasný text v angličtině nebo doplněný trendy filmy, které však čtenář nemusí znát a ano-nemusí ani ovládat cizí jazyk-může působit rušivě. Asi bych si celou knihu dokázala víc představit v nějaké online aplikaci/hře, jako je LoveSick a tak, aby čtenář více pochopil. Nicméně to nemění na faktu, že mladé publikum si knihu vážně užije a my-starší-občas budeme pokulhávat, jako hudba k dnešnímu reelu na IG. Ale víte co-my se nedáme. A jak říká moje maminka: „Až Ty budeš v mém věku, tak netrefíš domů, holčičko! Protože pokrok nezastavíš. A Tvůj domeček bude jednou létat!“

20.12.2023 5 z 5


Být s tebou Být s tebou Antonie Nováková

(SPOILER) Jste s časem na štíru a přesto Vám chybí denní dávka čtiva? Pak sáhněte po české autorce Antonii Novákové. Do rukou se mi dostala její prvotina Být s tebou, kterou vydala před časem přes pointu. Avšak v této jednohubce jsem našla vše, na co jsem měla dnes chuť.

Oba hrdinové, kterým pravidelně nahlížíme do hlavy, si nesou z minulosti tíživé rány. On je boxer (čtěte hmmmm, boxer)-u tohoto sportu se s tím přeci počítá, že. Jenže to vnější zranění nebolí tolik, jako to na duši. Do cesty mu přichází Vaja, studentka filmu, která si taky nese své vnitřní démony.
Jenže když je ve vzduchu láska, pak se cesta na rozcestí vždycky najde. Nebo ne?
No dobře, vedlejší postavy rozjedou linku, kde autorka nakousla témata všedních dnů. I proto je příběh-ačkoli se odehrává za velkou louží, uvěřitelný a snad každý čtenář si jej užije. Co konkrétně se v knize odehrálo, už vás nechám dočíst ;-)

Antonie píše čtivě a bez zbytečné vaty. Nečekejte dlouhé popisy všeho možného. Linka je přímá a děj ubíhá docela rychle. Přesto mám radost, že si našla v dnešní době čas na pokračování. Ale o tom až příště. Protože teď už je autorka vypsanější a další díl mě bavil ještě víc.

17.12.2023 5 z 5


Vánoční kalendář - Bonus pro děti Vánoční kalendář - Bonus pro děti Alena Bures

Krásné a naučné pohádky, které bavily jak mého pětiletého kluka, tak si najdou cestu do srdíčka i starším. Alenka píše jako pohádková babička

13.12.2023 5 z 5


Lovec bábik Lovec bábik Roman Horňák

(SPOILER) Myslím, že už v minulosti jsem dala dost najevo, že pro některé autory mám větší slabost. Mezi ně samozřejmě patří i Roman Horňák, kterému za chvilku vyjde kniha v češtině (takže kdo slovenštinu nedává, máte se na co těšit!). Roman má právem přezdívku slovenský Chris Carter a jeho poslední kniha LOVEC BÁBIK vystřelila rovnou na příčky bestselleru! Ale pozor! Tuto knihu se bálo vydat spousta nakladatelství (poserové), protože Roman zvolil tak ostré téma, na který je třeba mít koule!!

Už v anotaci je kniha doporučena pro každého rodiče. Proč? Protože jestli jste se do teď o svoje dítě báli, tak teď teprve zbystříte.
Tentokrát vůbec nevím, jak pojmout recenzi, protože námět je asi všem jasný-našim dětem dáváme mobily/tablety/pc... a svět na sítích je nemilosrdný. Nejde jen o podvody, kyberšikanu nebo nechutné hejty. Tady jde o víc. Představte si, že Vaše dítě-jo-to naivní, čisté a nevinné dítě... někdo vyláká jen za účelem zdrogování, zneužití, ukojení vlastních potřeb. Zničí tuto dušičku natolik, že smrt bude vysvobozením. Máte knedlu v krku? Zúžilo se vám hrdlo? Popadli jste kudlu? Jo, tak to jsou ještě malé emoce.
Bezmoc, zoufalství, úzkost? Jste o fous blíž...
Nebudu lhát. Na toto dílo nemá každý žaludek. Přesto garantuju, že se neodtrhnete. No dobře-vydýchat to budete sakra potřebovat!

Roman je bývalý kriminalista a vystudovaný psycholog. Jeho příběhy jsou drsný. Realistický. Často nechutný. Jenže ty svině takový jsou. Nezastaví je ani kulovnice. Jejich nechutné superprohnilé úchylky k životu potřebují jako vodu a vzduch. Děsí mě, kolik takových je mezi námi. A obrovský respekt, že TOTO DOKÁZAL NAPSAT, NAVÍC SLOVENSKÝ!, SPISOVATEL.

Klobouk dolů a doporučuju vším, co mám!

11.12.2023 5 z 5


Pán nočních můr Pán nočních můr Jana Kvičerová

(SPOILER) Jana Kvičerová mi zaslala svoji knihu Pán nočních můr do štafety. Přiznám se, že mám ke knize jedinou výhradu, kvůli které mi relativně dlouho trvalo s knihou poprat, a to je drobné písmo s nešťastně zvoleným fontem. Ale kwa, to je taková škoda! Protože ten svět... tuto fantasy... bože! Teda bože ne... to pochopíte až po přečtení!


Cestovatelka Annuvia, dcera nejvyššího božstva, který stvořil překrásný svět Sedmisvětí. Srdce jí táhne k milovanému, zamilovala se totiž do smrtelníka a tento hřích se neopouští. Po mučivé období je to právě ona, kdo může zastavit Pána nočních můr.
Rodinné vztahy jsou mnohem propletenější a protože i naše hlavní hrdinka ovládá magii, i když ne tak silnou, jako její rodiče, do celého, nově stvořeného světa (a tady zdůrazňuju-klobouk dolů před fantazií autorky, ona opravdu každou část tak barvitě a dokonale popsala! Miluju Sedmisvětí, chci ho ještě vidět!), zamotává se nebezpečí, které přichází od těch nejméně očekávaných míst.
Jestli je motivem obyčejná nuda, závist, nebo skutečně existuje cesta k převratu, nechám na vás, čtenářích. A dočká se tento svět nového Pána nočních můr, nebo vznikne něco krutějšího? Je vůbec nějaká šance? Upozorňuji však, že autorka se rozhodně nebála drsných i bolestných scén a mně nejednou padala brada až k zemi.

Jestli vás bavil Pán prstenů, tak narovinu-Tolkien by se dnes mohl jít k této autorce učit. Ten příběh byl barevný, přesto temný, zamotaný a přitom nenáročný. Bavil mě. A narovinu-knihu pošlu do štafety a znovu-až se vrátí, si knihu přečtu i s poznámkami čtenářů. Protože si ten příběh chci prožít znovu a já jen doufám, že se tato kniha dočká pokračování, protože tady mám pár bodů (jakože cože?!), které nutně potřebuju dokončit

Jen se tak trochu bojím, že jak jsem poznala Janu a její úchvatný styl, budu mít i po další knize hlavu jednou takovou :-))

06.12.2023 5 z 5