Vánoční kdože, cože?!

Vánoční kdože, cože?! https://www.databazeknih.cz/img/books/52_/522706/bmid_vanocni-kdoze-coze-Yyd-522706.jpg 4 48 15

Vánoce jsou tady – jenom ne tak veselé, jak by si všichni přáli. Mei svátky bojkotuje od smrti svého táty, a teď se navíc musí vyrovnat s ultravánoční nevlastní sestrou Harper. Ava jako obvykle trpí v kruhu rodinném a stýská se jí po Chrisovi za mořem, Charlee s Noahem se zatím skoro neviděli a Travis se Harper pořád ještě nevyznal. A pak se naskytne šance vyrazit společně na chatu. Přijde na druhý pokus ten pravý vánoční zázrak?... celý text

Přidat komentář

Fortuna7
31.12.2023 4 z 5

Jako romantická vánoční oddechovka super, ale já jsem možná čekala trochu víc děje ze samotných oslav Vánoc. Bylo super se zase vrátit k příběhům mých oblíbených postav a při čtení se pobavit nad hláškami a pokochat se úžasnými cosplay fotkami.

petulkapeta
24.12.2023 4 z 5

Pěkný příběh o všech 4 párech v zimě a na chatě.


Mon.CouCou
20.12.2023 5 z 5

(SPOILER) Od Nofreeusernames (vyslovit nahlas pseudo naštěstí nemusím), prostě Olgy, jsem se chtěla navnadit na vánoční atmosféru a kniha Vánoční kdože, cože?! mě zlákala už názvem a dokonalým designem. Jako narovinu-už po otevření je znát, jak si s textem autorka vyhrála. Jen teda zdůrazňuji-kniha je fakt pro mladé publikum (což autorce, která je mladší jen o sedm let, připisuju body navíc!)

Kniha jako samotná je ala přátelé-kdy sledujeme hned několik linií. A Vánoce? Ty náladě těmto mladým, jenž se každý něčím trápí, má problémy asi jako každý vrstevník, jen dodávají k příběhu šťávu. Parta mladých se prostě dostane na chatu hooodně daleko od civilizace a tady se to začne zvrtávat. Vtipem a s lehkostí je text propojený s komunikací přes sociální sítě. Ruku na srdce-dnes prostě každý čumí do mobilu/tabletu/počítače, i když máme vedle sebe milované osoby. Takže toto okořeněné povídání, občas protkaný hudbou, fotky i videem dokonale sedl. Co se zápletek týče, ty nebyly nijak komplikované, i když z pohledu hlavních protagonistů patřili samozřejmě do pupku světa :-))
Kniha je však navázaná k dalším dílům autorky. Takže než se pustit do tohoto, doporučuji si načíst předchozí tvorbu, jinak bude celý text pro neznalého působit asi jako rozsypaný čínský čaj.

Olga má čtivou formu. Občasný text v angličtině nebo doplněný trendy filmy, které však čtenář nemusí znát a ano-nemusí ani ovládat cizí jazyk-může působit rušivě. Asi bych si celou knihu dokázala víc představit v nějaké online aplikaci/hře, jako je LoveSick a tak, aby čtenář více pochopil. Nicméně to nemění na faktu, že mladé publikum si knihu vážně užije a my-starší-občas budeme pokulhávat, jako hudba k dnešnímu reelu na IG. Ale víte co-my se nedáme. A jak říká moje maminka: „Až Ty budeš v mém věku, tak netrefíš domů, holčičko! Protože pokrok nezastavíš. A Tvůj domeček bude jednou létat!“

katameziknihami
17.12.2023 5 z 5

Já nevím, co sem už napsat. To prostě bylo úžasné. Samozřejmě že ano. Od autorky jsem zatím četla jen její dvě knížky a další čtu a prostě je miluju. Děj této vánoční knížky se odehrává ke konci čtvrté knihy. Tam jsem se v sérii ještě nedostala, ale číst se to dá i tak. Nejdříve jsem byla jen trochu zmatená, ale rychle jsem se ve všem zorientovala a četlo se mi krásně.
Naprosto jsem milovala tu zápletku a způsob, jakým si s ní postavy poradily. Atmosféra té knihy byla úžasně vánoční, vtipná a lehká a jednoduchá jako celá hlavní série a vím jistě, že až se dostanu k části v poslední knize, dám si rereading.
Všechny postavy už znám z předchozích knížek a bylo super si o nich přečíst v nějakém bonusu. No nemůžu se dočkat, až si to přečtu znovu ve správný čas až budu víc v obraze

Kate3003
14.12.2023 3 z 5

Četla jsem všechny knihy ze série Navždycky a proto mě Vánoční kdože cože?! nemohlo minout. Navíc jsem milovník Grinche na kterého se odkazuje už název knihy takže volba byla jasná.
Přestože některé hrdinky z předchozích knih jsem si nijak zvlášť nezamilovala, tak mě zajímalo jak tahle nesourodá partička přežije společné vánoce. Kdo četl předchozí knihy ví, že mezi některými postavami panuje jen velmi křehké příměří a do toho trávit spolu čas se dvakrát nehrnou.
Každá postava dostala v příběhu trochu místa takže děj trošku přeskakoval, ale u této knihy mi to až tolik nevadilo. Ani po dalším nahlédnutí do života některých hrdinek jsem na ně úplně nezměnila názor, ale i tak jsem si to užila.
Nakonec mě trochu mrzelo, že se většina děje odehrála před těmi druhými vánoci, které si hrdinové naplánovali. Chápu, že autorka potřebovala nastínit postoj k vánocům jednotlivých hrdinů a dát nám vědět proč vlastně jsou ty druhé vánoce tak důležité, ale po spoutě stories které se objevili na instagramu z focení materiálu do knihy jsem čekala větší popis toho jak se budou slavit vánoce.
I přes to všechno mě čtení opravdu bavilo, protože jestli něco Ola umí, tak napsat velmi čtivý příběh a myslím, že kdyby mě viděl někdo číst tak se diví mému výrazu, protože spousta scén ve mě vyvolala takový ten přiblblý úsměv, který použijete třeba při pohledu na bednu plnou koťátek.
Co bylo za mě naprosto TOP bylo opět grafické zpracování knihy. Myslím že tady bylo asi nejvíce fotek a chatů ze všech dílů (a nebo se mi to zdálo vzhledem k délce knihy) ale opět nádherně dokreslovali atmosféru.

Za poskytnutí knihy na recenzi velmi děkuji @albatrosmedia.

Renike
12.12.2023 2 z 5

Četla jsem jenom proto, že by to měla být vánoční kniha. Třeba pro náctileté super zábavná, ale mě neoslovovala, nedivím se :) Za mopsíka, Maxe a Charlesi z F1 dávám bod navíc :)).

Andynka
10.12.2023 2 z 5

Vánoční kdože, cože bylo bohužel zklamání.
Všechny knihy z téhle série zbožňuji.
Ale tohle bylo zbytečné. Mnohem víc se mi líbilo, to jak vznikal materiál ke knize, než samotný příběh.
To totiž byla jedna velká nuda.
A bohužel ani to Vánoční kouzlo na mě nedejchlo.
Každá postava zde sice dostala trochu prostoru. Ale mě to do sebe nesedelo. Bylo to všechno rychlé. A celkem opakující se.
Škoda... ale zůstanu věrná knížkám. :)

sawlerr
29.11.2023 3 z 5

Ráda jsem se vrátila zpět a připomenula si všechny hlavní postavy. Jednoduchý, pěkný příběh, pokud chcete něco vánočního. Přesto si ale myslím, že autorka má i lepší knihy a tohle bylo jen takové pěkné rozloučení se sérií.
Chtěla bych zmínit to, že některé scény byly dost nereálné. Hádka vyřešená pár roztomilými zprávami, další věci, které se prostě obyčejně nedějí.

Za e-knihu děkuji #humbookblogeri

Boook-planet
27.11.2023 5 z 5

Děkuji @humbookblogeri, kteří mi v rámci spolupráci zaslali tuhle ňuňu knižní novelu. Bylo skvělé potkat všechny původní protagonisty a spojit si tak tento jedinečný svět do jednoho celku. Zasněžená chata, hromada pop kulturních narážek i vánoční písničky tomu všemu přidali na pohodové notě a mě příjemně naladili na blížící se nejoblíbenější svátky. Tohle je hrozně pěkné, jednoduchý, ale milý příběh, který vám zaručeně zvedne náladu a vytáhne vás i z té nejhlubší čtecí krize, za mě pěkný bonusový příběh, víc takových prosím. :-)

KnihoSny
14.11.2023 5 z 5

prostě miluju autorčinu tvorbu prosím čtěte <3

barus1261
13.11.2023 3 z 5

Co se stane když se parta přátel dostane na chatu daleko od civilizace? No samozřejmě nic nejvyjde na první dobrou, jak má. Ale toho se hlavní hrdinky Mei, Ava, Charlee a Harper uchopí tím nejlepším způsobem a udělají z toho nejlepší nezapomenutelné Vánoce, jaké kdy zažili.
Knihy od Oly jsou vždy plné energie a neuvěřitelně sympatické atmosféry, což ty příběhy dělá nezapomenutelným a naprosto ohromujícími. A tato novela toho není výjimkou. Je plná humoru, lásky, ale i napětí, což každý příběh potřebuje. Díky za tento další náhled do tohoto universu! Jeden z mých nejoblíbenějších, co kdy byl.

Marky48
11.11.2023 5 z 5

Od téhle novely jsem dostala všechno, co jsem chtěla. Vánoční atmosféru, spoustu sarkasmu, chatové konverzace, popkulturní narážky i roztomilou romantiku. Prostě všechno, co Ola umí, převázané červenou mašlí. A teď si jdu pustit Grinche, abych to nějak dorovnala :D

mujkniznisvet
11.11.2023 5 z 5

Bylo skvělý potkat všechny postavy takhle pohromadě v jedné knize, kolikrát jsem dříve při čtení přemýšlela o tom, jak by si spolu rozuměla třeba Harper s Avou - a přesně to mi Vánoční kdože, cože?! dalo.
Plus mě extrémně nabilo vánoční náladou, takže kdy už prosím přijde ta doba, kdy můžu začít péct cukroví a sjíždět vánoční filmy? <3
Tahle kniha nesmí minout žádné Oliny fanoušky!

Zatoulana
07.11.2023 odpad!

VÁNOČNÍ KDOŽE COŽE? - Nofreeusernames

Věděla jsem, že kniha nebude kdo víc co ani jsem od ní nic moc neočekávala. Snad jen tu slibovanou vánoční náladu. Doufala jsem, že to bude kniha nabývá sváteční atmosférou a bude to alespoň milé čtení.
No dostala jsem místo toho čtyři ukňourané holky, které se zasekli někde v pubertě. Vždy když to začalo být nadějné udělali něco u čeho jsem si řekla “jako vážně?
Například jedou někam na hory a jídlo daji jen do jednoho auta? Hladoví v chatě a Mei je tak sobecká a neochodná rozdělit se o celou čokoládu? Wut? Jako vážně? Mimochodem co ta holka s tou čokoládou má? Mám pocit že i ta čokoláda toho v sobě má víc než Mei.
Nevím. Na to že jsem od toho nic moc nečekala tak i tak jsem dost zklamaná a nechápu proč je kolem toho takový humbook.
Knihu hodnotím 1/5 za to že byla kniha čtivá, hezky graficky zpracovaná.

#spoluprace @humnookblogeri

Knižní_Molka
31.10.2023

jsem uprimne nastvana a zklamana
koupila jsem si eknihu, protoze autorka opakovane rikala ze papirova nebude a nechala si ji na zakazku vytisknout, protoze eknihy nectu
a pak najednou oznamila, ze papirova bude??? za me dost nechutny trik, aby si lidi koupily oboji, navic ta cena!!! tady je videt, kdo si vazi fanousku a kdo z nich chce vystriskat prachy za kazdou cenu
nejradsi bych za toto chovani dala odpad

Autorovy další knížky

Nofreeusernames (p)
česká, 1986
2020  67%Navždycky
2021  70%Miluju tě. Já vím
2022  74%Letní noci
2023  78%Jsme nevyhnutelní
2023  75%Vánoční kdože, cože?!

Kniha Vánoční kdože, cože?! je v

Právě čtených1x
Přečtených59x
Čtenářské výzvě7x
Doporučených2x
Knihotéce84x
Chystám se číst24x
Chci si koupit8x
dalších seznamech4x