Micho86 Micho86 komentáře u knih

☰ menu

Mrazení Mrazení Rachel Caine (p)

V předchozích díle jsem fakt rostla z toho překladu - v textu chyběla spousta teček, jakože fakt velká spousta, mnohým větám nebyl dopřán úctyhodný konec, štvalo mě to. Já vím, že to není vina autorky, ale i tyhle faktory mají velký vliv na výsledný dojem, je mi líto.

V tomhle díle vyšla korekce mnohem lépe, i obsah byl super, bavila jsem se mnohem líp než u předchozího svazku.
Některé pasáže na mě působily poněkud krkolomně, hlavní hrdinka také častokrát litovala svých řečí bezprostředně po tom, co je plácla, asi jí ujely nervy.
No každopádně mise byla tentokrát jasná a smysluplná, dostali jsme míň Davida a víc Lewise, to bylo taky zajímavé, nové informace o džinech a systému organizace správců taky cením a Marion si ode mě získala víc sympatií, než jsem vůbec tušila, že jí budu ochotná dát.

V komentáři k předchozímu dílu jsem si postěžovala na odfláknuté záporné postavy, takže Orryho autorce chválím a organizaci Ma'at taky vnímám jako příjemné ozvláštnění děje, tahle banda staříků by ještě mohla být zajímavá.

Obálka ke zbytku série podle mě vůbec nepasuje, ale třeba by vás zase nemusela tolik odradit, tenhle díl hodnotím kladněji než ten předchozí a těším se na závěr.:)

18.04.2024 4 z 5


Úžeh Úžeh Rachel Caine (p)

Přečíst si o tom, jak se naučit být džinem, bylo velmi osvěžující. Celkem mě to bavilo, ovšem děj se na můj vkus trochu moc táhnul, něco mi tam chybělo, možná nějaký ten zajímavý démon nebo promyšlenější záporná postava, jo to bude asi ono.

K "nadechla jsem" patří ještě zájmeno "se", což překladatelce beznadějně uniká a zřejmě tím neváhá čtenáře opakovaně trápit v průběhu celé série. Volba jména hlavní hrdinky, tedy "Jo", je pro český překlad taky trochu nešťastná, ale to je spíš úsměvné, než že bych to chtěla někomu vyčítat.:)

Celý svět Správců počasí je neobyčejně zajímavý a já se přese všechny výhrady poměrně dobře bavím, těším se tedy na další díl.:))

15.04.2024 3 z 5


Smolné povětří Smolné povětří Rachel Caine (p)

Další skvělý úlovek z Levných knih, měli tam první tři díly a musela jsem prohledat skrz naskrz celý internet a počkat si měsíc a půl na poslední díl, ale provedlo se.

Všichni se asi shodneme, že design obálky nedopadl zrovna slavně, nicméně hodnocení zdejších čtenářů mě inspirovalo k zakoupení celé série, takže se vyjádřím také a třeba to ještě někomu k něčemu bude.

V dnešní době je stále těžší přijít s originálním nápadem, ale autorce se to se Správci počasí podle mě docela podařilo, což podporuju a ve skutečnosti to má nemalý vliv na mé hodnocení.

Dále hodnotím kladně i způsob, kterým nás Rachel Caine se svým příběhem seznamuje - lžičku po lžičce, jako když zval Gandalf trpaslíky k Meddědovi do chaloupky, skáče mezi současností a retrospektivními příhodami, za mě to byl velmi příjemně a nenásilně zkonstruovaný děj.

Ohledně popisů ovládání počasí v akci si nejsem úplně jistá, občas jsem přestala dávat pozor, docela by mě zajímal názor profesionála, no každopádně to mělo celé hlavu a patu. Taky přidávám body k dobru za to, že hlavní postava většinou bývá ta naprosto výjimečná osobnost, která má úplně všechno aniž by o to stála, ale v tomto případě ne - jasně, Jo je velmi silný talent, ale ty dokonalé lidi jenom trochu zná, a to je osvěžující.

03.04.2024 4 z 5


Jak se král Země víl naučil nenávidět příběhy Jak se král Země víl naučil nenávidět příběhy Holly Black

Krátké, roztomilé a ty ilustrace jsou samozřejmě krásné, na žádné stránce nechyběl obrázek, zabraly vlastně víc místa než text.
Tady se shodneme s ostatními čtenáři, i já jsem čekala pohled na věc ze strany Cardana a ač byl obsah docela pěkný, nemůžu pochopit, proč autorka nevyužila prostor pro doplnění princových myšlenek, vytvořila si k tomu příležitost a pak ji ukázkově promrhala.
Naštěstí je to krátký dodatek a jde v něm spíše o ilustrace, když dáte na recenze a nekoupíte si tento útlý svazek kvůli slovům namísto obrázků, budete ve výsledku nejspíš mnohem spokojenější.

25.03.2024 3 z 5


Královna ničeho Královna ničeho Holly Black

Předchozí díl byl lepší, v poslední knížce této roztomilé trilogie mi pár věcí lezlo na nervy..
Tak především menší nesrovnalosti, které v předchozích dvou svazcích byly úplně jinak, jako třeba to, že si Madoc ráchal v krvi nepřátel plášť, ovšem v Královně ničeho se najednou jednalo o jakousi čepici, kterou zřejmě disponují všechny karkulinky. Dále v prvním díle autorka/překlad zmiňuje, že Jude schází poslední článek levého prsteníku, avšak teď najednou mluvíme o malíčku.
Dále si pak Jude vyčítá svou hloupost v případech, kdy šlo její postup velmi snadno odůvodnit, třeba když pádila do paláce čekat na Přízraka, nebo když na začátku tohoto dílu s posměchem uvažovala nad královskou milostí, to mi pilo krev, její skutečná rozhodnutí mě osobně smysl dávala..
Jinak super zakončení příběhu, celkem vzato se mi to fakt líbilo a těším se na ilustrovaný pohádkový dodatek.:)

24.03.2024 4 z 5


Podlý král Podlý král Holly Black

Jak pravil Dr. House, všichni lžou a v tomto příběhu lžou úplně nejvíc právě ti, kteří lhát nemohou, a já jsem nucena přiznat, že jsem vynalézavostí autorky zcela konsternována.

Tento díl měl velmi nabitý program a čtenáři nebyla dopřána ani jedna stránka táhlé nudy, jako tomu bylo na začátku prvního svazku.
Dialogy se dle mého názoru zlepšily a občas jsem se nad nimi i pousmála.
Sem tam Jude něco nevyšlo, občas jí někdo podvedl, v některých situacích bych na jejím místě rudla vzteky. Ne, že bych jí to přála, ale mám radost, když hlavní postavě nevychází úplně všechno, protože to dělá příběh uvěřitelnějším, a to i v rámci fantasy žánru.

Jude taky není vůbec hloupá a ač je vyprávění napsané v ich-formě, díky střízlivému a rozumnému popisu vnímám hlavní postavu jako poměrně objektivního pozorovatele, čehož určitě není snadné dosáhnout a já si toho cením na spoustu hvězdiček.

Vůbec bych neřekla, že tato knižní série spadá do škatulky obscénních YA fantasy kravin, naopak je to velmi osvěžující vložka v mém čtecím pořádku a já se zatím dobře bavím.:)

21.03.2024 5 z 5


Krutý princ Krutý princ Holly Black

Nenáročné čtení, poutavý svět, poměrně originální pohled na zemi víl.

Nečekejte od této knihy že bude o krásných milých bytostech, o cti nebo o sexu, naopak je to příjemně duchaplný příběh s lehkým nádechem krutosti.

Některé dialogy na mě působily poněkud strojeně, ale hlavní hrdinka začíná být celkem zajímavá - je to taková vykutálená mrška. Jako malou Jude spolu s jejími sestrami ukradl otec jedné z nich a přitáhl si je do svého domu v zemi podivných a morálně prohnilých kreatur. Řekli jí, že tohle je teď její svět, a ona řekla sama sobě tak fajn, teď vám to dám trochu sežrat saláti.

Jude je vlastně dost přizpůsobivá, není to úplně typická hlavní hrdinka s morálním kompasem nevinné adolescentní princezničky, naopak kreativně hledá cestičky, kterými by si zařídila pohodlnější život pro sebe a pro sourozence, na kterých jí záleží - no teda zatím, uvidíme v dalších dílech, jestli některá z jejích sester nepřekročí hranici, protože Taryn je podle mě fakt na hraně.

Sem tam jsem byla i trochu překvapená, což musím přičíst autorce k dobru, a těším se na další vývoj.
Jenom ty dialogy.. upjaté přímé řeči, snad je to jen těžce ohebným překladem, modlím se za zlepšení v příštích dílech.

20.03.2024 4 z 5


Rozsévač větru Rozsévač větru Maja Lidia Kossakowska

Rozsévač větru je velmi kvalitně propracovaný příběh a oceňuji, kolik práce autorce jistě dalo dohledat všechny potřebné podklady. Také bych ráda pochválila českou verzi, překladatel musel taktéž nepochybně vyvinout při své práci značné úsilí.
Bohužel ale musím také říct, že se mi kniha nečetla moc dobře - dialogy byly dle mého názoru dosti strojené a příběh se bezútěšně sáhodlouze táhnul.. Příčinou bude částečně nejspíš velké množství dějových linek, ale i tak, tahle kniha mi zasekala čtecí pořádek, ach jo..
Od autorky jsem již četla Grillbar Galaxie, takže dobře vím, že to umí i jinak, možná proto mě Rozsévač větru trochu zklamal.
Námět je každopádně okouzlující a poutavý, škoda že už autorka nemá prostor k další práci, byla velmi nadaná.
Tuto knihu bych doporučila někomu, kdo jede na delší dovolenou a nechce s sebou tahat příliš mnoho knih - tento svazek vám na týden v Chorvatsku bohatě vystačí a nudit se taky nebudete, příběh má své kouzlo a je svým způsobem jedinečný;)

12.03.2024 3 z 5


Mort Mort Terry Pratchett

Další supr kniha od Pratchetta. No, nebyla to až taková sranda, vím, že tam má lepší, každopádně jsem se dobře bavila a řekla bych, že kvalita tohoto dílu spočívá primárně v seznámení s tajuplnou postavou Smrtě a s jeho světem. Taky má spoustu dalších kvalit jako třeba to, že se už těším na repete následujícího dílu.:))

07.03.2024 4 z 5


Keltské pověsti Keltské pověsti * antologie

Milé čtení, krásné příběhy, jako bonus moc pěkné ilustrace.

21.02.2024 5 z 5


Lhář 4 Lhář 4 Jakub Ćwiek

Zakončení série mě bohužel dost zklamalo, nějak jsem se při čtení nemohla dočkat, až to konečně skončí, a měla jsem pocit, jako by to autor viděl přinejmenším podobně..
Byla to zábava jako vždycky, neříkám že ne, ale některé dějové linky se zbytečně táhly, Loki ke konci už nepůsobil svým projevem úsměvně a vychytrale ale spíš jen zuřivě a labilně, o tom rychlokonci škoda mluvit a ve výsledku nemám pocit, že by ten příběh skutečně skončil - jenom ho někdo přestal vyprávět.
Série to byla dobrá, ale poslední díl ji dle mého názoru bohužel hodně zkazil..

20.02.2024 3 z 5


Lhář 3 Lhář 3 Jakub Ćwiek

Tuto knihu vnímám jako takový oddechový díl, jelikož jak si můžete ostatně přečíst v podstatě ve všech komentářích, slouží jako příprava na velké finále a nic moc se tam neděje.
Díky tomu, že se hrdinové rozdělí a každý si jede svou vlastní dějovou linku, se v celé knize vlastně ani nic moc převratného stát nemůže, protože těch linek je tolik, že zaberou celou knížku.
Na scénu vstupuje Lucifer a pekelná knížata, Loki odhalí tajemství své přeměny, Eros s Jenny zapojí do příběhu nové postavy, archandělé se zabaví přípravou války a Bakchus je nucený k hladovce, samostatnosti a zodpovědnosti, což mu jistě neuškodí.
Já vím, spousta lidí je zklamaná, že se nic moc nestalo, ale já jsem se stejně dobře bavila, takže se těším na poslední díl.:)

17.02.2024 4 z 5


Lhář 2,5 – Machinomania Lhář 2,5 – Machinomania Jakub Ćwiek

Dodatečnou knihu jsem četla po druhém díle, jak je chronologicky zařazena, a možná jsem to neměla dělat, ale stejně jsem si to užila.
Bylo to čtivě, sympaticky napsané a dobře jsem se bavila.
Nemám co vytknout, občas tam byla v textu nějaká ta hrubka nebo ztracené písmenko, ale nebylo toho nijak moc.
Poslední povídka mě překvapila - ani mě nenapadlo, jak to ve skutečnosti je.
Lokiho životní příběh je natolik volný a ohebný, že poskytuje spoustu prostoru pro podobné dodatečné povídky, tak snad ještě autor nějaký ten příběh doplní, Lhářova série za to totiž stojí.:))

08.02.2024 5 z 5


Lhář 2 Lhář 2 Jakub Ćwiek

První díl mě bavil, ale druhý se mi líbil víc - povídky mi vůbec nevadí, ale oceňuji, že byl děj druhého svazku ucelenější.
Eros a Bakchus jsou bezva postavičky, je s nimi prča a říkají Lokimu "šéfe", tenhle Ćwiekův mytologický mišmaš začíná být vážně okouzlující, těším se na další historky.:)

01.02.2024 5 z 5


Lhář Lhář Jakub Ćwiek

Vtipné, čtivé, přehledné, krátké kapitoly - jsem nadšená!
Loki je můj oblíbený padouch, no vážně, tam kde je on, nezbývá místo pro nudu.
Občas se mi zdálo chování některých postav podivné, ale nijak mě to nepopudilo, takže si můžu dovolit brát to jako autorův záměr, v pohodě.
Mám neskutečnou radost z toho, že autor zamotal do děje i ostatní božstva a bytosti, a nemůžu se dočkat, kdo další se v následujících dílech k příběhu připojí.
A taky jsem samozřejmě zvědavá, co Loki provede s těmi pírky, vy ne?

25.01.2024 4 z 5


Severská mytológia Severská mytológia Neil Gaiman

Kdyby Gaiman přepracoval Staré řecké báje a pověsti, hned by se to četlo líp, to je tak, když si naučnou knihu vezme na starost přirozený vypravěč, čte se v podstatě sama od sebe.
Po celou dobu čtení jsem se dobře bavila a řekla bych, že jsem si většinu i zapamatovala, což je podle mě v případě mytologie častý problém, jelikož tam autoři mají tendence mrskat jeden cizí název za druhým a kdo si to má potom pamatovat..
Vytkla bych autorovi jednu věc - na začátku knihy vysvětluje, že ze severské mytologie se toho moc nedochovalo, takže si dnes musíme leccos domýšlet a upravovat, nicméně Gaimanova verze byla dle mého názoru hodně slabý odvar i na to, co se dochovalo.
Hádám, že účelem této malé cenzury bylo posunutí věkové hranice cílové skupiny čtenářů, nicméně pokud vím, germánští bohové se s nikým nemazlili a podle tohoto svazku to působí spíše tak, že se tam nahoře kočovali mezi sebou a nesežrali se jenom díky tomu, že se Loki postaral o všechnu zábavu.
Každopádně je to krásná kniha a moc se mi líbila, takže pokud se mytologií nezabýváte (polo)profesionálně, vřele vám ji doporučuji; v opačném případě se nad jejím zakoupením raději ještě jednou zamyslete;)

25.01.2024 4 z 5


Legendy & latéčka Legendy & latéčka Travis Baldree

Takové milé čtení, akce tam vážně moc nebylo, ale ani nemůžu říct, že bych se vyloženě nudila, bylo to poklidné a pěkné.
Musím říct, že jsem vážně ráda, že nejím sladké, jinak bych tu knihu asi poslintala.
Ve světě, který autor vytvořil, se mi celkem zalíbilo, takže nemůžu vyloučit, že si v budoucnu přečtu další díl.
Nejvíc bych knihu nejspíš doporučila někomu, kdo má rád akci a fantasy a chce si přečíst něco poklidného, aniž by se příliš vzdálil od svého vybraného vkusu.:)

16.01.2024 4 z 5


Staré grécke báje a povesti Staré grécke báje a povesti Eduard Petiška

Tento titul by měl jednoznačně patřit do každé knihovny a kdo se tomu prozatím úspěšně vyhýbal, bude mít v životě velké mezery, vážně, věřte mi a přečtěte si to, radím vám dobře.
Mytologie všeobecně mě moc baví a ta řecká v podání Eduarda Petišky se mi zdá příjemně stručná a přehledná.
Hádám, že cílová skupina jsou v první řadě žáci základních škol - já osobně bych ocenila podrobnější zpracování, v tomto podání jsem knihu rychle přečetla a záhy opět zapomněla skoro celou tu nálož jmen a míst, což mě poměrně dost štve, ráda bych s jednotlivými hrdiny strávila o trochu více času.
Také bych autorovi ráda vytkla přeskakování mezi styly vyprávění v napínavých situacích, kdy mě ta náhlá změna spíše vyrušila než napnula, to podle mě nebyla úplně šťastná volba.
Staré řecké báje a pověsti nedám z ruky, jednou je zdědí moje děti - tato kniha je důležitou součástí kultury a to nejen té jižanské, dle mého názoru by si je měl alespoň jednou za život přečíst každý z nás.

11.01.2024 4 z 5


Bohové jadeitu a stínu Bohové jadeitu a stínu Silvia Moreno-Garcia

V první řadě musím uznat, že obal knihy je opravdu krásný, stejně tak i její přebal - když jsem si jeden výtisk začala prohlížet v knihkupectví a současně hledala tentýž titul na Databázi knih, moc jsem si přála, aby hodnocení bylo dobré a já si mohla knihu koupit. Mám zásady.
Ráda jsem se seznámila s mayskou mytologií, se kterou jsem doposud neměla tu čest, a v tomto ohledu byl pro mě příběh velmi poutavý.
Pokud jde o samotný děj, tak z toho jsem maličko zklamaná - ano, hlavní hrdinové měli cíl, potkávali nové cool postavy a zápletka dávala smysl, ale přišel mi takový zbytečně zdlouhavý.. Ono se nemusí neustále něco dít, ale když se nějakou dobu neděje skoro nic, začínám se nudit, a v případě Bohů jadeitu a stínu se mi to stávalo bohužel poměrně často.
Také mi úplně nevyhovoval způsob psaní, podle mě to autorka (potažmo překladatelka) slušně fláká, což bude asi ta příčina výše zmíněného problému, tedy že je příběh zoufale ucouraný, je to škoda holky nešťastný.
Celkem vzato jsou to za mě takové lepší 3 hvězdy, nechápejte mě špatně, vlastně se mi to docela líbilo a jsem ráda, že jsem tuhle knihu četla, jenom na ty 4 hvězdy už to prostě nevytáhnem.

11.01.2024 3 z 5


Terapie Terapie Sebastian Fitzek

Já nevím, čím to je, že Fitzekovy knihy vždycky přečtu v průběhu jediného dne, ale Terapie nebyla výjimkou, nemohla jsem přestat číst.
Již ve třetině knihy jsem si utvořila názor na zápletku příběhu, takže mě pak završení děje dost překvapilo, a neříkám, že nepříjemně, jen jsem byla maličko zklamaná.. no a proto ubírám jednu hvězdičku, jelikož můj nápad se mi líbil o něco víc.:)

04.01.2024 4 z 5