Smolné povětří

Smolné povětří https://www.databazeknih.cz/img/books/32_/32068/smolne-povetri-32068.jpg 4 60 7

Správci počasí série

1. díl >

Píše se rok 2002, na Zemi mezi lidmi žijí tři druhy Správců: Správci Počasí (ovládají vodu a vzduch), Správci Země (odvracejí celoplanetární katastrofy), Správci Ohně (potlačují sklony planety spálit vše na popel). Všichni se sdružují v Asociaci správců, v jejímž čele stojí Světová rada. Joane Baldwinová je mladá, atraktivní dívka, která pracuje na Floridě jako Správkyně počasí. Seznamujeme se s ní při její cestě za přítelem, Lewisem Orwelem, který jako jeden z mála je nadán výjimečnou mocí - je schopen ovládat všechny živly. Joanu pronásleduje Komando, které má vykonat akt spravedlnosti, přivést ji před soud za vraždu státního Správce Floridy - Boba Biringhama. Postupně se dozvídáme o tom, jak se Joane stala Správkyní, jak došlo k vraždě Zlého Boba a seznamujeme se s Joaninými přáteli i nepřáteli, i s důvody, proč se rozhodla vyhledat Lewise. Román je prvním dílem cyklu Strážci Počasí. Knihu doplňuje doslov o autorce (vl. jménem Roxanne Longstreet Conrad).... celý text

Žánr:
Literatura světová , Romány , Fantasy

Vydáno: , Triton
Originální název:

Ill wind , 2003


více info...

Přidat komentář

Micho86
03.04.2024 4 z 5

Další skvělý úlovek z Levných knih, měli tam první tři díly a musela jsem prohledat skrz naskrz celý internet a počkat si měsíc a půl na poslední díl, ale provedlo se.

Všichni se asi shodneme, že design obálky nedopadl zrovna slavně, nicméně hodnocení zdejších čtenářů mě inspirovalo k zakoupení celé série, takže se vyjádřím také a třeba to ještě někomu k něčemu bude.

V dnešní době je stále těžší přijít s originálním nápadem, ale autorce se to se Správci počasí podle mě docela podařilo, což podporuju a ve skutečnosti to má nemalý vliv na mé hodnocení.

Dále hodnotím kladně i způsob, kterým nás Rachel Caine se svým příběhem seznamuje - lžičku po lžičce, jako když zval Gandalf trpaslíky k Meddědovi do chaloupky, skáče mezi současností a retrospektivními příhodami, za mě to byl velmi příjemně a nenásilně zkonstruovaný děj.

Ohledně popisů ovládání počasí v akci si nejsem úplně jistá, občas jsem přestala dávat pozor, docela by mě zajímal názor profesionála, no každopádně to mělo celé hlavu a patu. Taky přidávám body k dobru za to, že hlavní postava většinou bývá ta naprosto výjimečná osobnost, která má úplně všechno aniž by o to stála, ale v tomto případě ne - jasně, Jo je velmi silný talent, ale ty dokonalé lidi jenom trochu zná, a to je osvěžující.

petulik330
08.04.2021

Příběh knihy byl dobrý na Relax i když jsem se k jejímu čtení odhodlala po dlouhé době.
Jediné co mi na této knize vadilo byly chybějící písmenka jako je ž, š nebo ť. Nevím jestli to bylo jen v této knize ( četla jsem jo jako e - knihu).


nefernefer
10.05.2019 5 z 5

Knihy podobného ražení pro mě znamenají totální relax. Jsem opravdu ráda, že jsem se nenechala odradit tou skutečně otřesnou obálkou. Ta se fakt moc nepovedla (navíc vůbec nesouvisí s knihou, žádná bytost s chapadly v ní rozhodně není, to snad malíř omylem namaloval obálku k úplně jinému příběhu). Přiznám se, že kdybych nedůvěřovala Metlině úsudku a jejímu komentáři (čímžto jí upřímně děkuji), asi bych se do čtení možná ani nepustila. Ale naštěstí jsem překonala počáteční nedůvěru a zase si jednou potvrdila, že nic není takové, jak to na první pohled vypadá, a že za příšernou obálkou se může skrývat skvělá knížka (což bohužel často platí i naopak).
Celkově mi příběh hodně připomínal smrtkovskou sérii „Charley Davidson“. A přestože Joanne zdaleka není tak vtipná jako Charley, zhltla jsem knížku na jeden zátah. Je to akční, děj vás vtáhne a nepustí. Zápletka není prvoplánově průhledná a některé zvraty jsou celkem překvapivé. A romantická linka je v mém případě u podobných „pohádek pro dospělé“ naopak docela vítaná. Za mě tedy naprostá spokojenost a v žánru relaxační literatury s klidným svědomím doporučuji. :o)

Metla
15.04.2019 4 z 5

Pokud se nenecháte odradit kýčovitou obálkou, otevřete "Smolné povětří" a začnete číst, dočkáte se štědré porce humoru, dávky akce, nějakých těch techtlí-mechtlí, dynamické zápletky odvíjející se od agentury, co dohlíží na počasí, a nechybí ani nadpřirozené bytosti (džinové a démoni).
Hlavní hrdinka Jo není zrovna drsňačka, naopak, jde o lehce praštěnou mladou ženu, pečlivě dbající na svůj vzhled, která zbožňuje rychlá auta a opalování v bikinách. Co jí schází na fyzické síle, to dokáže bohatě vynahradit schopností manipulace s počasím. Život však není peříčko a Joannu pronásledují problémy...
Děj pádí jako jamajský sprinter, strhne čtenářovu pozornost hned od první stránky a nezpomalí - s výjimkou několika romantických scén. Největším kladem románu je příjemný, ironický humor. Slabinou je z mé strany výše zmíněná růžová knihovna (já frigida to přeskakovala, ale pro někoho bude občasné Joannino šmajchlování jistě příjemným bonusem).
Rozzářím čtyři sluníčka pro překvapivě zábavnou odpočinkovou knihu.

sun.from.ibiza
10.04.2017 5 z 5

Nechápu jak je možné, že tuto knihu nezná. V tomto žánru je takových blbostí, ale tohle ... Musím se teď pořádně naučit anglicky, protože poslední díl bohužel v češtině nevyšel.
Proč?? Já tomu nerozumím.
Doporučuji. Jedna z nejoblíbenějších knih. Absolutně skvělý humor, akční, postavy jsou sympatické a krásně vykreslené. Jedna z mála sérií, kterou si ještě někdy přečtu znovu.

manaj
15.10.2013 5 z 5

Kniha se mi velmi libila, uplne jsem ji zhltla, uz mam pripraveny druhy dil.

Dandulka
28.08.2013 5 z 5

První díl o Správcích počasí byl úžasný a moc dobře se četl, tak jsem zvědavá, jak to bude dál!